Connect with us
Advertisement

Actualitate

Sentință la Curtea de Apel Alba Iulia: o primăriță din județul Sibiu scapă de închisoare cu executare. Care este motivul

Publicat

Curtea de Apel Alba Iulia a decis, prin sentință definitivă, încetarea procesului penal în ceea ce o privește pe primărița orașului Brateiu din județul Sibiu. Aceasta fusese inițial condamnată la închisoare pentru folosirea pe nedrept a unor fonduri europene.

Procurorii DNA stabiliseră, în rechizitoriu, că primărița Elena Marian, un consilier și un referent din primărie, dar și o persoană fizică, ar fi depus documente false la APIA. Intenția ar fi fost să obțină, pe nedrept ”sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate”.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sibiu, iar instanța a decis trei ani de închisoare cu executare pentru Elena Marian, în decembrie 2022. Faptele pentru care a fost judecat cazul s-ar fi petrecut în perioada 2012-2015.

Curtea de Apel Alba Iulia a decis încetarea procesului penal, prin prescrierea faptelor.

”În ceea ce privește intervenirea prescripției răspunderii penale, solicitată de către inculpați în apărare, instanța a avut în vedere prevederile art. 5 alin. 1 Cod penal, conform cărora în cazul în care de la săvârșirea infracțiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplică legea mai favorabilă.

(…)s-a apreciat că trebuie avute în vedere prevederile art. 154 alin. 1 lit. c) Cod penal care stabilesc că termenul de prescripție a răspunderii penale este de 8 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani”, se arată în motivarea instanței, publicată pe rejust.ro.

De asemenea, instanța a decis reducerea de la 6.641,10 lei la 2 867,68 lei a despăgubirilor civile la plata cărora va fi obligată la plată către APIA, potrivit turnulsfatului.ro.

Acuzațiile DNA

”În perioada 2012-2015, cei patru inculpați, în nume propriu și cu rea-credință, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false (contracte de arendare, diferite adeverințe, etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate.

Prin aceste demersuri, inculpații ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 154.277 lei.

În cauză, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma 166.790 lei, la care se adaugă plata dobânzilor și penalităților de întârziere prevăzute de legislația în vigoare.

În cauză s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpaților”, se preciza în comunicatul DNA (Serviciul Teritorial Alba Iulia), din aprilie 2020.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. codru

    duminică, 24.11.2024 at 11:51

    noroc cu prescrierea adica mutarea dosarului de colo dincolo sa treaca anii. La fel ca la Iohanis cu casele

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement