Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

De ce nu se decide nimic cu privire la Roșia Montană? Atanasiu: „Cei de prin ministere sunt timorați, că am devenit un stat polițienesc”

Publicat

Avizele de care are nevoie proiectul de lege privitor la demararea proiectului minier de la Roșia Montană nu se dau pentru că persoanele responsabile din ministere se tem să ia decizii. Aceasta este explicația dată de senatorul Teodor Atanasiu vineri, în conferința de presă a PNL Alba. El a ținut să precizeze că, prin dezbaterea pe care o planificase pe această temă și care nu s-a mai ținut, ar fi vrut să arate că nu e problema Parlamentului să decidă în ce măsură proiectul corespunde normelor de mediu, culturale sau altele. Treaba Parlamentului ar fi ca, pe baza unui proiect bine făcut, să decidă politic când și cât să exploateze din resursele naturale.

Senatorul a pus numeroasele manifestații din ultima perioadă împotriva proiectului Roșia Montană pe seama unei comunicări foarte proaste atât a celor din ministere, cât și a companiei RMGC: „Oamenii ies în stradă din lipsă de informație și de decizie. Nu li s-a spus nimic oficial despre cianură, dacă este periculoasă sau nu, despre patrimoniul cultural, dacă va fi distrus sau nu, nu li s-a explicat exact ce înseamnă redevența statului, că, în final, statul ia cam 70% din bani și compania, după toate cheltuielile, pleacă acasă cu vreo 10% și multe alte aspecte care nu au fost încă lămurite. A fost, din start, un mod greșit de comunicare”.

De ce nu se decide nimic cu privire la Roșia Montană?

Motivul pentru care nu s-a luat nicio decizie care să tranșeze proiectul minier de la Roșia Montană într-un fel sau altul ar fi, în opinia senatorului, frica personalului de specialitate de a se pronunța, pentru a nu se trezi anchetați de DNA și terfeliți în presă, chiar fără vreun fundament consistent.

„Nu s-a decis nimic pentru că <băieții> aceia de la Ministerul Mediului, care au în jur de 2.000 de lei salariu, că m-am interesat cât au, sunt în situația următoare: îmi fac meseria să nu mă dea nimeni afară, luna viitoare să iau 2.000 lei salariu sau semnez acordul că mi se pare că e bun, mi se deschide un dosar la DNA și trebuie să îmi angajez un avocat cu 4.000 lei pe lună? Dacă li s-ar părea că nu e bun proiectul ar fi simplu, ar da aviz negativ și-ar lua și salariul și nu le-ar deschide nici DNA dosar. E o lipsă de decizie la instituțiile statului, de frică că am devenit un stat polițienesc. Nu se mai face nicio cercetare în liniște, să se vadă dacă cineva a făcut ceva greșit sau nu. Prima dată terfelim în toată media pe cineva că i-am deschis un dosar, peste doi ani închidem dosarul, dar nu ne mai cerem scuze de la nimeni. Eu m-am uitat la ministere și oamenii sunt timorați. Nu mai au curajul să ia decizii și o amână cât pot de mult. Până va veni cineva care le va spune că îi dă afară dacă nu scriu o dată da sau nu pe hârtiile alea”, a mai spus Atanasiu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

7 Comentarii

7 Comentarii

  1. Antonia Irina

    luni, 21.10.2013 at 21:22

    Vrem ca acest proiect să pornească! Vrem minerit la noi acasă! Vrem să muncim, nu să cerşim! Viaţa noastră depinde de acest proiect! Principalul punct forte al proiectului este faptul ca va genera cateva mii de locuri de munca, intr-o zona unde somajul este 80%, intr-o zona din care pleaca oameni. Astfel, proiectul minier va crea peste 2.300 de locuri de munca directe pe perioada etapei de constructie a minei, 880 de locuri de munca directe in timpul exploatarii si 3.600 de locuri de munca in total (directe si indirecte) pe
    perioada operarii.

  2. crys

    joi, 24.10.2013 at 11:20

    Domnilor ziaristi va propun sa anchetati si subiectul cu cele doua fete care au manifestat anti RMGC la Casa Alba, in timpul vizitei premierului. Nu cred ca sunt din Alba Iulia, motivul invocat ar fi plecarea lor din tara si manifestarea impotriva dezvoltarii judetului.
    Multumesc!

  3. eta

    marți, 29.10.2013 at 12:09

    Ne dorim repornirea mineritului în Apuseni pentru că mineritul aduce locuri de muncă și pune o pâine pe masă oamenilor, pentru a-și creşte copiii liniștiți, ca odinioară. Deoarece Roșia Montană are nevoie de minerit. Și România are nevoie de minerit, tocmai pentru că 78% din beneficiile economice ale proiectului minier vor rămâne în țara noastră. Sunt locuri de muncă pentru români, taxe și impozite pe care le încasează statul român, se va lucra cu firme românești și antreprenori români.

  4. Rusu Mirel

    duminică, 17.11.2013 at 22:50

    Vrem MINERIT la ROSIA MONTANA!!!! VREM O ȘANSĂ LA UN VIITOR DECENT!!!

  5. Vasile Brascovita

    luni, 25.11.2013 at 14:01

    Chiar nu avem nevoie de locuri de munca?? chiar nu avem nevoie de o investitie majora in zona ??

  6. Rusu Mirel

    luni, 25.11.2013 at 22:29

    Pe langa avantajele economice, adaugam si faptul ca patrimoniul va fi reabilitat, iar apele care sunt poluate in prezent vor fi curatate.
    Totodata, interesul in jurul subiectului Rosia Montana a generat o notorietate mare pentru zona, pe baza careia putem sa atragem turisti. Dar, ca sa atragi turisti, trebuie sa investesti in infrastructura, in hoteluri, in restaurante. Propunem sa transformam Rosia Montana intr-o destinatie turistica apreciata.

  7. Marcel

    miercuri, 27.11.2013 at 19:00

    Vrem minerit la Rosia Montana,vrem sa avem sansa la un viitor mai bun

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax