Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Asociaţia Alba Verde cere urgentarea dezbaterii publice pe tema vegetaţiei din Cetate

Publicat

Asociaţia Alba Verde solicită din nou Primăriei Alba Iulia să ia atitudine şi să suspende imediat lucrările în Parcul Custozza. Reacţia celor de la Alba Verde vine ca urmare a incidentelor ce au avut loc marţi, între cetăţeni şi oamenii de ordine din zona şantierului. Reprezentanţii Asociaţiei au precizat că se lucrează împreună cu specialişti la o „propunere verde” pentru Parcul Custozza, pe care urmează să o prezinte administraţiei locale. Vă ataşăm mai jos comunicatul de presă trimis de aceştia:

„În comunicatul de presă al Asociaţiei Alba Verde din data de 10 martie 2011 apreciam deschiderea de care dădea dovadă Primăria Alba Iulia pentru organizarea unei dezbateri publice cu privire la lucrările de reabilitare a Cetăţii Alba Carolina şi solicitam o propunere pentru data primei dezbateri cu privire la Parcul Custozza. Tot în acel comunicat de presă, ne exprimam temerea că, la modul în care evoluează lucrările de distrugere a spaţiului verde din interiorul Cetăţii, nu vom avea în curând despre ce să discutăm la acea dezbatere. Între timp, a fost depusă din partea Asociaţiei Alba Verde o cerere de fixare a unei date pentru prima astfel de dezbatere, discuţiile cu Primăria referitoare la data acesteia fiind în curs.
Date fiind evenimentele din această dimineaţă, când angajaţi ai societăţilor care execută lucrările de construcţii din interiorul Cetăţii au interzis accesul populaţiei în Parcul Custozza şi s-au înregistrat deja unele altercaţii între angajaţi ai acestor societăţi şi cetăţeni ai oraşului care doreau să intre în parc, reiterăm îngrijorarea noastră că lucrările de diminuare a spaţiului verde din Parcul Custozza, prin crearea de locuri de parcare şi distrugerea arborilor se vor face în pofida opoziţiei cetăţenilor care protestează faţă de proiect şi cărora li s-a promis o consultare publică pe acest subiect.
Solicităm Primăriei Alba Iulia să ia atitudine faţă de asemenea acţiuni şi să ia măsurile necesare pentru suspendarea imediată a oricăror lucrări în Parcul Custozza, dând astfel dovadă că tratează cu seriozitatea cuvenită o problemă care preocupă nu doar cetăţenii, organizaţiile non-guvernamentale şi partidele politice din Alba Iulia, ci şi un număr mare de organizaţii non-guvernamentale din România, care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la acest subiect.
Împreună cu specialişti urbanişti, peisagişti lucrăm la o propunere verde pentru Parcul Custozza, propunere care ar urma să fie prezentată şi dezbătută cu administraţia locală”.

Pe de altă parte, Florin Roman, unul dintre iniţiatorii protestelor pentru salvarea copacilor din Parcul Custozza a publicat  pe blogul campaniei „Verde Pentru Alba” un comunicat dur la adresa municipalitaţii:

„Marţi 15 martie în Parcul Custozza, fără nici un drept, muncitorii de pe şantier au agresat şi au blocat accesul unor cetăţeni în spaţiile Parcului. În acest moment nu există nici o autorizaţie, nici o decizie de Consilul Local care să permită îngrădirea accesului în Parc şi nici defrişarea lui. Intrarea şi plimbările în parcul Custozza trebuie să fie în continuare libere şi copacii trebuie să rămână în picioare.

De aceea, aceşti muncitori au comis şi comit un abuz oprind circulaţia pe un spaţiu public! Acest abuz este girat direct de către primărie şi de către un primar abuziv care bagă pumnul în gura albaiulienilor. Nu e posibil ca după ce mii de oameni au protestat, au semnat petiţii, au venit la miting, au demonstrat că nu există temei legal pentru ce se petrece acolo, tu ca primar să procedezi abuziv şi să închizi o parte din oraş, doar pentru că AŞA VREI TU fără nici un temei legal! Nu e posibil să faci cu oraşul doar ce vrei tu, pentru că te cheamă Hava şi prietenii tăi trebuie să se îndestuleze la contracte!

Primăria se face vinovată dacă incită şi tolerează asemenea acte de violenţă şi de „privatizare” a unor spaţii publice de către nişte munictori şi de către o firmă. Oamenii care azi au fost luaţi pe sus de către nişte muncitori cu intelect şi o moralitate îndoielnice se vor întrepta în instanţă împotriva autorităţilor abuzive.

Dacă aceste gesturi de intimidare şi de băgare a pumnului în gură nu se vor opri, atunci ne vom considera îndreptăţiţi să chemăm şi noi albaiulienii la proteste de stradă şi vom cere oamenilor să spargă aceast blocadă pusă de primar pe Cetate. Noi am chemat la dialog şi civilizaţie şi se răspunde cu violenţă şi abuz!
Cer tuturor albaiulienilor în gest de FRONDĂ faţă de o primărie şi o firmă abuzivă să meargă să se plimbe ostentativ în parc şi să îşi petreacă timpul acolo câteva ore. Să vedem până unde merge aroganţa şi abuzul! Vor avea curaj să bată oameni? Vor avea curaj să lovească mame cu copii?

Cerem totodată organelor de ordine să restabilească dreptul public al albaiulienilor de a folosi un parc şi să oprească nişte gorile odioase care atacă oamenii ce vor să se plimbe în parc, gorile aflate în slujba intereselor de clan. Cerem poliţiei să asigure ordinea, să îndepărteze aceşti indivzi violenţi şi să elibereze barajele puse împotriva cetăţenilor de bun simţ care nu vor decât să se plimbe în parcul lor!”

Încercarea noastră de a afla şi opinia reprezentanţilor Primăriei, referitor la această problemă s-a lovit de refuzul acestora de a răspunde la telefon.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax