Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: POLUARE gravă în Apuseni. Sterilul toxic decantat în Valea Şesii a ajuns în râul Arieş după ce a cedat o sondă

Publicat

17760904_1359236274119803_4771056318790319962_o O poluare accidentală gravă a avut loc luni, 3 aprilie 2017, la iazul de decantare a sterilului de la Valea Şesii, aflat în administrarea societăţii Cupru Min SA Abrud. Potrivit primelor informaţii, postate pe o rețea de socializare, una dintre sondele inverse a cedat, iar sterilul a ieşit în Valea Şesii, apoi în râul Arieş.

Deocamdată nu s-a raportat mortalitate piscicolă, dar, având în vedere toxicitatea apelor din baraj este foarte posibil să existe aşa ceva în aval de locul de deversare a văii în râul Arieş. Aceasta este prima deversare accidentală din baraj după mai mulţi ani în care nu au avut loc astfel de evenimente.

Iazul de decantare aparţine companiei Cupru Min Abrud. Cele mai recente evaluarări ale Ministrului Mediului arată că în zonă ar fi nevoie de investiţii de mediu în valoare de aproximativ 15 milioane de euro. Barajul are o suprafaţă de aproximativ 130 ha. Sterilul rezultat de la mina de cupru de la Roşia Poieni este deversat în Valea Şesii, unde odată era satul Geamăna.

Barajul de la Valea Şesii este un iaz de decantare de vale, deschis, având un singur baraj construit din anrocamente. Apa care trece pe sub haldă şi ajunge în iaz are pH între 1,5 – 2, iar culorile sunt de la metale (Cu, Fe, Cr, Zn, As, Mn etc.). O substanţă toxică gasită în barajul de decantare de la Valea Şesii este cadmiul care depăşeşte şi de zece ori valorile normale.

Foto: Teodor Baic

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax