Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Un exemplar de abecedar unicat, cu caractere chirilice, din 1792, exponatul lunii septembrie la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia

Publicat

20160906_122812Muzeul Naţional al Unirii a prezentat marţi, 6 septembrie, exponatul lunii. Este vorba despre un exemplar de bucoavnă, carte scrisă cu caractere chirilice şi restaurată recent.

Abecedarele din care învățau să scrie și să citească copiii din secolele anterioare purtau numele de bucovane. Primul astfel de manual a apărut în anul 1699, la Alba Iulia, fiind tipărit de meșterul Mihai Iștvanovici.

Bucovanele tipărite în vechime propuneau spre învățare alfabetul chirilic folosit în spațiul românesc până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Conținutul manualelor cuprindea slovele, așa cum erau numite literele chirilice, grupurile de litere și o serie de texte, de cele mai multe ori religioase, care ajutau la deprinderea cititului și a scrisului.

În colecțiile Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia se regăsesc un număr de 12 bucovane tipărite la Blaj (2), Sibiu (9) și București (1), dar și alte 6 manuale care poartă pe foaia de titlu denumirea de „Abecedar”, toate tipărite la Sibiu.

Cea mai valoroasă tipăritură de acest gen din colecție este Bucovana tipărită în anul 1792. Este vorba despre un manual, o Bucovană sau un Abecedar de liturghie, carte care era utilizată în procesul de educație al copiilor prin intermediul unor texte religioase. Din punct de vedere tehnic, lucrarea este tipărită cu negru, pe o coloană, cu 25 de rânduri pe o pagină. Ornamentația textului este asigurată prin prezența unor inițiale ornate, a unor frontispicii și a chenarului care încadrează textul foii de titlu.

Piesa, recent restaurată, este necunoscută bibliografiilor de specialitate, ea având caracterul de unicat, fiind o contribuție la cunoașterea istoriei tiparului românesc din secolul al XVIII-lea.

Piesa va fi expusă în perioada 6 septembrie – 2 octombrie 2016.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba, Direcția Județeană pentru Cultură Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax