|

VEZI pe CINE AI ALES | Om de afaceri, liberal, dar și angajat la stat: Gabriel Pleșa, omul Puterii care face opoziție în Consiliul Local Alba Iulia

Om politic, întreprinzător, căpitan în rezervă de infanterie, pasionat de muzică și istorie. Cam așa îl putem descrie în câteva cuvinte pe următorul nostru consilier de la rubrica „Vezi pe cine ai ales”. Președintele PNL Alba Iulia, Gabriel Pleșa vrea să se implice în finalizarea lucrărilor la Bazinul olimpic și să facă lobby intens la București pentru ca Alba Iulia să devină capitală de regiune. Deși este liberal și patronul unei firme prospere, Pleșa a ales, după ce partidul din care face parte a câștigat alegerile, să se angajeze la stat, pe o funcție bine plătită de director la Electrica Serv Alba.

„Sunt albaiulian din părinți albaiulieni, ambii s-au născut și au crescut la Alba Iulia”

Născut pe 11 octombrie 1966, Gabriel Pleșa este un albaiulian mândru de originile sale, care spune că își iubește orașul. Cu toate că, în tinerețe, viața sa se îndrepta spre o carieră de artist, soarta l-a adus în scena politicii locale. La vârsta de 32 de ani a decis că are suficiente atuuri pentru a urma o carieră în politică, iar acestea i-au adus funcții în cadrul PNL.

„Motivul principal pentru care m-am apucat de politică este că am zis așa <Voi fi responsabil față de copii mei și față de următoarele generații, care vor spune, dacă nu va fi bine: Ce ai făcut? Iar dacă va fi bine: Tu ai contribuit la treaba asta>. Atunci m-am gândit, ca la un meci de fotbal, că e mult mai simplu să stai în tribună să comentezi, dar e mai greu să intri în teren să joci, iar eu am vrut să intru în teren”, a declarat consilierul local.

În cei 15 ani de când a intrat în Partidul Național Liberal, Gabriel Pleșa a trecut prin toate etapele și prin majoritatea funcțiilor de conducere. La doar un an după ce și-a semnat adeziunea de intrare în partid, a fost ales președinte TNL, urmat de un mandat de vicepreședinte PNL Alba Iulia și de alte două, ca președinte PNL Alba Iulia.

Acesta a precizat că nu își dorește încă un mandat în funcția pe care o deține în prezent la partid: „După părerea mea, în 8 ani ai putut să demonstrezi ce poți și să ai rezultate dacă ai muncit, după care sigur trebuie să vină altcineva și să continue”.

Liberalul se poate lăuda cu faptul că, în perioada în care s-a aflat la conducerea organizaţiei locale, partidul a crescut în procente de la 9% la 29%. „La ora asta suntem prima formațiune politică din Alba Iulia”, susţine Pleşa. Acesta mai spune că s-a reușit creșterea numărului de consilieri de la 3 la 5 și că, pentru prima dată, la alegerile locale, pe care le-au pierdut, primarul Mircea Hava a coborât la un procent de sub 50%. Un alt rezultat foarte important, după cum declară liberalul, este că partidul a reușit să câștige la alegerile parlamentare Colegiul Alba Iulia cu un procent de peste 50%.

Acesta a precizat că următorul pas pe care și-ar dori să îl facă în politică ar fi să candideze pentru un post în Parlamentul României.

„Eu am prins doar opoziție în Consiliul Local”

Gabriel Pleșa se află la cel de-al treilea mandat în Consiliul Local al municipiului Alba Iulia. A intrat în acest for în anul 2006, după ce Ion Lazăr și-a dat demisia. În 2010 a fost ales de cetățeni, istoria repetându-se și în 2012.

„Perioada de opoziție a fost întotdeauna grea, la ora asta suntem mult mai vehemenți și putem să ne opunem atunci când este cazul, evident, la anumite abuzuri ale primăriei”, a spus consilierul. Potrivit acestuia, din poziția pe care o are, a înaintat până acum 21 de proiecte de hotărâri, din care trei au fost aprobate.

„Sunt lucruri la care am ținut foarte mult, iar unul dintre ele era transmiterea online a ședințelor de consiliu local. Mi se pare normal ca locuitorii să știe de ce te-au votat și ce faci la CL. (…) Ne pare rău că nu am reușit monitorizarea străzilor și a intersecțiilor din Alba Iulia. În afară de scăderea ratei infracționalității, puteam vedea cum își desfășoară activitatea serviciile primăriei de transport public, de salubritate, deci aveai un control foarte bun. Am încercat să punem un filtru cât mai bun la cheltuirea banilor publici, pentru că aici am constatat mari deficiențe”, mărturiseşte Pleşa.

Pentru mandatul actual, acesta și-a propus să sprijine finalizarea investițiilor începute: „Vrem să ne implicăm în finalizarea lucrărilor la Bazinul olimpic, vrem să ne implicăm categoric în construirea unei săli polivalente în Alba Iulia”.

Un alt punct pe care vrea să îl „bifeze” este legat de construcția autostrăzii Sebeș-Turda. „Firmele din Alba ar trebui să beneficieze de construcția acestei autostrăzi. Sigur, e licitație publică, dar chiar dacă câștigă un licitator mare acesta să lucreze cu oameni din Alba Iulia, cu firme din Alba Iulia”, este de părere Pleşa. Consilierul nu a omis nici faptul că se va face lobby puternic pentru ca Alba Iulia să devină capitală de regiune.

Un politician pasionat de muzică și de istorie

Poate multă lume nu știe, dar liberalul Gabriel Pleșa se poate lăuda că a studiat vioară timp de 7 ani, din clasa a II-a până în primul an de liceu.

„Poate vă surprinde, dar îmi place opera, îmi place muzica clasică, îmi place rock-ul. Deci îmi place cam tot ce este instrumental, sunt și un admirator al vocii, dar detest genul de muzică sintetizator, play-back-ul și toate acestea”, spune Pleşa.

În anii de studenție a făcut parte din dintr-un grup de muzică, dans și umor care se numea „Brigada Bum”, alături de Ovidiu Uscat, Rabă sau Costel Trofin.

„Am luat foarte multe premii la competițiile naționale, eram tot locul I și II, ne disputam cu ASE-ul de la București”, își amintește Gabriel.

Consilierul spune că este pasionat și de sport și practică fotbal, tenis de câmp sau volei. În pus, este și un împătimit al filateliei. Spune că dezvoltă această pasiune din anul 1977, adică de la vârsta de 11 ani și că timbrele îi sunt trimise din București.

„Marea mea pasiune și regretul că nu am făcut studiile în acest sens este istoria. Tatăl meu este profesor de istorie a fost ani de zile la arhivele statului, a făcut cercetare, mi-ar fi plăcut arheologia, dar era prea târziu pentru mine, adică nu existau posturi”, dezvăluie consilierul.

Dacă ar fi să mai aibă 18 ani, nu ar ezita și ar urma cursurile facultății de medicină.

Averea şi viaţa personală

Potrivit declarației de avere, Gabriel Pleșa deține teren intravilan la Miceşti, de 1.470 mp, cumpărat în 2000 şi altul de 840 mp, dobândit prin hotărâre judecătorească, în 1998, deţinute de familie. Are o casă de locuit de 275 mp în Miceşti, construită în 2005 şi deţinută împreună cu familia și un apartament de 54 mp în Cluj, cumpărat împreună cu familia în 2004. Are credit de 47.000 euro, contractat în 2006 şi scadent în 2031 şi descoperire de card de 5.000 de euro. Venituri din salarii, ca administrator la SC „Viva” SRL sunt de 22.037 lei şi din dividende asociaţi la aceeaşi firmă, de 47.613 lei, iar la „Viva Metal” SRL 104.167 lei; din indemnizaţia de consilier local a primit 5.673 lei; din funcţia de membru CA – 1.319 lei; este asociat cu 25% la SC „Matex” SRL Alba Iulia, „Viva” SRL Alba Iulia şi „Viva Metal” SRL Alb Iulia. La ultimele două, este şi administrator. Valoarea părţilor sociale: 100 lei la „Matex”, 17.500 lei la „Viva” şi 32.500 lei la „Viva Metal”. Mai este asociat cu 13% la „Vox” SRL Alba Iulia (16.250 lei), 20% la „Vox Prod Serv” SRL Alba Iulia (40 lei). Din luna decembrie a anului trecut, acesta este director la Electrica Serv Alba Iulia.

Despre noua funcție acesta spune că „Este prima dată, după terminarea facultății, când am o funcție într-o societate comercială de stat, respectiv director AISE, Agenția de Întreținere Servicii Electrice sau Electrica Serv. E prima dată când am acceptat o astfel de funcție și pentru mine este o nouă provocare. Nu am venit aici dintr-un interes economic, e o provocare, am găzit aici un colectiv bun dar multe lucruri de organizat. Am acceptat pentru că eu cred foarte mult în managementul privat chiar la companiile de stat, cred că este un experiment și acum îl fac cu mine însumi. Nu vă ascund, societatea avea niște pierderi în momentul când am venit, eu sper ca până în iunie să trecem linia de plutire și să ajungem pe profit. E un pariu cu mine și un lucru pe care vreau să îl realizez. Eu nu o să plec de aici până când nu o să reușesc lucrul acesta.”

În ceea ce privește viața personală, Gabriel Pleșa este divorțat, are doi copii – o fată de 4 ani pe nume Anastasia Ilinca și un băiat de 13 ani pe nume Andrei.

La capitolul educație, consilierul spune că a urmat cursurile Școlii Generale nr. 2 din Alba Iulia, apoi cei patru ani de liceu la Colegiul Național „Horea Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, Secția Matematică-Fizică. Anii de studenție i-a petrecut la Politehnică, în Cluj-Napoca, iar în 2004 a urmat cursuri de doctorat în management social la ASE București. Timp de patru ani, a fost profesor colaborator la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, unde a predat pentru studenții masteranzi.

URL scurt: http://alba24.ro/?p=183447



avatar Publicat de pe 18 aprilie 2013 şi actualizat pe 22 aprilie 2013.
Publicat în BREAKING NEWS, EVENIMENT, Vezi pe cine ai ales.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

5 comentarii pentru “VEZI pe CINE AI ALES | Om de afaceri, liberal, dar și angajat la stat: Gabriel Pleșa, omul Puterii care face opoziție în Consiliul Local Alba Iulia”

 1. Gabi este un tip fain, o spun clar de la inceput. In schimb. este greu de identificat ce ar vrea Gabi sa se faca, daca ar fi sa o ia de la inceput – ba ca ii pare rau ca nu a facut istoria, ba ca, daca ar mai avea 18 ani, ar face medicina. Sa intelegem de aici ca, in fond, el are o fire mai mult de…artist, de visator, sau ca inca nu este hotarat nici acum? Apoi, referitor la afirmatia privind performanta firmei pe care o conduce personal, iti recomand Andreea sa te uiti putin prin documentele financiare sau sa vorbesti cu angajatii acesteia, si sa revii cu subiectul.

 2. Mai nea Plesa, dupa declaratia de avere si asa cum ai spus mai sus copii tai nu o sa te intrebe nimic ca nu au de ce. Astia au de toate.Asa ca orientarea spre politica aduce foloase familiei.Copii celor ce v-au votat pe voi o sa intrebe parintii : Ba, de ce ia-ti votat habarnistii astia, ca uite ce rau o ducem ! Crezi ca era nevoie de tine la Electrica Serv ? Raspunsul e usor de dat, si poti sa-l dai chiar tu. In ce priveste Bazinul olimpic gogosi PNL-iste in frunte cu Roman.

 3. „..eu sper ca până în iunie să trecem linia de plutire și să ajungem pe profit
  Eu nu o să plec de aici până când nu o să reușesc lucrul acesta.”La fel cum a facut cu VIVA ? Acum ceva timp se auzea ca intra in insolventa . Parca el a fost administrator la VIVA , nu? In acest caz se pare ca va sta mult si bine la Electrica.
  „Nu am venit aici dintr-un interes economic , e o provocare…” Jenant ,penibil …. Minciuni , imbracate in vorbe frumoase .Trebuie sa fii tampit sa nu-ti dai seama ca ceva acolo pute. Cine si-ar lasa afacerile pentru o functie la stat , chiar si daca ar fi bine platita ? Cine a esuat in afaceri.Si atunci ce mai cauta la stat ?Umbla vorba prin targ ca s-ar fi furat intre ei cei de la VIVA ,printre care se pare ca unul este chiar fratele susnumitului .Trageti voi concluziile .
  Ati omis sa spuneti ca cei ^^^^^^^ , si a fost casatorit o singura data . Daca tot doriti sa informati cititorii faceti-o corect .Sau aceste articole sunt platite de cei carora le faceti reclama ? Inseamna ca Plesa a platit bine , ca prea l-ati periat si nu merita.

  • Declaratiile de mai sus sunt contradictorii si doar sa dea bine la cei care nu-l cunosc. Cine il cunoaste pe dl plesa , stie ca el traieste pentru public, asa cum a spus, un mare artist. A plecat din Viva pentru ca firma nu mai era ce a fost odata cu Dedemanul in coasta lor. Are 2 copii cu 2 femei diferite ( sotia si iubita) Amandoua l-au parasit din cauza aceleiasi amante:) interesant. Stii care e culmea divortului ? Sa divoprtezi de 2 ori dar sa ai aceeasi amanta. Face politica pentru copii lui? Hmmmm , baiatul lui e la Cluj , nu prea il vede , poate a si uitat de el. Artist, doctor, istoric, politician, ce mai conteaza ?! totul e un talmes-balmes ca si viata lui . Selectiile pe cale politica nu au nicio legatura cu moralitatea.

 4. de acord cu toate comentariile de mai sus

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

Publicitate



Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

Publicitate



Publicitate

Publicitate

Comentate recent

 • iulia: Asteptam ,ca in locurile de joaca pentru copii , sa fie plantati copaci mari ( nu doar ornamentali ) care sa...
 • xxx: „Bascalie” – chiar este cuvantul cel mai potrivit sa denumeasca atitudinea MARII majoritati aq...
 • Chris: Baaaa, cum sa aiba salariile astea?Este INCREDIBIL!!Ce fac ei ca sa primeasca banii astia?Nu pot sa cred!! De...
 • vitan sandu: Pai nu vedeti ce moaca de urangutan are!? De fapt, cred ca am jignit maimuta: scuze, madamme!
 • om: Buna treaba!

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI