EVENIMENT
Alexandru Orosz a supraviețuit în Afganistan, dar a murit în Absurdistan. Filmul complet al tragediei de la Alba Iulia
Când pleci în Afganistan, îți strângi în brațe minunea de cinci ani cu codițe împletite, ochi mari și zâmbet ștrengar și te gândești că poate o vezi pentru ultima dată. Când pleci însă la Alba Iulia, în centrul României, ești pe deplin îndreptățit să speri că riscurile sunt mai mici. Plutonierul Orosz Alexandru, mecanic conductor în cadrul Batalionului 3 Apărare Antiaeriană “POTAISSA” Turda și tată al unei fetițe de 5 ani, a supraviețuit Afganistanului, dar nu și Absurdistanului.
Militarul era însărcinat să coboare un fel de tanc dotat cu baterie antiaeriană, denumit Gepard, de pe o garnitură de tren. O banalitate pentru cineva cu experiența sa, care număra mulți ani de armată și o misiune în Afganistan.
Doar că, atunci când a urcat pe mașinărie, cei 27.000 de volți din rețeaua electrică de deasupra, l-au lovit în plin.
Trupul i-a luat foc, spre disperarea camarazilor săi, și acolo, pe peronul gării din Alba Iulia, s-a sfârșit. Dacă a mai avut timp, probabil că ultimul său gând a zburat spre fiica sa pe care o iubea nespus de mult.
După momentul electrocutării, s-au derulat scene greu de descris. Colegii militarului au început să urle şi să strige pentru întreruperea energiei electrice. Câţiva s-au urcat pe tanc şi au reuşit să stingă focul care a cuprins hainele lui Alexandru Orosz, iar apoi să îl coboare pe colegul lor pe peronul din beton.
Nu au putut, însă, să facă nimic mai mult. Minute în șir, în jurul lui Alexandru, camarazii au plâns în hohote, în așteptarea grea a echipelor de salvare, care nu mai aveau pe cine salva. Oameni altfel duri, neajutorați în fața situației în care erau puși.
Imediat după sosirea echipajelor ISU și a criminaliștilor, zona a fost securizată, iar controlul a fost preluat de Armată. La fel și comunicarea legată de ce s-a întâmplat.
La un moment dat, în zonă au apărut un civil în vârstă care a izbucnit în plâns și pe care soldații l-au întâmpinat cu lacrimi și îmbrățișări. Atmosfera era atât de încărcată încât nici unul dintre jurnaliștii aflați în zonă nu a dorit să filmeze scena, considerând-o un eveniment intim, probabil de familie.
Potrivit procedurilor, ar fi fost cerută întreruperea energiei la dispeceratul naţional al CFR, care gestionează aceste situaţii, care a transmis că solicitarea a fost aprobată şi pusă în aplicare. Cel puțin așa credeau militarii. În realitate însă, întreruperea alimentării cu energie electrică nu a avut loc. Alexandru Orosz s-a urcat pe tanc, unde a manevrat o antenă şi a atins firul de înaltă tensiune.
O comisie a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” va cerceta cauzele producerii accidentului, fiind anunțat deja Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj.
Ofițerul de relații publice al Diviziei a IV-a Infanterie Gemina, locotenent-colonel Dan Crișan, a făcut o serie de precizări legate de ce s-a întâmplat în această dimineață în gara din Alba Iulia.
Acesta, vizibil emoționat, a transmis mesajul colegilor plutonierului mort și a transmis punctul de vedere oficial al structurii din care făcea parte.
”Rămas bun, camarade! Nu te vom uita niciodată!
Plutonierul Alexandru Orosz avea 33 ani din care 11 ani ca militar în Armata României. Era tatăl unei fetiţe de 5 ani.
Militar veteran, Alexandru a executat o misiune în teatrul de operaţii din Afganistan în 2012 alături de militarii Batalionului 300 Infanterie din Galaţi.
Plutonierul Orosz era mecanic conductor pe Sistemul antiaerian GEPARD la Batalionului 3 Apărare Antiaeriană din Turda şi executa în această dimineaţă o misiune în cadrul detaşamentului destinat debarcării tehnicii militare în gara Alba Iulia pentru a participa la Ceremonia militară de 1 Decembrie.
Alexandru a fost electrocutat de la rețeaua de înaltă tensiune a căii ferate în timp ce efectua manevre pe tehnica aflată pe platforma feroviară.
Colegii au apelat serviciul de urgenta 112, iar la fața locului s-a prezentat un echipaj al SMURD, care a constatat decesul.
O comisie a Diviziei 4 Infanterie <Gemina> va cerceta cauzele producerii accidentului, fiind anunțat deja Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj.
Militarii Armatei României își exprimă regretul pentru acest tragic accident și sunt alături de familia îndoliată.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!”
Mesajul președintelui Iohannis
Administrația Prezidențială a publicat un comunicat de presă în urma tragediei din Alba Iulia.
”Klaus Iohannis a aflat cu tristețe despre tragicul incident care a avut loc în această zi, la Alba Iulia, în urma căruia un militar din cadrul Batalionului 3 Apărare Antiaeriană <Potaissa> din Turda a decedat în timp ce participa la activitățile de pregătire a sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.
Președintele Klaus Iohannis transmite condoleanțe familiei și camarazilor militarului care și-a pierdut viața la Alba Iulia, alături de întreaga sa compasiune.
Citește și:
VIDEO: Tragedie la Alba Iulia. Un militar a DECEDAT în timpul descărcării unor tancuri pentru Parada de 1 Decembrie
VIDEO: Colegii militarului decedat ar putea fi înlocuiți de la Paradă, din cauza stării emoționale
Cine este militarul care și-a pierdut viața în Gara din Alba Iulia. Avea 33 de ani și o fetiță de 5 ani
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Armata si Biserica sa aiba grija de familie
duminică, 25.11.2018 at 04:26
Ce constiinta marsava se poate juca cu viata unui om? Pentru interventii la retea curentul este oprit dupa un protocol care asigura protectia muncii tocmai pentru a se evita situatii gen „telefonul fara fir” din jocul copilariei.Parada trebuie sa inceapa cu reculegerea in memoria militarului care a vrut sa-si cinsteasca inaintasii asa cum se cuvenea.Ps.Chiar nu se gasea o sectiune neelectrificata unde se putea amenaja o rampa???
Florin Macsim
duminică, 25.11.2018 at 07:58
Moda absurda sa sarbatoresti unirea mandrindu-te ca tara cu tancuri.
Klara Orosz
luni, 26.11.2018 at 22:27
Multumesc tuturor -si in numele familiei Orosz – pentru sentimentele voastre exprimate si pentru participarea voastra la acest eveniment tragic. Va multumim ca sunteti alaturi de noi in aceste momente, o situatie vesnic inexplicabila.
Amintirea lui Sanyika, dragul meu văr care rămâne mereu in inima noastra, sa fie binecuvantată!
Nu stiu, decât să sper ca cele intamplate să-i remarce sufletul persoanelor care încă nu s-au trezit la realitate si traiesc in trecut sarbatorind evenimentele istoriei… dar nu observam ca defapt lumea uită să traiască in prezent!? Trist… Care este scopul prezentului? Facem si schimbam ceva in bine azi pentru ziua de mâine…ca sa avem ce sărbători?!! Sa nu imi spuna nimeni ca de 100 de ani nu avem ce sarbatori decat istorie.