Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Trupa de daci „Lupii de Fier ai Apoulonului” s-a prezentat oficial la Alba Iulia. Vezi ce roluri joacă cei peste 20 de voluntari

Publicat

YouTube video

Tot mai vizibilă în Alba Iulia și în țară în ultimele luni, trupa de războinici și civili daci „Lupii de Fier ai Apoulonului” s-a lansat oficial vineri, 4 octombrie, la Alba Iulia. Înceând cu ora 17.30, în Piața Cetății a avut loc un spectacol de prezentare a membrilor și echipamentelor trupei, prilejuit de finalizarea proiectului Ținutele Istoriei III, câștigat la AFCN, prin care trupa a luat ființă.

„Lupii de Fier ai Apoulonului” au prezentat publicului mai multe scene de civilizație dacică și câteva  momente petrecute alături de romani, în anii 85-87, pe vremea împăratului Domițian, interpretat de istoricul Tudor Roșu. Alături de generalul său de încredere, Caius Iulius Corintianus, interpretat de istoricul George Bounegru, Domițian a asistat el însuși la câteva situații controversate vis-a-vis de daci.

Una dintre acestea a fost să accepte căsătoria unui soldat roman cu fiica regelui dacilor, „pe care o răpise cu voia ei”. Evenimentul a iscat, așa cum era de așteptat, un conflict aprig între comunitatea de daci și romani, care și-au pierdut chiar câțiva războinici în bătălie. Lupta rămâne fără deznodământ, iar împăratul, deși îi oferise tânărului zece femei romane în schimbul celei dace, în final nu a avut de ales decât să accepte căsătoria lor.

Meșterul șef nobil Scorilo, războinicul Coson, tânărul nobil Cotisso, infanteristul greu Docas, tânăra războinică vânătoare de centurioni romani, Roxa, prințesa Teodada, marele preot războinic și marele preot de templu, un grup de femei tinere, măritate cu copii mici sau nemăritate, aliații din nordul țării, Omnia Barbaria, sunt doar câțiva dintre „Lupii de Fier ai Apoulonului”, conduși de căpetenia Dada Mamusa.

La eveniment fost prezenți, desigur, și legionarii din Garda Romană de la Apulum, devenită deja un simbol al Alba Iuliei. Sub sloganul Iupiter Optimus Maximus, aceștia s-au avântat de mai multe ori în luptă cu dacii, executând comenzile latinești ale centurionului: „testudo”, „pugnate”, „due linia fecit”, „muta locum” sau altele. De la centurion, la signifer, la legionar, aceștia și-au prezentat echipamentele în fața publicului, explicând rolul exact al fiecărei componente: „galea” – casca, „cingulum” – centura, „lorica” – cămașa de zale sau „gladius” – sabia dreaptă.

Trupa de războinici daci este compusă din peste 20 de voluntari albaiulieni. A fost înființată prin proiectul Ținutele Istoriei III, implementat de istoricii dr. George Bounegru – coordonator, dr. Ilie Lascu, dr. Tudor Roșu, dr. Radu Ota, dr. Anca Timofan, dr. Liviu Zgârciu. Prin același proiect, a fost înființată în 2012 Legiunea a XIII-a Gemina, iar în 2011 au apărut Personajele Istorice, vizibile în special la Noaptea Muzeelor. Numărul total al voluntarilor care îmbracă costumele personajelor depășește 50.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax