Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor rutiere. Retrospectiva tragediilor produse pe șosele din Alba


Publicat

colaj accidente 2018 alba

Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulaţie este marcată în acest an la 18 noiembrie. Tema propusă pentru acest an este „Roads have stories”, şi se referă la faptul că „Şoselele/străzile reprezintă mai mult decât legătura între un punct A şi un punct B. Ele au poveşti, unele tragice, pe care le comemorăm”.

De la începutul anului și până în prezent, pe drumurile din județul Alba au avut loc mai multe accidente rutiere grave, soldate cu decesul mai multor persoane.

Astfel, în luna ianuarie 2018, un fost angajat al Primăriei Abrud a murit, lovit de un ATV. Bărbatul de 63 de ani mergea pe jos, în aceeaşi direcţie cu ATV-ul, în momentul accidentului.

Citește și ACCIDENT mortal pe DN75, la Vârtop. Un fost angajat al Primăriei Abrud a murit, lovit de un ATV

În februarie, un adolescent a murit şi alte două persoane au fost rănite într-un accident rutier petrecut în localitatea Ciumbrud, lângă Aiud. Mașina în care se aflau a ajuns în afara şoselei şi s-a răsturnat peste o ţeavă de gaz.

Vezi și VIDEO: ACCIDENT MORTAL la Ciumbrud. Un adolescent a murit după ce o maşină s-a răsturnat peste o ţeavă de gaz

La sfârșitul lunii martie, un biciclist de 45 de ani din Ocna Mureș a decedat după ce a fost lovit de un autoturism, pe raza localității Uioara de Sus.

Vezi și (FOTO) UPDATE: Biciclist de 45 de ani din Ocna Mureș, accidentat MORTAL de o mașină, în Uioara de Sus

În luna mai, un bărbat în vârstă de 41 de ani din județul Alba a murit şi alte două persoane au fost rănite într-un accident rutier petrecut pe DN 1, între Teiuş şi Aiud, zona Beldiu, după ce două autovehicule au intrat în coliziune.

Vezi și UPDATE FOTO: ACCIDENT MORTAL pe DN1, între Teiuş şi Aiud, după ce două maşini s-au lovit

În iulie, un bărbat de 59 de ani din Alba Iulia a decedat după ce a fost lovit de o mașină în timp ce traversa strada Tudor Vladimirescu din municipiu, în zona Alba Mall.

Vezi și FOTO: Accident MORTAL în Alba Iulia. Un bărbat a decedat după ce o mașină l-a lovit pe strada Tudor Vladimirescu

Tot în luna iulie, un copil în vârstă de 7 ani din Crăciunelu de Jos și-a pierdut viaţa într-un accident rutier. Minorul se plimba cu o bicicletă când un autoturism a schimbat brusc direcția de mers și l-a acroșat.

Citește și UPDATE: ACCIDENT MORTAL la Crăciunelu de Jos. Minor de 7 ani lovit de o mașină în timp ce se dădea cu bicicleta

În luna septembrie, un bărbat în vârstă de 58 de ani a decedat după ce a fost prins sub un tractor răsturnat, în localitatea Craiva.

Vezi și FOTO: Accident MORTAL în localitatea Craiva. Un bărbat a DECEDAT după ce a fost prins sub un tractor răsturnat

La începutul lunii noiembrie, un tânăr de 26 de ani din Aiud a decedat în urma unui accident rutier pe DN1, în zona localității Oiejdea.

Vezi și UPDATE: ACCIDENT MORTAL pe DN 1 la Oiejdea. Cine este tânărul de 26 de ani, din Aiud, care a decedat

Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulaţie este marcată în acest an la 18 noiembrie – a treia duminică a lunii. Tema „Roads have stories” se referă la pilonul 2 al planului global pentru ”Deceniul de Acţiune pentru Siguranţa Rutieră 2011-2020″, iar scopul este de a spori siguranţa şi calitatea şoselelor/drumurilor în beneficiul tuturor celor care le folosesc, în mod special al persoanelor vulnerabile, prin evaluarea infrastructurii şi prin îmbunătăţirea planurilor, proiectelor, construcţiei şi folosirii drumurilor publice.

La iniţiativa RoadPeace (organizaţie caritabilă din Marea Britanie, ce acordă asistenţă victimelor accidentelor rutiere), prin Rezoluţia privind ameliorarea siguranţei rutiere, adoptată la 26 octombrie 2005, Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit ca a treia duminică din luna noiembrie să fie desemnată Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulaţie, pentru a semnala faptul că acest fenomen a devenit îngrijorător.

Prin instituirea acestei zile se urmăreşte atragerea atenţiei asupra faptului că imprudenţa în trafic poate pune în pericol viaţa, sănătatea şi banii. În această zi, guvernele, ONG-urile şi alte instituţii ale statului din ţările lumii sunt chemate să promoveze atenţia în trafic prin activităţi care au drept scop sensibilizarea tuturor participanţilor la trafic cu privire la respectarea normelor rutiere în circulaţia pe drumurile publice, conştientizarea impactului social şi al costurilor pe care le presupun accidentele rutiere, a riscurilor la care sunt expuşi conducătorii tineri şi promovarea acţiunilor legate de factori cheie, inclusiv conducerea sub influenţa alcoolului, depăşirea vitezei legale impuse pe un anumit sector de drum public, depăşirea neregulamentară sau neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor sau pietonilor care au acest drept, nerespectarea obligaţiei de a purta centura de siguranţă şi căştile de protecţie, precum şi chestiuni legate de infrastructura rutieră.

În 2011, pentru a aduce în atenţia tuturor importanţa fenomenului, a fost lansat „Deceniul de Acţiune pentru Siguranţa Rutieră 2011-2020” şi, totodată, apelul pentru organizarea unor acţiuni semnificative pentru marcarea Zilei mondiale de comemorare a victimelor accidentelor de circulaţie, fiind stabilit, în acord cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), un motto pentru întreaga decadă: „Să facem deceniul 2011-2020 să-şi amintească!”.

În România, potrivit Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie (AVAC), zilnic pe şosele ţării îşi pierd viaţa 5-6 persoane, 80% dintre accidente fiind produse în mediul urban, iar 60% sunt din cauza traversărilor neregulamentare, se arată pe site-ul asociaţiei, www.avacromania.ro.

Fondată în decembrie 2000, AVAC este o asociaţie neguvernamentală, fiind alături de autorităţile centrale şi locale cu responsabilităţi în prevenirea şi combaterea accidentelor de circulaţie, dar şi lângă victimele accidentelor de circulaţie şi familiile lor, pentru a le sprijini şi acorda asistenţă profesională, juridică, psihologică, socială, spre a atenua urmările grave ale evenimentelor rutiere.

La 10 aprilie 2018, un raport al Comisiei Europene arăta că drumurile din România sunt cele mai nesigure din Uniunea Europeană şi că ţara noastră avut cea mai mare rată a accidentelor mortale din UE (98 de accidente mortale la un milion de locuitori, dublu faţă de media din UE).

Citește și România, CAMPIOANA Uniunii Europene la numărul accidentelor rutiere mortale. Aproape 2.000 de persoane, decedate în 2017

sursa: agerpres.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat deputatul Radu Tuhuț: Unitățile statului în care se se consumă alimente ar trebui să cumpere doar produse autohtone

Publicat

România și producătorii români au nevoie de adoptarea unei legi care să confere întâietate achiziționării produselor autohtone în toate unitățile statului în care se prepară mâncare, precum unități militare, spitale, cantine sociale, unități de învățământ, penitenciare și altele asimilate acestora. Alianța PNL și USR-PLUS se opune însă, în mod nejustificat, unui asemenea act normativ.

Am votat și susținut această propunere legislativă în Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților însă, din păcate, ea nu a primit sprijin din partea alianței PNL și USR-PLUS. Mă văd, astfel, nevoit să fac un apel public la toți parlamentarii, indiferent de culoarea politică, să reevalueze prioritățile naționale în domeniul agricol și al industriei alimentare. PSD va relua demersurile de sprijinire a producătorilor autohtoni, fie că vorbim de sectorul agricol, industria procesării cărnii și laptelui, producerii produselor de panificație sau a altor tipuri de alimente. Prin lege trebuie prevăzut faptul că elevii consumă la școală mere românești, pacienții – carne din producția autohtonă, vârstnicii din aziluri – lapte și brânzeturi de la procesatorii locali, iar lista poate continua.

Produsele autohtone trebuie să aibă prioritate, inclusiv pentru susținerea economiei românești, și doar dacă acestea nu există în stocul producătorilor noștri trebuie achiziționate produse din alte surse. Dacă toate structurile prin care se asigură consum colectiv de hrană vor achiziționa doar produse alimentare fabricate în România, din materii prime românești, producătorii români nu vor mai rămâne cu producția nevândută.

Putem depăși această criză sanitară, precedată de una economică, doar prin unitate, iar sprijinirea fermierilor și producătorilor români, de orice fel, este de importanță națională.

Cu stimă, deputat Radu-Marcel Tuhuț

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Zeci de șoferi și pietoni amendați de Poliție la Alba Iulia, în 16 ore. Acțiune pentru prevenirea accidentelor rutiere

Publicat

Zeci de șoferi și pietoni au fost amendați de polițiștii din Alba Iulia, în cadrul unei acțiuni organizate pentru prevenirea accidentelor rutiere. De asemenea, au fost reținute 7 permise de conducere și retrase trei certificate de înmatriculare.

Potrivit IPJ Alba, joi, între orele 6.00 și 22.00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au organizat o acţiune ce a avut ca scop prevenirea accidentelor rutiere datorate neacordării priorității de trecere și indisciplinei pietonilor.

Au fost constatate 45 de abateri de natură contravențională, din care 3 au fost aplicate conducătorilor auto care nu au acordat prioritate de trecere și 8 au fost aplicate pietonilor.

Alți 34 de conducători auto au fost sancționați pentru alte abateri de la normele legale privind traficul rutier.

Complementar sancțiunilor aplicate, față de 7 conducător auto a fost luată măsura reținerii permisului de conducere, iar în alte trei situații s-a dispus retragerea certificatului de înmatriculare.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

KARA SILVER SRL: ANUNȚ DEMARARE PROIECT “Granturi pentru capital de lucru acordat IMM-urilor”

Publicat

16.04.2021

ANUNȚ DEMARARE PROIECT “Granturi pentru capital de lucru acordat IMM-urilor”

din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordare de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19.

KARA SILVER SRL, cu sediul în municipiul Alba Iulia, B-dul Republicii, nr. 26A, județul Alba, înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului sub nr. J01/1232/2008, CUI RO 24549813, anunță lansarea proiectului “Grant”, proiect nr. RUE 6899, înscris în cadrul Măsurii “Granturi pentru capital de lucru”, instituită prin OUG nr. 130/2020.

Proiectul se derulează pe o perioada de maxim 12 luni, începând cu data semnării contractului de finanțare cu Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri/AIMMAIPE, respectiv 07.04.2021.

Obiectivul proiectului îl reprezintă sprijinirea activității KARA SILVER SRL.

Proiectul are printre principalele rezultate, următoarele:

Menținerea activității pe o perioada de minim 6 luni;
Menținerea / suplimentarea numărului locurilor de muncă față de data depunerii cererii, pe o perioadă de minim 6 luni, la data acordării granturilor.

Valoarea proiectului este de 834.813,75 RON (valoare totală) din care:

725.925 RON grant și,
108.888,75 RON cofinanțare.

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin

Proiectul Operațional Competitivitate 2014-2020

 

 

Date de contact beneficiar:

KARABACAK RESUL

e-mail: office@karajewelry.ro

tel: 0764817970

Documentul în format pdf poate fi consultat AICI.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

3.264 cazuri COVID confirmate în România în ultimele 24 de ore. 137 decese noi, 1.493 pacienți la ATI. Date oficiale, 16 aprilie

Publicat

Au fost raportate 3.264  noi cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore, la nivel național, potrivit datelor transmise vineri, 16 aprilie, de Grupul de Comunicare Strategică.

Sunt 137 decese noi. 1.493 pacienți sunt la ATI.

Citește și ALBA: 53 de cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore. Incidența actualizată în municipii, orașe și comune din județ

Grupul de Comunicare Strategică:

”Până astăzi, 16 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.023.565 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

930.942 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.264 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 25.937 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 15.04.2021 (10:00) – 16.04.2021 (10:00) au fost raportate 137 de decese (71 bărbați și 66 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vâlcea, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 3 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 13 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 30 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 49 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 41 decese la categoria de peste 80 de ani.

123 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 10 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 4 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.887. Dintre acestea, 1.493 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 7.086.549 de teste RT-PCR și 760.991 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.630 teste RT-PCR (13.564 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.066 la cerere) și 11.838 de teste rapide antigenice.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 53 teste RT-PCR, prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 16 aprilie a.c.

Pe teritoriul României, 55.374 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 12.598 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 45.426 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 120 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.080 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 591 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 15 aprilie, 5.115 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 916.022 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 4 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal”.

Situația cazurilor noi pe județe / top incidență COVID:

Județ/populație/cazuri noi/incidența COVID:

Ilfov – 42991 – 112 – 6,33

Cluj – 54244 – 241 – 5,54

Mun. București – 2E+05 – 571 – 5,47

Brașov – 41705 – 127 – 3,9

Hunedoara – 21687 – 88 – 3,86

Timiș – 51991 – 108 – 3,76

Alba – 19761 – 62 – 3,5 (53 cazuri, potrivit situației DSP Alba)

Arad – 22394 – 102 – 3,34

Constanța – 41061 – 150 – 3,28

Bihor – 27163 – 94 – 3,22

Sibiu – 24866 – 87 – 3,13

Covasna – 7810 – 59 – 2,92

Galați – 26035 – 107 – 2,9

Teleorman – 12825 – 40 – 2,86

Vâlcea – 15506 – 22 – 2,75

Mureș – 22252 – 98 – 2,72

Giurgiu – 10491 – 28 – 2,62

Prahova – 32532 – 80 – 2,58

Bistrița – Năsăud – 11153 – 50 – 2,51

Brăila – 12512 – 45 – 2,48

Argeș – 25601 – 87 – 2,44

Ialomița – 10272 – 31 – 2,43

Sălaj – 10316 – 35 – 2,35

Caraș – Severin – 10334 – 48 – 2,28

Dolj – 25296 – 66 – 2,22

Tulcea – 7947 – 30 – 2,19

Iași – 40748 – 128 – 2,02

Dâmbovița – 21658 – 43 – 1,92

Bacău – 24872 – 82 – 1,88

Călărași – 9532 – 37 – 1,84

Mehedinți – 7764 – 18 – 1,82

Neamț – 17700 – 88 – 1,81

Buzău – 11766 – 34 – 1,78

Olt – 13788 – 50 – 1,66

Botoșani – 13529 – 40 – 1,61

Satu Mare – 12490 – 43 – 1,59

Vrancea – 10013 – 28 – 1,55

Harghita – 7547 – 24 – 1,4

Vaslui – 15398 – 37 – 1,29

Maramureș – 19857 – 13 – 1

Gorj – 8962 – 10 – 0,96

Suceava – 23517 – 36 – 0,84

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 619 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Județ / cazuri reconfirmate pozitiv

Municipiul Bucureşti – 97

Constanţa – 81

Iaşi – 30

Dolj – 27

Ilfov – 24

Cluj – 23

Galaţi – 23

Timiş – 22

Mureş – 18

Arad – 16

Argeş – 16

Hunedoara – 16

Alba – 15

Braşov – 14

Teleorman – 14

Satu Mare – 12

Suceava – 12

Vaslui – 12

Buzău – 11

Botoşani – 10

Neamţ – 10

Olt – 10

Prahova – 10

Sibiu – 10

Bacău – 7

Călăraşi – 7

Dâmboviţa – 7

Vrancea – 7

Giurgiu – 6

Gorj – 6

Ialomiţa – 6

Tulcea – 6

Maramureş – 5

Sălaj – 5

Covasna – 4

Harghita – 4

Bihor – 3

Bistriţa – Năsăud – 3

Mehedinţi – 3

Vâlcea – 3

Brăila – 2

Caraş – Severin – 2

sursă: Grupul de Comunicare Strategică

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate