Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Românii preferă camera de gardă în locul medicului de familie şi au acces dificil la investigaţii performante. Raport european de sănătate

Publicat

pat_spitalRomânii preferă să meargă la urgenţe sau la camera de gardă din spital în loc să apeleze la serviciile medicilor de familie, nu cunosc sau nu aplică regulile prevenţiei. Au de aşteptat însă zile sau chiar luni până prind o programare pentru RMN sau CT şi nu au acces facil la investigaţii medicale moderne. Sunt concluziile raportului “Sănătatea pe scurt: Europa 2014”, realizat de Comisia Europeană.

În România există doar 2,5 medici la mia de locuitori şi există un deficit major din punct de vedere al aparaturii medicale de înaltă performanţă. La polul opus, Italia, Grecia şi Finlanda sunt ţările cu cele mai multe CT-uri şi RMN-uri pe cap de locuitor, iar în Germania şi Franţa, dotate cu aparatură de înaltă performanţă, se face abuz de investigaţii de acest tip.

Potrivit raportului, România este una dintre ţările care au înregistrat epidemii de rujeolă, la fel ca Spania, Italia, Belgia şi Irlanda. Categoriile afectate au fost copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 4 ani, dar şi cei cu vârste între 5 şi 14 ani. Potrivit specialiştilor, pentru a eradica rujeola, este nevoie de o rată a vaccinării care să nu coboare sub 95%.

Însă în ţară, unii părinţi refuză să-şi vaccineze copiii, de teama efectelor secundare.

Au mai fost raportate discontinuităţi în aprovizionarea cu vaccinurile necesare, care ar trebui achiziţionate din fonduri ale Ministerului Sănătăţii şi în cazul tratamentelor pentru pacienţii români infectaţi cu virusul HIV.

Din sursa citate, în spitalele din România s-a renunţat la paturi din secţii, oficialii din sănătate arătând că decizia a fost de a nu mai încuraja internările continue, în favoarea celor de zi.

Privaţi de servicii medicale performante, românii sunt, în continuare, printre europenii care au cea mai mică speranţă de viaţă, atât în cazul bărbaţilor cât şi în cazul femeilor, în timp ce nordicii înregistrează cea mai scăzută rată a mortalităţii, mai arată raportul. Cercetătorii au remarcat că ţări precum Franţa şi Germania au reuşit, în ultimii ani, să facă suficiente eforturi încât să reducă mortalitatea prin bolile cardiovasculare, principala cauză de deces în cele două state menţionate, dar şi în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene.

O altă patologie care îi răpune pe capete pe europeni, este cancerul. În 2012, de exemplu, cancerul de plămân a fost, de departe, principalul ucigaş din această categorie, urmat de cancerul de colon şi cel de prostată, asta în cazul bărbaţilor, în timp ce europencele au murit, în principal, din cauza cancerului uterin.

Raportul european mai arată că majoritatea europenilor (80%) mor după vârsta de 65 de ani. În România se înregistrează un număr mare de copii născuţi prematur.

O altă problemă cu care se confruntă statele UE este obezitatea, cazurile fiind în creştere, mai ales în cadrul grupurilor defavorizate.

sursa: adevarul

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax