Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

30 mai: Direcția Generală Anticorupție aniversează 8 ani de la înființare. Vedeți o sinteză a rezultatelor obținute de procurorii din Alba

Publicat

Direcţia Generală Anticorupţie sărbătoreşte, în 30 mai, pentru a patra oară în cei opt ani de la înfiinţare, ziua aniversară. Cu acest prilej, Serviciul Judeţean Anticorupţie Alba a realizat o sinteză a principalelor rezultate obţinute în toată această perioadă.

Prin Legea nr. 161 din 30 mai 2005 privind stabilirea unor măsuri pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a fost înfiinţată Direcţia Generală Anticorupţie, ca structură specializată pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, fiind subordonată direct ministrului.

Direcţia Generală Anticorupţie funcţionează în cadrul aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne, având următoarele atribuţii principale:

– desfăşoară activităţi de prevenire a faptelor de corupţie în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne;

– desfăşoară activităţi de primire a reclamaţiilor/petiţiilor cetăţenilor referitoare la acte sau fapte de corupţie ale personalului ministerului, precum şi activităţi de relaţii publice, specifice problematicii din competenţă;

– desfăşoară activităţi de poliţie judiciară, conform legii;

– organizează şi desfăşoară activităţi de testare a integrităţii profesionale a personalului ministerului;

– desfăşoară activitatea de relaţii şi colaborare internaţională, în domeniu, în conformitate cu interesele Ministerului Afacerilor Interne;

– constituie şi gestionează baza de date a unităţii privind actele şi faptele de corupţie internă;

– analizează evoluţia actelor şi faptelor de corupţie internă, pe baza cărora întocmeşte documente de strategie în materie şi informează ministrul afacerilor interne ori alţi factori abilitaţi, conform legii.

Direcţia Generală Anticorupţie promovează în activitatea pe care o desfăşoară legalitatea, integritatea, onestitatea şi profesionalismul.

Societatea civilă şi nu numai are dreptul dar şi obligaţia civică să sesizeze faptele de corupţie săvârşite de personalul MAI, în scris (Bucureşti, Şos. Olteniţei, nr.390A, sector 4), prin e-mail (petitii.dga@mai.gov.ro) sau la linia telefonică gratuită TelVerde (0800.806.806), care a fost lansată odată cu operaţionalizarea Direcţiei Generale Anticorupţie şi s-a dovedit un instrument de lucru foarte util în relaţia cu cetăţenii.

La nivel local, Direcţia Generală Anticorupţie este reprezentată prin Serviciul Judeţean Anticorupţie Alba, al cărui sediu principal se află în municipiul Alba Iulia, B-dul Ion I.C. Brătianu, nr. 1, telefon/fax 0258/806161 int. 20229, e-mail alba.dga@mai.gov.ro.

În cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba funcţionează un birou de audienţe, situat la parterul clădirii, unde ofiţerii desemnaţi participă la programul de audienţe, în fiecare zi de miercuri între orele 12.00 -15.00.

„Dorim cu această ocazie să vă adresăm sincere mulţumiri pentru modul în care aţi colaborat cu instituţia noastră, prin mediatizarea cazurilor soluţionate de D.G.A. – S.J.A. Alba, sub coordonarea unităţilor de parchet, prin modul în care aţi expus opiniei publice mesajele cu caracter preventiv iniţiate de D.G.A. şi să vă asigurăm de o largă deschidere şi transparenţă în relaţiile cu mass-media, în limita competenţelor conferite de lege, considerând că doar printr-un efort comun corupţia poate fi evitată şi combătută, în condiţiile în care toţi se simt răspunzători şi au ca obiectiv comun <un serviciu lipsit de corupţie>.

Precizăm faptul că, în perioada 2005-2013, S.J.A. Alba a desfăşurat activităţi de prevenire şi combatere a corupţie în cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, punând accent pe derularea unor campanii în vederea informării cetăţenilor şi funcţionarilor M.A.I. cu privire la pericolul reprezentat de fenomenul corupţiei.

Întrucât prioritatea de acţiune a Direcţiei Generale Anticorupţie este activitatea de prevenire a faptelor de corupţie, aceasta s-a concretizat în desfăşurarea unui număr însemnat de activităţi de informare şi instruire ce au beneficiat de participarea consistentă a cadrelor din structurile M.A.I. Ca urmare a acestor activităţi, în perioada 2005 -2013 la nivelul S.J.A. Alba au fost înregistrate 11 depistări ale faptelor de corupţie din partea personalului M.A.I.”

Referitor la activitatea de combatere, vă prezentăm două exemple de cazuri instrumentate la nivelul S.J.A. Alba, având ca finalitate condamnări ale instanţelor de judecată.

 Exemple de cazuri instrumentate la nivelul S.J.A. Alba, în anul 2012:

1. La data de 26.09.2012 Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa definitivă în dosarul în care fostul contabil al I.P.J. Alba – comisar şef C.M., agent de poliţie C.A. şi adminsitratorul societăţii unei societăţi din. Baia Mare au fost judecaţi pentru fapte de corupţie în dosarul impermeabilelor pentru poliţişti.

Comisarul şef C. M. a fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de „abuz în serviciu contra intereselor publice”, prevăzută la art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 248 C.p., „uz de fals”, prevăzută la art. 17 lit. c din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 291 C.p., „instigare la fals intelectual”, prevăzută la art. 17 lit. c din Legea nr. 78/2000 coroborat cu art. 25 C.p., „instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată”, prevăzută la art. 17 lit. c din Legea nr. 78/2000 coroborat cu art. 25 C.p. raportat la art. 290 C.p.

Agentul de poliţie C.A. a fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de „complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice”, prevăzută la art. 26 C.p. rap. la art. 13² din Legea nr. 78/2000, rap. la art. 248 C.p., „fals intelectual” prev. de art. 17 lit. c din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 289 alin. 1 C.p., „uz de fals”, prevăzută la art. 17 lit. c din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 291 C.p.

J.V.I., administratorul societăţii din Baia Mare, a fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de „abuz în serviciu contra intereselor publice” prevăzută la art. 26 C.pen. rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 248 C.p., „fals în înscrisuri sub semnătură privată”, prevăzută la art. 17 lit. c din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 290 C.p.

Instanţa de judecată a admis acţiunea civilă formulată în cauză de partea civilă Inspectoratul General al Poliţiei Române şi a obligat pe inculpaţi să plătească în solidar părţii civile suma de 63.410,34 lei. S-a menţinut măsura asigurătorie a aplicării sechestrului asigurător asupra imobilului situat în Alba Iulia aparţinând inculpatului C. M. până la concurenţa sumei de 63.410,34 lei, asupra căruia s-a instituit sechestrul asigurător.

 În fapt:

În cursul anului 2006 Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba a efectuat o achiziţie publică de articole de îmbrăcăminte (impermeabile) prin procedura cererii de ofertă, câştigătoarea stabilită fiind o firmă din Baia Mare, având ca asociat şi administrator pe inculpatul J. V.I..

La data de 15 decembrie 2006, în calitate de contabil şef al I.P.J Alba şi responsabil cu exercitarea controlului preventiv propriu pentru această unitate de poliţie, inculpatul C. M. a dispus efectuarea în mod nelegal a plăţii în sumă totală de 151.414,41 lei către firma respectivă pentru achitarea unui număr de 511 impermeabile cumpărate conform contractului de furnizare de produse, deşi în realitate au fost executate şi predate doar 109 impermeabilele comandate.

În felul acesta, s-a cauzat o pagubă în patrimoniul Inspectoratului General al Poliţiei Române în cuantum total de 119 116,62 lei (reprezentând contravaloarea bunurilor nepredate şi neexecutate la data respectivă), suma respectivă reprezentând avantaj patrimonial pentru firma societatea băimăreană.

La instigarea inculpatului C. M., administratorul societăţii, inculpatul J. V. I., a întocmit cu menţiuni necorespunzătoare adevărului factura fiscală pentru cantitatea de 511 impermeabile şi preţul total de 151.414,41lei.

De asemenea, contabilul şef C. M. a solicitat întocmirea în fals şi a notei de recepţie şi constatare diferenţe, în care s-a menţionat în mod necorespunzător că au fost recepţionate 511 impermeabile, cerându-i coinculpatului C. A. să semneze nota de recepţie.

Totodată inculpatul C. M. a solicitat inculpaţilor C. A. şi J. V. I. întocmirea unui proces verbal de custodie în care să se consemneze împrejurarea necorespunzătoare adevărului privind predarea în custodie a unui număr de 402 impermeabile, deşi aceste bunuri nu au fost predate unităţii de poliţie, în condiţiile în care în concret nu erau confecţionate.

Pe baza acestor înscrisuri, inculpatul C. M. a dispus efectuarea plăţii sumei totale de 151 414,41 lei către firma căreia i s-a atribuit achiziţia. Ulterior, societatea nu a mai confecţionat bunurile şi a fost declarată în faliment, lipsa în gestiunea existând şi în prezent, iar la inventarele anuale din perioada 2007 – 2009 au fost consemnate în fals de către comisiile de inventariere.

Dosarul a fost iniţiat ca urmare a sesizării din oficiu a ofiţerilor din cadrul S.J.A. Alba, care au fost delegaţi de procurorul de caz pentru efectuarea actelor procedurale.

2. La data de 19.11.2012 în dosarul nr. 8499/107/2012, Tribunalul Alba a hotărât condamnarea inculpatului D.Ş. la o pedeapsă de 2 ani închisoare şi a dispus suspendarea condiţionată a executării acesteia, pentru comiterea infracţiunilor de „trafic de influenţă” prev. de art. 257 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000.

 În fapt:

La data de 01.08.2012, la nivelul Serviciului Judeţean Anticorupţie Alba a fost înregistrat denunţul numitului N. L. care a sesizat faptul că, în cursul lunii iulie 2012, D.Ş., angajat în calitate de referent în cadrul Primăriei Municipiului Aiud i-a pretins suma de 200 lei, afirmând că are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul Primăriei Municipiului Aiud şi consilieri din cadrul Consiliului Local Aiud şi că îi va facilita atribuirea unei parcele de teren prin concesiune, din proprietatea primăriei, în vederea construirii unei locuinţe familiale.

Tot la data de 01.08.2012, la Serviciul Judeţean Anticorupţie Alba a fost înregistrat denunţul numitului K. A. care a sesizat faptul că, în luna aprilie 2012, numitul D. Ş., în aceleaşi împrejurări, a pretins şi primit suma de 50 euro. Ulterior, lui K. A. i-a fost repartizată o parcelă de teren, fiind emisă o hotărâre a Consiliului Local Aiud în acest sens.

Anterior, la data de 26.07.2012, concubina denunţătorului P. F. a sesizat Direcţia Generală Anticorupţie la telefonul TelVerde 0800806806, modalitate prin care a fost identificat denunţătorul.

În data de 02.08.2012, pe baza informaţiilor obţinute, ofiţerii anticorupţie de la Serviciul Judeţean Anticorupţie Alba, sub coordonarea procurorului competent de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, au organizat o acţiune de prindere în flagrant, angajatul Primăriei Municipiului Aiud fiind prins în timp ce primea suma de 200 lei mită de la denunţătorul N.L. pentru a facilita atribuirea unei parcele de teren prin concesiune, din proprietatea primăriei, în scopuri private.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax