|

FOTO-VIDEO: Festivalul Interjudețean „Datină Străbună pe Secaşe” a sărbătorit cultura tradițională, la Mihalț

Comuna Mihalț a găzduit sâmbătă, 2 februarie, cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Interjudețean „Datină Străbună pe Secaşe”, festival de folclor ce uneşte prin cultura tradiţională judeţele Alba şi Sibiu, afirmând importanţa unor obiceiuri străvechi.

„Datină Străbună pe Secaşe” este un festival interjudeţean tradiţional, organizat prin rotaţie de judeţele Sibiu şi Alba, care îşi propune să revigoreze şi să promoveze tradiţiile localităţilor din Ţara Secaşelor. Anul acesta, manifestarea a avut loc la Mihalț, în judeţul Alba, fiind organizată de Primăria Mihalț şi Consiliul Judeţean Alba.

La ora 11.30, manifestarea a debutat cu parada portului popular, în cadrul căreia ansamblurile invitate și-au prezentat portul tradiţional, ilustrând asemănările şi diferenţele dintre localităţile participante la festival: Câlnic, Cergău, Daia Română, Loamneş, Miercurea Sibiului, Mihalţ, Ohaba, Păuca, Roșia de Secaș, Şpring şi Teius. Programul folcloric de o aleasă ţinută s-a desfășurat apoi începând cu ora 12.30 la Căminul Cultural din Mihalț unde au susţinut recitaluri Ansamblul folcloric al judeţului Alba, condus de profesorul Alexandru Pal, precum şi soliştii Roxana Reche, Maria Filimon, Dorina Nariţa, Floricica Moga, Cătălin Haşa şi Nicolae Tuhuţ. Organizatorii au pregătit și o surpriză, în acest an invitat special al festivalului fiind Ionuț Fulea.

„Datina Străbună pe Secaşe este un eveniment deosebit, care a reușit să străbată prin vicisitudinile timpurilor, promovând folclorul autentic și datinile străbune ale locuitorilor din zona Secașelor. Este un festival ce aduce la un loc localități din două județe vecine, demonstrând că, în cazul culturii tradiţionale, a valorilor pe care neamul românesc le-a creat de-a lungul timpului, graniţele administrative contează mai puțin”, a spus Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba.

“Parada portului popular, obiceiul de nuntă, dar şi frumuseţea oamenilor din această zonă au putut fi observate pe străzile localităţii, într-o paradă ce s-a  încheiat în faţa primăriei. În incinta Căminului Cultural a fost amenajată o scenă, pe care au urcat solişti de muzică populară, precum Ionuţ Fulea, Ina Todoran, dar şi Ansamblul Folcloric Augustin Bena din Alba Iulia. Manifestările au fost  deschise cu o priceasna oficializată de către cinci preoţi”, a precizat primarul comunei Mihalţ, Flavius Breaz.

Pornit în urmă cu peste 40 de ani de la Roșia de Secaș, la început mai mult ca o manifestare a locului, mai bine zis a așezărilor de pe Secașul Mic, Festivalul „Datină străbună pe Secașe” a înaintat prin vreme în ciuda greutăților (manifestarea a fost suspendată la un moment dat), ajungând astăzi să antreneze mai toate comunele județelor Alba și Sibiu aparținând Țării Secașelor, cu întindere de la Târnavă la Cindrel și de la Visa până la Mureș.

Prima ediţie a festivalului a avut loc la Roşia de Secaş, în anul 1972, iar ce-a de-a doua ediţie s-a desfăşurat la Şpring în anul 1984. Între anii 1984-1994 nu au mai avut loc manifestări ale festivalului. Sărbătoarea se reia în 1996 prin organizarea unei noi ediţii la Şpring, apoi la Roşia de Secaş în 1997, la Doştat în 1998, la Ohaba şi Doştat în 1999, din nou la Şrping în anul 2000 şi iarăşi la Roşia de Secaş în 2001. Următoarele ediţii au avut loc la Doştat – 2002, Păuca – 2003, Alămor – 2004, Miercurea Sibiului – 2005, Şpring – 2006, Apoldu de Jos – 2007, Roşia de Secaş – 2008, Alămor – 2009, Cergău – 2010, Păuca – 2011 și Roșia de Secaș – 2012.

Foto-video: Vali CIONTEA

URL scurt: http://alba24.ro/?p=163184avatar Publicat de pe 3 februarie 2013 şi actualizat pe 4 februarie 2013.
Publicat în ACTUALITATE.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

7 comentarii pentru “FOTO-VIDEO: Festivalul Interjudețean „Datină Străbună pe Secaşe” a sărbătorit cultura tradițională, la Mihalț”

 1. […] judeţele Alba şi Sibiu, afirmând importanţa unor obiceiuri străvechi. Puteți vedea aici mai multe […]

 2. Este inceputul sfarsitului pentru acest orfan” infiat al politicii de nicaieri care impreuna cu familia” numeroasa de langa el poate, vor reusi sa infaptuiasca harta comunei de inainte de 89′ asa cum a promis celor multi, pe la usa carora a umblat si le-a spus sa ii aleaga ca mai tarziu sa aiba privilegiul sa isi ia inapoi partea investita si ceea ce li se cuvine, iar ceilalti sa priveasca , sa priveasca , sa priveasca neputinciosi………….trezirea oameni buni !!! ……….pana nu e prea tarziu.

 3. Ma uit la reprezentatia celor tineri care au urcat pe scena si nu imi ramane decat sa ma inclin in fata lor. O strangere de mana si un deosebit respect pentru parintii acestor copii care ne-a trezit la realitate, si ne-a facut sa ne intrebam daca nu cumva investitia suprema ar trebui sa fie familia(cultura-sport). Unii fac de mult treaba asta. Mihaltul a fost mereu acolo sus, acolo unde ii sta bine si de unde a raspuns mereu ferm indiferent de circumstante. Constatam cu stupoare ca se incearca politizarea a tot ceea ce ne inconjoara intr-un fel sau altul, chiar si acest eveniment care a survenit in urma asezarii noastre strategice, cat si a rolului pe care il avem in promovarea culturii si a receptivitatii de care am dat dovada in evolutia dezvoltarii comunitatii noastre. Acest eveniment a fost si este al nostru,nu al celor care se imbraca atat de des in haine colorate, iar pentru unii nu mai este loc in dulap de atatea pulovere colorate si promovate de catre cei care nu au constiinta nationala, sau nu au rusine sa vina in fata ta mereu si sa minta cu nerusinare in functie de directivele primite se sus. Trezirea oameni buni si cereti drepturile ce vi se cuvin. Nu mai fiti indiferent la ceea ce se intampla in jurul vostru. Familia numita, traieste datorita voua, voi o alimentati cu oxigen pentru ca celor de acolo sa le mearga de minune si sa faca ce vor. Cere-ti raspunsuri la problemele voastre si nu va mai multumiti sa asistati la evenimente de cultura organizate de oameni cu o mare lipsa de cultura si nu numai. Inchei prin a va atrage atentia asupra unor lucruri esentiale: concesionarea, frauda electorala, taxe si impozite, drumurile, canalizarea, baza sportiva ……..si sa nu uitam dulapuri noi pentru pulovere colorate…………..trezirea oameni buni!!!……….pana nu e prea tarziu.

 4. Familia numitasau mafia locala. Precizare deoarece mi-a fost scos din text cuvantul

 5. Familia numita….. primariiia sau mafia locala. Precizare deoarece mi-a fost scos din text cuvantul

 6. citi va rog printre randuri

 7. Incantare!Nu am cuvinte sa exprim cat de mult ma bucur de acest spectacol de prin Tara Secaselor si de pe Tarnave!Regateanul

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

 • moderatorul de serviciu: @Ilie, daca nu-ți place expresia, articolul, citește mai bine o revista de cultură
 • Ilie: ‘la bășcălie’ ?!!!? Stimate… la asa expresii ma intreb daca nu cumva cei care scrieti aceste...
 • om: Ca nu* si-au primit banii.
 • george: trebuia sfintit si oprisa 😁😁
 • Andreea Mezei: Buna seara. Preturile chiriilor nu le-am pus de la mine. Sunt luate de pe site-urile agentiilor...

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI