Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Noutăți în sezonul turistic la Alba Iulia: Se va deschide o parte a Palatului Principilor, apare o nouă trupă de romani

Publicat

Primul corp de clădire al Palatului Principilor, din mijlocul Cetății Alba Carolina, s-ar putea deschide în acest an pentru turiști, în luna septembrie, a anunțat primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

De asemenea, noul sezon turistic de la Alba Iulia va fi marcat ca de obicei de luptele dintre daci și romani, de garda austriacă, dar și de o serie de reprezentații susținute de Garda Națională de la Alba Iulia, a precizat primarul pentru alba24.ro.

Mai mult de atât, din câte se pare, în peisajul turistic va apărea, în acest an, un atelier de reconstituire istorică, care se va desfășura zilnic în Cetatea Alba Carolina. 

Este vorba despre un proiect care a făst câștigător în Bugetarea participativă din 2021.

Palatul Principilor

După ani de lucrări de restaurare, un corp al Palatului Princiar ar putea fi deschis pentru turiști, în toamna anului 2022. Potrivit primarului Pleșa, în corpul restaurat va funcționa un muzeu permanent, dar vor exista și spații pentru expoziții temporare.

Citește și: VIDEO REPORTAJ: Incursiune în Palatul Principilor din Alba Iulia. Stadiul lucrărilor și când ar putea fi terminată restaurarea

Mare parte din expoziții se vor axa pe viața principilor Transilvaniei.

”Va fi o parte muzeu, săli destinate prinicipilor Transilvaniei, săli cu blazoane, piese de muzeu. Noi nu avem foarte multe, dar sunt multe piese la muzeul din Târgul Mureș, la muzeul din Cluj Napoca, sunt obiecte pe care o să ni le dea să le expunem. O parte va fi destinat activităților culturale”, a declarat Gabriel Pleșa despre palatul princiar.

O nouă trupă de romani apare în Cetatea Alba Carolina, activitate susținută de Primăria Alba Iulia

”APVLVM Parc – Parc tematic interactiv- tradiții, obiceiuri și meșteșuguri antice” va fi o prezență zilnică în Cetatea Alba Carolina. Este vorba despre un atelier de reconstituire istorică. Proiectul a fost câștigătorul bugetării participative din 2021, lansată de primărie și are un buget de 431.400 de lei, din totalul de 1.000.000 de lei cât a fost prevăzut în total în proiectul de bugetare participativă.

Proiectul a fost criticat de reprezentații muzeului care au conisderat a fi ”inspirat” după un proiect pe care ei deja îl derulează de ani buni în municipiu.

CITEȘTE ȘI: Alba Iulia: Controverse în jurul unui proiect depus pentru bugetare participativă. Ar fi fost ”inspirat” de unul deja existent

Proiectul a adunat cele mai multe voturi. O coincidență a făcut ca aproape toate proiectele câștigătoare a bugetării participative din 2021 să aparțină unor apropiați ai USR Alba.

Alba24.ro a scris pe larg despre acestă coincidență: Coincidență administrativă ciudată. Bugetarea participativă de la Alba Iulia, câștigată în cea mai mare parte de ”prietenii” USR

Gabriel Pleșa a declarat, pentru alba24.ro, că proiectul va aparține primăriei și că tot primăria se va ocupa de achiziția celor necesare pentru desfășurarea parcului tematic.

”Proiectul a fost votat de cetățeni, ce trebuie să știți este că cei care au inițiat proiectul, oricare proiect pe bugetare participativă, ei sunt doar cu ideea. Achizițiile și derularea acestor proiecte le face Primăria Alba Iulia. Vrem să facem lucruri de calitate și lucruri în colaborare cu specialiștii. Cei care au depus aceste proiecte rămân cu titlul de glorie că au depus aceste proiecte care au fost votate și au câștigat.

Sigur vom fi în strânsă legătură cu cei care au gândit acest proiect, pentru că e firesc pe undeva, dar trebuie să se știe că banii, achizițiile și tot ceea ce vom face acolo va fi gestionat de Primăria Municipiului Alba Iulia”, a declarat Gabriel Pleșa.

Garda Apulum, Garda austriacă, Festivalul Antic Apulum și Garda Națională

De asemenea, în noul sezon turistic, soldații austrieci vor defila pe străzile din Cetatea Alba Carolina, unde vor realiza schimbul de gardă. Mai mult de atât, dacii și romanii Legiunii a XIII-a Gemina, vor avea reprezentațiile pentru care deja sunt recunoscuți și evenimentul organizat de aceștia, care strânge trupe de reenactment din țară, dar și din străinătate, va avea loc și în acest an.

Primarul Gabriel Pleșa a declarat pentru alba24.ro că, în 2022, Garda Națională de la Alba Iulia va începe o serie de reprezentații, în Cetatea Alba Carolina.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ovidiu

    miercuri, 09.02.2022 at 22:36

    Noi cei din oraș dorim cultură,nu jocuri pt.cei care nu au citit o carte in viața lor..bani aruncati și jocuri politice..Să plece acest primar,oamenii normali din acest oraș nu au nevoie de el..un cocalar ajuns într-o functie..Rușine!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax