Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

VEZI pe CINE AI ALES | Om de afaceri, liberal, dar și angajat la stat: Gabriel Pleșa, omul Puterii care face opoziție în Consiliul Local Alba Iulia

avatar

Publicat

Om politic, întreprinzător, căpitan în rezervă de infanterie, pasionat de muzică și istorie. Cam așa îl putem descrie în câteva cuvinte pe următorul nostru consilier de la rubrica „Vezi pe cine ai ales”. Președintele PNL Alba Iulia, Gabriel Pleșa vrea să se implice în finalizarea lucrărilor la Bazinul olimpic și să facă lobby intens la București pentru ca Alba Iulia să devină capitală de regiune. Deși este liberal și patronul unei firme prospere, Pleșa a ales, după ce partidul din care face parte a câștigat alegerile, să se angajeze la stat, pe o funcție bine plătită de director la Electrica Serv Alba.

„Sunt albaiulian din părinți albaiulieni, ambii s-au născut și au crescut la Alba Iulia”

Născut pe 11 octombrie 1966, Gabriel Pleșa este un albaiulian mândru de originile sale, care spune că își iubește orașul. Cu toate că, în tinerețe, viața sa se îndrepta spre o carieră de artist, soarta l-a adus în scena politicii locale. La vârsta de 32 de ani a decis că are suficiente atuuri pentru a urma o carieră în politică, iar acestea i-au adus funcții în cadrul PNL.

„Motivul principal pentru care m-am apucat de politică este că am zis așa <Voi fi responsabil față de copii mei și față de următoarele generații, care vor spune, dacă nu va fi bine: Ce ai făcut? Iar dacă va fi bine: Tu ai contribuit la treaba asta>. Atunci m-am gândit, ca la un meci de fotbal, că e mult mai simplu să stai în tribună să comentezi, dar e mai greu să intri în teren să joci, iar eu am vrut să intru în teren”, a declarat consilierul local.

În cei 15 ani de când a intrat în Partidul Național Liberal, Gabriel Pleșa a trecut prin toate etapele și prin majoritatea funcțiilor de conducere. La doar un an după ce și-a semnat adeziunea de intrare în partid, a fost ales președinte TNL, urmat de un mandat de vicepreședinte PNL Alba Iulia și de alte două, ca președinte PNL Alba Iulia.

Acesta a precizat că nu își dorește încă un mandat în funcția pe care o deține în prezent la partid: „După părerea mea, în 8 ani ai putut să demonstrezi ce poți și să ai rezultate dacă ai muncit, după care sigur trebuie să vină altcineva și să continue”.

Liberalul se poate lăuda cu faptul că, în perioada în care s-a aflat la conducerea organizaţiei locale, partidul a crescut în procente de la 9% la 29%. „La ora asta suntem prima formațiune politică din Alba Iulia”, susţine Pleşa. Acesta mai spune că s-a reușit creșterea numărului de consilieri de la 3 la 5 și că, pentru prima dată, la alegerile locale, pe care le-au pierdut, primarul Mircea Hava a coborât la un procent de sub 50%. Un alt rezultat foarte important, după cum declară liberalul, este că partidul a reușit să câștige la alegerile parlamentare Colegiul Alba Iulia cu un procent de peste 50%.

Acesta a precizat că următorul pas pe care și-ar dori să îl facă în politică ar fi să candideze pentru un post în Parlamentul României.

„Eu am prins doar opoziție în Consiliul Local”

Gabriel Pleșa se află la cel de-al treilea mandat în Consiliul Local al municipiului Alba Iulia. A intrat în acest for în anul 2006, după ce Ion Lazăr și-a dat demisia. În 2010 a fost ales de cetățeni, istoria repetându-se și în 2012.

„Perioada de opoziție a fost întotdeauna grea, la ora asta suntem mult mai vehemenți și putem să ne opunem atunci când este cazul, evident, la anumite abuzuri ale primăriei”, a spus consilierul. Potrivit acestuia, din poziția pe care o are, a înaintat până acum 21 de proiecte de hotărâri, din care trei au fost aprobate.

„Sunt lucruri la care am ținut foarte mult, iar unul dintre ele era transmiterea online a ședințelor de consiliu local. Mi se pare normal ca locuitorii să știe de ce te-au votat și ce faci la CL. (…) Ne pare rău că nu am reușit monitorizarea străzilor și a intersecțiilor din Alba Iulia. În afară de scăderea ratei infracționalității, puteam vedea cum își desfășoară activitatea serviciile primăriei de transport public, de salubritate, deci aveai un control foarte bun. Am încercat să punem un filtru cât mai bun la cheltuirea banilor publici, pentru că aici am constatat mari deficiențe”, mărturiseşte Pleşa.

Pentru mandatul actual, acesta și-a propus să sprijine finalizarea investițiilor începute: „Vrem să ne implicăm în finalizarea lucrărilor la Bazinul olimpic, vrem să ne implicăm categoric în construirea unei săli polivalente în Alba Iulia”.

Un alt punct pe care vrea să îl „bifeze” este legat de construcția autostrăzii Sebeș-Turda. „Firmele din Alba ar trebui să beneficieze de construcția acestei autostrăzi. Sigur, e licitație publică, dar chiar dacă câștigă un licitator mare acesta să lucreze cu oameni din Alba Iulia, cu firme din Alba Iulia”, este de părere Pleşa. Consilierul nu a omis nici faptul că se va face lobby puternic pentru ca Alba Iulia să devină capitală de regiune.

Un politician pasionat de muzică și de istorie

Poate multă lume nu știe, dar liberalul Gabriel Pleșa se poate lăuda că a studiat vioară timp de 7 ani, din clasa a II-a până în primul an de liceu.

„Poate vă surprinde, dar îmi place opera, îmi place muzica clasică, îmi place rock-ul. Deci îmi place cam tot ce este instrumental, sunt și un admirator al vocii, dar detest genul de muzică sintetizator, play-back-ul și toate acestea”, spune Pleşa.

În anii de studenție a făcut parte din dintr-un grup de muzică, dans și umor care se numea „Brigada Bum”, alături de Ovidiu Uscat, Rabă sau Costel Trofin.

„Am luat foarte multe premii la competițiile naționale, eram tot locul I și II, ne disputam cu ASE-ul de la București”, își amintește Gabriel.

Consilierul spune că este pasionat și de sport și practică fotbal, tenis de câmp sau volei. În pus, este și un împătimit al filateliei. Spune că dezvoltă această pasiune din anul 1977, adică de la vârsta de 11 ani și că timbrele îi sunt trimise din București.

„Marea mea pasiune și regretul că nu am făcut studiile în acest sens este istoria. Tatăl meu este profesor de istorie a fost ani de zile la arhivele statului, a făcut cercetare, mi-ar fi plăcut arheologia, dar era prea târziu pentru mine, adică nu existau posturi”, dezvăluie consilierul.

Dacă ar fi să mai aibă 18 ani, nu ar ezita și ar urma cursurile facultății de medicină.

Averea şi viaţa personală

Potrivit declarației de avere, Gabriel Pleșa deține teren intravilan la Miceşti, de 1.470 mp, cumpărat în 2000 şi altul de 840 mp, dobândit prin hotărâre judecătorească, în 1998, deţinute de familie. Are o casă de locuit de 275 mp în Miceşti, construită în 2005 şi deţinută împreună cu familia și un apartament de 54 mp în Cluj, cumpărat împreună cu familia în 2004. Are credit de 47.000 euro, contractat în 2006 şi scadent în 2031 şi descoperire de card de 5.000 de euro. Venituri din salarii, ca administrator la SC „Viva” SRL sunt de 22.037 lei şi din dividende asociaţi la aceeaşi firmă, de 47.613 lei, iar la „Viva Metal” SRL 104.167 lei; din indemnizaţia de consilier local a primit 5.673 lei; din funcţia de membru CA – 1.319 lei; este asociat cu 25% la SC „Matex” SRL Alba Iulia, „Viva” SRL Alba Iulia şi „Viva Metal” SRL Alb Iulia. La ultimele două, este şi administrator. Valoarea părţilor sociale: 100 lei la „Matex”, 17.500 lei la „Viva” şi 32.500 lei la „Viva Metal”. Mai este asociat cu 13% la „Vox” SRL Alba Iulia (16.250 lei), 20% la „Vox Prod Serv” SRL Alba Iulia (40 lei). Din luna decembrie a anului trecut, acesta este director la Electrica Serv Alba Iulia.

Despre noua funcție acesta spune că „Este prima dată, după terminarea facultății, când am o funcție într-o societate comercială de stat, respectiv director AISE, Agenția de Întreținere Servicii Electrice sau Electrica Serv. E prima dată când am acceptat o astfel de funcție și pentru mine este o nouă provocare. Nu am venit aici dintr-un interes economic, e o provocare, am găzit aici un colectiv bun dar multe lucruri de organizat. Am acceptat pentru că eu cred foarte mult în managementul privat chiar la companiile de stat, cred că este un experiment și acum îl fac cu mine însumi. Nu vă ascund, societatea avea niște pierderi în momentul când am venit, eu sper ca până în iunie să trecem linia de plutire și să ajungem pe profit. E un pariu cu mine și un lucru pe care vreau să îl realizez. Eu nu o să plec de aici până când nu o să reușesc lucrul acesta.”

În ceea ce privește viața personală, Gabriel Pleșa este divorțat, are doi copii – o fată de 4 ani pe nume Anastasia Ilinca și un băiat de 13 ani pe nume Andrei.

La capitolul educație, consilierul spune că a urmat cursurile Școlii Generale nr. 2 din Alba Iulia, apoi cei patru ani de liceu la Colegiul Național „Horea Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, Secția Matematică-Fizică. Anii de studenție i-a petrecut la Politehnică, în Cluj-Napoca, iar în 2004 a urmat cursuri de doctorat în management social la ASE București. Timp de patru ani, a fost profesor colaborator la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, unde a predat pentru studenții masteranzi.

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
5 Comentarii

5 Comments

 1. avatar

  VICTOR

  vineri, 19.04.2013 la 11:48

  Gabi este un tip fain, o spun clar de la inceput. In schimb. este greu de identificat ce ar vrea Gabi sa se faca, daca ar fi sa o ia de la inceput – ba ca ii pare rau ca nu a facut istoria, ba ca, daca ar mai avea 18 ani, ar face medicina. Sa intelegem de aici ca, in fond, el are o fire mai mult de…artist, de visator, sau ca inca nu este hotarat nici acum? Apoi, referitor la afirmatia privind performanta firmei pe care o conduce personal, iti recomand Andreea sa te uiti putin prin documentele financiare sau sa vorbesti cu angajatii acesteia, si sa revii cu subiectul.

 2. avatar

  interesatu

  vineri, 19.04.2013 la 17:44

  Mai nea Plesa, dupa declaratia de avere si asa cum ai spus mai sus copii tai nu o sa te intrebe nimic ca nu au de ce. Astia au de toate.Asa ca orientarea spre politica aduce foloase familiei.Copii celor ce v-au votat pe voi o sa intrebe parintii : Ba, de ce ia-ti votat habarnistii astia, ca uite ce rau o ducem ! Crezi ca era nevoie de tine la Electrica Serv ? Raspunsul e usor de dat, si poti sa-l dai chiar tu. In ce priveste Bazinul olimpic gogosi PNL-iste in frunte cu Roman.

 3. avatar

  Dina

  sâmbătă, 20.04.2013 la 15:24

  „..eu sper ca până în iunie să trecem linia de plutire și să ajungem pe profit
  Eu nu o să plec de aici până când nu o să reușesc lucrul acesta.”La fel cum a facut cu VIVA ? Acum ceva timp se auzea ca intra in insolventa . Parca el a fost administrator la VIVA , nu? In acest caz se pare ca va sta mult si bine la Electrica.
  „Nu am venit aici dintr-un interes economic , e o provocare…” Jenant ,penibil …. Minciuni , imbracate in vorbe frumoase .Trebuie sa fii tampit sa nu-ti dai seama ca ceva acolo pute. Cine si-ar lasa afacerile pentru o functie la stat , chiar si daca ar fi bine platita ? Cine a esuat in afaceri.Si atunci ce mai cauta la stat ?Umbla vorba prin targ ca s-ar fi furat intre ei cei de la VIVA ,printre care se pare ca unul este chiar fratele susnumitului .Trageti voi concluziile .
  Ati omis sa spuneti ca cei ^^^^^^^ , si a fost casatorit o singura data . Daca tot doriti sa informati cititorii faceti-o corect .Sau aceste articole sunt platite de cei carora le faceti reclama ? Inseamna ca Plesa a platit bine , ca prea l-ati periat si nu merita.

  • avatar

   Briana

   luni, 16.11.2015 la 14:03

   Declaratiile de mai sus sunt contradictorii si doar sa dea bine la cei care nu-l cunosc. Cine il cunoaste pe dl plesa , stie ca el traieste pentru public, asa cum a spus, un mare artist. A plecat din Viva pentru ca firma nu mai era ce a fost odata cu Dedemanul in coasta lor. Are 2 copii cu 2 femei diferite ( sotia si iubita) Amandoua l-au parasit din cauza aceleiasi amante:) interesant. Stii care e culmea divortului ? Sa divoprtezi de 2 ori dar sa ai aceeasi amanta. Face politica pentru copii lui? Hmmmm , baiatul lui e la Cluj , nu prea il vede , poate a si uitat de el. Artist, doctor, istoric, politician, ce mai conteaza ?! totul e un talmes-balmes ca si viata lui . Selectiile pe cale politica nu au nicio legatura cu moralitatea.

 4. avatar

  adi

  sâmbătă, 20.04.2013 la 20:19

  de acord cu toate comentariile de mai sus

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

Pacienții cu boli grave se vor trata mai ușor în străinătate. Ministerul Sănătății a simplificat procedura

avatar

Publicat

Un pas în față pentru sistemul medical din România și o nouă speranță pentru pacienții care nu se pot trata în țară și au nevoie de o intervenție medicală în străinătate. Ministerul Sănătății a modificat metodologia de realizare a dosarului: în cazuri speciale nu mai sunt necesare 3 oferte de la clinici diferite și a fost introdusă încă o categorie de bolnavi care poate beneficia de finanțare din partea statului. Schimbările vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Pacienții cu boli grave din România care se luptau cu birocrația pentru a beneficia de o intervenție medicală în străinătate au o nouă rază de speranță. Ordinul 50/2004 al Ministerului Sănătății, care privește metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi în străinătate, a fost modificat.

Acum pot pot beneficia de finanţarea tratamentului în străinătate şi bolnavii care necesită efectuarea de transplant de organe, țesuturi sau celule de origine umană, dar pentru care tratamentul nu poate fi acordat în intervalul de timp necesar, în centrele acreditate în domeniul transplantului din România, luând în considerare starea curentă de sănătate a persoanei solicitante.

O nouă modificare binevenită se referă la cazul în care numărul clinicilor în care poate fi efectuat tratamentul este limitat, iar comisia de specialitate recomandă o singură clinică pentru trimiterea la tratament medical în străinătate. Va fi acceptată o singură ofertă de tratament, dacă se motivează de către comisia teritorială de specialitate alegerea făcută.

Comisia constituită la nivelul Ministerului Sănătății poate aproba efectuarea tratamentului la clinica recomandată, caz în care nu mai sunt necesare cele 3 oferte de tratament.

În condiţiile în care clinica din străinătate solicită prezentarea la control a pacienţilor care au efectuat tratament în străinătate, de mai multe ori în cursul unui an calendaristic, comisia Ministerului Sănătății aprobă finanțarea pe baza următoarelor documente:

– procesul-verbal medical pentru trimitere la tratament medical în străinătate întocmit de către comisia teritorială de specialitate, eliberat pentru primul control efectuat în cursul unui an calendaristic

– referatul medical întocmit de către medicul curant al pacientului pentru fiecare control ce urmează a fi efectuat, conform programării

– oferta de cost a controlului medical transmis de clinica din străinătate.

Se modifică procedura și în cazul pacienților aflați la tratament în străinătate în baza formularelor emise de casele de asigurări de sănătate, care necesită intervenții suplimentare de urgență pentru afecțiuni ce nu pot fi tratate în țară, iar starea de sănătate a acestora nu permite deplasarea în țară. Comisia poate aproba continuarea tratamentului în străinătate, în baza unui document justificativ eliberat de către reprezentanții unității sanitare, care va cuprinde diagnosticul, tipul de tratament ce urmează a fi efectuat și costurile pe care le implică acesta.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Furtuna a făcut RAVAGII în Alba. La Ighiu, Bucerdea, Cricău și Pianu, viitura a luat tot ce-a prins în cale

avatar

Publicat

Ploaia torenţială de vineri după-amiaza a umflat mai multe pârâuri, iar apele au ajuns, învolburate, şi pe drumuri judeţene. S-a întâmplat la Ighiu şi Bucerdea Vinoasă, unde imaginile surprinse de cititori Alba24 arată efectele devastatoare ale naturii.

Reamintim că judeţul Alba s-a aflat sub Cod Portocaliu de furtună, vineri, după ora 14.00.

VEZI:  VIDEO: O nouă ploaie, aceeași poveste. Inundațiile fac din nou ravagii în Alba

Potrivit ISU Alba, viituri au fost semnalate pe DJ 107 la Ighiu, în zona târgului de animale, un podeţ fiind colmatat cu lemne aduse de apă, iar la Bucerdea acelaşi drum judeţean a fost inundat.

Potrivit oamenilor, apa a luat tot ce a prins în cale, garduri, mașini și copaci.

O astfel de situație, în care o mașină a fost luată de ape, s-a înregistrat și la Pianu.

Apa a ajuns în cantităţi mari în grădinile oamenilor, iar pompierii se deplasează la faţa locului pentru a interveni. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod portocaliu, valabilă vineri la prânz, în Alba Iulia, Ighiu şi Meteş.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: O nouă ploaie, aceeași poveste. Inundațiile fac din nou ravagii în Alba

avatar

Publicat

O nouă ploaie, aceeași poveste. De fiecare dată când plouă mai serios,  Alba Iulia și mai toate localitățile din județul Alba, se confruntă cu deja tradiționala inundare a străzilor. Mașini care fac valuri pe drumuri, oameni care aleargă prin apa care le ajunge până la glezne, totul este la „ordinea ploii”, în Alba. Imagini cu inundațiile din județ ne-au fost trimise de cetățenii sătui să-și mai adune apa din curți și beciuri.

Nu mai este nici o surpriză că la fiecare ploaie mai serioasă mare parte a străzilor din oraș se transformă în „canale navigabile”.

Zona Mercur, sensul giratoriul de la Selgros, Str. Ampoiului din Ampoi 2, Str. Emil Racoviță, toate sunt deja zone cunoscute pentru inundațiile cu care se confruntă la fiecare ploaie.

Nu doar în oraș sunt inundații. La Ighiu viitura a rupt un podeț de lemne din târgul de animale, iar DJ 107 din Bucerdea este inundat.

Și comuna Cricau e sub apă. Curțile oamenilor sunt inundate în totalitate.

O soluție pentru suprasolicitarea sistemului de canalizare nu s-a găsit de ani de zile, nici la Alba Iulia dar nici în alte localități din județul Alba.

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

CJSU Alba: O biserică, mai multe gospodării, terenuri şi drumuri afectate de inundaţii în 10 localităţi din Apuseni

avatar

Publicat

În urma precipitațiilor abundente de joi, 21 iunie, au fost afectate de inundaţii mai multe proprietăţi din Munţii Apuseni, printre care o biserică, şase gospodării şi drumuri locale din 10 localităţi.

Potrivit datelor comunicate de CJSU Alba, situaţia este următoarea:

Localitate / Curs Apă / Obiective afectate / Cauze

Comuna Vadu Moţilor

Burzeşti  – Neagra – torenţi sau scurgeri torenţiale

– 0,5 drum comunal afectat

Lăzeşti – Lăzeşti – torenţi sau scurgeri torenţiale

– 0,03 km drum comunal afectat

Poduri-Briceşti – Neagra – torenţi sau scurgeri torenţiale

– 0,03 km drum comunal afectat

Comuna Vidra

Sat Bobăreşti – Arieşul Mic – torenţi sau scurgeri torenţiale

– două anexe gospodăreşti distruse

– un podeţ

– drumul comunal 193 afectat pe 2 km

Sat Bogdăneşti – Arieşul Mic – torenţi sau scurgeri torenţiale

– 1 km drum comunal avariat

– 0,3 ha teren arabil

– 1 ha păşuni, fâneţe

Sat Drăgoieşti-Lunca – Arieşul Mic – – torenţi sau scurgeri torenţiale

– pod colmatat 0,1 km

Sat Lunca Veseşti – Arieşul Mic – torenţi sau scurgeri torenţiale

– 2 anexe gospodăreşti avariate

– 1 pod

– 1 podeţ

– 0,4 km drum judeţean

– 2 km drum comunal

– 0,5 hectare teren arabil

– 2 hectare păşuni, fâneţe

– 2 fântâni

Sat Ponorel – Arieşul Mic – – torenţi sau scurgeri torenţiale

– o anexă gospodărească avariată

– biserica greco-catolică afectată

– 0,1 km drum judeţean

– 0,05 hectare teren arabil

– 0,05 hectare păşuni, fâneţe

Sat Runc – Arieşul Mic – torenţi sau scurgeri torenţiale

– 0,1 km drum judeţean 762 colmatat

– drumul comunal 191 afectat pe 2 km

Sat Vârtăneşti – Arieşul Mic – torenţi sau scurgeri torenţiale

– o anexă gospodărească avariată

– 0.03 hectare teren arabil

Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vadu Moților a acționat pentru deblocarea cursurilor de apă şi a podețelor, cu mijloace mecanice şi manuale din dotare, iar Comitetul Local pentru Situații de Urgență Vidra a acționat pentru decolmatarea căilor de acces, cu două buldoexcavatoare şi două TAF-uri.

foto: arhivă

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: TRAGEDIE în Zlatna. Un bărbat de 66 de ani a murit după ce s-a răsturnat cu ATV-ul într-o râpă

avatar

Publicat

Un bărbat în vârstă de 66 de ani și-a pierdut viața vineri, după ce s-a răsturnat cu un ATV într-o râpă. Potrivit IPJ Alba, accidentul s-a petrecut în zona Zlădnița, lângă Zlatna. 

UPDATE: Potrivit IPJ Alba, bărbatul care şi-a pierdut viaţa avea 66 de ani, era din Zlatna şi a căzut în albia unui pârâu.

Revenim cum amănunte.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate