Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Supermarketurile ar putea dona alimentele înainte de expirare către cantine, cămine, ONG-uri sau asociații. Proiect la Senat

Publicat

alimente4Supermarketurile ar putea dona alimentele care expiră în perioade scurte cantinelor, căminelor, ONG-urilor sau asociațiilor, potrivit unei propuneri legislative înregistrată la Senat. Proiectul prevede ca beneficiarii alimentelor și societățile implicate în acest lanț al donației de alimente să beneficieze de scutiri de TVA și alte reduceri de costuri.

„România aruncă la gunoi peste 2,2 milioane de tone de mâncare anual, reiese din estimările Eurostat. De ce întâmpinăm o astfel de situație în România? Pentru că în România, pe lângă lipsa unei tehnologii agricole avansate și a unei infrastructuri de transport eficiente, companiile se mai lovesc și de legislația în vigoare care nu este foarte îngăduitoare cu privire la donațiile pe care le pot face. Datorită legislației în vigoare, pentru o companie este mai ușor să distrugă alimentele decât să le doneze”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative inițiată de deputatul Petru Movilă.

Potrivit legii, donația de alimente pentru consum uman pentru alimentele care au termene de valabilitate de minim 6 luni de zile se va face cu cel puțin 15 zile înainte de termenul de valabilitate.

Donația de alimente pentru consum uman pentru alimente scurte, respectiv între 1 lună/6 luni se va face cu cel puțin 7 zile înainte de termenul de valabilitate.

De asemenea, donația de alimente pentru consum uman pentru alimentele cu termene foarte scurte, sub o lună se va face cu cel puțin 10 zile înainte de termenul de valabilitate.

Produsele cu termen de expirare de 24 de ore vor fi valorificate pe parcursul aceleiași zi de producer, cu o oră înaintea închiderii unității comerciale.

Indiferent de perioada de valabilitate, alimentele care prezintă modificări organoleptice vor fi distruse.

Potrivit proiectului, societățile comerciale care donează alimente vor beneficia de scutire de TV, scutire de taxe și impozite corespunzătoare valorii alimentelor donate.

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) va înființa Registrul beneficiarilor. Organizațiile care nu se regăsesc pe acea listă nu vor beneficia de donații de alimente.

sursa: senat.ro, legestart.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax