Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Expoziţie la Muzeul Unirii din Alba Iulia: „Gepizii – Războinici şi Artizani”

Publicat

Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia găzduieşte, în perioada 19 aprilie – 20 mai, expoziţia intitulată „Gepizii – Războinici şi Artizani”. Istoria şi artefactele realizate de acest popor fac obiectul expoziţiei, care a fost vernisată joi, ora 12.00, de instituţia de cultură.

Gepizii au fost un popor migrator de origine germanică, plecaţi din zona Mării Baltice şi aşezaţi în Transilvania şi estul Panoniei. Ei şi-au adus contribuţia la dezvoltarea zonei în care au locuit, în secolele V-VII, ceea ce justifică demersul de a dezvălui publicului larg istoria şi artefactele realizate de aceştia, descoperite în cele mai importante situri arheologice ale perioadei migraţiilor din Transilvania.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Institutul de Arheologie „Vasile Parvan” din Bucureşti, Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, muzeele judeţene Mureş şi Satu Mare şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Expoziţia a fost prezentată de directorul Muzeului Naţional al Unirii, Gabriel Rustoiu şi profesorul Corneliu Gaiu, cercetător la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, care au vorbit despre populaţia gepizilor. Vedeţi mai jos o parte din prezentarea expoziţiei:

FOTO-VIDEO: Vali CIONTEA

[nggallery id=172]

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. elda

    joi, 28.02.2013 at 15:51

    eu nu vreau muzeul în care arată la romînii altă istorie alba iulia să aibă un muzeu despre dacii geții romanii si tradiția romînilor un joc îmbracă mireasa romîncă pentru romînce care săl joace romîncele din părinții romînii nu nu tata țigan si mama romîncă sau mama țigancă si tata romîn ăștea nu se mai numesc romînii si țigănciiile are jocuriiile lor îmbracă țiganca mireasă care săl joace fetele țigănciile si băieții țiganii.

  2. elda

    joi, 28.02.2013 at 15:57

    un joc îmbracă mireasa romîncă care săl joace fetele din părinții romînii de naționalitate romînă care are originea romînă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax