Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Niciun vinovat la doi ani de la moartea prin electrocutare a unui militar în gara CFR din Alba Iulia. Dosarul zace la PM Cluj

Publicat

YouTube video

În dimineața zilei de 23 noiembrie 2018, plutonierul Orosz Alexandru murea electrocutat, în gara CFR din Alba Iulia, în timp ce efectua o manevră de descărcare a unui tip de tanc dotat cu baterie antiaeriană, denumit Gepard, de pe o garnitură de tren. 

O banalitate pentru cineva cu experiența sa, care număra mulți ani de armată și o misiune în Afganistan. Doar că, atunci când a urcat pe mașinărie, cei 27.000 de volți din rețeaua electrică de deasupra l-au lovit în plin.

Au trecut doi ani de la moartea militarului din Turda, doi ani și nici un vinovat pentru moartea acestuia.

Doi ani în care dosarul anchetei din 23 noiembrie zace într-un dulap, într-un birou al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj, unde prim procuror este Viorel Siserman. 

Mai mult, ultimele date oficiale, și acelea obținute cu multă insistență din partea reporterilor alba24.ro, datează de acum cinci luni, când într-un răspuns reprezentanții instituției au declarat că: ”în cauza vizată s-a dispus efectuarea în continuare a urmării penale față de mai multe persoane, ancheta penală fiind în desfășurare”.

CITEȘTE ȘI: Dosarul militarului mort în gara din Alba Iulia zace de aproape doi ani la Parchetul Militar. Procurorii spun că încă cercetează

Acum 11 zile, pe 12 noiembrie, reporterii alba24.ro au formulat o nouă solicitare cu privire la starea anchetei către Parchetul Militar Cluj, dar prim procurorul Siserman, care este și purtător de cuvânt al instituției nu a răspuns solicitării, întrebarea fiind una simplă: ”care este stadiul anchetei”. În 11 zile, Parchetul Militar Cluj nu a fost în stare să trimită un răspuns.

Luni, 23 noiembrie, procurorul Siserman a fost contactat telefonic de reporterii alba24.ro si, într-un răspuns sec, a spus că pe masa lui nu a ajuns nici o cerere și a închis telefonul.

Mai exact, au trecut doi ani și nu se știe oficial din ce cauză a murit Alexandru Orosz, pe atunci tatăl unei fetițe de cinci ani. Doi ani și nimeni nu a fost trimis în judecată.

VEZI ȘI: Alexandru Orosz a supraviețiuit în Afganistan, a murit în Absurdistan. Filmul complet al tragediei de la Alba Iulia

Ce s-a întâmplat pe 23 noiembrie 2018

În ziua respectivă, militarul era însărcinat să coboare un fel de tanc dotat cu baterie antiaeriană, denumit Gepard, de pe o garnitură de tren pentru parada de 1 Decembrie de la Alba Iulia.

Doar că, atunci când a urcat pe mașinărie, cei 27.000 de volți din rețeaua electrică de deasupra l-au lovit în plin.

Trupul i-a luat foc, spre disperarea camarazilor săi, și acolo, pe peronul gării din Alba Iulia, s-a sfârșit.

După momentul electrocutării, s-au derulat scene greu de descris. Colegii militarului au început să urle şi să strige pentru întreruperea energiei electrice. Câţiva s-au urcat pe tanc şi au reuşit să stingă focul ce cuprinsese hainele lui Alexandru Orosz, iar apoi să îl coboare pe colegul lor pe peronul din beton.

CITEȘTE ȘI: Cazul militarului electrocutat pe tanc, în gara din Alba Iulia. Primele informații oficiale despre anchetă

Nu au putut, însă, să facă nimic mai mult. Minute în șir, în jurul lui Alexandru, camarazii au plâns în hohote, în așteptarea grea a echipelor de salvare, care nu mai aveau pe cine salva. Oameni altfel duri, neajutorați în fața situației în care erau puși.

Imediat după sosirea echipajelor ISU și ale criminaliștilor, zona a fost securizată, iar controlul a fost preluat de Armată. La fel și comunicarea legată de ce s-a întâmplat.

La un moment dat, în zonă au apărut un civil în vârstă, care a izbucnit în plâns și pe care soldații l-au întâmpinat cu lacrimi și îmbrățișări. Atmosfera era atât de încărcată încât nici unul dintre jurnaliștii aflați în zonă nu a dorit să filmeze scena, considerând-o un eveniment intim, probabil de familie.

Potrivit procedurilor, ar fi fost cerută întreruperea energiei la dispeceratul naţional al CFR, care gestionează aceste situaţii, care a transmis că cererea a fost aprobată şi pusă în aplicare. Cel puțin așa credeau militarii. În realitate însă, întreruperea alimentării cu energie electrică nu a avut loc. Alexandru Orosz s-a urcat pe tanc, unde a manevrat o antenă şi a atins firul de înaltă tensiune.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax