Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Monede antice, furate din cetăţi dacice, recuperate din Cehia, într-o anchetă coordonată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia

Publicat

monede antice În cadrul unui dosar penal, aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, polițiștii din Hunedoara, sub coordonarea Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliției Române, au recuperat monede antice, dacice și romane, din argint și bronz, date în urmărire internațională, în urma unor acțiuni desfășurate în Cehia.

Acţiunea de recuperare a obiectelor din patrimoniul cultural național s-a derulat în perioada 4 – 8 iunie, pe teritoriul Cehiei. Au fost recuperate patru monede antice, dacice și romane, din argint și bronz, care erau date în urmărire internațională, cu sprijinul autorităţilor din Republica Cehă, respectiv a Direcţiei Regionale a Poliţiei Boemiei de Sud, transmite IPJ Hunedoara.

Conform specialiștilor, monedele ar fi fost sustrase din cetățile dacice de la Luncani – județul Hunedoara și ar face parte din patrimoniul cultural național, fiind evaluate la 2.000 de euro.

YouTube video

DSC_0005 Acțiunea s-a desfășurat în cadrul unui dosar penal, aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în care se fac cercetări pentru comiterea infracțiunii de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizaţie, furt calificat, distrugere și efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologică.

De comiterea acestor fapte sunt bănuiți patru cetățeni cehi. În 2015, cei în cauză ar fi efectuat detecţii neautorizate şi ar fi sustras din siturile arheologice ale cetăţilor dacice loturi de artefacte din patrimoniul cultural naţional, producând distrugerea stratigrafiei arheologice a monumentelor istorice de la Piatra Roşie, Costeşti, Blidaru şi Băniţa, din județul Hunedoara.

În aceeași cauză, în cursul anului trecut, au fost efectuate percheziții în Cehia și ar fi fost recuperate și alte tezaure monetare și bunuri arheologice sustrase și exportate ilegal în Cehia de către cei patru, precum și detectoare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax