Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Simion Creţu, prim-vicepreşedinte PNL Alba: „142 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal. Forța de a transforma dreapta românească, pentru binele tuturor cetățenilor”

Publicat

Simion Cretu Acum, după 142 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal conștientizăm, mai mult ca oricând, că este de datoria generației noastre să păstreze idealurile fondatorilor partidului, să le îmbogățească, aducându-le în actualitate și să le transmită mai departe noilor generații. Trebuie să oferim mai mult decât speranță generațiilor care ne urmează, să le oferim o bază solidă ancorată pe principii clare, pe respect și responsabilitate, stabilind acea direcție de dezvoltare pe termen lung, pe care să ne-o asumăm cu toții.

Libertatea este valoarea politică centrală a doctrinei partidului nostru. Pot să afirm cu tărie faptul că nu poate fi concepută libertatea politică în absența libertății economice. Separarea celor două conduce în orice sistem social și politic la anularea ambelor și deschide calea cea mai directă spre încălcarea drepturilor omului și a libertăților cetățenești. Credem într-un sistem constituțional democratic, bazat pe principiul separării puterilor în stat și pe votul liber al cetățenilor. Dezechilibrul puterilor, slăbirea uneia sau alteia dintre instituțiile fundamentale ale statului, încălcarea principiilor transparenței în decizia și acțiunea instituțiilor publice nu pot conduce decât spre forme inacceptabile de corupție, de abuz și limitare a libertăților individuale și colective.

Libertatea politică, libertatea economică, egalitatea de șanse și libertatea fiecărui cetățean de a acționa pentru împlinirea idealurilor sale sunt temelia progresului într-o societate modernă. Așa cum spunea Petre Țuțea: ”cel mai potrivit sistem social-politic este liberalismul. În climatul creat de liberali se poate respira spiritual şi se poate progresa material, valorile mişcându-se nederanjate de nimeni. Uneori chiar democraţia poate însemna mai puţin decât liberalismul”.

Iar în această perioadă de transformare politică, este necesară coagularea dreptei în jurul Partidului Național Liberal, care trebuie să afirme și să acționeze constant pentru apărarea și realizarea principiilor sale. Scopul nostru este de a transforma România într-o țară în care cetățenii își pot împlini potențialul, în care le sunt respectate și răsplătite creativitatea, munca, responsabilitatea.

Prosperitatea și siguranța cetățenilor sunt ținta politicii noastre. O țară este puternică dacă pătura de mijloc a societății asigură baza sustenabilă a prosperității și bunăstării cetățenilor săi, iar siguranța publică se bazează pe mijloace economice, sociale și tehnologice. Aceste mijloace vin în primul rând de la cetățeni, dar numai în condițiile eliberării energiei creative și productive a indivizilor angajați în competiție liberă. Fiind liberali, ne asumăm nu numai principiile fundamentale ale doctrinei noastre ci și lecțiile istorice ale modernității, care au demonstrat că prosperitatea nu poate fi așezată pe fundamente durabile decât în condițiile acceptării unei acțiuni limitate a statului în economie și societate. Guvernul trebuie să se abțină de la consumarea resurselor societății.

În județul Alba, vorbim de o evoluție favorabilă, sub coordonarea liberală, în special în ultimii ani, după depășirea efectelor crizei economice. Administrarea rațională a resurselor și interesul investitorilor au dus la impulsionarea investițiilor, inclusive străine, la scăderea șomajului și la crearea unor poli de dezvoltare locală, în zonele Alba Iulia-Sebeș, la Blaj, la Cugir, dar și în Munții Apuseni. Sprijinim fără rezerve acest proces fără a-l sufoca prin exploatare sau control excesiv. Până la urmă, această dezvoltare au susținut-o oamenii de lângă noi, începând cu propriile lor talente, bazându-se pe capacitatea lor creativă și antreprenorială, au obținut rezultate materiale și prosperitate. Cine revine azi, după o perioadă îndelungată de absență, în Alba Iulia, Blaj, Sebeș, Cugir, dar și în alte localități din județ, poate constata îmbunătățirea semnificativă a condițiilor social-economice.

Suntem deosebit de atenți și la dezvoltarea zonelor sătești. Pentru PNL, agricultura și dezvoltarea zonelor rurale, sunt priorități de prim rang. Avem pregătite politici publice de calitate pentru a valorifica această importantă resursă economică și generatoare de creștere durabilă. Dacă ne gândim la situația social-economică din comunele județului Alba, care are o ridicată pondere rurală, putem vedea că dezvoltarea s-a petrecut chiar mai repede și mai bine decât în unele orașe. Acum, multe sate beneficiază de infrastructură adecvată pentru un trai decent, existând alimentări cu apă, canalizare și rețele de electricitate și gaze natural în cea mai mare parte a localităților. Aceste lucruri s-au realizat tocmai datorită derulării de politici liberale și, cel puțin la nivelul județului nostru, investițiile în aceste domenii vor continua, pentru reducerea diferențelor dintre orașe și sate.

Privim cu încrede spre viitor, pe care îl privim din prisma investițiilor importante, județul nostru fiind printre puținele din țară care va fi conectat prin autostrăzi și căi ferate de mare viteză cu Europa Centrală și de Vest. Din Alba Iulia, spre exemplu, se ajunge în mai puțin de două ore la trei aeroporturi internaționale. Devenim pe zi ce trece cetățeni apropiați de Europa, iar asta s-a realizat datorită viziunii și continuității liberale.

Doctrina liberală are o capacitate istoric dovedită de evoluție și adaptare la provocările timpului. Liberalismul va fi întotdeauna actual, deoarece libertatea va fi întotdeauna actuală. Partidul Național Liberal respectă și susține în continuare valorile tradiționale ale poporului român: națiunea, credința și familia, pentru că, așa cum spunea Dinu Brătianu, ”România modernă este opera Partidului Naţional Liberal”.

În moment aniversar, o spun cu încredere și speranță: La mulți ani, PNL!

Simion Crețu, Prim-Vicepreședinte PNL Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax