Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Permis auto la 17 ani. Care este condiția pentru a putea conduce autovehicule. Modificări în Codul Rutier, la Parlament

Publicat

Permis auto la 17 ani. Un proiect legislativ ce aduce modificări la Codul Rutier și Codul Penal a primit raport de admitere la comisiile Senatului.

Acesta prevede că un minor de 17 ani care deţine permis de conducere categoriile B şi BE poate conduce un autovehicul. Condiția este să fie asistat de o persoană care are permis din aceeaşi categorie de minimum 10 ani.

„Este imperios necesară adoptarea unor măsuri pentru responsabilizarea tinerilor posesori de permis auto.

O modalitate de a atinge acest obiectiv este reglementarea conducerii unui autovehicul din categoriile B şi BE de un minor de 17 ani

asistat de o persoană care are permis de conducere din aceeaşi categorie de minimum 10 ani”, susţin iniţiatorii proiectului, potrivit Agerpres.

Permis auto la 17 ani. Condiții

Accesul la obţinerea unui permis auto de la vârsta de 17 ani are ca rol principal ”responsabilizarea tinerilor, în vederea diminuării gradului de teribilism şi a conduitelor iresponsabile”, potrivit sursei citate.

Proiectul prevede că persoana care însoţeşte minorul aflat la volan răspunde în mod solidar în cazul încălcării de către acesta regulilor de circulaţie.

„Persoana care însoţeşte un minor care deţine permis de conducere valabil pentru categoriile B, BE şi conduce un autovehicul răspunde în mod solidar cu minorul aflat în culpă

pentru încălcarea de către acesta a regulilor de circulaţie

sau, după caz,

pentru pagubele produse terţilor ca urmare a producerii unui accident de circulaţie.

Considerăm că este o responsabilizare maximă a persoanei însoţitoare care va avea un rol determinat în educaţia rutieră a minorului de 17 ani.

Considerăm că un conducător auto care are permis de conducere de minim 10 ani a dobândit destulă experienţă în conducerea unui autovehicul, în respectarea regulilor de circulaţie, dar şi în respectarea celorlalţi participanţi la trafic.

Astfel, riscul producerii de accidente de către conducătorul auto începător scade semnificativ odată ce acesta capătă experienţă în trafic”, se explică în expunerea de motive.

Permis auto la 17 ani în alte țări

Conform proiectului de act normativ, un astfel de sistem în care minorul este însoţit de o persoană cu experienţă în conducerea autovehiculelor există deja în unele state membre UE, cum ar fi Germania, Austria, dar şi în state non-UE precum Marea Britanie.

A avut un impact pozitiv asupra siguranţei rutiere, reducându-se semnificativ numărul de accidente produse de tinerii şoferi, permiţându-le acestora să dobândească experienţă de conducere sub supravegherea unui adult.

De asemenea, în aceste ţări este prevăzut că persoana care însoţeşte un minor pe timpul condusului trebuie să aibă permis de conducere din aceeaşi categorie de minimum 10 ani.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax