Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Bootidele de iunie sau meteoriții ”leneși”: Ploaia de stele care aparent pleacă dintr-un punct fix. De ce sunt mai ușor de văzut

Publicat

Bootidele de iunie sau meteoriții ”leneși”: Bootidele de iunie sunt o ploaie de meteori care apare anual în jurul datei de 21 iunie până la 2 iulie. Aparent radiază dintr-un punct fix (numit radiant).

Această ploaie de meteori este asociată cu cometa 7P/Pons-Winnecke, care a fost descoperită în 1819 de Jean-Louis Pons și mai târziu redescoperită de Friedrich August Theodor Winnecke în 1858.

Caracteristici ale Bootidelor de iunie:

Radiantul:

Radiantul (punctul din cer de unde par să provină meteoriții) se află în constelația Boötes, aproape de steaua Beta Boötis.

Activitate:

Activitatea Bootidelor de iunie este de obicei destul de variabilă. În majoritatea anilor, această ploaie de meteori produce doar câțiva meteori pe oră, potrivit in-the-sky.org.

Totuși, au existat ani (precum 1916, 1921 și 1998) în care au fost observate creșteri dramatice ale activității, cu rate de până la 100 de meteori pe oră.

Bootidele de iunie sau meteoriții ”leneși”:

Meteoriții din această ploaie sunt cunoscuți pentru viteza lor relativ lentă comparativ cu alți meteori, având o viteză de aproximativ 18 kilometri pe secundă.

Vezi și: Ploaia de meteoriți Eta Lyride, vizibilă în dimineața de 8 mai, din Transilvania. Curentul de meteori, observat din antichitate

Aceasta face ca meteoriții să fie mai ușor de observat, deoarece trec mai încet prin atmosferă.

Vizibilitate:

Pentru observatorii din emisfera nordică, Bootidele de iunie sunt vizibile cel mai bine după miezul nopții și înainte de zorii zilei.

De asemenea, este important să alegeți o locație departe de poluarea luminoasă pentru o vizibilitate cât mai bună.

Origine:

Bootidele de iunie sunt asociate cu cometa periodică 7P/Pons-Winnecke. Fragmentele rămase de la această cometă intră în atmosfera Pământului și ard, producând ploaia de meteori.

În general, Bootidele de iunie sunt un fenomen interesant pentru astronomii amatori și pentru cei pasionați de cerul nopții, oferind ocazia de a vedea meteori în mișcare lentă care brăzdează cerul nocturn.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate