Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ASF: Precizări OFICIALE despre FALIMENTUL ASTRA Asigurări. Societatea rămâne fără autorizaţie de funcţionare şi despăgubirile, prin Fondul de Garantare

Publicat

astra asigurari Preşedintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, a confirmat oficial, miercuri, în conferinţă de presă, intrarea în faliment a societății Astra Asigurări, prin decizie a Consiliului ASF. Societatea se afla în administrare specială, iar autorizația de funcționare a acesteia a fost retrasă, prin decizia din 26 august. De despăgubiri se va ocupa Fondul de Garantare.

“Astra Asigurări are 1,8 milioane de asiguraţi şi 2,5 milioane de poliţe. Din calculele noastre, Astra ar avea de plătit pentru aceste poliţe 700 milioane lei, iar Fondul de Garantare are disponibilităţi de aproape 1 miliard de lei”, a declarat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.

„Astăzi, s-a întâlnit Consiliul ASF și a analizat situația societății Astra pe baza unui raport înaintat de KPMG (…). Potrivit concluziilor raportului sunt întrunite cele trei condiții legale care definesc starea de insolvență”, a menționat Negrițoiu.

Potrivit unui comunicat transmis, marți, de unul dintre acționari, “The Nova Group Investments România”, acționarii majoritari ai Societății de Asigurare-Reasigurare Astra SA intenționau să aducă în companie 425 milioane de lei într-un termen de aproximativ un an, în cadrul unui plan de redresare financiară potrivit căruia asigurătorul ar trebui scos din procedura de administrare specială.

A doua etapă de majorare a capitalului social prevăzută de planul de redresare a Astra Asigurări s-a încheiat în 19 august, însă nu au fost înregistrate subscrieri de capital semnificative și nici nu au fost adresate solicitări de prelungire a procesului de majorare a capitalului social al societății de către investitorii interesați, potrivit reprezentanților KPMG, administratorul special al companiei.

ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială a societății Astra în februarie 2014, numind firma de consultanță KPMG Advisory în calitate de administrator special.

Planul de redresare al Astra întocmit de KPMG Advisory SRL a fost aprobat de ASF pe 7 aprilie 2014 și prevedea ca măsură principală pentru restabilirea indicatorilor de prudențialitate majorarea capitalului social cu o sumă de până la 490 milioane lei pe o perioadă estimată inițial la aproximativ un an.

Președintele ASF, Mișu Negrițoiu, a declarat, la jumătatea lunii iulie, că discuțiile referitoare la preluarea Astra sunt „destul de avansate” și există „șanse bune” să fie rezolvată problema în această vară sau, cel puțin, societatea „să intre într-un alt plan de redresare, cu un investitor strategic”.

Astra Asigurări este deținută de The Nova Group Investments România și Epsilon Estate Provider (99% din acțiuni), firme controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Potrivit specialiştilor în asigurări, cele mai afectate vor fi companiile de asigurări care rămân pe piață, pentru că despăgubirile se plătesc de la fondul de garantare și fondul va trebui completat. Deci ASF va majora contribuția către fond, care se va traduce printr-o majorare a cotațiilor de prime la societățile de asigurare.

Material în curs de actualizare.

surse: agerpres, digi24.ro, hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax