Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Transilvania şi la munte până în 23 decembrie. Prognoza meteo pe două săptămâni


Publicat

munte iarna

Administraţia Naţională de Meteorologie transmite prognoza de vreme pentru perioada 10-23 decembrie, în regiuni din ţară. În Transilvania, temperaturile rămân mai ridicate decât specificul climatologic al acestei perioade din an. Precipitații locale (ploaie, lapoviță și ninsoare) sunt așteptate pe tot parcursul intervalului, însă vor avea caracter temporar și vor fi slabe cantitativ.

În Transilvania, în prima săptămână, media regională a valorilor de temperatură va fi apropiată, iar la început chiar ușor peste specificul climatologic al acestei perioade din an, cu maxime diurne de 0 … 5 grade și minime în general de -7 … -2 grade, cu valori mai mici în special în depresiuni în perioada 12-14 decembrie. Estimările prognostice pentru intervalul 16-23 decembrie indică o probabilitate mai mare de a se înregistra un regim termic în general peste cel normal în a doua jumătate a lunii decembrie, mai ales în privința valorilor diurne.

Probabilitatea pentru precipitații locale – ploaie, lapoviță și ninsoare – se va menține relativ ridicată pe tot parcursul intervalului de referință, însă acestea vor avea caracter temporar și vor fi slabe cantitativ.

La munte, până în jurul datei de 15 decembrie, temperaturile vor fi în scădere, caracterizând o vreme rece. Valorile diurne vor fi negative în toată zona montană și vor râmâne la pragul de ger (-10 grade) la altitudini de peste 1600 m. Minimele nocturne vor coborî spre o medie de -14 … -12 grade. Estimările prognostice indică după data de 16 decembrie o creștere de temperatură ce va determina, cu probabilitate relativ mare, un regim termic în general peste cel normal în a doua jumătate a lunii decembrie.

Precipitațiile (predominant ninsori în prima parte a intervalului, apoi mixte) se vor semnala local, vor avea caracter temporar și, în general, vor fi slabe cantitativ.

sursa: meteoromania.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Naveta elevilor NU poate fi încă decontată, deși banii există. Cîmpeanu: Guvernul pregătește o OUG pentru a rezolva problema

Publicat

elevi scoala ghiozdan

Elevii care fac naveta sunt puși în dificultate din cauza faptului că această cheluială pentru transportul la și de la școală nu poate fi decontată.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că această problemă va fi rezolvată printr-o Ordonanță de Urgență.

Naveta elevilor nu poate fi decontată, deoarece face obiectul unei legi privind transportul nereglementat a precizat ministrul Educației.

Pentru rezolvarea problemei, care poate face diferența între participarea sau neparticiparea la ore a unui elev, Guvernul pregătește, însă, o Ordonanță de Urgență.

Transport gratuit pentru elevi, dar nu și naveta

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marți, la Antena 3, că elevii beneficiară de gratuitatea integrală a transportului, însă cei care fac naveta sunt, deocamdată, puși în dificultate.

„Naveta face obiectul legii 226, care nu a putut fi pusă în aplicare pentru că se referă la transportul nereglementat și dacă este nereglementat este greu să îl introduci în cadrul legal (…), deci nu poate fi decontat.

Naveta elevilor: OUG-ul salvator

Avem în lucru în acest moment o OUG care să reglementeze naveta elevilor în regim de urgență pentru ca sumele sunt deja prevăzute în bugetul Ministerului Educației”, a spus Sorin Cîmpeanu.

În proiectul de buget, Ministerului Educației are cuprinsă suma de 100 de milioane de lei, bani ce pot fi utilizați de îndată ce bugetul va fi aprobat.

„Ne dorim clarificarea acestei chestiuni pentru a nu se întârzia decontarea efectivă a navetei elevilor, pentru că este un element extrem de important.

Pentru foarte mulți dintre ei această posibilitate de decontare face diferența între a putea merge la școală și a nu putea merge la școală. Sumele există în buget, gratuitatea este totală.

Este vorba de o procedură care să coreleze cu legea această posibilitate de decont.

Noi avem în atenție cu maximă urgență pentru a putea deconta de îndată ce legea bugetului va fi aprobată”, a mai spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Peste 2000 de elevi navetiști în Alba

Potrivit datelor transmise de ISJ Alba la finalul anului 2019 în evidența instituției erau 2.284 de abonamente pentru transport rutier destinate elevilor, la care se adaugă 52 pentru transport CFR.

De asemenea, mai erau și 194 de bilete pentru transport auto/CFR pentru elevii care făceau naveta.

În Alba peste 2000 de elevi sunt nevoiți să parcurgă distanțe mai mari până la școlile la care învață.

În medie, elevii din Alba fac naveta 20-25 km. Dar sunt și 10 cazuri în care naveta se face pe o distanță de 50 km.

Sursa: Mediafax, Antena 3

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Lucrătorii străini au părăsit în masă Marea Britanie. Cei născuţi în Uniunea Europeană reprezintă majoritatea celor plecaţi

Publicat

Aproape un milion de străini au părăsit Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în anul 2020, în contextul în care pandemia de coronavirus pare să fi determinat cel mai mare exod de lucrători străini înregistrat până acum.

Conform datelor oficiale prezentate marţi de Oficiului naţional de statistică (ONS) sugerează că în ultimele trei luni ale lui 2020 în Marea Britanie erau cu 795.000 de lucrători străini mai puţini decât cu un an mai devreme şi cu aproape un milion mai puţini rezidenţi născuţi în străinătate cu vârsta peste 16 ani, potrivit Agerpres, care citează Reuters.

Aceasta în condiţiile în care Marea Britanie a înregistrat cel mai mare bilanţ al deceselor atribuite coronavirusului de tip nou din întreaga Europă şi a fost afectată în plan economic în mai mare măsură decât orice altă economie majoră.

Impactul s-a resimţit mai ales în unele sectoare unde lucrau un mare număr de străini, cum este industria ospitalităţii.

Cifrele difuzate marţi provin dintr-un sondaj oficial privind piaţa muncii din Marea Britanie şi nu se referă la principalele statistici privind imigraţia, care a fost suspendată din cauza pandemiei, iar Oficiul de statistică a atenţionat că trebuie „folosite cu prudenţă” din mai multe motive.

Mai întâi, metoda de raportare a răspunsurilor la numărul total de britanici porneşte de la premiza că populaţia generală a Regatului Unit a continuat să crească în acelaşi ritm ca înainte de pandemie, ceea ce generează un punct de pornire potenţial eronat.

De asemenea, studiul nu ţine cont de fluxurile migraţiei, iar pandemia a determinat înlocuirea interviurilor realizate de Oficiu cu discuţii telefonice, deci este mai greu de spus dacă scăderea numărului de respondenţi străini reflectă într-adevăr o modificare a eşantionului.

În orice caz, potrivit lui Johathan Portes, profesor de economie şi politici publice la King’s College din Londra şi fost responsabil al Departamentului britanic pentru muncă şi pensii, se poate conchide că a avut loc realmente o migraţie în masă.

„Nu am nicio îndoială că am fost martorii celui mai mare exod din Marea Britanie, fără precedent în istoria recentă”, a afirmat Portes, menţionând că e greu de spus dacă aceşti lucrători vor mai reveni după terminarea pandemiei.

De exemplu, cetăţenii Uniunii Europene care nu şi-au făcut formalităţile pentru a se asigura că îşi păstrează dreptul de rezidenţă în Marea Britanie după Brexit s-ar putea confrunta cu dificultăţi legale.

Lucrătorii născuţi în UE reprezintă majoritatea celor plecaţi din Regatul Unit în ultimul an, potrivit cifrelor Oficiului de statistică britanic, iar modul în care calculează ONS face posibil ca cifrele avansate să fie subestimate, a mai remarcat profesorul Portes.

În opinia acestuia, alte evoluţii sugerate de datele ONS, cum ar fi întoarcerea din străinătate a peste 1 milion de britanici, nu sunt plauzibile.

Sursa: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Angajații din învățământ vor fi vaccinați prioritar de miercuri, 24 februarie. Cum se face programarea

Publicat

Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat marți că procesul de vaccinare pentru angajații din învățământ începe de miercuri, 24 februarie.

Potrivit sursei citate, până în 10 martie, cadrele didactice ar urma să fie vaccinate cu prima doză.

Programarea nu se va face prin platforma informatică; unitățile de învățământ vor face liste cu personalul care dorește să se vaccineze, listele vor fi transmise către inspectorate, iar de acolo către DSP.

Autoritățile estimează că aproximativ 60.000 de angajați din învățământ vor să se vaccineze. În jur de 42.000 de angajați din domeniu s-au vaccinat deja.

Alte date prezentate de CNCAV:

– peste 800 de mii de români s-au vaccinat până acum cu prima doză de vaccin și peste 500 de mii cu ambele doze

– 3.969 de români (0,44% din totalul celor vaccinați) au fost testați pozitiv cu virusul SARS-CoV2 după ce s-au vaccinat cu prima doză de vaccin; media perioadei dintre momentul vaccinării și momentul testării pozitive a fost de 7 zile (persoanele fie nu au apucat să dezvolte anticorpi după vaccinare, fie intraseră deja în contact cu virusul înainte de a fi vaccinați)

– 446 de români vaccinați cu cea de-a doua doză de vaccin au fost testați pozitiv cu virusul SARS-CoV2 după momentul vaccinării; media perioadei dintre momentul vaccinării și momentul testării pozitive a fost de 4 zile. Valeriu Gheorghiță: „Beneficiile vaccinării ating valoarea maximă la cel puțin 7-10-14 zile după momentul vaccinării”

– la acest moment sunt în stoc peste 400 de mii de doze de vaccin; nu mai este pe stoc vaccinul Moderna, dar miercuri ajung în România 79.000 de doze din acest vaccin, ce va fi folosit pentru rapel

– peste 6.300 de pacienți dependenți de dializă din totalul de peste 11.000 de persoane s-au vaccinat; 70% dintre acești pacienți și-au exprimat intenția de a se vaccina împotriva COVID-19

sursă: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Orele de sport fără mască, numai în spațiile deschise. Ministrul Educației: temperaturile din acest moment nu permit

Publicat

Ministerul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat marți că orele de sport s-ar putea desfășura fără mască, dar numai dacă au loc în exterior, după discuții purtate cu reprezentanții Ministerului Sănătății.

Ministerul Educației Sorin Cîmpeanu a spus că în cea mai mare parte a școlilor din Europa purtarea măștii nu este obligatorie la orele de sport.

„Am dat exemplul tuturor țărilor europene care nu impun purtarea măștii în cadrul orelor de educație fizică.

Există, în afară de regiunea Veneto, din Italia, în care încă există obligativitatea purtării măștii, singura regiune din Europa, mai există încă un caz special, cazul Franței, care recomandă ca orele de sport să se facă fără mască, dar să se facă în exteriorul școlii”, a declarat Cîmpeanu, la Antena3.

Acesta spune că a avut discuții cu reprezentanții Ministerului Sănătății, iar soluția acceptată până acum ar fi că orele de sport s-ar putea desfășura fără mască doar dacă sunt ținute în spații deschise.

„Am discutat cu Ministerul Sănătății și punctul de vedere până acum este că ar putea fi acceptabil să nu se poarte mască doar în condițiile în care orele de sport se fac în exteriorul școlii, în spații deschise.

După cum vedem, temperaturile din acest moment nu permit aplicarea acestei variante propuse de MS. Discuțiile vor continua”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Sursa: Mediafax, Antena 3

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate