Connect with us

Eveniment

Pedepsele pentru șoferii care conduc sub influența drogurilor, decise la Senat. Care sunt modificările din lege

De la ce înălțime pot sta copiii pe scaunul din față

Publicat

Pedepsele pentru șoferii care conduc sub influența drogurilor au fost decise la Senat. Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse.

Au fost înregistrate 85 de voturi ”pentru”, 3 ”împotrivă” și 30 de abțineri.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Luni, proiectul a fost amendat în Comisiile juridică și de sănătate. Raportul de admitere acordat de acestea a fost însușit de plen, astfel încât pedepsele au rămas, la fel ca în prezent, de la 1 la 5 ani închisoare, și nu au mai fost majorate de la 2 la 7 ani, cum prevedea proiectul de lege în forma inițială.

”Conducerea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are în sânge droguri sau alte substanțe cu efecte psihoactive se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Nu se pedepsește fapta (…) dacă prezența în sânge a substanțelor psihoactive a fost determinată de administrarea anterioară a unor medicamente utilizate în baza unei prescripții medicale, eliberate în condițiile legii, cu respectarea dozei terapeutice și a celorlalte indicații și recomandări privind administrarea acestora”, prevede forma amendată a propunerii legislative pentru modificarea Legii 286/2009 privind Codul penal.

Prezenta lege intră în vigoare în termen de un an de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, se precizează în actul normativ modificat.

Pedepsele pentru șoferii care conduc sub influența drogurilor. Lista cu substanțe psihoactive

”Până la data intrării în vigoare a legii, Ministerul Sănătății va elabora lista substanțelor psihoactive care va fi aprobată prin lege, în conformitate cu prevederile art. 241 din Legea nr.187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, și va lua măsurile necesare astfel încât eliberarea medicamentelor care conțin substanțe psihoactive sau cu efecte psihoactive să se realizeze doar în baza unei prescripții medicale”, au stabilit senatorii, potrivit Agerpres.

Pe 30 ianuarie, la Senat, ca primă Cameră sesizată, a fost depusă o inițiativă legislativă care prevede că un șofer a comis o infracțiune atunci când în sângele său a fost depistată o substanță psihoactivă. Propunerea legislativă de modificare a Codului penal a fost inițiată de mai mulți parlamentari, printre care Alina Gorghiu, Robert Cazanciuc, Cristian Niculescu-Țâgârlaș și Daniel Fenechiu.

În expunerea de motive a propunerii legislative se arată că ”legiuitorul a considerat, dintotdeauna, gravă conduita persoanei care conduce autovehiculul ulterior consumului de substanțelor psihoactive, indiferent de cantitatea consumată sau de concentrația depistată în organism, având în vedere efectele pe care astfel de substanțe le produc asupra organismului”.

Măsuri cerute la Ministerul Sănătății

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a explicat că prin forma amendată în Senat nu mai este necesară procedura actuală de a demonstra ”printr-o expertiză capacitatea substanței de a-ți influența sau nu condusul”. El a detaliat că ”soluționarea cauzelor pe textul în vigoare s-a mărit de patru-cinci ori prin obligația de a efectua expertize chiar și atunci când vinovăția este evidentă”.

”În lipsa unor criterii științifice asumate de Ministerul Sănătății, expertizele astăzi sunt o marjă mare de subiectivism, ceea ce poate duce la abuzuri sau chiar corupție. Dezbaterile pe marginea acestui proiect au arătat nevoia unor amendamente care să protejeze pacienții care iau medicamente ce conțin substanțe psihoactive, dar care, respectând indicațiile medicale, nu sunt un pericol pe drumurile publice. Termenul de intrare în vigoare, care poate fi redus la Camera Deputaților la 3-6 luni, permite Ministerului Sănătății să întocmească lista substanțelor psihoactive, în așa fel încât fiecare cetățean din această țară să știe foarte clar ce are voie și ce nu are voie. (…)

Tot Ministerul Sănătății trebuie să ia măsuri pentru ca medicamentele care pot fi cumpărate azi din farmacii fără prescripție medicală conținând substanțe psihoactive să aibă un regim schimbat, adică să poată fi luate doar la recomandarea unui medic, care va indica foarte clar dacă acea substanță afectează sau nu capacitatea de a conduce”, a spus Cazanciuc de la tribuna Senatului.

Senatorul USR Simona Spătaru consideră că amânarea cu un an pentru intrarea în vigoare a legii denotă că ”nici inițiatorii nu sunt foarte fericiți de ceea ce a ieșit în final din dezbaterile făcute pe repede-înainte în Comisiile comune de juridică și de sănătate din Senat”.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement