Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Simpozionul „Cultura tradițională în era globalizării” a început cu o expoziție de articole de ziar, vechi de 120 de ani

Publicat

YouTube video

Simpozionul național de etnografie și folclor „Cultura tradițională în era globalizării” a început sâmbătă, la ora 10.00, la Sala Unirii. Specialiști și oameni de cultură din toată țara au sosit la Alba Iulia pentru a dezbate situația identității culturale a neamului românesc, într-o perioadă în care tendința mondială este aceea de a uniformiza valorile și standardele sociale. Simpozionul este parte din Festivalul de tradiții românești „Din lada de zestre” și se afă în acest an la prima ediție.

Simpozionul a fost introdus de Petruța Pop, președinte al Asociației ATMA Alba și organizatoarea evenimentului, directorul adjunct al Muzeului Național al Unirii, Constantin Inel, Doina Ișfănoni de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și Zamfir Dejeu de la Institutul „Arhiva de Folclor a Academiei Române” Cluj-Napoca.

La simpozion sunt invitați să prezinte lucrări specialiști din țară și nu numai: Varvara Buzilă, directoarea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, Ioan Cuceu din Cluj-Napoca, Ioan Zanea din Oradea, Nicolae Băciuț din Târgu-Mureș, Mircea Păduraru din Iași, Ioan Seni din Bistrița-Năsăud, pr. Jan Nicolae din Alba Iulia, Ovidiu Papană din Timișoara, Maria Borzan din Reghin, Dumitru Jieț din Hunedoara și alții. Vedeți aici lista completă a invitaților.

În Sala Unirii au fost amenajate câteva cuburi expoziționale care prezentau pasaje „Din comorile înțelepciunii de acum un veac”. Mai precis, o expoziție de articole vechi de 120 de ani, publicate în ziarul bisericesc „Unirea” de la Blaj, a fost prezentată de directoarea Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale, Dana Zecheru. Din rubrica „Sfaturi” a ziarului, au fost extrase câteva texte care îi învățau pe oameni cum să se gospodărească, de la muncile câmpului până la sfaturi practice în casă și gospodărie.

„Ele par cum amuzante, cu vorba de demult, cu dialectul de demult, dar sunt la fel de actuale. Dacă veți avea curiozitatea să le aplicați pe câteva dintre ele vă veți da seama că „Făina de Firezu” spală mai bine decât Fairy câteodată”, a spus Dana Zecheru.

Expoziția conține „sfaturi” din domeniile agricultură, creșterea animalelor, apicultură, pomicultură, sfaturi pentru gospodine și altele. Vedeți câteva exemple în galeria foto.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax