Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Propunere de modificare a legii antifumat. Parlamentarii vor redefinirea spațiilor publice închise și constituirea cluburilor şi asociaţiilor de fumători

Publicat

fumat_tigaraParlamentarii nu au avut răbdare ca Legea antifumat să intre în vigoare, astfel că miercuri, 16 martie, cu o zi înainte de intrarea în vigoare, au depus la Senat o iniţiativă legislativă de modificare şi completare a actului normativ. Aleșii propun redefinirea „spațiilor publice închise” și prevederi care să permită constituirea cluburilor şi asociaţiilor de fumători. 

Un grup de senatori și deputați au înaintat la Senat o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de tutun, modificată şi completată prin Legea nr. 15/2016. Printre semnatarii documentului se numără și deputatul de Alba, Clement Negruț.

„Reiterând tot respectul faţă de nefumători, respectându-le dreptul la sănătate, mediu sănătos şi la a nu inhala pasiv noxele emise de ţigări, credem că fumatul trebuie permis acolo unde nu împietează asupra drepturilor nefumătorilor. Respectiv pe terase, în propria locuinţă şi în camera special amenajate care respectă condiţiile expres prevăzute de lege”, au transmis parlamentarii în expunerea de motive a propunerii legislative.

Inițiatorii susțin că în toate țările Europei fumatul este permis pe terasele care au maxim trei pereți și acoperiș, în perioada anotimpului răcoros terasele fiind dotate cu încălzitoare în tavan sau laterale.

Parlamentarii doresc modificarea Art. 2, literele m și n, astfel:

“m) spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepţia spaţiilor cu destinaţie locativă;

n) spaţiu închis de la locul de muncă se înţelege orice spaţiu care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, cu modificările ulterioare.”

De asemenea, senatorii și deputați vor modificarea unui alt articol care face referire la camerele special amenajate pentru fumat, eliminând sintagma „exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaționale”. Aceștia propun camere destinate exclusiv fumatului și activităţilor asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, băuturi calde sau băuturi răcoritoare”.

Potrivit inițiativei legislative, fumătorii se vor putea constitui în asociaţii sau cluburi de fumători, care vor putea amenaja spaţii special destinate exclusiv fumatului și activităților asociate fumatului.

Senaul este prima cameră sesizată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax