Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Festivalul Interjudețean „Datină Străbună pe Secaşe” a sărbătorit cultura tradițională, la Mihalț

avatar

Publicat

Comuna Mihalț a găzduit sâmbătă, 2 februarie, cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Interjudețean „Datină Străbună pe Secaşe”, festival de folclor ce uneşte prin cultura tradiţională judeţele Alba şi Sibiu, afirmând importanţa unor obiceiuri străvechi.

„Datină Străbună pe Secaşe” este un festival interjudeţean tradiţional, organizat prin rotaţie de judeţele Sibiu şi Alba, care îşi propune să revigoreze şi să promoveze tradiţiile localităţilor din Ţara Secaşelor. Anul acesta, manifestarea a avut loc la Mihalț, în judeţul Alba, fiind organizată de Primăria Mihalț şi Consiliul Judeţean Alba.

La ora 11.30, manifestarea a debutat cu parada portului popular, în cadrul căreia ansamblurile invitate și-au prezentat portul tradiţional, ilustrând asemănările şi diferenţele dintre localităţile participante la festival: Câlnic, Cergău, Daia Română, Loamneş, Miercurea Sibiului, Mihalţ, Ohaba, Păuca, Roșia de Secaș, Şpring şi Teius. Programul folcloric de o aleasă ţinută s-a desfășurat apoi începând cu ora 12.30 la Căminul Cultural din Mihalț unde au susţinut recitaluri Ansamblul folcloric al judeţului Alba, condus de profesorul Alexandru Pal, precum şi soliştii Roxana Reche, Maria Filimon, Dorina Nariţa, Floricica Moga, Cătălin Haşa şi Nicolae Tuhuţ. Organizatorii au pregătit și o surpriză, în acest an invitat special al festivalului fiind Ionuț Fulea.

„Datina Străbună pe Secaşe este un eveniment deosebit, care a reușit să străbată prin vicisitudinile timpurilor, promovând folclorul autentic și datinile străbune ale locuitorilor din zona Secașelor. Este un festival ce aduce la un loc localități din două județe vecine, demonstrând că, în cazul culturii tradiţionale, a valorilor pe care neamul românesc le-a creat de-a lungul timpului, graniţele administrative contează mai puțin”, a spus Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba.

“Parada portului popular, obiceiul de nuntă, dar şi frumuseţea oamenilor din această zonă au putut fi observate pe străzile localităţii, într-o paradă ce s-a  încheiat în faţa primăriei. În incinta Căminului Cultural a fost amenajată o scenă, pe care au urcat solişti de muzică populară, precum Ionuţ Fulea, Ina Todoran, dar şi Ansamblul Folcloric Augustin Bena din Alba Iulia. Manifestările au fost  deschise cu o priceasna oficializată de către cinci preoţi”, a precizat primarul comunei Mihalţ, Flavius Breaz.

Pornit în urmă cu peste 40 de ani de la Roșia de Secaș, la început mai mult ca o manifestare a locului, mai bine zis a așezărilor de pe Secașul Mic, Festivalul „Datină străbună pe Secașe” a înaintat prin vreme în ciuda greutăților (manifestarea a fost suspendată la un moment dat), ajungând astăzi să antreneze mai toate comunele județelor Alba și Sibiu aparținând Țării Secașelor, cu întindere de la Târnavă la Cindrel și de la Visa până la Mureș.

Prima ediţie a festivalului a avut loc la Roşia de Secaş, în anul 1972, iar ce-a de-a doua ediţie s-a desfăşurat la Şpring în anul 1984. Între anii 1984-1994 nu au mai avut loc manifestări ale festivalului. Sărbătoarea se reia în 1996 prin organizarea unei noi ediţii la Şpring, apoi la Roşia de Secaş în 1997, la Doştat în 1998, la Ohaba şi Doştat în 1999, din nou la Şrping în anul 2000 şi iarăşi la Roşia de Secaş în 2001. Următoarele ediţii au avut loc la Doştat – 2002, Păuca – 2003, Alămor – 2004, Miercurea Sibiului – 2005, Şpring – 2006, Apoldu de Jos – 2007, Roşia de Secaş – 2008, Alămor – 2009, Cergău – 2010, Păuca – 2011 și Roșia de Secaș – 2012.

Foto-video: Vali CIONTEA

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
7 Comentarii

7 Comments

 1. Pingback: WEEKEND: Anda Adam, Direcția 5 și Doc Slim sunt invitații special ai acestui sfârșit de săptămână în Alba Iulia | Alba24

 2. avatar

  nume

  luni, 04.02.2013 la 23:26

  Este inceputul sfarsitului pentru acest orfan” infiat al politicii de nicaieri care impreuna cu familia” numeroasa de langa el poate, vor reusi sa infaptuiasca harta comunei de inainte de 89′ asa cum a promis celor multi, pe la usa carora a umblat si le-a spus sa ii aleaga ca mai tarziu sa aiba privilegiul sa isi ia inapoi partea investita si ceea ce li se cuvine, iar ceilalti sa priveasca , sa priveasca , sa priveasca neputinciosi………….trezirea oameni buni !!! ……….pana nu e prea tarziu.

 3. avatar

  nume

  vineri, 08.02.2013 la 12:57

  Ma uit la reprezentatia celor tineri care au urcat pe scena si nu imi ramane decat sa ma inclin in fata lor. O strangere de mana si un deosebit respect pentru parintii acestor copii care ne-a trezit la realitate, si ne-a facut sa ne intrebam daca nu cumva investitia suprema ar trebui sa fie familia(cultura-sport). Unii fac de mult treaba asta. Mihaltul a fost mereu acolo sus, acolo unde ii sta bine si de unde a raspuns mereu ferm indiferent de circumstante. Constatam cu stupoare ca se incearca politizarea a tot ceea ce ne inconjoara intr-un fel sau altul, chiar si acest eveniment care a survenit in urma asezarii noastre strategice, cat si a rolului pe care il avem in promovarea culturii si a receptivitatii de care am dat dovada in evolutia dezvoltarii comunitatii noastre. Acest eveniment a fost si este al nostru,nu al celor care se imbraca atat de des in haine colorate, iar pentru unii nu mai este loc in dulap de atatea pulovere colorate si promovate de catre cei care nu au constiinta nationala, sau nu au rusine sa vina in fata ta mereu si sa minta cu nerusinare in functie de directivele primite se sus. Trezirea oameni buni si cereti drepturile ce vi se cuvin. Nu mai fiti indiferent la ceea ce se intampla in jurul vostru. Familia numita, traieste datorita voua, voi o alimentati cu oxigen pentru ca celor de acolo sa le mearga de minune si sa faca ce vor. Cere-ti raspunsuri la problemele voastre si nu va mai multumiti sa asistati la evenimente de cultura organizate de oameni cu o mare lipsa de cultura si nu numai. Inchei prin a va atrage atentia asupra unor lucruri esentiale: concesionarea, frauda electorala, taxe si impozite, drumurile, canalizarea, baza sportiva ……..si sa nu uitam dulapuri noi pentru pulovere colorate…………..trezirea oameni buni!!!……….pana nu e prea tarziu.

 4. avatar

  nume

  vineri, 08.02.2013 la 13:01

  Familia numitasau mafia locala. Precizare deoarece mi-a fost scos din text cuvantul

 5. avatar

  nume

  vineri, 08.02.2013 la 13:03

  Familia numita….. primariiia sau mafia locala. Precizare deoarece mi-a fost scos din text cuvantul

 6. avatar

  nume

  vineri, 08.02.2013 la 13:04

  citi va rog printre randuri

 7. avatar

  Regateanul

  vineri, 03.05.2013 la 13:55

  Incantare!Nu am cuvinte sa exprim cat de mult ma bucur de acest spectacol de prin Tara Secaselor si de pe Tarnave!Regateanul

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Concert de excepție marca Vladimir Cosma la Sărbătoarea Muzicii de la Alba Iulia

avatar

Publicat

Cel mai prolific dirijor si compozitor roman actual, Vladimir Cosma împreună cu orchestra și corul Filarmonicii de Stat Transilvania Cluj Napoca, 170 de muzicieni, au oferit un regal muical de excepție la Sărbătoarea Muzicii de la Alba Iulia. Înainte de începerea spectacolului, primarul Mirea Hava i-a oferit dirijorului diploma ”Urbis Grates”.

Vladimir Cosma e unic. Și, mai mult și mai important decât orice, Vladimir Cosma E LA ALBA IULIA, pentru Sărbătoarea Muzicii în Anul Centenarului. Faptul în sine poate fi considerat, fără niciun fel de exagerare, un eveniment. Noi îl considerăm un privilegiu. Nu în fiecare an avem șansa să îl vedem “la lucru” pe cel mai prolific dirijor și compozitor român în viață. Muzică de film, sute de coloane sonore compuse, mii de concerte, zeci de premii și discuri de aur sau platină… cifrele îl definesc însă prea puțin pe Vladimir Cosma. Pentru că el nu doar compune muzică, el respiră muzică. El este muzica!

Duminică, de la 21.00 este MAMMA MIA, un musical ce a cucerit Broadway-ul și toată planeta, montat în România și cântat în română de cele mai bune voci românești. Musicalul „Mamma Mia!” cu: Mirela Vaida, Horia Brenciu, Cornel Ilie, Ernest Fazekas, Sebastian Seredinchi, Ecaterina Ladin, Ioana Sihota (Jazzy Jo), Ana Munteanu. Dirijor: Daniel Jinga. Magia versurilor și melodiilor ABBA pune în mișcare emoția acestei povești de dragoste, creând un show de neuitat.

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Avocații români au celebrat la Alba Iulia contribuția profesiei lor la Marea Unire de la 1918

avatar

Publicat

Contribuția avocaților la realizarea Marii Uniri de la 1918, a fost celebrată la Alba Iulia de peste 300 de avocați din Baroul Alba  și colegi de la alte barouri din țară. În cadrul evenimentului a fost lansat și un volum omagial despre avocații care au luat parte la procesul de întregire a neamului românesc. 

Peste 300 de avocați ai Baroului Alba și de la alte barouri din țară, au fost prezenți sâmbătă, la Alba Iulia pentru a lua parte la conferința „Contribuția Avocaților la realizarea Marii Uniri”.

Evenimentul a fost organizat de Uniunea Națională a Barourilor din România și a avut ca și obiectiv sublinierea importanței avocaților în procesul de întregire al țării care a avut loc acum 100 de ani.

Sesiunea a fost condusă de președintele UNBR, avocatul Gheorghe Florea și decanul Baroului Alba, avocatul Mihai Baco.

Un mesaj către unitate în an de Centenar a fost transmis și de reprezentanții autorităților locale prezente la eveniment, prefectul de Alba Dănut Hălălai, președintele Consiliului județean Ion Dumitrel și primarul Mircea Hava.

Reprezentanții justiției albaiuliene care au luat cuvântul pe scenă au fost vicepreședintele Curții de Apel Aurel Mocanu, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Ilie Narița și procurorul general al  Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, Ștefan Dan Cioancă.

Pe lângă comemorarea avocaților care au fost prezenți în 1918 la Marea Unire, în cadrul sesiunii au fost îmnânate plachete aniversare pentru întreaga carieră mai multor avocați din țară.

Momentul cel mai așteptat al evenimentului a fost lansarea volumului omagial „Contribuția avocaților din Transilvania și Banat la realizarea Marii Uniri”, scris de avocații Mirel Ionescu și Lazăr Gruneanțu.

Cuvântul de încheiere a evenimentului a aparținut decanului Baroului Alba, Mihai Baco, care a anunțat că Baroul Alba va organiza în data de 29 iunie, cel mai important eveniment al anului pentru lumea justiția din Alba Iulia, conferința internațională „Independența și imparțialitatea justiției în jurisprudența Curții Europene a drepturilor omului”. Eveniment la care sunt așteptate personalități importante ale justiției din țară dar și din străinătate.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Peste 100 de NOTE mai MICI după CONTESTAȚII la Evaluarea Națională în Alba. Doar 90 au crescut

avatar

Publicat

Peste 100 de note au fost mai mici în urma contestaţiilor la examenul de Evaluare Naţională 2018 la clasa a VIII-a în judeţul Alba, potrivit datelor transmise de IŞJ Alba. Cu note mai mari decât cele inițiale au fost doar 90 de elevi din totalul de 223 care au depus contestație.

La Limba Română, după contestaţii, au crescut 40 de note, cea mai mare creştere a fost de 1,40 puncte, de la 6,6 la 8.00. 5 note au rămas aceleaşi, dar au scăzut alte 44, cea mai mare descreştere, un punct, de la 4,7 la 3,7.

Și la Matematica numărul notelor scăzute este mai față de cele care au crescut. Mai exact au crescut 50 de note, cea mai mare creştere, de 0,9 punct, de la 4,85 la 5,75 si de la 6,9 la 7,80, iar note scăzute au fost 60, scăderea maximă a fost de 1,05 p de la 6,85 la 5,8 si de la 7,25 la 6,2.  23 de note au fost menţinute.

Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat sâmbătă, în jurul orei 12.00, rezultatele finale la Evaluare Naţională 2087. Elevii de clasa a VIII-a din Alba pot vedea mediile ce vor conta pentru admiterea la liceu.

VEZI: REZULTATE finale EVALUARE NAŢIONALĂ 2018, în ALBA: Notele elevilor, după contestaţii, publicate de MEN

Din 29 iunie, încep înscrierile la liceu. În 9 iulie va avea loc repartizarea computerizată pe locuri la liceu.

Citeşte şi ADMITERE LICEU 2018 în ALBA: Calendar, locuri şi ultimele medii de intrare. GHIDUL candidatului

Vezi şi ADMITERE la licee de învăţământ DUAL şi profesional 2018 în ALBA: OFERTA completă pentru elevii de clasa a VIII-a

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE / FOTO: O mașină a luat foc pe Autostrada Sebeș-Sibiu. Trafic parțial BLOCAT pe A1

avatar

Publicat

Traficul pe Autostrada Deva-Sibiu este blocat, în zona Cristian, după ce o mașină care se afla în trafic a luat foc. Potrivit IPJ Sibiu, nu există victime. Traficul, la ora 19,00 este blocat total.

UPDATE: Ora 19:15. Traficul a fost deblocat parțial. Se circulă pe o singură bandă

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Șoferii care folosesc telefonul mobil sau camera pentru a face filmări vor risca o amendă de câteva sute

avatar

Publicat

Șoferii care folosesc telefonul mobil sau camera pentru a face filmări vor risca o amendă de câteva sute de lei, potrivit unui proiect de act normativ înregistrat recent la Senat. În plus, dacă din cauza filmatului alte persoane sunt puse în pericol, șoferii vor risca să-și piardă permisul auto pentru trei luni.

Propunerea legislativă pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost înregistrată marți la Senat pentru dezbatere. Ca să se aplice, aceasta trebuie să treacă de Parlament și de șeful statului.

Concret, proiectul prevede introducerea unei amenzi pentru șoferii care folosesc telefoane mobile sau camere pentru a face filmări în timp ce se află la volanul mașinii. Aceasta va fi de două sau trei puncte-amendă, adică, în prezent, 290 sau 435 de lei, la care se vor adăuga și două puncte de penalizare.

Pe deasupra, dacă în timp ce filmează șoferul săvârșește o faptă care pune alte persoane în pericol, acesta va risca să-și piardă permisul auto pentru o perioadă de 90 de zile.

Bine de știut este că proiectul face referire la dispozitivele ținute efectiv cu mâna în timp ce sunt folosite, nu la cele care pot fi fixate pe bord sau pe parbriz, de exemplu.

Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

sursa: avocatnet.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate