Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Legende din judeţul Alba: Movilele de la Biia, „piramide” ce ascund comori sau morminte de uriaşi

Publicat

Lângă satul Biia din Alba, nişte movile asemănătoare unor piramide ridică multe semne de întrebare şi provoacă imaginaţia celor care trec prin zonă. Legendele povestite de bătrânii satului spun că sub aceste ridicături ciudate de pământ s-ar afla o întreagă armată otomană care ar fi atacat satul în urmă cu sute de ani.

movile biia

Localitatea Biia este parte componentă a comunei Şona din județul Alba şi are ceva mai mult de 1.200 de locuitori. Într-o parte a satului se află mai multe movile care seamănă cu nişte piramide. Acestea contrastează puternic cu peisajul plat din jur, motiv pentru care au ridicat şi ridică în continuare multe semne de întrebare cu privire la originea lor.

Potrivit legendei, sub movilele uriaşe s-ar odihni sute de ieniceri şi spahii răpuşi într-o mare bătălie ce a avut loc în urmă cu sute de ani, în perioada Evului Mediu. „Bătrânii le numesc ghiasmazău, adică câmp de luptă sau câmp de jale. Se zice că, demult, turcii au vrut să atace satul. Pentru a-şi salva averile, cei mai curajoşi oameni din Biia s-au organizat şi unii dintre ei făceau de strajă. Când îi vedeau pe turci, dădeau semnalul prin aprinderea focurilor”, spune unul dintre locuitorii comunei, potrivit adevărul.ro.

movila biia

Astfel, atunci când armata otomană s-a apropiat de hotarele satului, războincii locurilor i-au aşteptat aşa cum se cuvine. Localnicii i-au fugărit pe turci până în acest loc, unde s-au luptat toată noaptea. Până dimineaţa, armata otomană a fost înfrântă. Locuitorii satului ar fi adunat trupurile şi armele turicilor şi le-au îngropat în acest loc. Astfel, spune legenda, s-ar fi format movilele de la Biia.

O altă legendă vorbeşte despre comorile care ar fi fost îngropate în aceste ridicături ciudate de pământ. ”Tot aşa, din bătrâni, se zice că mulţi oameni au căutat comorile la movile. Se auzea că aici ieşeau flăcări din pământ, în locurile unde s-ar fi aflat comorile. Nu s-a găsit, însă, niciodată nimic”, mai spune localnicul. Cu toate acestea, legenda comorii încă mai suscită interes în viaţa comunităţii.

Astfel de movile mai există într-un sat din Braşov care se numeşte exact ca şi comuna din Alba, din care face parte localitatea Biia. Piramidele de la Şona – Braşov sunt, de asemenea, ”purtătoare” de legende. Sunt opt movile, care ating aproape câte 30 de metri înălţime, dispuse pe două şiruri, aşezate în ordinea mărimii. Una dintre legende spune că piramidele au fost ridicate pe vremea dacilor, iar în măruntaiele movilelor s-ar găsi chiar şi nişte comori.

Piramidele domină satul, iar localnicii îi numesc guruieţi, adică ridicătură de pământ. Cercetătorii au comparat deluleţele de la Şona cu tumulii în care erau îngropate căpeteniile celte sau scite, mai ales că aceste popoare au traversat şi teritoriul României. În plus, arheologii au găsit în jurul piramidelor ceramică din epoca târzie a bronzului şi din perioada Hallstat. Există însa şi teorii, apărute de-a lungul timpului, care încearcă să demonstreze că piramidele nu se află întâmplător la Şona. Una dintre legende, pe care oamenii locului o povestesc puţinilor turişti ce poposesc în satul lor, spune că de fapt movilele ar fi nişte morminte de uriaşi sau au fost, oricum, construite de către aceştia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    sâmbătă, 30.07.2022 at 21:24

    Simplu, luaţi LIDARUL şi veţi obţine ce se află înăuntru.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax