Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pe Valea Frumoasei. Destinaţii turistice în Munţii Sebeşului

Publicat

”Se află undeva în Ţara Ardealului, între ținuturile Inidoarei și Albei, o apă viforoasă; oamenii dinspre câmpie îi zic Sebeșul, cei mai vechi de pe înălțimi îi zic Frumoasa”. Așa descrie Mihail Sadoveanu Valea Frumoasei, în cartea cu același titlu. De atunci și până acum, lucrurile s-au mai schimbat, însa nu atât de mult. Valea Frumoasei din Sebeş are aceeași frumusețe, apa rece de izvor, aerul curat bine oxigenat și aceleași păduri verzi care încântă fiecare om care vizitează acest colț de lume.

Într-adevăr, dacă alegi să vizitezi Valea Frumoasei, vei rămâne impresionat. Peisajele cu totul aparte te încântă la tot pasul, iar aerul rece și pădurea verde îți dau senzația că te afli într-un colț de rai. Te convingi de asta imediat după ce ieși din localitatea Petrești și urci spre Munții Sebeşului. Zona e sălbatică, necucerită încă, plină de neprevăzut: văile adânci, cascade la tot pasul, poienițele retrase și traseele secrete printre munții întortochiați.

Pe Valea Frumoasei se poate ajunge cu maşina, pe DN 67, pornind atât din Sebeş înspre Oaşa, făcând stânga de-a lungul barajului, apoi din nou la stânga după ce treci de ultimul viaduct peste lacul Oaşa. Pe hartă, rezervaţia apare undeva în sud-estul Munţilor Şureanu, la limită cu Munţii Lotrului şi cu Munţii Cindrelului.

Dacă după atâta umblat, privit și admirat ți se face foame, te poți opri la una dintre pensiunile de lângă șosea. Mâncarea preparată la pensiunile din zonă este una dintre cele mai delicioase, preparată tradițional, după rețetele moștenite din moși strămoși. Străinii sunt cei care frecventează cel mai des zona, iar, odată ce au ajuns pe Valea Sebeșului, se întorc cu siguranță și în următorul an.

Toate vă  asteaptă, sunt verzi, vii, bogate, din cele mai vechi timpuri, fiind totodată locuri încărcate de istorie, de care și-au legat viața mari nume ale culturii românești, de la Blaga și Sadoveanu, până la Ionel Pop și Brătescu-Voinești. Dacă tot ați ajuns pe Valea Sebeșului, nu uitaţi să vizitați, Lacul Oașa, Vârful Șureanu, Luncile Prigoanei, Poarta Raiului și Vârfu lui Pătru, toate vă așteaptă oricând sunteți deciși să luați rucsacul în spinare şi să porniți la o aventură în natură.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax