Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Primarii vor primi salarii în funcție de numărul de cetățeni al localităților pe care le conduc. Gheorghe Damian: „Este o decizie de bun augur”

Publicat

De la 1 ianuarie, primarii ar putea primi salariu în funcție de numărul de locuirtori din unitățile administrativ-teritoriale pe care le conduc. Aceasta este declarația vicepremierului Liviu Drangea, făcută joi la propunerea Asociației comunelor de a reclasifica localităţile în funcţie de numărul de locuitori, întâlnire la care a participat și primarul comunei Ciugud, președintele ACor Alba. Argumentul acestei decizii constă în faptul că „este incorect ca un primar de oraș cu 1.700 de locuitori să primească indemnizație mai mare decât un primar de comună cu 15.000 de locuitori”.

În județul Alba, există șase orașe cu un număr de locuitori sub 15.000: Ocna Mureș – 13.036, Zlatna – 7.490, Cîmpeni – 7.221, Teiuș – 6.695, Abrud – 5.072, Baia de Arieș – 3.461, iar cele mai populate comune sunt Unirea, Săsciori, Ighiu, cu sub 7.000 de locuitori, potrivit datelor furnizate de Direcția Regională de Statistică Alba, în urma ultimului recensământ.

„Până acum, clasificarea localităţilor era în funcţie de comune, oraşe, municipii, fără să se ţină cont de numărul de locuitori. Propunerea lor, corectă, este ca în legislaţie clasificarea să fie realizată în funcţie de numărul de locuitori, pentru că sunt comune care au 15.000 de locuitori şi oraşe care au 1.700 de locuitori. E incorect ca într-un oraş cu 1.700 de locuitori indemnizaţia primarului să fie mai mare decât a unui primar care conduce 15.000 de locuitori”, a spus Dragnea.

El a mai precizat că salariile primarilor vor creşte de la 1 ianuarie 2014, creşterea fiind generată de reclasificarea localităţilor în funcţie de numărul de locuitori.

Reprezentanţii Asociaţiei comunelor s-au întâlnit, joi, la Ministerul Dezvoltării, cu vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării, la discuţie participând şi premierul Victor Ponta.

„Discuțiile avute cu reprezentanții Guvernului au fost, spunem noi de bun augur. Atât premierul Victor Ponta cât și viceprimierul Liviu Dragnea ne-a promis că doleanțele noastre, ale primarilor, vor fi luate în seamă și vor modifica toate actele normative la care noi am facut referire, astfel încât România să beneficieze cu adevărat de o reformă în domeniul administrației. Desigur, toate se vor face treptat, după un calendar comun. Am stabilit de comun acord că la fiecare două luni, vom verifica graficul de progres”, a precizat primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, președintele ACoR Alba.

La București au fost prezenți 18 președinți de filiale județene din cadrul Asociației Comunelor din România. Protestul primarul s-a declanșat la Adunarea Generală a AcoR din 21 iulie 2013.

„Premierul a fost de acord cu câteva principii importante: în primul rând să acordăm şi primarilor aceleaşi drepturi pe care le au funcţionarii din primării. Orice drepturi salariale le au funcţionarii din primării le vor avea şi primarii. Premierul mi-a cerut şi lucrăm împreună cu Ministerul Muncii la o legislaţie prin care într-o instituţie cel mai mare salariu să-l aibă şeful instituţiei”, le-a spus Dragnea primarilor, la discuţie participând şi premierul Ponta.

Dragnea a spus că Ponta a fost de acord cu majorarea salariilor primarilor, având în vedere că responsabilitatea acestora nu este corelată cu nivelul de salarizare.

„I-am solicitat premierului şi a fost de acord să mărim salariille primarilor pentru că există o responsabilitate uriaşă la primari şi nu este corelată cu nivelul de salarizare. Ideea proastă de acum mulţi ani, când s-au gândit salariile primarilor şi s-a spus să nu mai aibă nici alte drepturi este o idee foarte proastă, care încurajează corupţia. Premierul a hotărât că vom rupe această cutumă greşită şi începând cu 1 ianurie veţi avea”, a adăugat Dragnea.

Sursa: Mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax