Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Alba Iulia: Controverse în jurul unui proiect depus pentru bugetare participativă. Ar fi fost ”inspirat” de unul deja existent

Publicat

Unul dintre proiectele depuse pentru finanțare prin bugetare participativă la Alba Iulia, este puternic contestat de reprezentanții Asociației Culturale pentru Istorie Vie, formată în principal din istorici ai Muzeului Național al Unirii, care îl consideră a fi ”inspirat” după un proiect pe care ei deja îl derulează de ani buni în municipiu. 

Este vorba despre proiectul ” APVLVM PARC – Parc tematic interactiv – tradiții, obiceiuri și meșteșuguri antice”.

Potrivit descrierii, proiectul urmărește ”reconstituirea realității daco-romane, civilă și militară, din perioada secolelor II-III” și bugetul lui este de 431.400 de lei, din totalul de 1.000.000 de lei cât a fost prevăzut în total pentru toate cele 24 de proiecte.

Potrivit istoricului Liviu Zgârciu, activitățile propuse în acest proiect sunt deja realizate anual de asociația din care face parte la prețuri mult mai mici.

Este vorba despre un proiect care se derulează de mulți ani, finanțat tot de primărie, asociația depunând inclusiv rapoarte de activitate.

Spre exemplu, pentru 11 reprezentanții, asociația formată în principal din specialiști, primește anual 32.890 de lei, de 13 ori mai puțin decât bugetul propus în noul proiect.

Comisia primăriei a respins inițial proiectul, dar ulterior ”s-a răzgândit”. Instituția nu a putut preciza clar în ce mod a revenit asupra deciziei, în condițiile în care în regulament nu exista o procedură de contestare.

În plus, contestatarii proiectului spun că acesta nu este unul investițional, cum ar fi normal în cazul acestui tip de bugetare participativă.

Toate explicațiile oficiale ale instituției le puteți citi mai jos.

Lista proiectelor care pot fi votate pentru finanțare, poate fi consultată AICI.

Ce spune istoricul Liviu Zgârciu

”Între aceste proiecte propuse pentru bugetare participativă, proiecte care au trecut de comisia primăriei, aflându-se acuma la stadiul de vot, se găsește un proiect care este de fapt un proiect copy paste după proiectele desfășurate de noi în ultimii 9 ani aici în Cetate.

Este vorba despre proiectele de reconstituire antică, Garda Apulum, Legiunea a XIII-a Gemina, proiecte care sunt înregistrate ca branduri de Muzeul Național al Unirii.

Acest parc tematic nu este de fapt decât o reproducere a taberelor antice pe care le-am făcut noi sezonul acesta.

Nu mai vorbesc aici de sumele de bani, că se cer sume de 13 ori mai mari decât sumele care au fost alocate pentru acest proiect pe anul acesta, deci cam 13 sezoane de aici înainte ar trebui să fie…

Un proiect care copiază nu numai textul atelierelor noastre dar și poze, sunt poze de la atelierele noastre, deci s-a ajuns cred că prea departe cu modul ăsta de a încerca să aduci pe piață ceva ce deja există, ceva profesionist, nu că ne lăudăm noi, dar este un brand al orașului.

Acest proiect se află la faza de votare, pentru că totdeauna va exista scuza asta, dacă se face un proiect, da a votat lumea.

Știu sigur că o parte dintre cei care au votat au votat crezând că suntem noi și sunt foarte mulți care au votat care sigur nu fac parte dintre locuitorii orașului Alba Iulia.

Suntem nedumeriți cum de un astfel de proiect copy/paste a trecut de o comisie a primăriei. Asta nu putem să înțelegem, pentru că la anul, când va fi iarăși această finanțare, putem și noi să propunem un proiect, cum spunea și colegul meu Tudor, să facem un nou sediu al primăriei, sau o altă pistă de biciclete pe unde este deja una.

Dacă lumea va vota lucrurile acestea, vor putea fi duse la îndeplinire, deși nu facem decât să dublăm ceva care există deja”.

Ce spun reprezentanții Primăriei Alba Iulia

Alba24 a adresat Primăriei Alba Iulia o serie de întrebări legate de proiectul controversat. Mai jos sunt răspunsurile oferite de instituție.

Motivul pentru care proiectul ”APVLVM Parc – Parc tematic interactiv- tradiții, obiceiuri și meșteșuguri antice”, depus în cadrul sesiunii de proiecte finanțabile prin bugetare participativă a fost respins inițial de comisia instituției dumneavoastră.

Conform regulamentului, unul dintre criteriile de eligibilitate prevede că proiectele trebuie să nu genereze cheltuieli de funcţionare importante (întreţinere, plata unor drepturi de autor etc.) după implementare.

De asemenea, sub forma prezentată inițial, ideea de proiect depusă avea caracter comercial, generator de venituri.

Motivul oficial pentru care a fost ulterior acceptat. Dacă există un document care motivează acest lucru, vă rugăm să ni-l transmiteți (primăria nu a furnizat nici un document – n. red.).

Inițiatorul a cerut informații suplimentare cu privire la respingerea ideii sale de proiect. Acesta a fost de acord ca forma finală a proiectului care ajunge la vot să fie un proiect care nu generează venituri, eliminându-se astfel caracterul comercial.

De asemenea,  un alt element care a dus la acceptarea ideii de proiect a fost că inițiatorul a acceptat ca proiectul să fie la nivel de idee pilot implementat în primul an iar după primul an de implementare, echipamentele achiziționate prin proiect să fie utilizate de către municipalitate fie în parteneriatul pe care primăria îl are cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, fie în cadrul activităților dezvoltate în cadrul proiectului dedicat muzeului copiilor, aflat în implementare.

Proiectul aflat în implementare prin fonduri europene, are scopul de a le asigura copiilor o modalitate deosebită de petrecere a timpului într-un spaţiu de educaţie creativă şi interactivă, participativă și nonformală, lecțiile vie de istorie putând contribui la acest obiectiv.

Vă rugăm să precizați dacă comisia a constatat sau nu asemănări cu un proiect de reconstituire istorică similar, deja finanțat de primărie exact pe același subiect (pentru care există contract și rapoarte de activitate), având în vedere că proiectul depus pentru bugetare participativă folosește elemente din proiectul deja existent (inclusiv ilustrații foto).

Pe principiul, dacă există un loc de joacă într-un cartier, se pot amenaja o mulțime de alte locuri de joacă în restul orașului sau dacă cineva organizează un târg de carte, spre exemplu, nu restricționăm posibilitatea unei terțe persoane de a mai organiza un alt târg de carte, așa s-a considerat că nu este un motiv de respingere a ideii de proiect, doar faptul că au mai fost organizate ateliere similare.

De conținutul materialului prezentat, inclusiv ilustrațiile foto este direct răspunzător inițiatorul. Totodată, comisia a considerat că ideea de parc tematic poate fi utilă comunității și nu intră în contradicție/ conflict cu alte inițiative locale ale municipalității.

Este gândit  astfel încât să aibă un caracter permanent, unde cetățenii/ turiștii/ elevii să poată participa activ la activitățile de creație ale parcului.

Ajungând în etapa de vot comunitatea e cea care decide dacă e sau nu o idee prioritară de implementat.

Vă rugăm să ne spuneți care va fi procedura legală prin care finanțarea pentru acest proiect va fi asigurată din fonduri publice și cum se va asigura primăria că depunătorul Lucian Pralea va fi cel care îl va obține, în cazul unei proceduri.

În cazul în care această idee de proiect va fi câștigătoare, se va organiza o achiziție publică unde va putea participa oricine care îndeplinește cerințele care vor fi stabilite prin caietul de sarcini.

Primăria nu are rolul sau obligația de a se asigura că inițiatorul este și cel care va implementa efectiv această idee.

Aceste aspecte i-au fost comunicate inițiatorului iar acesta a înțeles că licitația va fi una transparentă care va permite mai multor ofertanți să își înscrie oferta în procesul competitiv, în acord cu legislația în vigoare.

Vă rugăm să ne spuneți dacă, pe lângă această procedură, este nevoie și de o altă procedură legală pentru a pune la dispoziție terenul propus pentru proiect: Curtea Palatului Copiilor din Cetatea Alba Carolina.

I s-a comunicat inițiatorului că nu e obligatoriu să fie implementate atelierele în curtea Palatului Copiilor. Ar putea fi folosite chiar spații din șanțurile cetății pentru a anima activitatea din interiorul lor.

Terenul propus pentru proiect va fi folosit de către Primăria Municipiului Alba Iulia în caz că acest proiect va fi votat de către comunitate, nefiind un proiect generator de venituri ci un proiect de parc tematic cu caracter istoric/educativ, nu se impune nicio procedură legală de utilizare a spațiului respectiv în interesul proiectului.

Municipiul Alba Iulia poate folosi domeniul public pentru activitățile derulate conform regulamentelor existente.

Având în vedere că proiectele sunt legate de Alba Iulia, de ce nu s-a optat pentru limitarea votării lor exclusiv de către cetățenii municipiului?

Prima ediție a bugetării participative a avut doar emailul ca instrument de votare, de aceea, în acest an, tocmai pentru a descuraja utilizarea abuziva a voturilor în dreptul unuia sau mai multor proiecte, s-a optat pentru acest instrument de verificare prin SMS.

De asemenea, o parte dintre proiecte vizează domeniul turistic, votul unui turist legat de ceea ce dorește să găsească în vizita lui din Alba Iulia poate fi un vot legitim. Să nu uităm că o parte din taxele locale sunt asigurate și din taxele generate din sectorul turistic și conex.

Un alt exemplu concludent sunt studenții din Alba Iulia care fac facultatea în alte orașe. De ce nu le-am da posibilitatea sa voteze pentru un proiect dedicat orașului/cartierului/ pliat pe viitoarea lor activitate?

Ne dorim ca tinerii care fac facultatea în alte orașe să se întoarcă în Alba Iulia și să înceapă o activitate în orașul natal.

Ce spune inițiatorul proiectului, Lucian Pralea

Alba24 a solicitat un punct de vedere al inițiatorului proiectului, Lucian Pralea. Îl redăm mai jos:

”APVLVM PARC este un produs turistic adresat localnicilor și turiștilor deopotrivă. Este un produs căruia dorim să îi dăm un caracter cât mai permanent; se poate observa cu ușurință că majoritatea orașelor din Europa cu un bogat trecut istoric (cum suntem și noi în Alba Iulia), profită la maxim de ceea ce istoria le-a lăsat: organizează evenimente de mai multe ori pe an, oferă noi forme de exploatare a patrimoniului, îl explică pe înțelesul tuturor, îi oferă într-o formă mai dinamică, mai interactivă, potrivită tendințelor societății umane din secolul al XXI-lea.

Reconstituirea istorică este foarte complicată, presupune multă muncă, foarte mulți bani de investit; în ultima decadă reconstituirile istorice au luat amploare în România și, dacă ne uităm înapoi în timp, metaforic putem spune că au o vechime de aproape 100 de ani, primele reconsituiri având loc aici, cu ocazia ceremoniei de încoronare a regelui Ferdinand și a reginei Maria la Alba Iulia.

Desigur, este vorba de un context mai amplu de discutat aici, dar ce vreau să spun este că nici noi și nici cei care ne blamează dorința de a face ceva pentru oraș, nu am inventat reenacmentul, nu am descoperit nimic nou. Încercăm însă să ne dezvoltăm, să facem ceva pentru localnici, pentru cetățeni, mai ales pentru turiștii străini – reconstituirea istorică, ca produs turistic poate fi și o carte de vizită pentru Alba Iulia așa cum se întâmplă șialte orașe din Europa cu patrimoniu cultural similar.

Am fost atacați în ultima vreme cu o ură și o dezinformare grosolană. Nu ne dorim anularea altor proiecte din oraș, nu am desconsiderat munca altor persoane, ne dorim să putem munci, să creem mai mult, acest domeniu, turismul în general se pot dezvolta mult mai mult decât acum. Nu înțelegem de unde vine atâta ură însă, atâtea piedici lansate în mediul on-line de către niște persoane care oficial, prin pozițiile pe care le ocupă, au tocmai angajamentul de a lucra pentru cetățeni. Ne aflăm acum în vizorul unor personaje care ar trebui să facă mai mult pentru cetățeni, dar în loc să facă asta, își ocupă timpul, zi și noapte, să distrugă o inițiativă privată.

Produsul nostru, haina noastră de reconstituire istorică, se va adresa tuturor, va deschide și va oferi noi oportunități pentru cetățenii și vizitatorii orașului nostru, poate va genera alte idei de afaceri. De ce să nu vedem în viitor, de ce să nu existe în Alba Iulia, 5, 10, 20 de asociații care să promoveze ce avem aici cel mai de preț: patrimoniul și trecutul istoric?! De ce există oameni „de cultură” care luptă tocmai împotriva acestui lucru?! Este absolut de neînțeles, nu aș putea explica așa ceva altor oameni care nu trăiesc aici, care nu au observat contextul ăsta care este deja repetitiv.

Sunt multe de zis pe subiect, însă noi trebuie să ne limităm la a păstra nivelul bunului simț ridicat, ne dorim să muncim, nu să pierdem vremea răspunzând celor doi indivizi care au, se pare, mult timp pentru a băga bețe în roată, ură și răutate în liniștitea orașului nostru. Trebuie să menționez și mă amuz de ideea lor că proiectul este un „copy-paste”, mă amuz și vă spun că, dacă vă uitați un pic la alte proiecte de reconstituire istorică din țară și din străinătate, toate au aceleași lucruri: aceeași armată romană, aceleași formațiuni, ordine și echipamente, aceleași ateliere – deși poate prezentate cu alte nume – toate acestea sunt de fapt activități din lumea antică pe care fiecare le reconstituie în funcție de buget, de cunoștințe, dar nu are cum să le copieze pentru că sunt toate activități din trecut. Sunt zeci și sute de activități care pot fi reconstituite, o sursă inepuizabilă pentru o singură viață. Ne dorim să lucrăm, să îmbogățim Alba Iulia cu servicii turistice care vor aduce mai mulți turiști, îi vor ține mai mult în oraș. Ne-am inspirat desigur de la alții, de la proiecte similare, dar vă asiguram că nu de la cei din țară. Tindem către a face pasul la un nivel superior, să prezentăm activități mai incluzive, mai interactive și de calitate superioară.
Salutăm inițiativa primăriei și acest program de bugetare participativă, este o unealtă oferită localnicilor în formă de maxim respect, o dovadă a comunicării dintre instituție și cetățenii săi. Nu putem să îi consolăm pe cei doi inamici publici ai proiectelor noastre, poate dacă erau interesați, puteau concura și ei în cadrul programului.

Vrem să vă amintim că vom implica cât mai multe persoane în proiectul nostru, veți avea surpriza să regăsiți în parcul tematic oameni dedicați proiectului. Sperăm să câștigăm acest proiect, ne puteți susține și puteți face parte din proiectul nostru pentru început printr-un simplu vot. Prețuim fiecare vot ca pe o piatră de temelie. În viitor sperăm că vom iniția și alte proiecte similare, de o anvergură și mai mare”.

Show-ul care a revoltat istoricii

Istoricii de la Muzeul Național al Unirii nu sunt la primul conflict pe teme de reconstituire istorică, în raport cu Lucian Pralea.

Două reprezentații cu ”intrarea domnitorului Mihai Viteazul în Cetatea Alba Carolina” au iscat o serie de controverse legate de calitatea actului respectiv.

Detalii aici: Show-ul care a revoltat istoricii din Alba Iulia: ”Intrarea lui Mihai Viteazul în Cetate”. Ce spun organizatorii și primarul
 

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax