Economie
VIDEO: Ordonanța ”trenuleț”, aprobată de Guvern. Principalele măsuri, prezentate de ministrul Finanțelor. Ce se schimbă
Ordonanța ”trenuleț” a fost adoptată luni, 30 decembrie, de Guvern. Aceasta include măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, dar și ”înghețarea” alocațiilor, indemnizațiilor și eliminarea unor facilități fiscale.
Prevederile ordonanței au generat deja nemulțumiri în rândul mai multor categorii de angajați.
Ordonanța ”trenuleț”. Precizările ministrului Finanțelor
Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a prezentat, la finalul ședinței de Guvern, principalele modificări:
”Ordonanța pe care am aprobat-o astăzi, ordonanța de ajustare multisectorială, prevede în primul și în primul rând asigurarea plăților drepturilor de care beneficiau cetățenii români bugetari sau cei care sunt legați de sistemul public bugetar la nivelul lunii noiembrie 2024.
Obiectivul nostru primordial este să nu avem derapaje și să putem asigura plata tuturor acestor angajamente ale guvernului din 2024, la nivelul sfârșitului anului 2024, până la sfârșitul lunii decembrie 2025.
Măsuri fiscale. Explicații
Sunt într-adevăr trei măsuri fiscale care trebuie prezentate și care trebuie explicate. Dacă ar fi fost timp, normal ar fi fost să avem o dezbatere amplă, premergătoare. Având în vedere situația creată, având în vedere că Guvernul s-a format după sau imediat înainte de Crăciun, având în vedere că această ordonanță trebuia aprobată anul acesta, Guvernul a decis următoarele:
- majorarea cotei de impozitare a impozitului pe dividende de la opt la 10% pentru dividendele plătite; pentru dividendele din anul 2025, plățile se vor face în cursul anului 2025 sau în 2026. Veniturile estimate în plus sunt de 1,4 miliarde de lei.
- De asemenea, conform angajamentului față de Comisia Europeană și conform PNRR și jaloanelor din PNRR, s-a decis ca începând cu anul 2025, plafonul pentru microîntreprinderi să fie scăzut la echivalentul la 250.000 euro pentru impozitul pe venit, urmând ca în 2026 să intrăm pe un plafon de 100.000 euro.
- De asemenea au fost eliminate facilitățile acordate pentru persoanele fizice care realizează venituri în domeniile agricultură, construcții și crearea de programe pentru calculator. Aceste persoane vor intra pe un sistem de impozitare standard, conform Codului fiscal, așa cum se face la toate celelalte categorii de persoane care realizează venituri în România.
- Se menține, de asemenea, suma de 300 lei ca sumă din salariu, sumă neimpozabilă care se deduce din suma impozabilă înainte de calculul impozitului pe venit.
- Diurna specială pentru magistrați (2%) este limitată la un număr de 300 de persoane, persoanele care asigură buna funcționare a sistemului la nivel național.
- Salariile, drepturile salariale sunt păstrate la nivelul lunii /noiembrie/ 2024. Bonusurile, premiile și alte categorii de drepturi salariale care s-ar fi putut da sunt anulate, practic. Sporurile care erau în plată legal la sfârșitul lunii noiembrie 2024 rămân înghețate.
Impozitul pentru construcțiile speciale
- Ordonanța de urgență prevede introducerea unui nou impozit, impozitul pentru construcțiile speciale. Fiind un domeniu foarte complex, am solicitat în mod expres ca termenul de implementare, de elaborare a normelor, mai bine zis, termenul de elaborare a normelor să fie de 90 de zile. În aceste 90 de zile se vor face analizele cu toate industriile implicate afectate, toate domeniile care pot fi afectate de acest nou impozit pe construcții speciale.
- Ministerul de Finanțe va veni cu o propunere de norme și vom analiza inclusiv detaliile legate de impactul pe fiecare domeniu în parte, începând de la drumuri, începând cu platformele, infrastructura pentru energie electrică, infrastructura de comunicații. Este un domeniu foarte complex.
- Eu mi-aș fi dorit ca această analiză să se facă înainte de decizie, având în vedere situația creată de condițiile bugetare și de restricțiile bugetare. S-a decis în guvern ca decizia să fie de astăzi, 1 ianuarie 2025. Da, colegii îmi spun să nu uit de 1%. Astăzi s-a făcut o modificare. Nu mai este de 1,5%, este de 1%. Impozitul se va aplica, conform ordonanței, pe alte construcții decât cele care sunt impozitate la nivel local.
- Prima plată, conform deciziei de astăzi, se face după data de 1 iulie, a doua după 1 octombrie, urmând ca detaliile să fie stabilite în norme
Impozitul pe dividende
Impozitul pe dividende a crescut de la 8 la 10%. Munca este impozitată cu 10%. Eu cred că și capitalul poate fi impozitat cu 10% în condițiile în care și așa suntem mult sub cotele de impozit aplicate dividendelor din foarte multe țări europene, din Uniunea Europeană, de fapt. Deci, 10% cotă de impozit pentru dividende este o cotă în continuare atractivă pentru investitorii străini, inclusiv, nu este o cotă foarte mare și este la același nivel cu cota de impozitare a muncii, care vine și la salariul minim, practic, dacă dau jos acele deduceri, vine și la un salariu de 5.000 de lei și de 10.000 de lei și, într-adevăr, vine și la dividende de 10 milioane de euro, deci, cred că este echitate la acest nivel și nu doresc să mă uit în urmă nici în ceea ce privește costurile, nici deciziile, nici persoanele.
Cota de TVA
Eu voi face tot posibilul să construim bugetul anului 2025 fără majorare de cotă la TVA și la impozitul pe venit. Vom vedea în luna ianuarie care este situația finală anuală cu deficitul, vom avea toate prognozele de cheltuieli pe fiecare ordonator principal de credite. Vom încerca să ne încadrăm în această limită de 7%, deși este extrem-extrem de restrictivă. Nu îmi doresc să împovărez și mai mult mediul de afaceri, nu ne dorim să împovărăm și mai mult consumul. TVA-ul, știm foarte bine, o să ducă la o reducere a consumului și se va duce și în inflație imediat, deci, vom face tot posibilul să evităm asemenea decizii sau majorări de impozite.
Ministrul Finanțelor a mai spus, privind impactul bugetar pe ordonanță: ”între 125 și 130 de miliarde este suma necheltuită de statul român datorită ordonanței de ajustare multisectorială și veniturile în plus aduse sunt estimate în momentul de față pentru cele trei categorii”
Ordonanța ”trenuleț”. Înghețarea salariilor la stat
Din 1 ianuarie 2025, se mențin la nivelul acordat în luna noiembrie 2024
- cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice (dacă personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii)
- indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora
- salariile de bază pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale „Administraţie” din aparatul propriu al consiliilor judeţene, primării şi consilii locale, din instituţiile şi serviciile publice de interes local şi judeţean din subordinea acestora
- cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri public
- indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi ce nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut – pentru personalul militar, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare
- cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană, valoarea financiară anuală a normelor de echipare şi valoarea financiară a drepturilor de echipament – pentru personalul militar, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare
Valoarea lunară a indemnizaţiei de hrană se menţine la nivelul din anul 2024.
Cuantumul contribuţiei lunare pentru personalul neclerical se menține la nivelul lunii noiembrie 2024.
Ordonanța ”trenuleț”. Fără sporuri pentru muncă suplimentară, în weekend sau de sărbători legale
Se compensează doar cu timp liber corespunzător,
- pentru personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie, de conducere și de înalți funcționari publici:
- munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru
- munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care nu se lucrează în mod normal
Pentru personalul militar, poliţişti, poliţiştii de penitenciare și salvatorii montani:
munca suplimentară prestată în cadrul activităților deosebite cu caracter operativ și neprevăzut peste programul normal de lucru, în zilele de repaos săptămânal, de sărbători legale și în celelate zile în care nu se lucrează se poate plăti cu majorare de soldă de funcție/salariul de funcție cuvenită/cuvenit la nivelul minim stabilit de Codul Muncii
- doar dacă orele/zilele lucrate nu se pot compensa cu timp liber corespunzător în următoarele 90 de zile după prestarea muncii suplimentare
Însă ordonatorii de credite au obligația de a dispune măsuri pentru asigurarea cu prioritate a timpului liber corespunzător muncii suplimentare prestate, în condițiile legii, fără afectarea gradului de eficiență a misiunilor.
Personalul din instituţiile şi autorităţile publice nu beneficiază, la încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu, de compensarea în bani a concediilor neefectuate.
Ordonanța ”trenuleț”. Fără tichete valorice
În 2025, instituţiile şi autorităţile publice nu acordă personalului din cadrul acestora bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă.
Pentru personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională care nu beneficiază de concediu și de indemnizația acordate pentru creșterea copilului:
- se decontează contravaloarea taxelor de creșă plătite pentru copii personalului înscriși în creșe sau alte unități de educație timpurie antepreșcolar
Ordonanța ”trenuleț”. Vouchere de vacanță
În 2025, voucherele de vacanță se acordă în cuantum de 800 lei, personalului ale cărui salarii de bazã nete din luna anterioară acordãrii acestora sunt de pânã la 8.000 lei.
Voucherele de vacanță emise în cursul anului 2025 se utilizează pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei.
Fără premii, bonusuri, decontare de cheltuieli
Instituţiile şi autorităţile publice:
- nu acordă personalului din cadrul acestora premii, bonusuri sau alte drepturi de natură similară, cu excepția celor care se decontează integral din fonduri externe nerambursabile pe baza criteriilor de performanță aprobate prin ordin de ministru în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență
- nu decontează cheltuieli de transport la plecarea/întoarcerea din concediul de odihnă a personalului
- nu acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de muncă/serviciu ori la trecerea în rezervă.
Ordonanța ”trenuleț”. Angajări la stat blocate
Începând cu 1 ianuarie 2025 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autorităţile şi instituţiile publice. Excepție sunt posturile vacante unice (ale căror atribuţii, nu se regăsesc într-o altă componentă organizatorică, ori un post dintre posturile aflate în compartimentele în care există numai posturi vacante).
Excepție sunt și posturile:
- a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum.
- aferente concursului de admitere în rezidențiat, unităților sanitare cu paturi pentru ocuparea posturilor de medici
- aferente proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile și plătite din fonduri europene pentru care sunt încheiate contracte de finanțare.
În cazuri temeinic justificate, se poate aproba ocuparea unui procent de maximum 15% din totalul posturilor ce se vor vacant, numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget.
Funcţiile publice de conducere pot fi exercitate cu caracter temporar, fără obligativitatea organizării unor concursuri.
Indemnizații și alocații menținute la nivelul anului 2024
În anul 2025 se menţin în plată la nivelul acordat/cuvenit pentru luna noiembrie 2024:
- alocațiile de stat pentru copii
- rentele viagere prevăzute la art. 64 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000
- valoarea costului standard pentru fondul de burse și protecție socială în lei/student
- indemnizaţiile pentru persoanele persecutate din motive politice
- indemnizaţiile stabilite în baza Legii recunoştinţei pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977
- ajutorul lunar pentru soţul supravieţuitor
- indemnizaţiile reparatorii lunare (Legea nr. 226/2011 privind reparaţiile morale şi materiale pentru fostele cadre militare active, îndepărtate abuziv din armată în perioada 23 august 1944 – 31 decembrie 1961)
- indemnizațiile artiştilor interpreţi sau executanţi
- indemnizaţiile acordate membrilor academiilor
- drepturile prevăzute de Legea nr. 168/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului participant la acţiuni militare, misiuni şi operaţii pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român şi acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia şi urmaşilor celui decedat
- cuantumul lunar al indemnizaţiei de merit se menţine la nivelul din luna noiembrie 2024, de 6.240 lei
Mai puțini bani pentru partide
În anul 2025, subvenția alocată partidelor politice se diminuează cu 25% față de nivelul acordat în anul 2024.
Ordonanța ”trenuleț”. Pensii
În anul 2025 valoarea punctului de referință privind sistemul public de pensii se menține la nivelul de 81 lei.
Nu se actualizează cu rata medie anuală a inflației:
- pensiile de serviciu pentru grefieri și alte categorii de personal din instanțe/parchete
- indemnizaţiile pentru limită de vârstă (Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată)
- pensiile de serviciu pentru personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă
- pensiile de serviciu – Legea nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar
- pensiile de serviciu/urmaș – Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României
- pensiile de serviciu – Legea nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi
- pensiile militare – Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat
Ajutoare sociale
Valoarea indicatorului social de referinţă se menține la nivelul în plată în luna noiembrie 2024 – Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.
Burse școlare
Pentru anul şcolar 2025 – 2026, cuantumul minim al burselor este stabilit după cum urmează:
- bursă de merit – 450 lei/lună
- bursă de rezilienţă – 300 lei/lună
- bursă socială – 300 lei/lună
- bursă tehnologică – 300 lei/lună
Bursele de excelenţă olimpică I/internaţională şi II/naţională:
- pentru locul I, cuantumul lunar – echivalentul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul din luna noiembrie 2024
- pentru locul al II-lea – 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul din luna noiembrie 2024
- pentru locul al III-lea – 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată nivelul din luna noiembrie 2024
- pentru menţiune – 25% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul din luna noiembrie 2024
- bursa de excelenţă olimpică II/naţională este în cuantum de 700 lei/lună
Se suspendă aplicarea prevederilor Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din învăţământul primar de stat.
Transport decontat pentru studenți
Studenţii la zi beneficiază de tarif redus cu 90% pe transportul intern auto și pentru transportul intern feroviar doar pe distanța/rutele dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituția, pe tot parcursul anului universitar. Măsura se aplică și pentru transportul în comun și transportul cu metroul.
Ordonanța ”trenuleț”. Banii pentru sănătate
Valorile garantate ale punctelor pentru acordarea serviciilor medicale în asistența medicală primară, asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialități clinice și respectiv suma orientativă/medic specialist în asistența medicală stomatologică, se mențin la nivelul valabil în trimestrul IV al anului 2024.
Până la data de 30 iunie 2025 Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății propun un plan de măsuri de reducere și eficientizare a cheltuielilor și de creștere a calității serviciilor medicale.
Banii din bugetul de stat pentru primării
Din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat în luna anterioară, inclusiv cel încasat în luna decembrie 2024, la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale, se alocă până cel târziu la data de 8 a lunii în curs, sume corespunzătoare următoarelor cote:
- 15% la bugetul local al județului
- 63% la bugetele locale ale comunelor, orașelor şi municipiilor pe al căror teritoriu își desfășoară activitatea plătitorii de impozit pe venit
- 22% într-un cont distinct deschis pe seama direcției generale regionale a finanțelor publice/administrației județene a finanțelor publice, ce vor fi repartizate unităților administrativ-teritoriale potrivit prevederilor legii bugetului de stat pe anul 2025
Sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, rămase neutilizate la finele exerciţiului bugetar, se utilizează în anul următor.
Măsuri fiscale
- impozitul pe dividende va fi majorat de la 8% la 10%
- plafonul de venituri realizate de către o persoană juridică română, redus de la 500.000 euro la 250.000 euro, inclusiv pe parcursul anului fiscal; începând cu 1 ianuarie 2026 la 100.000 euro.
- nu mai sunt considerate microîntreprinderi firmele care realizează 80% din venituri din consultanță și management, potrivit romania.europalibera.org.
- se actualizează codurile corespunzătoare activităților pentru care impozitul pe veniturile microîntreprinderilor se calculează prin aplicarea cotei de 3%, dar și verificarea condiției de aplicare a sistemului de impunere o singură dată, începând cu anul 2024, de către contribuabilii din HoReCa.
- se elimină facilităților fiscale acordate IT-știlor, precum și angajaților din construcții, agricultură și industria alimentară
- se reinstituie impozitul pe construcții („taxa pe stâlp”); cotă de 1% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, inclusiv în situația în care sunt închiriate, luate în administrare/concesiune sau în folosinţă; prima plată urmând a fi făcută după 1 iulie 2025, iar a doua la 1 octombrie.
Cheltuielile pentru românii decedați în străinătate
În anul 2025 se suspendă aplicarea prevederilor art. 1 și 2 din Legea nr. 270/2024 pentru suportarea de către statul român a cheltuielilor ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate.
Ministerul Afacerilor Externe poate utiliza taxele de urgenţă aferente serviciilor prestate și pentru plata cheltuielilor de repatriere a cetăţenilor români, decedaţi pe teritoriul statelor de reşedinţă, pentru care familia nu poate suporta costurile de repatriere şi nu există posibilitatea înhumării sau incinerării în statul în care a survenit decesul.
Vezi integral: OUG-5
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News