Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO-VIDEO „Minerale. În lumină”: Frumuseți aparte ale adâncurilor, prezentate la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Publicat

IMG_1717 Unele dintre cele mai frumoase minerale din bazinele miniere ale judeţului Alba, din ţară, dar şi de peste hotare, pot fi admirate, până în data de 28 martie, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, în cadrul expoziției „Minerale. În lumină”. Vizitatorii se pot bucura de strălucirea și frumusețea unor minerale mai aparte ale adâncurilor precum cuarț, pirită, baritină, stibinit, agat sau calcit.

În cadrul expoziției inaugurată joi la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia sunt prezentate aproximativ 100 de exponate din gama minerale din bazinele miniere ale judeţului Alba, din România (bazinul minier Hunedoara, Maramureş) şi din lume (Brazilia, Mexic, Tunisia, Madagascar, Tasmania, Indonezia, Maroc, Slovacia), ce fac parte din 14 colecții particulare.

„La inițiativa mea, eu am urmat Facultatea de Geologie, este dragostea și pasiunea mea profesională, am vrut să fac ceva pentru această meserie, să o onorez în acest fel. Am organizat expoziția cu mineralele mele, cu colecția mea, nu era suficientă și atunci am făcut apel la cunoștiințe, colegi și foști colegi. Au răspuns un număr de 13 colecționari care ne-au oferit aceste minunății”, a declarat ing. geolog Elena Stoia, organizatorul expoziției.

YouTube video

Unul dintre colecționari, ing. geolog Aurel Sântimbrea, a transmis celor prezenți că cele mai frumoase flori de mină din Munții Apuseni sunt cuarțul și pirita.

„Am lucrat în industria minieră din Munții Apuseni 45 de ani. Am un gust amar când mă întorc înapoi și nu mai este nicio mină activă. Peste toate am pus o mare cruce la care nu se închină nimeni (…). În legătură cu florile de mină, eu am avut marea ocazie să lucrez la Bucium, la Roșia Montană, la Baia de Arieș și la Băița Crăciunești. La noi în Munții Apuseni, cele mai frumoase flori de mină sunt cuarțul și pirita”, a spus geologul Aurel Sântimbrean.

Acesta a descris mai apoi câteva locuri unde a întâlnit asemenea „minunății din adâncuri”, explicând totodată unicitatea acestora, în diferite tipuri, varietăți, forme, mărimi şi culori.

„Am întâlnit la Bucium, pe filonul aramă, o geodă lungă de 40 de metri, o lățime de 80 de centimetri și o înălțime de 30 de metri. Stăteam pe spate, împreună cu minerii și observam această minune. O floare (n.r. – floare de mină), una mai frumoasă decât alta. Așa s-a dus vestea florilor de acolo, fiindcă cu toate restricțiile vremurilor de atunci – prin anul 1960, era cutreierată zona de fel de fel de turiști, români și străini (…). Au fost solicitări din mari țări, Brazilia, Ecuador, Peru sau de la noi din Europa pentru a face schimb de flori de mină sau să le valorificăm, dar așa legi au fost încât mai bine le-am băgat în vagoneți, le-am dus în uzină și le-am măcinat. Și cu ce ne-am trezit? Cu niște sulf, cu niște cupru, și șa mai departe.

IMG_1682 La Roșia Montană erau cuarțuri de o frumusețe rară și toate culorile posibile. Era o geodă lată de 10-15 metri pe o înălțime de 40 de metri cu pereții căptușiți, de la eșantioane de cristale de cuarț de câțiva milimetri până la 30-40 de centimetri (…).

Florile de aur sunt de o frumusețe rară. Am întâlnit un corp mineral, am trecut prin el cu o galerie, iar pereții erau numai <crenguțe de brad aurifer>, adică flori de mină sub formă de crenguță de brad cu lungimea de 70 până la 90 centimetri și 2 centrimetri jumate lățime. Am strâns un <snop> de crenguțe de brad din aur care l-am ținut în cămara aurului. L-am scos în curtea întreprinderii și am adus toți salariații să le vadă. Le-am ținut în cămara aurului doi ani de zile, am făcut intervenții să le donăm la un muzeu. Nu am primit niciun răspuns și am fost obligați să le tocăm, să le valorificăm”, a spus Aurel Sântimbrean.

Exponatele provin din colecţii particulare deţinute de iubitori de minerale din judeţele Alba, Hunedoara şi Cluj. Pasionații de minerale care au împrumutat eșantioane din colecțiile lor pentru realizarea expoziției sunt: Aurel Sântimbrean (Sântimbru, Alba), Vasile Danciu (Alba Iulia, Alba), Herdeș Pavel (Alba Iulia, Alba), Giuseppe Iancu (Alba Iulia, Alba), Ovidiu Rof (Alba Iulia, Alba), Didina Lipovan (Alba Iulia, Alba), Cristina Smadea (Alba Iulia, Alba), Valer Muntean (Deva, Hunedoara), Ștefan Dikai (Deva, Hunedoara), Mihai Pricopie (Deva, Hunedoara), Laurențiu Nădășan (Cluj Napoca, Cluj), Laszlo Gal (Alba Iulia, Alba) și Viorel Lazăr (Câmpeni, Alba).

Expoziția poate fi vizitată în perioada 23 – 28 martie, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Intrarea este liberă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate