Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Alba Iulia: Controverse în jurul unui proiect depus pentru bugetare participativă. Ar fi fost ”inspirat” de unul deja existent


Publicat

Unul dintre proiectele depuse pentru finanțare prin bugetare participativă la Alba Iulia, este puternic contestat de reprezentanții Asociației Culturale pentru Istorie Vie, formată în principal din istorici ai Muzeului Național al Unirii, care îl consideră a fi ”inspirat” după un proiect pe care ei deja îl derulează de ani buni în municipiu. 

Este vorba despre proiectul ” APVLVM PARC – Parc tematic interactiv – tradiții, obiceiuri și meșteșuguri antice”.

Potrivit descrierii, proiectul urmărește ”reconstituirea realității daco-romane, civilă și militară, din perioada secolelor II-III” și bugetul lui este de 431.400 de lei, din totalul de 1.000.000 de lei cât a fost prevăzut în total pentru toate cele 24 de proiecte.

Potrivit istoricului Liviu Zgârciu, activitățile propuse în acest proiect sunt deja realizate anual de asociația din care face parte la prețuri mult mai mici.

Este vorba despre un proiect care se derulează de mulți ani, finanțat tot de primărie, asociația depunând inclusiv rapoarte de activitate.

Spre exemplu, pentru 11 reprezentanții, asociația formată în principal din specialiști, primește anual 32.890 de lei, de 13 ori mai puțin decât bugetul propus în noul proiect.

Comisia primăriei a respins inițial proiectul, dar ulterior ”s-a răzgândit”. Instituția nu a putut preciza clar în ce mod a revenit asupra deciziei, în condițiile în care în regulament nu exista o procedură de contestare.

În plus, contestatarii proiectului spun că acesta nu este unul investițional, cum ar fi normal în cazul acestui tip de bugetare participativă.

Toate explicațiile oficiale ale instituției le puteți citi mai jos.

Lista proiectelor care pot fi votate pentru finanțare, poate fi consultată AICI.

Ce spune istoricul Liviu Zgârciu

”Între aceste proiecte propuse pentru bugetare participativă, proiecte care au trecut de comisia primăriei, aflându-se acuma la stadiul de vot, se găsește un proiect care este de fapt un proiect copy paste după proiectele desfășurate de noi în ultimii 9 ani aici în Cetate.

Este vorba despre proiectele de reconstituire antică, Garda Apulum, Legiunea a XIII-a Gemina, proiecte care sunt înregistrate ca branduri de Muzeul Național al Unirii.

Acest parc tematic nu este de fapt decât o reproducere a taberelor antice pe care le-am făcut noi sezonul acesta.

Nu mai vorbesc aici de sumele de bani, că se cer sume de 13 ori mai mari decât sumele care au fost alocate pentru acest proiect pe anul acesta, deci cam 13 sezoane de aici înainte ar trebui să fie…

Un proiect care copiază nu numai textul atelierelor noastre dar și poze, sunt poze de la atelierele noastre, deci s-a ajuns cred că prea departe cu modul ăsta de a încerca să aduci pe piață ceva ce deja există, ceva profesionist, nu că ne lăudăm noi, dar este un brand al orașului.

Acest proiect se află la faza de votare, pentru că totdeauna va exista scuza asta, dacă se face un proiect, da a votat lumea.

Știu sigur că o parte dintre cei care au votat au votat crezând că suntem noi și sunt foarte mulți care au votat care sigur nu fac parte dintre locuitorii orașului Alba Iulia.

Suntem nedumeriți cum de un astfel de proiect copy/paste a trecut de o comisie a primăriei. Asta nu putem să înțelegem, pentru că la anul, când va fi iarăși această finanțare, putem și noi să propunem un proiect, cum spunea și colegul meu Tudor, să facem un nou sediu al primăriei, sau o altă pistă de biciclete pe unde este deja una.

Dacă lumea va vota lucrurile acestea, vor putea fi duse la îndeplinire, deși nu facem decât să dublăm ceva care există deja”.

Ce spun reprezentanții Primăriei Alba Iulia

Alba24 a adresat Primăriei Alba Iulia o serie de întrebări legate de proiectul controversat. Mai jos sunt răspunsurile oferite de instituție.

Motivul pentru care proiectul ”APVLVM Parc – Parc tematic interactiv- tradiții, obiceiuri și meșteșuguri antice”, depus în cadrul sesiunii de proiecte finanțabile prin bugetare participativă a fost respins inițial de comisia instituției dumneavoastră.

Conform regulamentului, unul dintre criteriile de eligibilitate prevede că proiectele trebuie să nu genereze cheltuieli de funcţionare importante (întreţinere, plata unor drepturi de autor etc.) după implementare.

De asemenea, sub forma prezentată inițial, ideea de proiect depusă avea caracter comercial, generator de venituri.

Motivul oficial pentru care a fost ulterior acceptat. Dacă există un document care motivează acest lucru, vă rugăm să ni-l transmiteți (primăria nu a furnizat nici un document – n. red.).

Inițiatorul a cerut informații suplimentare cu privire la respingerea ideii sale de proiect. Acesta a fost de acord ca forma finală a proiectului care ajunge la vot să fie un proiect care nu generează venituri, eliminându-se astfel caracterul comercial.

De asemenea,  un alt element care a dus la acceptarea ideii de proiect a fost că inițiatorul a acceptat ca proiectul să fie la nivel de idee pilot implementat în primul an iar după primul an de implementare, echipamentele achiziționate prin proiect să fie utilizate de către municipalitate fie în parteneriatul pe care primăria îl are cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, fie în cadrul activităților dezvoltate în cadrul proiectului dedicat muzeului copiilor, aflat în implementare.

Proiectul aflat în implementare prin fonduri europene, are scopul de a le asigura copiilor o modalitate deosebită de petrecere a timpului într-un spaţiu de educaţie creativă şi interactivă, participativă și nonformală, lecțiile vie de istorie putând contribui la acest obiectiv.

Vă rugăm să precizați dacă comisia a constatat sau nu asemănări cu un proiect de reconstituire istorică similar, deja finanțat de primărie exact pe același subiect (pentru care există contract și rapoarte de activitate), având în vedere că proiectul depus pentru bugetare participativă folosește elemente din proiectul deja existent (inclusiv ilustrații foto).

Pe principiul, dacă există un loc de joacă într-un cartier, se pot amenaja o mulțime de alte locuri de joacă în restul orașului sau dacă cineva organizează un târg de carte, spre exemplu, nu restricționăm posibilitatea unei terțe persoane de a mai organiza un alt târg de carte, așa s-a considerat că nu este un motiv de respingere a ideii de proiect, doar faptul că au mai fost organizate ateliere similare.

De conținutul materialului prezentat, inclusiv ilustrațiile foto este direct răspunzător inițiatorul. Totodată, comisia a considerat că ideea de parc tematic poate fi utilă comunității și nu intră în contradicție/ conflict cu alte inițiative locale ale municipalității.

Este gândit  astfel încât să aibă un caracter permanent, unde cetățenii/ turiștii/ elevii să poată participa activ la activitățile de creație ale parcului.

Ajungând în etapa de vot comunitatea e cea care decide dacă e sau nu o idee prioritară de implementat.

Vă rugăm să ne spuneți care va fi procedura legală prin care finanțarea pentru acest proiect va fi asigurată din fonduri publice și cum se va asigura primăria că depunătorul Lucian Pralea va fi cel care îl va obține, în cazul unei proceduri.

În cazul în care această idee de proiect va fi câștigătoare, se va organiza o achiziție publică unde va putea participa oricine care îndeplinește cerințele care vor fi stabilite prin caietul de sarcini.

Primăria nu are rolul sau obligația de a se asigura că inițiatorul este și cel care va implementa efectiv această idee.

Aceste aspecte i-au fost comunicate inițiatorului iar acesta a înțeles că licitația va fi una transparentă care va permite mai multor ofertanți să își înscrie oferta în procesul competitiv, în acord cu legislația în vigoare.

Vă rugăm să ne spuneți dacă, pe lângă această procedură, este nevoie și de o altă procedură legală pentru a pune la dispoziție terenul propus pentru proiect: Curtea Palatului Copiilor din Cetatea Alba Carolina.

I s-a comunicat inițiatorului că nu e obligatoriu să fie implementate atelierele în curtea Palatului Copiilor. Ar putea fi folosite chiar spații din șanțurile cetății pentru a anima activitatea din interiorul lor.

Terenul propus pentru proiect va fi folosit de către Primăria Municipiului Alba Iulia în caz că acest proiect va fi votat de către comunitate, nefiind un proiect generator de venituri ci un proiect de parc tematic cu caracter istoric/educativ, nu se impune nicio procedură legală de utilizare a spațiului respectiv în interesul proiectului.

Municipiul Alba Iulia poate folosi domeniul public pentru activitățile derulate conform regulamentelor existente.

Având în vedere că proiectele sunt legate de Alba Iulia, de ce nu s-a optat pentru limitarea votării lor exclusiv de către cetățenii municipiului?

Prima ediție a bugetării participative a avut doar emailul ca instrument de votare, de aceea, în acest an, tocmai pentru a descuraja utilizarea abuziva a voturilor în dreptul unuia sau mai multor proiecte, s-a optat pentru acest instrument de verificare prin SMS.

De asemenea, o parte dintre proiecte vizează domeniul turistic, votul unui turist legat de ceea ce dorește să găsească în vizita lui din Alba Iulia poate fi un vot legitim. Să nu uităm că o parte din taxele locale sunt asigurate și din taxele generate din sectorul turistic și conex.

Un alt exemplu concludent sunt studenții din Alba Iulia care fac facultatea în alte orașe. De ce nu le-am da posibilitatea sa voteze pentru un proiect dedicat orașului/cartierului/ pliat pe viitoarea lor activitate?

Ne dorim ca tinerii care fac facultatea în alte orașe să se întoarcă în Alba Iulia și să înceapă o activitate în orașul natal.

Ce spune inițiatorul proiectului, Lucian Pralea

Alba24 a solicitat un punct de vedere al inițiatorului proiectului, Lucian Pralea. Îl redăm mai jos:

”APVLVM PARC este un produs turistic adresat localnicilor și turiștilor deopotrivă. Este un produs căruia dorim să îi dăm un caracter cât mai permanent; se poate observa cu ușurință că majoritatea orașelor din Europa cu un bogat trecut istoric (cum suntem și noi în Alba Iulia), profită la maxim de ceea ce istoria le-a lăsat: organizează evenimente de mai multe ori pe an, oferă noi forme de exploatare a patrimoniului, îl explică pe înțelesul tuturor, îi oferă într-o formă mai dinamică, mai interactivă, potrivită tendințelor societății umane din secolul al XXI-lea.

Reconstituirea istorică este foarte complicată, presupune multă muncă, foarte mulți bani de investit; în ultima decadă reconstituirile istorice au luat amploare în România și, dacă ne uităm înapoi în timp, metaforic putem spune că au o vechime de aproape 100 de ani, primele reconsituiri având loc aici, cu ocazia ceremoniei de încoronare a regelui Ferdinand și a reginei Maria la Alba Iulia.

Desigur, este vorba de un context mai amplu de discutat aici, dar ce vreau să spun este că nici noi și nici cei care ne blamează dorința de a face ceva pentru oraș, nu am inventat reenacmentul, nu am descoperit nimic nou. Încercăm însă să ne dezvoltăm, să facem ceva pentru localnici, pentru cetățeni, mai ales pentru turiștii străini – reconstituirea istorică, ca produs turistic poate fi și o carte de vizită pentru Alba Iulia așa cum se întâmplă șialte orașe din Europa cu patrimoniu cultural similar.

Am fost atacați în ultima vreme cu o ură și o dezinformare grosolană. Nu ne dorim anularea altor proiecte din oraș, nu am desconsiderat munca altor persoane, ne dorim să putem munci, să creem mai mult, acest domeniu, turismul în general se pot dezvolta mult mai mult decât acum. Nu înțelegem de unde vine atâta ură însă, atâtea piedici lansate în mediul on-line de către niște persoane care oficial, prin pozițiile pe care le ocupă, au tocmai angajamentul de a lucra pentru cetățeni. Ne aflăm acum în vizorul unor personaje care ar trebui să facă mai mult pentru cetățeni, dar în loc să facă asta, își ocupă timpul, zi și noapte, să distrugă o inițiativă privată.

Produsul nostru, haina noastră de reconstituire istorică, se va adresa tuturor, va deschide și va oferi noi oportunități pentru cetățenii și vizitatorii orașului nostru, poate va genera alte idei de afaceri. De ce să nu vedem în viitor, de ce să nu existe în Alba Iulia, 5, 10, 20 de asociații care să promoveze ce avem aici cel mai de preț: patrimoniul și trecutul istoric?! De ce există oameni „de cultură” care luptă tocmai împotriva acestui lucru?! Este absolut de neînțeles, nu aș putea explica așa ceva altor oameni care nu trăiesc aici, care nu au observat contextul ăsta care este deja repetitiv.

Sunt multe de zis pe subiect, însă noi trebuie să ne limităm la a păstra nivelul bunului simț ridicat, ne dorim să muncim, nu să pierdem vremea răspunzând celor doi indivizi care au, se pare, mult timp pentru a băga bețe în roată, ură și răutate în liniștitea orașului nostru. Trebuie să menționez și mă amuz de ideea lor că proiectul este un „copy-paste”, mă amuz și vă spun că, dacă vă uitați un pic la alte proiecte de reconstituire istorică din țară și din străinătate, toate au aceleași lucruri: aceeași armată romană, aceleași formațiuni, ordine și echipamente, aceleași ateliere – deși poate prezentate cu alte nume – toate acestea sunt de fapt activități din lumea antică pe care fiecare le reconstituie în funcție de buget, de cunoștințe, dar nu are cum să le copieze pentru că sunt toate activități din trecut. Sunt zeci și sute de activități care pot fi reconstituite, o sursă inepuizabilă pentru o singură viață. Ne dorim să lucrăm, să îmbogățim Alba Iulia cu servicii turistice care vor aduce mai mulți turiști, îi vor ține mai mult în oraș. Ne-am inspirat desigur de la alții, de la proiecte similare, dar vă asiguram că nu de la cei din țară. Tindem către a face pasul la un nivel superior, să prezentăm activități mai incluzive, mai interactive și de calitate superioară.
Salutăm inițiativa primăriei și acest program de bugetare participativă, este o unealtă oferită localnicilor în formă de maxim respect, o dovadă a comunicării dintre instituție și cetățenii săi. Nu putem să îi consolăm pe cei doi inamici publici ai proiectelor noastre, poate dacă erau interesați, puteau concura și ei în cadrul programului.

Vrem să vă amintim că vom implica cât mai multe persoane în proiectul nostru, veți avea surpriza să regăsiți în parcul tematic oameni dedicați proiectului. Sperăm să câștigăm acest proiect, ne puteți susține și puteți face parte din proiectul nostru pentru început printr-un simplu vot. Prețuim fiecare vot ca pe o piatră de temelie. În viitor sperăm că vom iniția și alte proiecte similare, de o anvergură și mai mare”.

Show-ul care a revoltat istoricii

Istoricii de la Muzeul Național al Unirii nu sunt la primul conflict pe teme de reconstituire istorică, în raport cu Lucian Pralea.

Două reprezentații cu ”intrarea domnitorului Mihai Viteazul în Cetatea Alba Carolina” au iscat o serie de controverse legate de calitatea actului respectiv.

Detalii aici: Show-ul care a revoltat istoricii din Alba Iulia: ”Intrarea lui Mihai Viteazul în Cetate”. Ce spun organizatorii și primarul
 

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Rabla Clasic și Rabla Plus, pregătite de start. Schimbările programului din 2022. Sumele maxime la care ajung bonusurile

Publicat

În februarie se dă startul Rabla clasic 2022 și Rabla Plus 2022, programe ce anul acesta vin la pachet cu schimbări. Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus pe 2022 vor debuta pe data de 4 februarie și vor avea cel mai mare buget de până acum, de peste 1,2 miliarde de lei.

Ministrul Mediului a anunțat că ele vor avea o valabilitate de 3 ani și vor beneficia de un buget-record ce va depăși 1 miliard de lei.

Rabla 2022: Două autovehicule la casare în loc de unul

În premieră, românii vor putea preda spre casare două vehicule, în loc de unul și astfel, vor primi un ecotichet în valoare de 45 de mii de lei.

Pentru mașinile mai vechi de 15 ani și cu norma de poluare Euro 3 sau inferioară, se va acorda un bonus suplimentar în valoare de 1.500 de lei. Prima de casare va fi de 3000 de lei.

Astfel suma primită de la Guvern poate ajunge la 51 de mii de lei, anunță Tanczos Barna. Sunt impuse însă și noi condiții. Mașina casată trebuie să fie înmatriculată în România de minimum 6 ani.

Iar cei care vor să-și cumpere o mașină electrică vor trebui să o caseze pe cea veche, pentru a intra în posesia ecobonusului de 45 de mii de lei.

Cel mai mare buget din istoria programelor

Potrivit Ministerului Mediului, bugetul din acest an este de 1,24 miliarde lei, fiind astfel cel mai mare buget alocat din istoria programelor (fără suplimentări ulterioare).

RABLA Clasic beneficiază de 560 milioane lei, iar RABLA Plus de 680 milioane lei.

O schimbare importantă ține de faptul că din 2022 și cei care vor să-și ia o mașină 100% electrică trebuie să caseze o mașină veche pentru a putea beneficia de ecobonusul de 45.000 lei pentru mașina nouă.

Până acum nu era obligatoriu să predai o mașină veche pentru a-ți lua o electrică nouă cu subvenție

Rabla 2022: buget record pentru casarea autoturismelor vechi

Una dintre noutățile programului Rabla Clasic este introducerea unui ecobonus de 1.500 lei pentru fiecare autovehicul uzat care este mai vechi de 15 ani și are norma de poluare Euro 3 și inferioară.

O altă noutate este introducerea posibilității casării a două autovehicule uzate pentru achiziționarea unuia nou, cuantumul finanțării fiind de 7.500 de lei pentru casarea unui autovehicul și 12.000 lei pentru casarea a două autovehicule. Rămâne obligativitatea casării a cel puțin un autovehicul în cadrul Programului.

Tot prin Rabla Clasic, dacă dai la casare două autoturisme (9.000 de lei prima de casare), ambele mai vechi de 15 ani (ecobonusuri pentru vechime, a câte 1.500 lei fiecare, deci încă 3.000 lei), la care se mai pot adăuga un ecobonus de 1.500 de lei pentru emisii scăzute şi unul de 3.000 de lei de pentru achiziţionarea unei maşini hibrid, se ajunge la un total de 16.500 de lei.

Rabla PLUS 2022: Primele de casare

  • Pentru casarea unui singur autovehicul, prin Rabla Clasic, se acordă o primă de 6.000 de lei, plus 1.500 de lei bonus de vechime peste 15 ani, adică 7.500 lei în total.
  • dacă dai la casare două autoturisme (9.000 de lei prima de casare), ambele mai vechi de 15 ani (ecobonusuri pentru vechime, a câte 1.500 lei fiecare, deci încă 3.000 lei), la care se mai pot adăuga un ecobonus de 1.500 de lei pentru emisii scăzute şi unul de 3.000 de lei de pentru achiziţionarea unei maşini hibrid, se ajunge la un total de 16.500 de lei.

„Rabla clasic este un program care atinge majoratul. Anul acesta se împlinesc 18 ani de când acesta a fost lansat și a adus o contribuție semnificativă în ceea ce privește întinerirea parcului auto: peste 700.000 de autoturisme noi au fost introduse în traficul național. Este pentru prima dată când planificăm implementarea acestor programe pe 3 ani.

Ne-am consultat cu asociațiile producătorilor, importatorilor și comercianților auto și ne dorim să asigurăm predictibilitate în implementarea politicilor publice în acest domeniu și să scoatem din circulație cel puțin 250.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani până în 2026”, a declarat joi ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos.

Modificările în programele Rabla și Rabla Plus

O altă modificare adusă programului este că valabilitatea notei de înscriere va fi de 300 zile de la emiterea acesteia, față de 240 zile cât este în prezent.

În plus, se elimină termenul de 60 zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitanții având posibilitatea de a-l casa/radia până la emiterea facturii autovehiculului nou.

Se introduce obligativitatea casării unui autovehicul uzat pentru achiziționarea unui autovehicul nou.

Totodată, se introduce un bonus de 1.500 lei/autovehicul, acordat pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3.

Astfel, pentru fiecare autovehicul nou, va exista posibilitatea casării a maximum 2 autovehicule uzate, cuantumul finanțării urmând a fi:

pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării unui autovehicul uzat

  • – maximum 46.500 de lei pentru un autovehicul pur electric (45.000 de lei ecotichetul + 1.500 lei/autovehicul, acordat dacă autovehiculul uzat este mai vechi de 15 ani și are norma de poluare nu mai mare de Euro 3)
  • -maximum 21.500 de lei pentru un autovehicul hibrid plug-in (20.000 de lei ecotichetul + 1.500 lei/autovehicul, acordat dacă autovehiculul uzat este mai vechi de 15 ani și are norma de poluare nu mai mare de Euro 3).

pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate:

  • maximum 51.000 de lei pentru un autovehicul pur electric (45.000 lei ecotichet + 3.000 lei prima de casare + 2 bonusuri de vechime a câte 1.500 lei pentru fiecare autovehicul uzat care este mai vechi de 15 ani și are norma de poluare nu mai mare de Euro 3)
  • maximum 26.000 de lei pentru un autovehicul hibrid plug-in (20.000 lei ecotichet + 3.000 lei prima de casare + 2 bonusuri de vechime a câte 1.500 pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3).

Legat de prima de casare pentru achiziția unei motociclete, aceasta va fi de 7.500 lei în cazul în care autovehiculul casat are o vechime mai mare de 15 ani, cu normă de poluare nu mai mare de Euro 3 sau 6.000 lei, în cazul casării unui alt tip de autovehicul uzat.

Ministerul vrea să lanseze și ”Rabla pentru instituții publice”

Ministrul a anunțat și lansarea unui program destinat instituțiilor publice, cu un buget de 600 milioane lei, prin care primăriile și autoritățile publice vor putea achiziționa doar mașini electrice sau hibrid plug-in. În cadrul acestui program, va fi asigurată o finanțare de 80% din valoarea achiziției.

„În 2022, vom avea un sistem informatic destinat persoanelor juridice care se vor înscrie în RABLA Clasic sau RABLA Plus, pentru că și autoritățile publice trebuie să fie încurajate spre achiziții verzi și eco-mobilitate.

Dacă ne uităm la cifre, în 2021 au fost achiziționate, în cadrul RABLA Plus, 8500 mașini de către persoane fizice și 7728 mașini de către persoanele juridice, cifre care arată interesul românilor pentru achiziția unor autoturisme mai prietenoase cu mediul.

Cetățenii interesați să se înscrie în programul RABLA trebuie să știe că vechimea autovehiculului uzat eligibil în program trebuie să fie de cel puțin 6 ani de la data primei înmatriculări în România, față de 8 ani cât este în prezent.

Totodată, se diminuează cu 5 grame valorile cantităților de emisii de CO2/KM aferente pragului de eligibilitate și pragului de obținere a ecobonusului”, a declarat președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Fülöp Lóránd-Árpád.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

LUNI: ”Alexandru Ioan Cuza în patrimoniul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia”. Expoziție de obiecte, legate de Mica Unire

Publicat

Luni, 24 ianuarie 2022, ora 12.30, la Sala Unirii va fi vernisată expoziția ”Alexandru Ioan Cuza în patrimoniul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia”. Vor fi expuse o serie de obiecte legate atât de Unirea de la 24 ianuarie 1859, dar de domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

Reformele domnitorului ori crearea unor instituții au fost marcate prin baterea unor monede sau medalii, care să susțină proiectul unionist și de modernizare al Principatelor Române. S-a apelat în acest sens la ateliere de gravură celebre din Franța (Stern, Farochon, Caque) ori locale (Șaraga din Iași, Carniol din București), precizează organizatorii.

În patrimoniul muzeului albaiulian au intrat câteva astfel de piese care amintesc înființarea azilului de orfani de către Elena Cuza (1862), inaugurarea Manufacturii de Arme din Dealul Spirii (1863), medaliile postume care marcau decesul lui Alexandru Ioan Cuza (1873), un an de la moarte (1874) ori cele jubiliare legate de împlinirea a 40 de ani de la abdicare (1906) sau 50 de ani de la Unirea principatelor (1909). Interesant că ultimele piese au fost corelate cu domnia lui Carol I, cei doi fiind reprezentați împreună pe avers și revers.

Acestor monede comemorative li se adaugă câteva vase de porțelan sau sticlă care poartă monograma Principatelor Unite, dar și o litografie contemporană cu reprezentarea familiei Cuza. Este o piesă de popularizare, care, asemenea icoanelor tipărite pe hârtie, era frecvent întâlnită în casele locuitorilor obișnuiți din mediul urban și rural.

Reformele lui Cuza și povestirile larg răspândite legate de domnitorul cel drept și bun cu cei săraci și-au găsi ecou nu doar în imagini litografiate, ci și în literatura scrisă. O piesă de teatru prezentată de elevi la serbările școlare, intitulată Cuza-Vodă, a fost cea scrisă de Eufrosina O. Mironescu și tipărită în 1925 la celebra editură a Librăriei Socec&Co, un exemplar al cărții fiind expus și cu această ocazie.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

LUNI: „Orchestra Română de Folclor pe urmele domnitorului Alexandru Ioan Cuza”. Documentar prezentat de Centrul de Cultură Alba

Publicat

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba prezintă luni, 24 ianuarie, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, documentarul „Orchestra Română de Folclor pe urmele domnitorului Alexandru Ioan Cuza”.

Centrul de Cultură „Augustin Bena”, instituție subordonată Consiliului Județean Alba, și Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași prezintă, luni, 24 ianuarie 2022, o producție documentară unică în spațiul cultural românesc: „Orchestra Română de Folclor pe urmele domnitorului Alexandru Ioan Cuza”.

Citește AICI: 24 ianuarie 1859: „Mica Unire”, primul pas spre România. Unirea Principatelor Române sub domnia lui Cuza

Producție documentară unică în spațiul cultural românesc

Proiectul este dedicat Unirii Principatelor Române și este un film documentar care dezvăluie într-un mod plăcut Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa și Palatul Culturii din Iași, două monumente arhitecturale cu importanță deosebită în istoria României.

Prezentarea filmului va avea loc luni, 24 ianuarie 2022, ora 19.00, pe paginile de Facebook ale instituțiilor implicate în proiect.

Coloana sonoră a acestui documentar este formată din suite românești interpretate de Orchestra Română de Folclor. Aceasta este prima orchestră de uniune națională și a fost înființată cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, în anul 2021, în cadrul unui amplu proiect de promovare a zilei naționale și a patrimoniului cultural imaterial pe plan internațional. La acea dată, concertul „Alba unește România”, susținut de orchestră în Palatul Cultural din Blaj, a fost distribuit către misiunile diplomatice ale României din 33 de țări.

Orchestra Română de Folclor reunește artiști din toate zonele istorice ale României

Orchestra Română de Folclor își are nucleul la Alba Iulia, capitala de suflet a tuturor românilor, fiind constituită din artiști instrumentiști profesioniști din toate zonele istorice ale României. Orchestra ia parte la proiectele de importanță națională și internațională ale Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. Inițiatorul și dirijorul Orchestrei Române de Folclor este Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” și discipol al maestrului Gheorghe Zamfir.

„Sărbătorim în acest an Unirea Principatelor Române printr-un proiect unic în spațiul cultural românesc. Orchestra Română de Folclor, prima orchestră de uniune națională, se va afla pe urmele domnitorului Alexandru Ioan Cuza, într-o îmbinare de muzică și imagini. Este un film documentar care, pe ritmurile unor suite românești, dezvăluie publicului Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa și Palatul Culturii din Iași. Vă oferim cu drag acest nou proiect cultural și sperăm să fie pe gustul tuturor celor care iubesc cultura, muzica și istoria românilor”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Mica Unire

Unirea Principatelor Române, cunoscută și ca Mica Unire, a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea, fiind legată de personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. 24 ianuarie 1859 este momentul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Române Unite, fiind actul istoric ce a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

ACCIDENT GRAV pe DN1 la intrare în Aiud dinspre Turda. O mașină a intrat într-un cap de pod și s-a răsturnat. Trafic BLOCAT

Publicat

Trei persoane au fost rănite, una dintre acestea grav, după ce o mașină s-a lovit de un cap de pod și s-a răsturnat, vineri seara, pe DN1 Unirea (Turda) – Aiud.

Potrivit IPJ Alba, accidentul s-a petrecut la intrare în Aiud.

Traficul rutier este blocat în zona accidentului.

Revenim cu amănunte.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate