Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

JOI: ”Redescoperă Palatul principilor Transilvaniei”, conferinţă la Universitatea din Alba Iulia. TUR GHIDAT al palatului

Publicat

Redescopera Palatul Principilor Transilvaniei La Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia va avea loc joi, 18 iunie, ora 18.00, conferința publică ”Redescoperă Palatul principilor Transilvaniei”, susținută de dr. Adrian Andrei Rusu de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca și dr. Ileana Burnichioiu de la Departamentul de Istorie, Arheologie și Muzeologie al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Evenimentul va fi urmat de un tur ghidat la palat, împreună cu membrii echipei de cercetare.

Conferința ”Redescoperă Palatul principilor Transilvaniei” se va desfășura joi, 18 iunie, începând cu orele 18.00, în amfiteatrul A9 al Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și va fi urmată de un tur ghidat la palat împreună cu membrii echipei de cercetare, transmit organizatorii.

La Palatul principilor Transilvaniei, monument de importanță națională, au început cercetările în 2014 și au continuat până la 1 martie 2015, la solicitarea și cu susținerea financiară a Primăriei Municipiului Alba Iulia (administratorul monumentului), în vederea întocmirii documentației necesare unui viitor proiect de conservare, restaurare și valorificare care să îndeplinească condițiile POR, Axa 5. Importanța istorică a edificiului, de mult timp recunoscută, și descoperirile recente motivează echipa în căutarea soluțiilor pentru continuarea cercetărilor și pentru documentarea lor cu mijloace moderne.

Până în 2014, palatul a fost cu totul inaccesibil orașului și cercetătorilor, iar în perioada următoare, din motive de protecție a persoanelor, șantierele vor permite numai un acces limitat.

În acest interval, dintre șantiere, pentru prima oară se va prezenta public palatul și descoperirile din iarnă: picturi și tencuieli decorative unicat în Transilvania, piese sculptate, părți de arhitectură vechi considerate cu totul dispărute, etape de construcție și decorare de la roman la baroc și rococo.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: Proiect de 20 milioane euro pentru Palatul Principilor din Alba Iulia. Descoperiri arheologice importante în centrul Cetăţii

Ansamblul actual reprezintă cu aproximație 2/3 din ceea ce a fost reședința principilor Transilvaniei (1541-1703) care avea atunci construcții ordonate în jurul a trei curți rectangulare, ce includeau și urme de la construcții romane și medievale.

În secolul al XVIII-lea, administrația habsburgică i-a adus modificări importante: i-a tăiat legătura cu cea de-a treia curte (acum Palatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice) și cu catedrala medievală alăturată, i-a reconstruit părți ruinate și a recompartimentat spații, distrugând astfel urmele Sălii Dietei și ale Tablei princiare și punându-l în final în slujba armatei. Apoi, locul Arsenalului și Cazarmei Artileriei din timpul habsburgilor a fost luat de Regimentul 91 Infanterie (1919), sub administrația românească.

După 1956, aici s-a aflat batalionul 167 „Drumuri și Poduri”. Ca urmare a folosirii intense și a modificărilor neadecvate din secolele XVIII-XX, edificiul a căpătat un aspect sobru, auster, neatractiv din punct de vedere turistic.

„Cercetarea lui direcționată spre toate sursele disponibile, restaurarea, regăsirea unor noi funcțiuni și deschiderea către oraș ar trebui să-i schimbe cu totul imaginea publică în câțiva ani. Toate acestea înseamnă multă implicare”, mai precizează organizatorii.

Evenimentul este organizat de către Primăria municipiului Alba Iulia, Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Rotary Club Alba Iulia și Lions Club Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax