Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Deschiderea Olimpiadei naționale de Religie pentru seminarii și licee teologice ortodoxe, a avut loc la Alba Iulia. Patru elevi din Alba, în competiție

Publicat

YouTube video

Deschiderea Olimpiadei de Religie, etapa națională, a avut loc miercuri, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. La concursul ce va avea loc joi vor participa 125 de elevi ai seminariilor și liceelor teologice din țară, dintre care patru vor reprezenta Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan” din Alba Iulia, la patru discipline diferite.

Miercuri seara, Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia s-a dovedit a fi neîncăpătoare în timpul slujbei de Te-Deum, pentru mulțimea de invitați veniți în Cetatea Marii Uniri cu ocazia Olimpiadei Naționale de Religie pentru seminarii și licee teologice.

Alături de preoți, profesori îndrumători, reprezentanți ai ISJ Alba și nenumărați invitați, s-au aflat și cei 125 de elevi olimpici la disciplina religie, veniți din 30 de seminarii teologice din București, Iași, Galați, Cluj, Brașov, Sibiu, Argeș, Vâlcea, Arad, Vaslui, Botoșani, Alba, dar și din alte județe din țară.

Evenimentul a debutat cu o slujbă de Te-Deum, urmată de câteva cuvântări, susținute de pr. prof. dr. Nicolae Bolea, inspector de religie, președintele comisiei de evaluare, pr. prof. dr. Adrian Gabor, cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie din București, inspector general adjunct al ISJ Alba, Marcela Dărămuș, dar și inspectorul școlar general pentru disciplina religie, Cătălin Pâslaru.

La Olimpiada de religie pentru seminarii și licee tologice, etapa națională, care va avea loc joi în clădirea nouă a Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan” din Alba Iulia, vo participa şi patru tineri, elevi ai seminarului albaiulian.

Este vorba despre Dragoş Stroian – clasa a IX-a, care participă la disciplina „Vechiul testament”, fiind pregătit de preot profesor doctor Florin Botezan, elevul Adrian Ioan Buta – clasa a X-a, care susţine proba pentru „Noul Testament”, coordonat de preot profesor doctor Eugen Pintea, elevul Alexandru Lazăr – clasa a XI-a, pentru „Istoria bisericii ortodoxe române”, pregătit de preot profesor doctor Nicolae Bolea şi elevul Ioan Botezan – clasa a XII-a, la „Dogmatică”, sub coordonarea preotului profesor doctor Eugen Pintea.

De asemenea, de menționat este și faptul că județul Alba este printre singurele județe din țară care a avut șase participanți la olimpiada națională de religie, proveniți de la diverse licee și școli gimnaziale din județ, toți întorcându-se cu premii și făcând cinste județului Alba.

La olimpiada naţională de Religie, participă 125 de elevi de la seminarii si licee ortodoxe din ţară, care au ajuns la Alba Iulia însoţiţi de 40 de profesori.

Proba scrisă a etapei naţionale va avea loc joi, 24 aprilie, la Seminarul Teologic din Alba Iulia, iar rezultatele vor fi afişate vineri, după ora 12.00. Sâmbătă, se vor face cunoscute notele după contestaţii. Timp de trei zile, cât se vor afla în „cealaltă capitală”, invitații și participanţii la olimpiadă din toată ţara vor avea ocazia să viziteze Sala Unirii, Muzeul Unirii, Biblioteca Batthyaneum, Cetatea Alba Carolina, dar şi Mănăstirea Râmeţ.

Comisia centrală este formată din 20 de profesori şi condusă de un cadru universitar de la Facultatea de teologie din București, Adrian Gabor.

Festivitatea de premiere are loc sâmbătă, de la ora 10.00, în sala festivă „Sfântul Simion Ștefan” din incinta Arhiepiscopiei Alba Iulia în prezența ÎPS Irineu și a altor oficialități locale.

„Este un moment solemn și festiv pentru Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia. Dorim celor care sunt prezenți și implicați în această competiție să exprime și să ofere nimbul cunoștințelor asimilate de-a lungul anilor de studii, în Seminariile teologice”, a declarat pr. prof. dr. Nicolae Bolea, inspector de religie.

„Nădăjduim ca acest eveniment să fie un imbold pentru mai multă dragoste față de Dumnezeu”, a mai precizat directorul Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Ștefan” din Alba Iulia, pr.prof. dr. Eugen Pintea.

Programul concursului

Joi, 24 aprilie

7.00 – 8.00 Mic dejun la Cantina Seminarului

8.00 – 9.00- Instruirea profesorilor supraveghetori

9.00 -13.00 DESFĂȘURAREA CONCURSULUI la Seminarul Teologic (între orele 10.00 -13.00 Proba scrisă)

14.00 – Masă prânz elevi și profesori însoțitori

16.00 – Vizită Sala Unirii, Muzeul Unirii, Biblioteca Batthyaneum

19.30 – Cina.

Vineri, 25 aprilie

7.00 – 8.00 Mic dejun

8.00 – 13.00 – vizită la Mănăstirea Rîmeț de Hramul “Izvorul Tămăduirii”

12.00 – 13.00 – Afișarea rezultatelor și depunerea eventualelor contestații la secretariatul comisiei

14.00 Masă prânz elevi și profesori însoțitori

16.00 – Vizită Cetatea Alba Carolina

19.00 – Cina

Sâmbătă, 26 aprilie

7.00 – 8.00 Mic dejun

9.00 Afișarea rezultatelor, contestațiilor și a rezultatelor finale

10.00 – FESTIVITATEA DE PREMIERE în sala festivă “Sfântul Simion Ștefan” din incinta Arhiepiscopiei Alba Iulia în prezența ÎPS IRINEU și a altor oficialități locale

12.30 – Masă de prânz

După amiază: plecarea participanților.

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax