Contacteaza-ne si pe

ACTUALITATE

Jurnal de festivalier: Ce a rămas „NESPUS” despre UNTOLD. Patru nopți de „Faded” și cozi

Publicat

13978085_10206234497495518_376700932_oNu știu câte au rămas „NESPUSE” despre ediția de anul acesta a festivalului UNTOLD. Toate ziarele au scris cât a fost de minunat și cât a fost lumea de încântată. Nu zic că nu, însă cei care au relatat despre eveniment nu au stat probabil două ore până au intrat, nu au stat câte o oră la coadă la baie, nu au primit mesaje că ar fi atentat ș.a.m.d.

Să ne înțelegem, evenimentul este clar printre cele mai tari din Europa, m-am distrat și mi-au plăcut la nebunie DJ-ii, cu excepția lui Tiesto, care sincer m-a plictisit îngrozitor.

Dar cu toate astea au existat câteva lucruri în organizare care nu mi-au plăcut. Comparativ cu anul trecut, la ediţia din acest an am avut ocazia să trăiesc experiența celor patru zile ca festivalier, nu ca reporter, iar lucrurile au fost ceva mai diferite.

Din punctul meu de vedere, organizatorii s-au cam aventurat și au vândut bilete peste măsură. Orice mică scânteie ar fi creat acolo un haos de necontrolat, indiferent câtă pază era și câte mesaje despre cum trebuie să te comporți în cazul unui eveniment neprevăzut. Nici nu îndrăznesc să mă gândesc cum ar fi fost un astfel de festival la Alba Iulia, dacă și pentru Cluj-Napoca a fost copleșitor.

Pe lângă asta, a fost plin de minori. Nu am văzut adulți băuți. Dar am văzut fete de până în 17 ani închise câte șase într-o baie sau care nu vedeau prea bine pe unde mergeau, cel mai probabil turmentate din cauza alcoolului. Nu înțeleg cum au permis accesul unor părinți veniți cu bebelușii de până într-un an, e drept că ei își asumă riscul. Dar totuși este un festival la care au fost peste 80.000 de oameni în fiecare zi.

Sonorizarea a fost mai proastă decât anul trecut. Nu îmi doream să o aud pe prietena mea afoană cum îmi urlă în urechi „I am faded”, piesă pe care nu cred că o să o mai ascult după ce a fost mixată de toți DJ-ii, și nici nu vroiam să îi aud, în timp ce țopăiam, tipului de lângă mine, replicile de agățat, ce face și ce are. Chiar mă gândeam să îi spun să se mute în tribună, că nu îl înțeleg prea bine pe Martin Garrix.

13956816_10206234500815601_651120480_nCum au fost cele patru zile de festival

Am ajuns la Cluj joi, în jurul orei 7.30 seara și am fost întâmpinați de o coadă de câțiva kilometri. După ce am stat o oră până să predăm biletele și să ni se pună brățările, am mai stat vreo 40 de minute până să intrăm, pentru că polițiștii care ne controlau păreau că nu erau suficient de pregătiți și aproximativ 20 de minute au stat și s-au uitat la noi. Nu știu ce s-a întâmplat, cert este că nu ne mișcam din loc.

Am reușit totuși să pășim pe „tărâmul magic” în jurul orei 9.30, după ce am fost controlați și „scanați”.  Parcul era într-adevăr de poveste. Aveai tot ce puteai să-ți imaginezi, un adevărat tărâm magic cu oameni fericiți și majoritatea cu foarte mult bun simț. 

Noi am mers direct pe Arenă, pentru că, deși intenționam să ne luăm ceva de băut la Credit Point-uri, erau din nou cozi interminabilie și am așteptat să se mai elibereze pentru a putea să ne punem bani pe carduri.

În fine, am trecut peste momentul ăsta, care ne-a cam stricat entuziasmul, și am început petrecerea. Despre artiștii din prima seară nu prea am ce comenta, nici nu sunt în măsură, pot spune doar ce mi-a plăcut mie. Sincer, cel mai mișto mi s-a părut Fedde le Grand. A, da, am uitat să spun despre „Marea deschidere” care trebuia să fie în jurul orei 22.45 și care a fost de fapt la ora 00.00, dar nu vă imaginați că a fost ceva WOW, ci doar așa o mică poveste despre „The World Capital of Night and Magic”.

Seara s-a încheiat pentru mine și câțiva prieteni cu Tiesto, care ne-a plictisit, nu doar pe noi, ci și pe cei care erau în jurul nostru, motiv pentru care imediat ce a terminat am plecat acasă. O fi bun omu, dar nouă nu ne-a plăcut, DELOC.

IMG_20160807_004213A doua zi a fost mai liberă intrarea, am ajuns la Kadebostany, pe care îi mai văzusem și mie chiar îmi plac.
Lumea a început să se adune pe la ora 22.00 și, la ora 00.00, arena era deja plină, motiv pentru care am renunțat să mai bem ceva pentru că la baie stăteai minim jumătate de oră. Așa am procedat în fiecare seară, după miezul nopții până spre dimineața nu ne mai cumpăram nimic de băut, pentru că era practic imposibil să ajungi la baie. Toalete erau, dar degeaba, pentru că, indiferent unde mergeai, în incinta  stadionului sau la toaletele ecologice de afară, era plin. Până la urmă a fost bine, că am economisit ceva bani :).

Și dacă tot vorbim de cumpărat și economisit, mie prețurile mi s-au părut cam piperate pentru România. Cel mai probabil au fost puse pentru europenii cărora nu li se pare mult să dea 5 euro (20 de lei) pe un hamburger și 4,5 euro (16 lei) pentru un cocktail plin de gheață și suc. O bere era în jur de 7 lei, dar cine risca să bea bere? Știți, mersul la baie.

Tot în a doua seară au fost pe scenă și cei de la Scooter, care, după terminarea spectacolului, au urcat la tribuna VIP unde solistul trupei, fără se se uite în jur, și-a aruncat țigara în public, pe unul dintre oamenii de la pază.

A doua seară „The KING” a fost Hardwell și pot zice că a devenit unul dintre DJ-ii mei preferați.

DSC_0499Seara cu numărul trei a fost… HAOS.

Era de așteptat ca după SHOW-ul de anul trecut Armin Van Buuren să umple stadionul, dar parcă nici chiar așa. Tribuna era plină, toate scaunele ocupate, iar în arenă nu aveai loc să arunci un ac. Înainte să înceapă, am rămas fără aer, cu toate că eram în open space. Am avut impresia, și încă o am, că s-au dat mai multe bilete decât era voie. Au fost minimum 85.000 de oameni doar pe stadion și alte câteva zeci de mii la scenele de afară.

De la ora 2.00 s-a interzis accesul în arenă pentru că erau mult prea mulți oameni, iar cei care nu au ajuns la timp au fost nevoiți să vadă spectacolul din tribună. Pe lângă asta, în jurul orei 4.00 se primeau mesaje de la diferite persoane să părăsim stadionul pentru că ar urma un atentat sau ceva, lucru pe care l-am auzit de la mai mulți oameni. Nu știu ce s-a întâmplat și de unde zvonurile astea, cert este că, la câtă lume era, nu aveai cum să nu te pună pe gânduri un astfel de mesaj.

DSC_0620După cum se știe, a fost doar un zvon, nu s-a întâmplat nimic, iar Armin a făcut din nou senzație. Omul este delir, în sensul bun, a mixat de la ora 2.30 până la 7.00 dimineața.

Cu aproape toată energia epuizată după trei nopți nedormite, am ajuns și în ultima seară de festival. De la Parov Stelar, care mi-au încărcat bateriile, până la Ummet Ozcan, am dansat non stop. De Martin Garrix ce să mai zic, copilul ăsta le-a dat clasă câtorva DJ-i și a anunțat că vine și anul viitor.

Cam așa a fost pentru mine la UNTOLD, sunt sigură ca unii au o părere mai bună, alții mai puțin bună. Per total, m-am distrat și am încercat să nu bag în seamă toate detaliile care nu mi-au plăcut în organizare.

See you next year.

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Tina

    marți, 09.08.2016 la 14:49

    Stimate prieten, nu e facut festivalul pentru toata lumea, ci pentru persoanele care merg cu intentia de a de conecta cu muzica si tot ce inseamna festivalul Untold. Cat despre statul la cozi interminabile, e mult spus ore intregi, cel mult o jumatate de ora aveai de asteptat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cum arată cele mai ”grele” mașini din Alba Iulia, parcate lângă Poliția Locală, în fața sediului PNL

Publicat

Ole, ole, în față la penele, utilajul unde e? La numai câțiva metri de sediul Poliției Locale din Alba Iulia, pe Strada Bucovinei, odihnesc într-o rână, uneori cu o jumătate dintre roți pe trotuar, câteva mașini invizibile. Utilajul de ridicare a mașinilor, care trece zilnic prin zonă, nu le observă, după cum nu le observă nici polițiștii locali, nemiloși în alte cazuri similare, unde linia continuă își face de cap prin mijlocul străzii. 

Altminteri scrofuloși la datorie cu cetățenii, care plătesc aproape 1000 de lei ca să își recupereze mașina (amendă de 580 de lei plus 450 de lei la ”garaj”), polițiștii locali își descoperă dintr-o dată latura sensibilă, sufletul de mamă, când vine vorba despre chestiile grele, cum sunt și mașinile liberalilor. Pentru că, am uitat să precizăm, mașinile care dorm cu farurile stinse, o fac zilnic în fața sediului PNL.

Strada e cu sens unic, dar, ne asigură reprezentanții primăriei, asta nu contează! ”Dacă au o singură roată pe carosabil, se ridică!” ne-au precizat ei.

De data asta, mașinile grele și uneltele de deplasare ale boșilor liberali, sunt cu TOATE roțile pe drum, doar că poliția locală e plecată la vânătoare de mașini mai fraiere, cu numere roșii sau din alte județe (apropo: cei din alte județe să vină pregătiți cu cashul la ei, în caz că trebuie să își recupereze mașina luată din zona Curții de Apel, unde nu sunt avertismente legate de ridicare).

Cam până aici ține Forța și Intransigența Poliției Locale, ca să nu mai vorbim de teoria liberalismului egalitarist al lui John Rawls, cu care băieții de la parcări sunt familiarizați în teorie, dar depășiți în practică.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Scandalul închiderii școlilor: Florin Roman, cuvinte grele la adresa prefectului de Alba și a șefei IȘJ

Publicat

Noi acuzații din partea deputatului de Alba, Florin Roman, la adresa șefei Inspectoratului Școlar Județean Alba, Marcela Dărămuș, dar și la adresa prefectului de Alba, Dănuț Hălălai. Roman a spus că întâlnirea convocată de prefect cu o parte dintre primari și cu reprezentanții IȘJ a fost ”un simulacru de discuție”, ”o șezătoare în familia social-democrată”, fiind convocată exact în ziua în care majoritatea primarilor din județ se aflau la o întâlnire a Asociației Primarilor cu prim-ministrul Viorica Dăncilă. În plus, a adăugat acesta, parlamentarii de Alba nu au fost invitați. 

Florin Roman se referă la o ședință a comisiei de dialog social, organizată la mijlocul acestei săptămâni, la Instituția Prefectului, în cadrul căreia prefectul Dănuț Hălălai a reproșat tuturor celor care nu au fost prezenți că ”nu-i interesează soarta învățământului”. Pe de altă parte, deputatul de Alba spune că întâlnirea a fost convocată strategic, atunci când primarii de fapt nu puteau participa.

”Hălălai să înțeleagă că este un amărât de prefect, un angajat al Guvernului care se supune controlului Parlamentului, nu invers. Până își termină mandatul, poate înțelege, deși recunoscă că nu am mari pretenții” a spus Roman.

Legat de Marcela Dărămuș, acesta a spus că a mințit două luni cu privire la faptul că nu se închide nici o școală în județul Alba. ”A trebuit să prezinte o listă cu 44 de unități de învățământ fără plan de școlarizare, care în limba română înseamnă închiderea unor școli realizată la comandă politică. Din toate aceste școli, doar două sunt în comune conduse de primari PSD, la Arieșeni și Ponor și una UDMR. 95% sunt în localități cu primari PNL, de unde rezultă că e vorba de rațiuni politice, în condițiile în care s-a făcut fără a avea la bază un studiu de impact” a adăugat deputatul de Alba.

Limbajul folosit de acesta cu referire la Marcela Dărămuș ar putea fi considerat foarte dur: ”o calamitate pentru învățământul județean”, „o mincinoasă”, ”o femeie fără caracter”, ”semidoctă”, ”Ileana Cosânzeana din fruntea inspectoratului școlar” sunt câteva dintre apelativele folosite. În plus, Florin Roman a mai adăugat că o va ”însoți” pe aceasta în campania electorală viitoare pentru a spune oamenilor cine este ea cu adevărat.

Deputatul de Alba s-a mai referit și la senatorul Daniel Breaz (PSD) despre care a spus că ”nu-și poate salva școala la care a învățat” din Obreja. ”Să înceteze cu vizitele în Australia și India și să meargă să își salveze școala” a mai spus Florin Roman.

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

BACALAUREAT 2018 în ALBA. REZULTATE după probele orale, susţinute de peste 2.400 de candidaţi din judeţ

Publicat

Peste 2.400 de candidaţi din Alba au dat, în perioada 12-22 februarie, probele orale, în cadrul examenului de Bacalaureat 2018. Următoarea etapă este în iunie, probele scrise.

În urma examinărilor, elevii de clasa a XII-a au primit calificative. În 12 şi 13 februarie, s-a desfăşurat evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), apoi proba similară de limba maternă.

În zilele de 16, 19 și 20 februarie a fost evaluarea competențelor digitale (proba D), iar în perioada 21-22 februarie s-a desfășurat evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C).

 

La Proba A, cea de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orală în limba română, au fost 2.425 de candidaţi din Alba înscrişi. 10 dintre ei nu s-au prezentat la examen. Dintre ceilalţi, 223 au fost de nivel mediu, 465 avansat şi 1.727 experimentat.

Subiectele au cuprins texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale şi itemi corespunzători descriptorilor competenţelor din programele pentru bacalaureat, cu grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute, potrivit MEN. În urma acestor probe, candidaţii au primit nivel de competenţă lingvistică: utilizator mediu, utilizator avansat, utilizator experimentat.

Potrivit datelor IŞJ Alba, la proba D, au fost 2.379 de candidaţi înscrişi şi 20 de absenţi. Dintre cei care au susţinut testările, 450 au primit calificativ experimentat, 582 avansat, 761 mediu, 319 începător şi 247 sunt fără calificativ.

Subiectele pentru proba D, de evaluare a competentelor digitale, au fost stabilite de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, în conformitate cu programa de bacalaureat, elaborată pe baza programei şcolare a disciplinei “Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor”, studiată în trunchiul comun, la toate filierele, profilurile şi specializările, pe parcursul claselor a IX-a si a X-a. Testarea s-a desfăşurat în săli cu calculatoare conectate la internet. Prima parte a probei a fost testare pe calculator cu conexiune la internet (fişa A – 15 minute), iar a doua (fişa B – 75 de minute), offline. Candidaţii au primit nivel de competenţă digitală în funcţie de punctaje obţinute, astfel:

– utilizator începător (20-30 puncte)

– utilizator de nivel mediu (31-55 puncte)

– utilizator avansat (56-74 puncte)

– utilizator experimentat (75-100 puncte)

– fără nivel de competenţă (0-19 puncte)

La proba C, de evaluare a competentelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal, elevii au putut alege oricare limbă modernă studiată în liceu, indiferent dacă a fost studiată drept limba 1, limba a 2-a sau limba a 3-a de studiu, dacă a fost studiată în regim normal, intensiv, bilingv ori dacă a fost disciplină obligatorie sau opţională.

Evaluarea competenţei lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională se face prin trei tipuri de probe: de înţelegere a unui text audiat (20 de minute), scrisă (120 de minute); orală (10-15 minute). Evaluarea candidaţilor se face separat pentru fiecare dintre cele cinci competenţe prevăzute în Cadrul European de Referinţă pentru Limbi.

Elevii care promovează, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine, au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene, la cerere. La probele orale, candidatul a extras un bilet şi primeşte hârtie ştampilată pentru ciornă.

 

La toate aceste probe, s-a interzis candidaţilor să pătrundă în sală cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile si cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen a dus la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Trei elevi din Alba nu au respectat regulile de examen. Au folosit telefoane mobile în timpul testărilor. Aceştia au fost eliminaţi la proba C, de competenţe lingvistice.

Citeşte şi BAC 2018 în Alba: TREI candidaţi eliminaţi de la proba de competenţe lingvistice, pentru tentativă de fraudă

După probele orale, va fi simularea examenului de Bacalaureat, la probele scrise, în perioada 19-22 martie. Participă atât elevii din clasele a XII-a, cât şi cei din clasele a XI-a, cu excepţia simulării pentru proba la alegere în funcţie de profil, rezervată doar celor din ultimul an de liceu.

Citeşte şi Simulare BACALAUREAT şi EVALUARE NAŢIONALĂ 2018. Calendarul testărilor. Modele de subiecte publicate de MEN

Probele scrise propriu-zise din examen se desfăşoară în perioada 25-28 iunie 2018.

CALENDAR prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2018

29 ianuarie – 2 februarie: înscrierea candidaților

12-13 februarie – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

14-15 februarie: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

16, 19-20 februarie: evaluarea competențelor digitale – proba D

21-22 februarie: evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C

25 mai – încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a / a XIII-a

25 iunie: limba și literatura română – proba Ea) – proba scrisă

26 iunie: limba și literatura maternă – proba Eb) – proba scrisă

27 iunie: proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisă

28 iunie: proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – proba scrisă

4 iulie: afișarea primelor rezultate (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)

5-8 iulie: rezolvarea contestațiilor

9 iulie: afișarea rezultatelor finale

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Accident la Cugir. Un bărbat sub influenţa alcoolului, aflat pe moped, a intrat într-o maşină, în trafic

Publicat

Un bărbat din Cugir este cercetat penal în urma unui accident rutier petrecut joi după-amiaza, în oraş. În timp ce conducea un moped, a intrat în maşina ce circula în faţa sa. Accidentul s-a soldat doar cu pagube materiale, însă mopedistul era sub influenţa alcoolului.

Potrivit IPJ Alba, în 22 februarie, în jurul orei 16.00, poliţiştii din Cugir au intervenit pentru soluţionarea unui accident rutier soldat cu pagube materiale, produs pe strada Victoriei din oraş.

Un mopedist în vârstă de 56 de ani, din Cugir, nu a păstrat o distanță suficientă faţă autoturismul ce circula în faţa sa, intrând în coliziune cu acesta.

În urma testării conducătorilor auto cu aparatul etilotest, pentru mopedistul vinovat de producerea accidentului a rezultat valoarea de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Faţă de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influenţa alcoolului.

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Tânăr din Cugir, REŢINUT de Poliţie. A distrus uşa unui local din oraş şi a provocat scandal

Publicat

Un tânăr de 31 de ani din Cugir a fost reţinut, joi, de poliţişti, în urma unui scandal pe care acesta l-a provocat la un local din oraş. Nu este la prima problemă cu legea, a mai fost cercetat de Poliţie şi anul trecut.

Potrivit IPJ Alba, Poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei oraşului Cugir au luat măsura reţinerii, pentru o perioadă de 24 de ore, faţă de un bărbat de 31 de ani, din Cugir, car este bănuit de comiterea infracțiunilor de  distrugere şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Acesta ar fi provocat, luni seara, un scandal în incinta unui local public din Cugir şi ar fi distrus uşa de acces în local.

Bărbatul nu este la prima faptă de natură penală, în cursul anului 2017 fiind cercetat de poliţişti pentru săvârşirea de infracţiuni cu violenţă şi împotriva patrimoniului.

De asemenea, acesta a mai fost sancţionat contravenţional, pentru provocarea de scandal în diferite locuri publice din Cugir.

Urmează să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate