Connect with us

Economie

Taxa pe stâlp, redusă: Va fi dublă pentru companiile private, față de cele de stat

Publicat

Taxa pe stâlp, redusă: 0,5% pentru companiile private și 0,25% pentru cele de stat. Guvernul a adoptat, joi, o Ordonanță de Urgență care modifică reglementările privind impozitul pe construcțiile speciale, cunoscut și sub denumirea de „taxa pe stâlp”.

Potrivit noilor prevederi, taxa se reduce la 0,5% pentru companiile private și la 0,25% pentru companiile de stat, față de nivelul de 1,5% propus anterior.

Măsura a fost luată în urma solicitărilor venite din partea mediului de afaceri, a precizat ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, citat de Termene.ro.

Acesta a explicat că diferențierea dintre companii se bazează pe faptul că doar firmele private pot amortiza valoarea construcțiilor speciale, în timp ce cele de stat nu beneficiază de același mecanism fiscal.

Vezi și Totul despre impozitul pe construcții introdus în 2025. La ce se aplică și când trebuie plătit

„Astăzi am aprobat Ordonanța de Urgență prin care am modificat reglementările privind impozitul pe construcțiile speciale. Inițial, în ordonanța de urgență s-a prevăzut că normele se vor aproba prin hotărâre de Guvern.

Am decis ca detaliile, care sunt relativ simple și necesare pentru o aplicare mai ușoară, să le introducem direct într-o ordonanță de urgență”, a declarat ministrul.

Pentru a înțelege mai clar impactul noilor cote, ministerul oferă exemple de calcul.

Pentru o construcție specială evaluată la 200.000 de euro, taxa va fi:

  • 1.000 de euro pentru companii private (0,5%)
  • 500 de euro pentru companii de stat (0,25%)

Pentru o construcție de 500.000 de euro, impozitul va fi:

  • 2.500 de euro (private)
  • 1.250 de euro (stat)

Pentru o construcție de 1 milion de euro, se vor plăti:

  • 5.000 de euro (private)
  • 2.500 de euro (stat)

Noua reglementare este menită să asigure un echilibru între sarcinile fiscale ale diferitelor tipuri de companii și să susțină dezvoltarea mediului economic prin reducerea poverii fiscale.

Guvernul a clarificat, astfel, baza de impozitare diferențiat pentru companiile private și pentru companiile care administrează bunuri publice luate în concesiune de la statul român, din ministere sau de la autoritățile publice locale.

„Am făcut această diferențiere pentru că în cazul companiilor private se calculează amortizare, se reduce treptat valoarea impozabilă a bunurilor, a construcțiilor speciale. În cazul construcțiilor aflate în domeniul public nu există această amortizare. Vorbim de o valoare istorică. Este motivul pentru care aplicăm o diferențieze ca și procent”, a spus el.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement