Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum ne afectează negativ psihicul o tragedie cum e cea din Alba Iulia. Un psiholog explică la ce semne să fim atenți

Publicat

Tragedia de la Alba Iulia unde un tânăr și-a ucis copilul iar apoi s-a sinucis a afectat într-un mod negativ locuitorii orașului, ai județului, dar și cetățeni ai țării deoarece știrea a avut un ecou național. 

Informațiile de pe toate canalele de comunicare media pot afecta psihic persoanele mai sensibile, sau care sunt într-un episod depresiv. Acest fapt îl spune un psiholog din Alba Iulia, Iulian Ilieșu, care a tras un mare semnal de alarmă. 

O știre de acest gen, poate trezi sentimente similare și în alte persoane care se află într-un episod depresiv.

Psihologul a explicat pentru alba24.ro care sunt efectele negative ale unor astfel de informații, cum ne pot afecta, dar mai ales cum ne dăm seama dacă suntem într-un episod depresiv.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Crima din Alba Iulia explicată de psiholog pentru Alba24: Fapta, premeditată pentru a transmite un mesaj. Depresie severă

Reporter alba24.ro: Cum ne afectează o asemenea știre, ce impact negativ are asupra psihicului uman?

Iulian Ilieșu: ”Încă o știre cu impact emoțional negativ, pentru persoanele vulnerabile din păcate se întâmplă fenomenul să se regăsească și există pericolul repetării unor asemenea fapte prin imitație și prin propagarea informației de genul asta”.

Reporter alba24.ro: Cum ne dăm seama dacă ne aflăm în acesta situație de imitație. Ne-am putea da seama singuri?


Iulian Ilieșu: ”Da, dacă ne regăsim acolo am simți un șoc, o emoție și vrem să facem ce a făcut persoana din Alba Iulia. Ne vine intenția asta după ce am aflat știrea sau informația”.

Reporter: Cum am putea recunoaște semnele la cineva de lângă noi, de exemplu soț, soție, frate, soră, mama, tată.

Iulian Ilieșu: ”O schimbare, o cerință ciudată, să rămână cu copilul singur într-o zi, într-o noapte. Toate trebuie puse într-un context, zilnic oamenii pleacă cu copiii.

O schimbare foarte ciudată și în comportament și în gândire, o tristețe, o cerere cumva ieșită din tipar pe care nu o facea de obicei.

Sunt anumite semne, nu putem să spunem că așa ceva se întâmplă sau nu se întâmplă. Până la urmă este responsabilitatea persoanei care simte că trăiește lucrurile astea să recunoască că are o problemă.

Nu responsabilitatea neapărat a familiei, să detecteze asta la persoana de lângă el pentru că poate fi chiar imposibil să detectezi așa ceva la partener, la parteneră”.

Filmul crimei urmate de sinucidere, de la Alba Iulia

Copilașul, în vârstă de numai un an, era în weekend la tatăl său, un bărbat în vârstă de 27 de ani, de care mama era despărțită de câteva luni.

Totul părea că decurge normal. Tatăl și fiul au mers să mănânce înghețată, s-au plimbat prim mall și s-au dat cu mașinuțele, arată postările bărbatului, de pe contul său de Instagram.

Postările au fost făcute chiar sâmbătă, în seara de dinaintea crimei.

Cine este Bogdan R., tatăl care și-a ucis copilul și apoi și-a luat viața. Fire retrasă și recalcitrantă

Bogdan a făcut pe contul lui de Instagram nu mai puțin de 22 de postări, unele dintre ele fotografii și filmulețe cu amintiri de când băiețelul era mai mic, altele chiar de sâmbătă, care ilustrau cum cei doi își petrec ziua.

Nu e clar încă ce a declanșat tragedia.

Alerta a fost dată chiar de mama copilului în jurul orei 1.00. Femeia și-a dat seama că ceva nu este în regulă, după un schimb de mesaje cu bărbatul.

Polițiștii au vorbit la telefon cu bărbatul, care a dat asigurări că fiul său este bine și chiar și-a exprimat disponibilitatea de a demonstra acest lucru, însă a refuzat să comunice unde se află și a închis telefonul.

Tatăl copilului nu era într-o stare de agitație când a vorbit cu polițiștii. Apoi a închis brusc apelul și nu a mai putut fi contactat.

Polițiștii s-au dus imediat în două locații: la adresa acestuia de acasă (în zona Vințu) și la cea în care stătea în chirie.

La nici una dintre cele două locații în care a fost căutat, nu a fost primit răspuns și din interior nu se auzeau zgomote, transmit reprezentanții instituției.

CITEȘTE ȘI: De ce au intrat polițiștii după 3 ore de la apelul la 112, în apartamentul unde erau autorul crimei de la Alba Iulia și fiul său

Atunci s-a luat legătura și cu proprietarul apartamentului închiriat, care a declarat că se va deplasa el la fața locului, de la Turda, unde locuiește.

Așa s-au pierdut 3 ore. Polițiștii au intrat în apartament abia în jurul orei 5 dimineața, la 3 ore de la apel (de la ora 1 la ora 5 au fost 3 ore, în condițiile în care în acea noapte s-a schimbat ora).

Ceea ce au găsit înăuntru a fost șocant. Atât adultul, cât și copilul, au fost găsiți spânzurați.

Procurorii au deschis un dosar pentru omor

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au deschis un dosar penal pentru omor.

Mai exact, un dosar penal in rem a fost deschis în cazul crimei urmate de sinucidere, unde tânărul Bogdan Radu și-a ucis copilul, iar apoi s-a sinucis.

FOTO: Tragedie fără margini la Alba Iulia. Un bărbat și un copil de un an, găsiți spânzurați într-un apartament din Ampoi

Asta înseamnă că vor analiza toate probele, cele găsite în apartament, foarte probabil o percheziție informatică, autopsia celor două trupuri și audierea martorilor și a tuturor persoanelor implicate în caz.

Reacția Poliției Române

Poliția Română a reacționat prin comisarul-șef Cristian Drăgan, care a insistat că „nu au existat indicii privind un risc iminent” și că polițiștii nu au știut exact la care din cele două adrese se afla bărbatul.

„Nu au existat indicii că bărbatul este violent. Polițiștii au spart ușa atunci când au avut certitudinea că bărbatul este acolo, respectiv după ce a venit proprietarul, a încercat să deschidă, dar ușa era blocată pe interior”, a declarat la Digi24 reprezentantul Poliției Române.

Reprezentanții Poliției Alba, dar și Poliția Română insistă că „nimic nu trăda o stare de pericol” și afirmă că mama a sunat la 112 o singură dată, „exprimându-și neliniștea, fără a spune vreo clipă că bărbatul a amenințat că va face ceva rău”.

În acea noapte, polițiștii l-au sunat totuși pe bărbat de „zeci de ori,” dar acesta nu a răspuns. Mai precis, spun sursele Alba24, de 13 ori.

A sunat el înapoi o singură dată, a spus că „totul este bine” și „a închis brusc”.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Rr

    marți, 28.03.2023 at 22:31

    Dacă vreti sa preveniti
    astfel de tragedii, primul rând nu le mai mediatizați.Cu asta trebuia să înceapă nenea psihologul.
    Dar tragediile, bârfă și scandalul vinde.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax