Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Criză de vaccinuri în judeţul Alba. Ce spun reprezentanţii Direcției de Sănătate Publică. Situaţia se regăseşte în mai multe zone din ţară

Publicat

vaccin antitetanos Situaţie de criză sanitară în Alba și în aproape toată ţara. Zeci de mii de copii sunt în pericol, pentru că nu mai există vaccin care să îi protejeze împotriva tetanosului, hepatitei B sau poliomielitei.

Contactat de către Alba24, directorul interimar al Direcției de Sănătate Publică Alba, Cornel Pițu, a confirmat că vaccinul Hexacima nu există în județul Alba, fiind și o problemă națională. Cu toate acestea a transmis că se fac demersuri la nivel central, iar Ministerul Sănătății va anunța Direcția de Sănătate Publică Alba când problema va fi rezolvată, pentru a prelua dozele de vaccin.

Toţi copiii ar trebui imunizaţi la două, patru şi 11 luni împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, pneumoniei, meningitei, poliomielitei şi hepatitei B, boli extrem de grave.

Vaccinul Hexacima conține substanțe active provenite din bacterii care cauzează tetanosul, difteria, pertussisul și Haemophilus influenzae tip b, din virusul hepatitei B și virusuri poliomielitice inactivate. Vaccinul se administrează la copii cu vârsta între șase săptămâni și doi ani pentru protecția împotriva următoarelor boli infecțioase:

– tetanos (manifestat prin încleștarea maxilarelor, fiind cauzat, de obicei, de infectarea unei răni);

– difterie (o boală foarte contagioasă care afectează gâtul și pielea și poate cauza leziuni la nivelul inimii și al altor organe);

– pertussis (tuse convulsivă)

– hepatită B (o infecție hepatică virală);

– poliomielită (o boală care afectează nervii și poate duce la slăbiciune musculară sau paralizie);

– boli invazive (cum este meningita) cauzate de bacterii H. influenzae tip b (Hib).

Problemele au început să apară în luna septembrie. Acum, vaccinul se mai găseşte doar în şase judeţe: Bihor, Hunedoara, Mureş, Sălaj, Vrancea şi Ilfov.

Oficialii de la Ministerul Sănătăţii dau vina pe producător pentru această criză. „Din datele pe care ni le-a furnizat Institutul de Sănătate Publică un număr de 35.000 de copii au rămas nevaccinaţi”, a precizat Oana Grigore, purtător de cuvânt Ministerul Sănătăţii.

Vezi şi Ministerul Sănătăţii a anunțat suplimentarea numărului dozelor de vaccin antigripal pentru sezonul 2015 – 2016. Situaţia din Alba

Ministerul Sănătăţii dă asigurări că va cumpăra 107 mii de doze de vaccin în cel mai scurt timp. Apoi, vor mai fi aduse în ţară încă aproape 400 de mii.

sursă: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax