Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Operaţiunea Pandora. Poliţiştii români au recuperat sute de bunuri culturale, printre care monede antice şi medievale din argint sau bronz

Publicat

big_3_evanghelie Poliția Română a participat, alături de polițișii din alte 17 țări, la o operațiune paneuropeană împotriva furturilor și a traficului ilicit de bunuri culturale. Peste 860 de bunuri culturale au fost recuperate de polițiștii români, aproape 25% din totalul bunurilor recuperate la nivel European, transmite IGPR.

Operațiunea, coordonată de Cipru și Spania, cu sprijinul EUROPOL, INTERPOL, UNESCO și WCO, a urmărit prevenirea și combaterea faptelor de jefuire a siturilor arheologice (subacvatice sau terestre) și a furturilor de bunuri culturale. De asemenea, s-a urmărit creșterea gradului de cunoaștere a activităților desfășurate de grupările care acționează în domeniul furtului și exploatării de bunuri culturale și stabilirea unor posibile legături infracționale cu alte domenii, potrivit Poliţiei Române.

Operațiunea PANDORA s-a desfășurat în lunile octombrie și noiembrie 2016, cu o fază comună la nivel european în perioada 17-23 noiembrie 2016. La acțiune au participat următoarele state: Austria, Belgia, Bulgaria, Bosnia-Herțegovina, Cipru, Croația, Germania, Grecia, Italia, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Spania, Elveția și Regatul Unit al Marii Britanii.

La nivel național, activitățile au fost coordonate de Direcția de Investigați Criminale și au urmărit combaterea infracţiunilor de furt, tăinuire, operaţiuni ilicite de comerţ, export, import de bunuri culturale mobile, distrugere sau efectuare de intervenţii neautorizate în siturile arheologice sau orice alte fapte care aduc atingere patrimoniului cultural naţional mobil şi imobil.

Coordonarea cu autorităţile din celelalte state participante a fost realizată prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Poliției Române.

big_pic05574 În urma activităților desfășurate la nivel național, 136 de persoane au fost conduse la sediile unităților de poliţie în vederea efectuării de verificări, audierii în cadrul dosarelor penale sau aplicării de sancţiuni contravenţionale.

Pentru prevenirea şi combaterea fapelor la adresa patrimoniului cultural, au fost controlate 143 de autoturisme, iar polițiștii au efectuat 552 de controale la sediile unor societăţi comerciale şi în locuri publice cunoscute ca piaţă pentru desfacerea de bunuri culturale mobile.

De asemenea, au fost aplicate 132 de sancţiuni contravenţionale, cu referire la efectuarea de acte de comerţ ilegal cu bunuri culturale mobile.

Totodată, poliţiştii au întocmit 13 dosare penale pentru săvârşirea de fapte de distrugere cu referire la bunuri culturale mobile clasate în Tezaur sau cu referire la situri arheologice înscrise în lista monumentelor istorice, pentru efectuarea de lucrări ce pot afecta siturile arheologice, în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologică, vânzarea sau oferirea spre vânzare a detectoarelor de metale fără autorizaţia prevăzută de lege, neanunţarea descoperirilor arheologice prilejuite de lucrările de construire ori de desfiinţare, în termenul prevăzut de lege.

big_dsc_9282 Au fost identificate şi ridicate 861 de bunuri culturale mobile pentru care s-a stabilit că provin din comiterea de infracţiuni sau pentru care persoanele fizice sau juridice verificate nu au putut prezenta acte de provenienţă. Dintre acestea, 682 sunt monede antice şi medievale din argint sau bronz, iar 78 sunt bunuri arheologice susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional.

Au fost ridicate în vederea confiscării 11 detectoare de metale pentru care s-a stabilit că nu sunt deţinute sau utilizate în condiţiile prevăzute de lege.

La nivel național, polițiștii au efectuat 14 percheziţii domiciliare.

La nivel european, pe parcursul derulării acțiunii, mai mulți polițiști din țările participante s-au deplasat în țarile unde au avut loc acțiuni pentru a participa la activitățile operative. În urma acestei operațiuni, față de 75 de persoane au fost luate măsuri preventive privative de libertate și au fost declanșate 92 de noi investigații.

Majoritatea activităților desfășurate la nivel paneuropean au fost desfășurate împreună cu alte organizați cum sunt vămile, ministere ale culturii sau biserici.

1484920894big_dsc_9323 În total, 3.561 de opere de artă și bunuri culturale au fost confiscate la nivel european, aproape jumătate dintre acestea fiind bunuri arheologice. Totodată, în țările care au participat la acțiune, au fost verificate 48.588 de persoane, 29.340 de vehicule și 50 de ambarcațiuni.

EUROPOL a oferit sprijin specialiștilor angrenați în activități prin furnizarea de suport  analitic și operațional.

INTERPOL a sprijinit investigatorii din teren la verificarea a sute de obiecte comparativ cu cele 50.000 de înregistrări din baza proprie de date referitoare la obiecte de artă furate, furnizând astfel un răspuns rapid privind proveniența ilicită a bunurilor culturale descoperite pe parcursul acțiunii.

WCO a oferit suport țărilor implicate în acțiune prin facilitarea cooperării cu unitățile vamale care au oferit sprijin anchetelor.

UNESCO a oferit materiale de specialitate alături de consultanță țărilor implicate în acțiune.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate