Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Zile libere, reversul medaliei: ce pierd angajații care primesc liber de la serviciu

Publicat

În acest an, au fost mai multe minivacanțe pentru români cu ocazia sărbătorilor legale. În iunie, au fost trei zile libere, pentru cei care nu lucrează în weekend, de Rusalii. Următoarea minivacanță va fi în august.

Însă aceste zile libere se ”scad” din cele lucrătoare, pentru care salariații beneficiază de mai multe facilități, printre care tichete de masă, indemnizații sau bonusuri.

Tichetele de masă

Luna aceasta, de exemplu, iar salariații care primesc tichete de masă vor primi o sumă mai mică aferentă acestei luni din cauza liberelor.

Tichetele de masă se acordă doar pentru zilele în care salariatul lucrează, indiferent că vorbim de munca la birou sau în regim de telemuncă.

În iulie salariatul va primi un cuantum total mai mic cu două (1 iunie – miercuri, 13 iunie – luni, a doua zi de Rusalii) sau trei tichete (dacă lucrează pe 12 iunie, duminică, prima zi de Rusalii) aferente zilelor libere legale, potrivit avocatnet.ro.

Indemnizație de hrană

La fel se procedează și în cazul indemnizației de hrană ce se acordă salariaților plătiți din fonduri publice.

ZILE LIBERE 2022: Care sunt zilele libere pe care angajatorii trebuie să le acorde salariaților, în acest an. Condiții

Indemnizațiile pentru concediile medicale pentru incapacitate temporară de muncă se achită de către angajator sau de casa de sănătate doar pentru zilele lucrătoare, nu și pentru zilele de sărbătoare declarate nelucrătoare.

Bani pentru telemuncă

Cei 400 lei acordați telesalariaților, cu regim fiscal special, se acordă pentru zilele sau perioadele când se muncește efectiv în telemuncă. Liberele legale nu pot intra în calcul, chiar dacă angajatul își primește salariul în mod normal.

Cuantumul va fi calculat doar pentru zilele muncite efectiv în telemuncă.

Ce nu este influențat de zile libere

Salariul de bază nu este afectat de zilele libere legale, el se acordă indiferent de zilele lucrătoare sau nelucrătoare dintr-o lună.

Beneficii extrasalariale negociate și stabilite lunar sau anual, cum ar fi abonamentele pentru servicii medicale sau sport, nu ar fi influențate semnificativ de sărbătorile legale.

sursă: avocatnet.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax