Eveniment
Sfântul Mucenic Gheorghe: Aproape un milion de români și zece țări își sărbătoresc ocrotitorul
Biserica Ortodoxă, Greco-catolică, Romano-catolică și Anglicană îl sărbătoresc luni pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, numit și Purtătorul de biruință.
Aproape un milion de români își serbează onomastica. Sfântul Gheorghe a fost ales ocrotitor de către zece țări, iar în peste 40 de state este marcată această sărbătoare.
Citește și MESAJE de Sfântul Gheorghe: Urări de sănătate şi „La mulţi ani” pentru cei dragi, de ziua numelui
Viața sfântului Gheorghe
Recunoscut de către toate cele patru mari confesiuni creștine, Sfântul Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia. Viteaz și inteligent, acesta ajunge conducător de armată la doar 20 de ani. În anul 303, Împăratul Dioclețian avea, însă, să pornească una din cele mai crunte prigoniri împotriva creștinilor. Crescut în credința în Hristos, Gheorghe nu execută porunca împăratului. Acesta află și, prin cele mai diverse mijloace, de la promisiuni până la chinuri și bătăi, încearcă să-l convingă să renunțe la credință. De neperturbat în convingerea sa, Gheorghe este decapitat la 23 aprilie 304.
Credința și vitejia, corborate cu minunile săvârșite de Gheorghe, au determinat-o pe soția lui Dioclețian să îmbrățișeze creștinismul.
Vezi și SFÂNTUL IOAN 2021: MESAJE şi FELICITĂRI de SFÂNTUL IOAN Botezătorul. Felicitări pentru Ion, Ioana, Nelu, Oana
Sfântul Gheorghe la alte popoare
Credința sa adâncă în Hristos și atitudinea sa în fața morții au impresionat creștinii multor veacuri, el rămânând în conștiința multora dintre aceștia. Dovadă stau cele zece țări care și l-au ales ocrotitor: Georgia, Armenia, Serbia, Anglia, Etiopia, Grecia, Lituania, Portugalia, Malta și Rusia, precum și câteva regiuni ca Aragonul, Palestina sau Catalunia. Georgia îi datorează numele, în această țară existând peste 350 de biserici cu acest hram.
În 1222, regele Angliei, Richard Inimă de Leu, l-a ales pe Sfântul Gheorghe ca patron spiritual al Casei Regale și al întregii țări. Regele Edward al III-lea a înființat „Ordinul St. George”, iar Crucea Sfântului Gheorghe a devenit, mai târziu, steagul Angliei.
Armata Română și l-a ales ca ocrotitor tot pe Sfântul Gheorghe. Numele acestuia, sau alte derivate, este purtat de către 924.830 de români.
Mormântul sfântului din Israel
În iconografie, acesta apare învingând un diavol, datorită unei legende, care vorbește despre biruința sfântului asupra unui balaur din cetatea Silena (Libia).
Mormântul, alături de o parte din moaștele Sfântului Gheorghe, se află în localitatea Lida din Israel.
Serafim ARMANCA
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News