Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEOREPORTAJ: Niciun vinovat în cazul militarului mort la Alba Iulia. În trei ani, procurorii au stabilit un cerc de suspecți

Publicat

Au trecut trei ani de la moartea prin electrocutare a militarului Alexandru Orosz, pe peronul gării din Alba Iulia, în timp ce descărca un tanc ce urma să fie folosit la parada de 1 Decembrie 2018. 

Manevra în sine era o banalitate pentru un militar care a supraviețuit deșertului și războiului din Afganistan, dar care și-a găsit sfârșitul la o descărcare de echipament. 

Sunt trei ani de când reporterii alba24.ro urmăresc cazul morții plutonierului Alexandru Orosz și traseul dosarului care s-a plimbat prin sertarele procurorilor din România. 

Trei ani în care nimeni nu a fost tras la răspundere pentru moartea unui militar care a lăsat în urmă o fetiță, atunci în vârstă de 5 ani.

Acum procurorii au întocmit un cerc de suspecți, iar cercetarea se face pentru infracțiunile de ucidere din culpă și nerespectarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă. 

Dosarul a zăcut aproape un an și jumătate în dulapul procurorilor militari ai Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Cluj-Napoca. Apoi a fost obiectul principal într-un veritabil joc de alba-neagra între parchete, joc tranșat de Înalta Curte de Casație și Justiție.

CITEȘTE ȘI: ”Alba-neagra” în ancheta militarului mort la Alba Iulia: Procurorii militari AU DECLINAT dosarul către Parchetul din Alba

De mai bine de un an, dosarul este în cercetare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

Ce s-a întâmplat pe 23 noiembrie 2018

Alexandru Orosz avea 33 ani, iar timp de 11 ani a fost militar în Armata României. Era mecanic conductor pe sistemul antiaerian GEPARD la Batalionul 3 Apărare Antiaeriană din Turda.

În dimineața de 23 noiembrie 2018 era însărcinat să coboare un tanc dotat cu baterie antiaeriană (Gepard), de pe o garnitură de tren. Mașinăria trebuia să fie inclusă în parada de 1 Decembrie.

YouTube video

Doar că, atunci când a urcat pe tanc, cei 27.000 de volți din rețeaua electrică de deasupra l-au lovit în plin.

Trupul i-a luat foc, spre disperarea camarazilor săi și, acolo, pe peronul gării din Alba Iulia, s-a sfârșit.

CITEȘTE ȘI: Cine este militarul care și-a pierdut viața în Gara din Alba Iulia. Avea 33 de ani și o fetiță de 5 ani

După momentul electrocutării, s-au derulat scene greu de descris. Colegii militarului au început să urle şi să ceară întreruperea energiei electrice. Câţiva s-au urcat pe tanc și au reușit să stingă focul ce a cuprins hainele lui Alexandru, iar apoi să îl coboare pe colegul lor, pe peronul din beton.

YouTube video

Nu au putut, însă, să facă nimic mai mult. Minute în șir, în jurul lui Alexandru, camarazii au plâns în hohote, în așteptarea grea a echipelor de salvare, care nu mai aveau pe cine salva. Oameni, altfel duri, neajutorați în fața situației în care erau puși.

CITEȘTE ȘI: Alexandru Orosz, care a supraviețuit în Afganistan, a murit în Absurdistan. Filmul complet al tragediei de la Alba Iulia

Imediat după sosirea echipajelor ISU și a criminaliștilor, zona a fost securizată, iar controlul a fost preluat de Armată. La fel, și comunicarea legată de ce s-a întâmplat.

La un moment dat, în zonă au apărut un civil în vârstă, care a izbucnit în plâns și pe care soldații l-au întâmpinat cu lacrimi și îmbrățișări. Atmosfera era atât de încărcată încât nici unul dintre jurnaliștii aflați în zonă nu a dorit să filmeze scena, considerând-o prea dură.

Ancheta a avansat în trei ani: a fost făcut un cerc de suspecți care au fost audiați

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au transmis pentru alba24.ro că dosarul este într-un stadiu evoluat.

La solicitarea reporterilor alba24.ro, aceștia au transmis că a ancheta nu mai este ”in rem”( adică doar urmărește fapta), ci ”in personam” ( în care exista deja suspecți).

CITEȘTE ȘI: Cazul militarului electrocutat pe tanc, în gara din Alba Iulia. Primele informații oficiale despre anchetă

Mai exact, a fost făcut un cerc de suspecți, au fost cercetate mai multe probe, au fost audiați martori și în continuare mai sunt cercetate sau solicitate și alte probe în dosar.

al

Procurorii mai susțin că ancheta este una complexă și momentan nu se poate aproxima cât timp va mai trece până când dosarul va fi trimis pe instanța de judecată.

Alba-neagra cu dosarul

Inițial, dosarul a fost început de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Cluj-Napoca. Acolo, a stat prin sertarele procurorilor timp de aproape un an și jumătate.

Șa sfârșitul anului 2020, aceștia au declinat dosarul către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba. La rândul lor, procurorii din Alba au considerat că este un conflict negativ de competență și au cerut declinarea dosarului.

CITEȘTE ȘI: Niciun vinovat la doi ani de la moartea prin electrocutare a unui militar în gara CFR din Alba Iulia. Dosarul zace la PM Cluj

Situația a fost tranșată de Înalta Curte de Casație și Justiție care a stabilit definitiv că Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba este competent să cerceteze moartea militarului.

De atunci, dosarul a ajuns la Serviciul de Investigații Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Alba, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

CITEȘTE ȘI: Dosarul militarului mort în gara din Alba Iulia zace de aproape doi ani la Parchetul Militar. Procurorii spun că încă cercetează

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax