Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Zile libere, reversul medaliei: ce pierd angajații care primesc liber de la serviciu

Publicat

În acest an, au fost mai multe minivacanțe pentru români cu ocazia sărbătorilor legale. În iunie, au fost trei zile libere, pentru cei care nu lucrează în weekend, de Rusalii. Următoarea minivacanță va fi în august.

Însă aceste zile libere se ”scad” din cele lucrătoare, pentru care salariații beneficiază de mai multe facilități, printre care tichete de masă, indemnizații sau bonusuri.

Tichetele de masă

Luna aceasta, de exemplu, iar salariații care primesc tichete de masă vor primi o sumă mai mică aferentă acestei luni din cauza liberelor.

Tichetele de masă se acordă doar pentru zilele în care salariatul lucrează, indiferent că vorbim de munca la birou sau în regim de telemuncă.

În iulie salariatul va primi un cuantum total mai mic cu două (1 iunie – miercuri, 13 iunie – luni, a doua zi de Rusalii) sau trei tichete (dacă lucrează pe 12 iunie, duminică, prima zi de Rusalii) aferente zilelor libere legale, potrivit avocatnet.ro.

Indemnizație de hrană

La fel se procedează și în cazul indemnizației de hrană ce se acordă salariaților plătiți din fonduri publice.

ZILE LIBERE 2022: Care sunt zilele libere pe care angajatorii trebuie să le acorde salariaților, în acest an. Condiții

Indemnizațiile pentru concediile medicale pentru incapacitate temporară de muncă se achită de către angajator sau de casa de sănătate doar pentru zilele lucrătoare, nu și pentru zilele de sărbătoare declarate nelucrătoare.

Bani pentru telemuncă

Cei 400 lei acordați telesalariaților, cu regim fiscal special, se acordă pentru zilele sau perioadele când se muncește efectiv în telemuncă. Liberele legale nu pot intra în calcul, chiar dacă angajatul își primește salariul în mod normal.

Cuantumul va fi calculat doar pentru zilele muncite efectiv în telemuncă.

Ce nu este influențat de zile libere

Salariul de bază nu este afectat de zilele libere legale, el se acordă indiferent de zilele lucrătoare sau nelucrătoare dintr-o lună.

Beneficii extrasalariale negociate și stabilite lunar sau anual, cum ar fi abonamentele pentru servicii medicale sau sport, nu ar fi influențate semnificativ de sărbătorile legale.

sursă: avocatnet.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Centru social pentru persoane vârstnice inaugurat la Zlatna cu tăiere de panglică, sobor de preoți și politicieni

Publicat

 Un centru social pentru persoane vârstnice a fost inaugrat sâmbătă, 25 iunie la Zlatna, au transmis reprezentații localității, într-un comunicat de presă. 

Inaugurarea a fost una cu fast. Din pozele trimise de reprezentanții primăriei, primarul Ponoran a tăiat panglica de inaugurare a centrului alături de Ion Dumitrel și Nicoale Albu.

Din câte se poate observa într-o altă poză a fost ținută și o slujbă religioasă de un sobor de șapte preoți.

La inaugurarea centrului au participat: președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, vicepreședintele CJ, Marius Hațegan, prefectul județului Nicoale Albu, deputatul PNL Florin Roman, senatorul PNL Sorin Bumb, primarul din Zlatna Silviu Ponoran, primarul din Câmpeni, Cristian Dan Pașca, dar și primarul din Almașu Mare, Aron Zaharie.

De asemenea, după inaugurare și slujba religioasă cei prezenți la eveniment au avut parte și de un bufet.

” Primăria orașului Zlatna a obținut finanțare prin POR pentru reabilitarea și dotarea clădirii situată în Zlatna, strada Calea Moților, nr. 12, care va avea funcția de

centru social fără cazare pentru persoane vârstnice.

Centrul va beneficia de următoarele facilități:

zona medicală – cuprinde cabinet medical, sală de recuperare și cabinet consiliere/psihologic;

zona de recreere – bibliotecă (sală depozitare + sală de lectură), sală multifuncțională;

zona servit masă – depozit, oficiu alimentar, sală servit masa;

spații anexe – grupuri sanitare, grup vestiar, vestiar personal, holuri/coridoare, oficiu curățenie;

echipamente și dotări specifice;

spațiu exterior amenajat;

infrastructura adaptată pentru operarea de persoane cu dizabilități: grupuri sanitare, vestiar, holuri/coridoare, oficiu curățenie”, au transmis reprezentații Primăriei

Zlatna, într-un comunicat de presă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cinci tineri din Alba prinși cu mai multe tipuri de droguri la un festival de muzică electronică din Hunedoara. Ce aveau la ei

Publicat

politie noaptea

Cinci tineri din Alba au fost prinși cu droguri la un festival de muzică electronică, în județul Hunedoara, la Măgura Uroiului. Mai exact, cei cinci tineri din Alba, cu vârste cuprinse între 19 și 20 de ani se aflau la Shutdown Festival, un festival cu muzică electro și underground. 

Potrivit IPJ Hunedoara, în cursul serii de 24 spre 25 iunie, polițiștii din Simeria, care asigurau măsurile de ordine publică cu ocazia desfășurării unui festival de muzică electronică, au observat în apropierea locului de campare, un autoturism în care se aflau patru tineri, iar în altul se afla în apropierea autoturismului.

Cei cinci tineri cu vârste cuprinse între 19 și 20 de ani, din judetul Alba aveau un comportament suspect, polițiștii au efectuat controlul autoturismului și controlul corporal al celor în cauză, procedură în urma căreia au identificat diferite cantități de substanțe sub formă de cristale, pulbere ori substanțe vegetale, precum și un cântar electronic de precizie care prezenta urme de materie vegetală.

Polițiștii au ridicat substanțele identificate și au întocmit proces verbal de constatare în vederea întocmirii unui dosar de cercetare penală ce va fi înaintat Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Hunedoara cercetările vizând săvârșirea infracțiunilor de ,,cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum reușește compozitorul albaiulian Marius Moga să își țina fiica de 6 ani departe de lumina reflectoarelor

Publicat

Compozitorul albaiulian, Marius Moga, nu mai are nevoie de nici o prezentare. Mereu în lumina reflectoarelor, prezent pe la emisiuni și activ pe social media, Moga și-a dedicat mare parte din viața, personalității publice. 

Însă, deși el a ales o cale a personalității publice, acesta o ține departe pe fiica sa de 6 ani. Într-un interviu acordat publicației ego.ro Moga explicat de ce își ține fiica departe de viața publică. 

Mai mult de atât, acesta a declarat reporterilor publicației ce i-a spus fiicei sale, când aceasta l-a înterbat de ce apare în poze cu fața blurată.

Fiica sa a trecut de la clasa 0 la clasa I, a precizat albaiulianul.

”Ne minunăm în fiecare zi cum toți am fost așa. La început nu știm mai nimic și încet, încet, începem să le dăm lecții părinților”, a mai precizat acesta pentru reporterii ego.ro.

Întrebat cum reușeste să o țina deoparte pe fiica sa, de camerele foto sau video, Moga a precizat că: O luăm cu noi, dar, în principiu, la evenimentele unde știm că se fac poze cam evităm. Noi, până acum, nu am postat-o pe social media cu fața la vedere.

Ne-a întrebat: „Tati, mami, eu de ce sunt mereu cu fața blurată?”. Am zis: „Este mai bine. Când o să te hotărăști și o să știi sigur că vrei treaba aceasta, o să o facem.” Încercăm să o creștem ca pe un copil care nu este afectat de supraexpunere”.

sursă. ego.ro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

MEGA control ANAF la persoane bănuite de evaziune fiscală: Sunt vizați românii care și-au cumpărat case, mașini și apartamente

Publicat

anaf

ANAF va începe de la 1 iulie, un control masiv, ce vizează evaziunea fiscală din România. Sunt vizați peste 561.000 de români, care și-au cumpărat case, apartamente și mașini, dar și care au avut cheltuieli ridicate. 

Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a vorbit pe larg la Digi24 despre controlul masiv care va fi realizat de inspectorii instituției, în perioada următoare. 

De la 1 ianuarie, în jur de 215 persoane, care fac parte dintr-un prim lot vor fi verificate de inspectori. În cazul acestora, șeful ANAF spune că analizele fiscale au fost efectuate și totul este clar și că mai mult de atât, toate datele sunt deja în posesia instituției antiraudă.

Potrivit directorului Lucian Heiuș, în acest prim lot, cea mai mare diferență între venitul declarat și cel estimat de ANAF este de 22 de milioane de lei, în jur de 4 milioane de euro, iar cea mai mică este în jur de 400.000 de euro.

CITEȘTE ȘI: Cine sunt primii vizați de ANAF, de la 1 iulie. Șeful Fiscului, Lucian Heiuș explică strategia prin care se vor face controalele

Heiuș a declarat că acțiuni de genul au mai avut loc și în alți ani, dar ”în urma unei analize de risc făcută pe 4 ani de zile, din 2016 până în 2019 am ajuns la acele cifre, care se regăsesc undeva la 561.000 de români, undeva în jur de 20 de miliarde de euro”, a precizat acesta, în discuția cu jurnalistul Claudiu Pândaru, de la digi24.ro.

Mai mult de atât, acesta a mai precizat că declarația sa, prin care a anunțat controlul masiv a pus pe jar foarte multe persoane și ca a iscat foarte multe controverse, însă acesta crede că a fost foarte benefică, deoarece a pus lucrurile în mișcare.

Evaziunea fiscală este la cote ridicate în România

”toți specialiștii cifrează undeva în jur la 15 miliarde de euro pe an, evaziune fiscală în România”, a declarat Heiuș. Inspectorii încearcă să meargă pe urma banilor, plecând de la venitul declarat al unor persoane.

Se verifică evoluția banilor în conturi și achiziția de case, mașini și apartamente

Dacă au venitul declarat, inspectorii verifică apoi achiziția de bunuri cu o valoare ridicată. Achiziții de case, mașini, apartamente, terenuri, clădiri sau alte bunuri de valoare.

Heiuș a precizat că ANAF are acces la toate bazele de date, ale primăriilor din România. Mai mult de atât există un protocol de colaborare între ANAF și unitățile bancare din țară. Se poate vedea de la ce sumă a început un cont și la ce suma a ajuns, într-un interval de timp.

De asemenea, aceștia au verificat și cazuri în care asociații își împrumută propriile societăți comerciale. Șeful ANAF a mai declarat la Digi24 că inspectorii au realizat și un bilanț al fenomenului de împrumut mai sus menționat.

Cum calculează inspectorii

Dacă diferența între venitul declarat și cel estimat e mai mare de 10% și mai mult de 50.000 de lei, numim „neconformare la declarare”. Făcând diferența între venitul estimat de ANAF și venitul declarat, trebuie să se îndeplinescă două condiții. Să fie mai mare cu 10% decât venitul declarat, și nu mai puțin de 50.000 de lei. Este un prag, a explicat Heiuș la digi24.

Primele dosare deja sunt pregătite

”Avem deja pregătit undeva în jur de 215 de dosare de analiză de risc efectuate, clarificate, care pot să fie trimise spre efectuarea inspecțiilor.

Vă pot spune la cei aproximativ 215, pentru că acolo avem analiza amănunțită, că cea mai mare diferență între venitul estimat de noi și venitul declarat de persoana respectivă este de 22 de milioane de lei, în jur de 4 milioane de euro, iar cea mai mică este în jur de 400.000 de euro. Deci, care sunt clare, lucrate.

Vorbesc doar de ce am putut să identificăm strict la vedere. Când vom face cercetări mai amănunțite este posibil să ajungem chiar mai departe. Avem posibilitatea să verificăm conturi chiar în alte state”, a explicat șeful ANAF, față în față cu jurnalistul de la digi24.

Cum se va desfășura controlul

Persoana vizată va primi un aviz prin care va fi anunțată că va avea parte de un control la situația fiscală:”i se dă un termen de 60 de zile în care trebuie să depună o declarație de patrimoniu și de venit, poate să mai ceară o amânare de 30 de zile. Poate să depună și documente prin care să justifice sumele respective”, a mai precizat Lucian Heiuș.

După ce a depus toate documentele de justificare, începe verificarea propriu zisă. ”Ajungem, sau nu ajungem la un numitor comun, se stabilește suma impozabilă, se calculează impozitul și accesoriile aferente, diferența pe care noi considerăm că ar trebui să o plătească, se emite decizia de impunere, și ea poate să fie achitată, sau persoana fizică respectivă are posibilitatea să o conteste. Poate să ajungă și în instanță, atunci situația devine publică și se poate vedea cine este persoana”, a mai precizat acesta la Digi24.

De asemenea Lucian Heiuș a mai declarat că până la faza de instanță, persoana în cauză nu va fi făcută public, deoarece se află sub un secret fiscal.

sursă digi24.ro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax