Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

SONDAJ ALBA24 – REZULTAT FINAL: USL bate PDL, Hava – la egalitate cu candidatul Opoziţiei, Dumitrel – câştigător la CJ

Publicat

Prima etapă a sondajului nostru, referitor la opţiunile electoratului la următoarele alegeri locale s-a încheiat. Aşa cum am promis, vom reveni cu acest sondaj peste 3 luni, pentru a vedea care sunt tendinţele în evoluţia intenţiei de vot a populaţiei din judeţul Alba.

La prima etapă, care s-a derulat pe o perioadă de 30 de zile, s-a înregistrat un număr de 2.756 de voturi.

Reamintim că votul multiplu nu a fost posibil, sistemul identificând IP-ul de pe care s-a votat o dată şi interzicând încă un vot sau mai multe, de pe acelaşi IP. Acest lucru a dezavantajat angajaţii unor instituţii sau firme, de exemplu, care au un singur IP la întreaga reţea de calculatoare, însă a împiedicat denaturarea rezultatelor, prin vot multiplu. Aceeaşi problemă au avut-o şi membrii unei familii care au calculatorul conectat la un singur provider de internet. Aceştia au putut să voteze doar o singură dată, chiar dacă toţi membrii familiei susţineau un candidat sau candidaţi diferiţi.

Trebuie să spunem, din capul locului, că acest sondaj nu este unul profesionist. Acesta nu a avut la bază o eşantionare ştiinţifică a repondenţilor, pe criterii demografice şi sociologice: sex, vârstă, studii, ocupaţie, locaţie etc. Asta pentru că, fiind un sondaj online, nu era posibilă aplicarea unor astfel de filtre care să compună un eşantion reprezentativ pentru judeţul Alba. Este doar un sondaj făcut în mod evident printre cei care urmăresc portalul de ştiri Alba24.ro şi care sunt din ce în ce mai mulţi. Numai pentru data de 22 martie 2011 – ultima zi a sondajului -, Google Analytics arăta un număr de 5.033 de vizite pe Alba24.ro.

Cu toate neajunsurile de ordin statistic, numărul mare de voturi exprimate (cu mult peste un eşantion normal pentru astfel de sondaje, care cuprinde circa 1.000 de repondenţi), faptul că din ce în ce mai mulţi români ACTIVI se informează de pe Internet – circa 64% din locuitorii mediului urban, conform unui recent studiu al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie – şi mai ales faptul că rezultatele sondajului nostru sunt foarte apropiate de cele făcute de institute de sondarea opiniei publice recunoscute ne fac sa credem că demersul nostru este foarte apropiat de realitate.

Rezultatele finale ale primei etape sunt:

Pentru întrebarea 1) Dacă mâine ar fi alegeri locale, cu ce formațiune politică aţi vota?

USL – 46%

PDL – 34%

Alta – 12%

Partidul Poporului – 5%

UNPR – 2%

UDMR – 1%

Pentru întrebarea 2) Dacă mâine ar fi alegeri la Primăria Alba Iulia, cu cine aţi vota?

Mircea Hava (PDL) – 40%

Călin Potor sau Ioan Dîrzu (USL) – 40%

Altul – 20%

Pentru întrebarea 3) Dacă mâine ar fi alegeri la Consiliul Județean Alba, cu cine ați vota?

Ion Dumitrel (PDL) – 42%

Teodor Atanasiu sau Ioan Florea (USL) – 39%

Altul – 19%.

Scurtă interpretare

Ne-am propus ca, prin acest articol, să nu vă dăm doar cifrele seci. Dorim să facem o mică analiză a rezultatelor şi chiar să încercăm să descoperim care sunt factorii care le-au determinat. Vom începe cu o comparaţie a rezultatelor de azi cu cele de la ultimele alegeri locale.

Atunci, în 2008, situaţia se prezenta astfel:

Mircea Hava câştiga un nou mandat de primar, cu 64,57% din totalul voturilor valabil exprimate. În urma sa, la mare distanţă, venea liberalul Cosmin Covaciu, cu 17,23% şi Doina Harda din partea PSD, cu 11,56%. În Consiliul Local al municipiului Alba Iulia s-a înregistrat, de asemenea, o majoritate liniştitoare pentru PDL, care are peste 55%. La Consiliul Judeţean, majoritatea o deţine tot PDL, cu peste 55%, iar Ion Dumitrel a fost ales preşedinte al Consiliului fără probleme, cu peste 70.000 de voturi strânse din tot judeţul. Deci victorii fără probleme pentru actuala conducere a judeţului, care a defilat pur şi simplu la alegerile locale din 2008.

Ce ne arată rezultatele de acum?

Îl vedem pe Mircea Hava, pentru prima dată în mulţi ani, “băgat” în turul 2 de reprezentantul USL, cel mai probabil Călin Potor, fostul coleg de partid, actual liberal cu acte în regulă. Acest lucru nu s-a mai întâmplat de pe vremea regretatului Augustin Presecan sr., când Hava a avut mici emoţii. Acum însă, situaţia e complet diferită. Erodarea cauzată de criză şi guvernarea Boc se răsfrânge destul de tare şi asupra “localilor” PDL-işti, iar eforturile lor pe plan local nu fac decât să cosmetizeze
într-o oarecare măsură efectele şi să-i păstreze totuşi cu mult peste media naţională a partidului aflat în picaj.

Şi, chiar dacă va câştiga Primăria, Hava va trebui aproape cu certitudine să facă faţă unui consiliul local ostil şi unui prefect cel mai probabil liberal şi foarte posibil Florin Roman, care va contesta “tot ce mişcă” în Primărie, în contencios administrativ.
De partea cealaltă, Ion Dumitrel pare mai bine poziţionat în lupta pentru un nou mandat, iar acest lucru se datorează, credem noi, unei atitudini politice şi aministrative mai echilibrate. Dumitrel nu a prea fost contestat de Opoziţie, nu a afişat o atitudine ostilă faţă de nimeni şi şi-a văzut de asfaltările drumurilor judeţene şi de puzderia de evenimente de tot soiul, care i-au făcut imagine şi au mai scos judeţul la lumină.
Totuşi, credem că va avea aceeaşi problemă cu majoritatea în consiliu, care nu-i va mai aparţine şi, implicit, va avea probabil unul sau doi vicepreşedinţi “opozanţi”.

Cauze locale

E interesant de văzut şi care au fost cauzele locale care au determinat aceste rezultate. Vom încerca o enumerare care nu se doreşte a fi exhaustivă şi la care vă invităm să participaţi prin comentarii la acest articol:

– lipsa investiţiilor în judeţ şi în special în Alba Iulia, generatoare de locuri de muncă mai bine plătite;

– şomajul cu mult mai mare în Alba decât media pe ţară. Alba e actualmente pe locul 7 în ţară, în clasamentul şomajului, alături de judeţe din Moldova, în principal;

– conflictele permanente legate de Cetate şi de concesionarea acesteia; greşeala primarului în această cauză este în principal legată de comunicarea slabă şi, de multe ori, contradictorie;

– permanenta desconsiderare a Opoziţiei, printr-o atitudine condescendentă şi zeflemitoare;

– blazarea şi lipsa de atitudine a conducerii PDL-ului, care a ajuns să organizeze conferinţe de presă cu reprezentanţi din eşalonul secund, care ori nu au nimic de spus ori repetă obsesiv aceleaşi teme;

– desconsiderarea presei locale şi specularea în permanenţă a faptului că media locală este grav afectată de criza financiară şi de starea economică a firmelor din judeţ

Nici păcatele Opoziţiei locale nu lipsesc:

– fanatismul cu care tratează orice subiect politic determină, câteodată, populaţia să se întrebe dacă ar fi mai potriviţi decât actuala Putere;

– politizarea excesivă a unor evenimente cu tentă socială;

– lipsa de implicare, cu mici excepţii din partea liberalilor. Aici trebuie neapărat menţionate componentele PSD şi PC din USL, care nu fac absolut nimic şi care speră să culeagă nişte roade “coapte” de fapt la Bucureşti.

Asteptăm cu interes comentariile dumneavoastră.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Mache

    luni, 04.04.2011 at 12:57

    Mai usor fratioare cu analiza,ca nu intotdeauna ceea ce trebuie sa iasa in sondaje este si adevarat.Analiza corecta ar fi:1-pe Hava nu il detroneaza nimenea deocamdata;2-asta cu Florin Roman prefect e chiar tare.
    Daca au comandat ei sondajul chiar trebuia sa-si propuna si prefectul?

  2. cipikao

    miercuri, 13.07.2011 at 11:32

    Cred ca ar fi cazul sa mai schimbam si noi primarul.Acum pavaje am pus destule fapt ce se vede si din temperaturile ce se inregistreaza in ultimii ani in Alba datorita faptului ca acestea nu fac decat sa infierbante aerul.Ar fi vremea sa vina cineva care sa mai planteze ceva pomi si sa faca si ceva parcuri ca de stricat a fost cine.Eu sincer nu pot sa fac legatura cu Hava decat cu pavajele.A… sa nu uit, tocmai acum isi pregateste campania cu darea in folosinta a trei blocuri ANL,care sa ii mai aduca ceva voturi.Sa nu uitam ca in toata Alba Iulia s-au construit in ultimii ani doar 3 blocuri ANL la care se adauga astea 3 noi.Trebuie sa incercam si altceva.Ce te face Mache sa crezi ca Hava e de neinlocuit, nu crezi ca s-a plafonat si crede ca lumea e la picioarele lui si asta se vede prin aroganta lui.

  3. Pingback: SONDAJ ALBA24: Hava sau Potor? Dumitrel sau Atanasiu? PDL sau USL? Cine are şanse să câştige alegerile locale în 2012? | alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax