Contacteaza-ne si pe

EVENIMENT

VIDEO: Plicul, subiect delicat la TESTUL DE SINCERITATE. Managerul Spitalului: „Îmi e teamă de întrebarea aceasta”

avatar

Publicat


test„Plicul”, subiectul despre care se discută de zeci de ani că ar circula în spitalele din România, a fost una din teme abordate în emisiunea „Testul de sinceritate” de la Alba 24. Realizatorul emisiunii, jurnalistul Dan Lungu, i-a provocat pe managerul Spitalului judeţean Alba, Nicoleta Coşarcă, şi pe şeful UPU, dr. Aurel Crişan, să vorbească deschis despre acest subiect. 

Dacă Nicoleta Coşarcă a recunoscut că îi este teamă de fiecare dată că ar putea fi întrebată despre „plic”, dr. Aurel Crişan a spus că nu contestă existenţa plicului, însă a precizat că în Urgenţe cadrele medicale sunt prea ocupate ca să se uite după plicuri.
„Mă aşteptam să îmi puneţi întrebarea aceasta şi de fiecare dată când ne întâlnim chiar îmi e teamă de întrebarea aceasta(…)Dacă l-aţi da şi dumneavoastră aţi fi la fel de culpabil ca şi cel care l-a luat” a spus Coşarcă.

Managerul Spitalului Judeţean Alba a adăugat că în ultimii ani au existat mai multe încercări de a rezolva problema plicului, iar pe unele dintre ele le consideră hilare cum ar fi cea de legalizare şi de impozitare a sumei care ar fi primită ca atenţie de medici.

Legalizarea plicului care mi s-a părut mai jenată decât însăşi noţiunea de plic. Cum adică să legalizezi aşa ceva? Cum să legalizezi aşa ceva. Dar v-aş întreba altceva. În momentul în care salariile au început să devină mai bune şi mai rezonabile, din momentul acesta în care nu putem să ne mai întoarcem la ceea cea a fost acum patru ani, la un salariu pe jumătate cât acesta, eu sper că cei care dădeau plicuri vor înceta să le mai dea. Asta e singura rezolvare, să ştiţi. Ei pentru cazul acela, dacă cineva mi-ar condiţiona, acela e foarte grav. Eu chiar în Spitalul Judeţean Alba nu am auzit de astfel de cazuri” a spus Coşarcă.

Întrebată dacă a primit vreodată o sesizare privind condiţionarea actului medical, Coşarcă a răspuns că nu a primit nicio sesizare de acest fel.

„Nu. Nici un fel de sesizare. Acesta este paradoxul. Am auzit şi discuţii, aşa fără să mă cunoască cine sunt, în care se spunea „nu a vrut să mi-l primească înseamnă că nu mai are mult de trăit. Până acolo am ajuns, atât de pervertită e mentalitatea noastră că e scris în codul acesta al ADN-ului. Înainte de 1989 toată lumea vorbea de treaba aceasta, deci e o chestie ancestrală, pot să spun. Nu o putem tăia, numai povestim despre ea” a mai spus Coşarcă.

La rândul său şeful UPU Alba, dr. Aurel Crişan, a spus că din punctul său de vedere „laitmotivul acesta al plicului i se acordă mai multă importanţă decât ar trebui să i se acorde”.

Aurel Crişan a recunoscut însă existenţa plicului în spitalele din România, însă a spus că la Urgenţe cadrele medicale „nu au timp de plicuri”.

„Nici nu am contestat lucrul acesta. Există, o ştim cu toţii. Nu ne ascundem după. Acum ce pot eu să vă spun, aşa poate cu o anume doză de umor, la noi în Urgenţă atât avem de lucru încât nu avem timp de plicuri. Atâta e de lucru încât nici nu se pune problema de a te gândi pur şi simplu la aşa ceva. Din punctul de vedere al urgentistului vă spun că eşti aşa de focusat pe caz, omul acela îşi pierde viaţa, omul acela trebuie să smuls din ghearele morţii că nu ne stă capul la tot felul de prostii” a spus Crişan.

Întrebat dacă i s-a oferit vreodată un plic şi dacă e greu să refuzi, medicul a răspuns că au existat pacienţi care au rămas şocaţi pentru că i-ar fi dat afară din cabinet pentru acest gest de a oferi un plic cu bani.

„Din punctul meu de vedere chiar nu şi câţiva au rămas destul de şocaţi când i-am scos afară. Apoi au venit să îşi ceară scuze. Din punctul meu de vedere nu e greu să refuzi, chiar nu. Prima dată rămâi aşa un pic siderat „băi ce ai cu mine, du-te domne şi îţi vezi de treabă”. Mai vin, umblă după tine şi le spui „ieşi afară”. Deci eu nu am nici un fel de treabă şi vorbesc din punctul de vedere al colegilor mei din Urgenţă şi chiar cred în ceea ce spun. Suntem prea ocupaţi ca să te uiţi după plicuri” a mai spus dr. Aurel Crişan.

Discuţia despre plicul din spitale o puteţi urmări pe larg în „Testul de sinceritate” la minutul 77 al emisiunii:

 

Cea mai recentă ediţie a emisiunii „Testul de sinceritate”, care a încercat să pună „sub microscop” sistemul de sănătate din Alba, a creat numeroase controverse, iar una dintre acestea a fost generată chiar de subiectul delicat privind plicul.

Jurnalistul Dan Lungu povesteşte că în ultimele zile, după difuzarea emisiunii, a primit numeroase mesaje de susţinere dar şi unele critici sau chiar ameninţări voalate pentru iniţiativa pe care a avut-o Alba24 de a vorbi despre problemele din sistemul de sănătate

„Am încercat să abordez cu responsabilitate problema plicurilor care circulă în spitalele din România din respect pentru pacienţii care nu îşi permit să plătească de două ori un serviciu medical dar şi din respect pentru medicii care nu acceptă plicul şi îşi fac meseria cu profesionalism, corectitudine şi dedicare. Am stârnit multe reacţii, de la medici care au spus că e jignitor subiectul şi care m-au certat pentru „tupeul” de a vorbi deschis despre acest plic şi până la oameni, pacienţi dar şi multe cadre medicale, care mi-au spus că e timpul să vorbim corect şi „pe bune” despre „bolile” sistemului de sănătate pentru ca acesta să poată fi însănătoşit. Plicul rămâne însă o „cangrenă” acceptată de întreaga societate. Plicul este şi o pată pe imaginea sănătăţii româneşti, iar extirparea acestei „tumori” nu poate fi făcută decât de pacient care trebuie să înceteze să mai alerge cu plicul după medic pe holurile spitalului, de medic, care ar trebui să refuze plicul, şi de statul român care ar trebui să aducă salariile la un nivel decent în sănătate” a explicat jurnalistul Dan Lungu de ce a ales să dezbată subiectul plicului din spitale.

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

Reguli noi pentru comerţul de bijuterii. Ce informaţii trebuie scrise pe eticheta produsului

avatar

Publicat

Comercianţii de bijuterii sunt obligaţi să informeze consumatorii, printr-o etichetă, cu privire la natura și caracteristicile obiectelor vândute. Regimul metalelor prețioase și pietrelor prețioase în România a fost modificat încă din 13 martie.

Potrivit art. 7, OUG 10/2018, modificat, la comercializarea obiectelor din metale prețioase, precum și a pietrelor prețioase, eticheta va cuprinde informații privind natura și caracteristicile acestora: titlul metalului prețios și/sau echivalența acestuia în karate, după caz, greutatea, tipul pietrelor prețioase, greutatea acestora și orice alte informații pe care operatorul economic le consideră utile pentru consumatori.

Prin metale preţioase se înţelege aur, argint, platină și paladiu, precum și aliajele acestora, sub orice formă iar prin pietre preţioase – diamantele naturale, rubinele naturale, safirele naturale, smaraldele naturale și perlele naturale sau de cultură.

Încălcarea acestor prevederi prin nerespectarea de către operatorii economici care comercializează bijuterii a obligației de a informa consumatorii corect, complet și precis cu privire la natura și caracteristicile obiectelor pe care le comercializează, inclusiv cu privire la corectitudinea informațiilor cuprinse în etichetă, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei.

sursă: legestart.ro

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Munții Apuseni în cel mai bun ghid de călătorii din lume, Lonely Planet. Peșteri, fragi și grote scufundate

avatar

Publicat

Lonely Planet, cel mai bun ghid de călătorii din lume, dedică un articol complex Munților Apuseni. Editorii Lonely Planet oferă informații complete despre ce se poate face acolo, ce este interesant de văzut, cât costă, rate de schimb, informații practice, posibilități de acces, cumpărături, sfaturi utile și multe altele. 

”Munții Apuseni au un teren foarte propice pentru drumeții, deci merită să mergeți acolo cu un ghid (…) care vă poate ajuta să planificați vizitarea unor peșteri sau excursii cu bicicleta” scrie Lonely Planet. Padișul, Cetățile Ponorului și Cetățile Rădesei sunt doar câteva recomandări.

În legătură cu mâncarea, sfatul pe care cei de la ghid îl dau cititorilor lor este că ar fi bine să își pună cu ei pachețele cu gustări sau să mânânce la pensiunile unde sunt cazați pentru că ”Apusenii sunt sălbatici”, iar restaurantele sunt deschise fără un program pe care să te poți baza.

Dincolo de asta, Apusenii sunt descriși ca o poveste specială, cu peșteri, păduri de coniferee, fragi de pădure și mai ales cu platouri carstice care ascund secretul grotelor scufundate (avene).

Totodată, ghidul menționează că zona nu este potrivită pentru persoanele cu dizabilități, România nefiind echipată în general (cu excepția unor hoteluri mai scumpe) cu rampe pentru aceste persoane.

Pe forumul siteului celor de la Lonely Planet se găsesc și mai multe informatii legate de călătoria în Apuseni, oamenii schimbând sfaturi practice si impresii.

În schimb, Apusenii pot fi o destinație bună pentru a merge împreună cu copiii, editorii ghidului constatând că există multe reduceri de preț pentru aceștia și că tot ce au nevoie se poae cumpăra pe piața românească.

Lonely Planet este considerat cel  bun ghid de călătorii din lume. Publicaţia editează peste 500 de titluri ce au ca temă călătoriile, în mai multe limbi.

 

Citește mai departe
Publicitate star transmission

ACTUALITATE

VINERI: „Din inimă, pentru o inimă”. Eveniment caritabil la Alba Iulia, pentru o pictoriţă de 18 ani

avatar

Publicat

inima

”Academia Doamnelor” va găzdui vineri un eveniment caritabil, dedicat unei tinere artiste, care are nevoie de ajutorul comunităţii.

„Vine o vreme când oamenii cu suflet mare au nevoie de susținerea semenilor lor cu suflet la fel de mare. Iar acel moment poate fi oricând, pentru oricare dintre noi. Pentru Beatrice Susan, o tânără artistă de doar 18 ani, acel moment este acum”, transmit organizatorii.

Pictorița, care a uimit încă din copilărie cu talentul său, după cum spun sursele citate, va avea o intervenție chirurgicală la inimă, o operație complicată pentru care este nevoie și de o sumă de bani, ce depășește posibilitățile financiare ale familiei sale. Familie care, la rândul său, s-a implicat în numeroase acțiuni caritabile pentru alte persoane care au avut nevoie de un ajutor, într-un moment de cumpănă al vieții lor.

Aflând, de la membrii Asociației ARTTRAD Valea Frumoasei Sebeș, despre încercarea din viața acestei tinere, echipa Centrului de Resurse ”Academia Doamnelor” al Primăriei Alba Iulia și Asociația Națională de Turism Rural Ecologic și Cultural (ANTREC) Filiala Alba au decis să lucreze împreună pentru a reuși să strângă banii necesari pentru ca operația să poată fi făcută în cele mai bune condiții.

Cei care doresc să vină în sprijinul tinerei artiste sunt aşteptaţi vineri, 23 martie 2018, de la ora 18.00, la sediul Centrului de Resurse ”Academia Doamnelor” al Primăriei Alba Iulia, din strada Gladiolelor, nr. 3A.

„Va fi un eveniment în care muzica folk ne va vorbi despre frumusețea vieții, prin vocile interpreților Corina Ofelia Corpodean și Daniel Avram, acompaniați de chitarele care devin atât de sensibile în mâinile lor magice”, transmite Academia Doamnelor.

Apoi, veţi putea lua unul sau mai multe obiecte de artă sau decorative, pe care le puteți primi cadou în schimbul unor donații.

O parte dintre obiecte au fost realizate în cadrul atelierelor ”Produs din suflet pentru comunitate”, de către beneficiarii și voluntarii Centrului de Resurse ”Academia Doamnelor” al Primăriei Alba Iulia, împreună cu toți cei care au dorit să se alăture.

Un număr important de obiecte de artă și decorative au fost donate de artiști și iubitori de artă din toată țara, prieteni ai Asociației ARTTRAD Valea Frumoasei Sebeș.

„Sunt multe tablouri foarte frumoase, dar și alte obiecte de artă, care pot constitui un cadou perfect pentru casa oricui și care, în același timp, contribuie la salvarea unei inimi tinere și sensibile”, mai precizează Academia Doamnelor.

Donații se pot face și în contul: IBAN RO28BRDE010SV43694280100 deschis pe numele tatălui, Susan Dorică, la BRD.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Parteneriat pentru pace între Rotakids Alba Iulia și IPYG din Coreea de Sud, ”pentru o lume fără conflicte”

avatar

Publicat

Rotakids Club Alba Iulia a încheiat un parteneriat cu IPYG (International Peace Youth Group) din Coreea de Sud, în cadrul căruia, cele două organizatii au demarat un proiect care se numește ”Let`s plant peace”. Proiectul cuprinde 2 etape. În prima etapă, reprezentanții organizației pentru pace au vizitat clubul Rotakids Alba Iulia, le-au vorbit copiilor și au desenat cu aceștia.

”Desenele realizate vor fi expuse la Târgu Mureș în cadrul marșului pentru pace organizat de IPYG. A doua etapă consta în plantarea unor semințe de flori care simbolizează speranța pentru o lume mai bună. Să sădim în oameni dorința de a avea o lume fără conflicte. De altfel, scopul proiectului nostru este ca cei mici să înțeleagă importanța de a trăi în armonie și în pace, munca în echipa, prietenia” a spus Elisabeta Agocs, una dintre coordonatoarele Rotakids Alba Iulia.

Perioada de desfășurare este 10 martie – 12 mai, la Alba Iulia fiind prezenți pentru prima etapă Luna Kim – IPYG General Director, Linda Jang, Tia Kim și Yuri Jeon (reprezentând Heavenly Culture, World Peace and Restoration of Light – HWPL).

”HWPL este o organizație care adună și mobilizează tinerii din întreaga lume să lucreze și să învețe unul de celălalt în speranța de a realiza pacea. Noi vedem unitatea dintre tineri care transcende granițele, rasele și religiile” spune Georgia Vușdea, alt coordonator Rotakids care lucrează cu această organizație din 2016, vizitând între timp Coreea de Sud, de două ori, unde a fost invitată la summitul pentru Pace mondială.

”În prezent, începem activitățile cu tinerii pentru plantarea conceptului și a valorii păcii. De asemenea, discutăm despre educația pentru pace cu profesorii. În plus, vom avea o plimbare de pace pe 25 mai, la Târgu Mureș” a adăugat Georgia.

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu, deputat PSD de Alba: “Continuă sprijinul acordat pentru achiziția unei mașini noi”

avatar

Publicat

Dirzu parlament

Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu, reaminteşte că s-a dat startul unei noi ediții a programelor de real succes – Rabla și Rabla Plus şi enumeră noutăţile şi beneficiile, comparativ cu anii trecuţi.

“Guvernul PSD susține activ înnoirea parcului auto din România pentru un aer mai curat și încurajarea unei conduite active pentru protecția mediului.

Sunt noutăți și beneficii importante față de anii precedenți. În premieră se acordă și un eco-bonus. Din acest an și microbuzele devin eligibile pentru casare.

Scopul esențial al programelor Rabla este să reducă poluarea, să aducă pe șoselele României mașini noi, mai sigure și cu emisii reduse de noxe și nu în ultimă instanță să sprijine industria auto românească.

Programul Rabla Clasic este la a 14-a ediție. Suma totală alocată pentru 2018 este de 133 milioane lei, fapt care practic înseamnă că aprox. 19 000 autovehicule noi vor ajunge pe șoselele României.

Valoarea primei de casare este de 6.500 lei. La prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei la achiziția unui autovehicul nou care emite noxe reduse – maximum 98 g CO2/km. Un alt eco-bonus de 1.700 lei se acordă suplimentar pentru o mașină nouă cu motor hibrid. Microbuzul este, în premieră din acest an, eligibil pentru CASARE.

Este obligatorie valabilitatea ITP – inspecției tehnice periodice – pentru mașinile casate. Acest lucru este impus de necesitatea de a scoate de pe șosele mașinile uzate, care sunt în circulație, circulă efectiv. Scopul programului nu e să caseze și să colecteze rablele care zac scoase din circulație, pentru că astea nu poluează.

Pentru Programul RABLA PLUS, suma alocată este de 120 milioane lei pentru ecobonusuri și stații de încărcare. Programul permite achiziția a 2000 de mașini electrice.

Se acordă două tipuri de ecotichete:

– 45.000 lei (10 000 euro), dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric;

– 20.000 lei (cca. 5 000 euro) dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.

Accesarea Programului Rabla Plus NU este condiționată de casarea și radierea unui autovehicul uzat. Prima de casare oferită în cadrul Programului Rabla Clasic se poate cumula cu ecotichetul prevăzut de Programul Rabla Plus.”

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate