Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Disjungere în „Dosarul Pomponio”: Luca Anversa şi alţi cinci inculpaţi şi-au recunoscut faptele. Pronunţarea în cauză, de-abia luni

Publicat

Pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia s-a aflat, vineri, 11 noiembrie, judecarea Dosarului „Pomponio”, în care au calitatea de inculpaţi 14 persoane, printre care şi patru angajaţi ai Finanţelor Publice Alba. Este vorba despre fostul director adjunct al DGFP Alba, Ioan Dobra şi funcţionarii Dorin Nicolae Conţan, Dănuţ Ioan Ispas şi Mihail Ioan Sîrbu. Obiectul dosarului este reprezentat de infracţiuni de evaziune fiscală, iar cei patru sunt acuzaţi de sprijinirea unui grup infracţional constituit din angajaţi ai firmei „Pomponio”.

Situaţia dosarului a luat o întorsătură neaşteptată, vineri, 11 noiembrie, după ce magistrata a decis disjungerea cauzei şi formarea unui dosar nou pentru 6 dintre inculpaţi. Este vorba despre Luca Anversa, Elena Avram, Elena Crişan, Daniel Bădescu, Octavian Pop şi Ana Maria Goia, care şi-au recunoscut faptele şi au acceptat acoperirea prejudiciilor, ce vor fi stabilite ulterior. Avocaţii acestora au cerut instanţei, dată fiind buna conduită a inculpaţilor şi faptul că au recunoscut faptele de care sunt acuzaţi, ajutând la identificarea tuturor părţilor din dosar, reducerea pedepsei la jumătate şi suspendarea executării pedepsei cu închisoarea.

Procurorul care instrumentează cauza a fost de acord cu disjungerea dosarului, atât pe latura penală, cât şi pe cea civilă, propunând condamnarea la închisoare prin contopirea pedepselor în cea mai mare şi şi neexecutarea acestora în stare de detenţie.

Magistratul urma să se pronunţe în dosarul disjuns, în data de 25 noiembrie, însă decizia a fost amânată pentru luni, 28 noiembrie.

Avocaţii au cerut recuzarea completului de judecată

Avocaţii celorlalţi inculpaţi din dosar nu au fost de acord cu decizia instanţei de a se pronunţa în cauza disjunsă, iar asta deoarece, potrivit legii, în momentul formării unui dosar nou, acesta va primi un alt număr, iar completul de judecată va fi repartizat aleatoriu. Aceştia au susţinut că magistrata este incompatibilă să judece această cauză, astfel că au cerut recuzarea completului de judecată.

La acest termen, instanţa ar fi urmat să se pronunţe şi în ceea ce priveşte solicitarea avocaţilor de înlocuire a măsurii arestării preventive cu cea de a nu părăsi ţara, însă asupra acestui aspect se va da o decizie, miercuri 16 noiembrie, dată până la care se va soluţiona recuzarea.

Prin recunoaşterea faptelor de care sunt acuzaţi, cei 6 inculpaţi beneficiază prin lege de reducerea pedepselor cu o treime. În cazul în care instanţa va admite solicitările avocaţilor şi va dispune condamnarea acestora la închisoare cu suspendare, aceştia vor fi liberi să plece acasă.

Ideea unei astfel de decizii a stârnit însă reacţii din partea aparţinătorilor inculpaţilor aflaţi în arest. În opinia lor, nu este normal ca Luca Anversa, patronul firmei „Pomponio” să fie lăsat liber, în timp ce ceilalţi, acuzaţi că au sprijinit grupul infracţional constituit în cadrul „Pomponio” să fie ţinuţi după gratii de mai bine de 6 luni.

Reamintim că, după finalizarea anchetei penale, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a cetăţeanului italian Luca Anversa, patronul firmei „Pomponio”, pentru constituirea unui grup infracţional, evaziune fiscală şi executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţe. Alături de acesta mai sunt judecaţi, pentru comiterea aceloraşi infracţiuni, Cosmin Limbean – administrator „Pomponio” -, Elena Avram, Ramona Maria Achimaş (Jitean), Ana Maria Goia, Marinela Elena Crişan, Iulian Octavian Pop, Daniel Bădescu, Ioan Lazăr şi Eugen Lăpădat (pentru aderare la grup infracţional, evaziune fiscală şi executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţe).

Vă prezentăm şi comunicatul emis de Curtea de Apel Alba Iulia:

„Astăzi, 11.11.2011, în dosarul cunoscut opiniei publice ca „dosarul Pomponio” în care prin Rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia au fost trimişi în judecată la Curtea de Apel Alba Iulia 14 inculpaţi dintre care 4 în stare de arest preventiv a fost dat citire actului de sesizare a instanţei (rechizitoriul) după care 6 dintre inculpaţii trimişi în judecată în stare de libertate au declarat în faţa instanţei că recunosc săvârşirea faptelor reţinute în rechizitoriu şi solicită ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.
Curtea de Apel Alba Iulia a decis disjungerea cauzei cu privire la aceşti 6 inculpaţi şi judecarea lor în dosar distinct stabilind termen de judecată în noua cauză pentru data de 25.11.2011.
Cu privire la cererea de recuzare a judecătorului formulată în cauză la acest termen de către o parte din apărători, Curtea de Apel Alba Iulia se va pronunţa miercuri, 16.11.2011. Cererea de recuzare se soluţionează potrivit normelor procedurale de un alt complet, în şedinţă secretă, fără participarea celui ce este recuzat.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. adevarul

    vineri, 11.11.2011 at 16:20

    Un articol la subiectul cauzei.Poate va iesi si adevarul la suprafata.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax