Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Plicul, subiect delicat la TESTUL DE SINCERITATE. Managerul Spitalului: „Îmi e teamă de întrebarea aceasta”

avatar

Publicat


test„Plicul”, subiectul despre care se discută de zeci de ani că ar circula în spitalele din România, a fost una din teme abordate în emisiunea „Testul de sinceritate” de la Alba 24. Realizatorul emisiunii, jurnalistul Dan Lungu, i-a provocat pe managerul Spitalului judeţean Alba, Nicoleta Coşarcă, şi pe şeful UPU, dr. Aurel Crişan, să vorbească deschis despre acest subiect. 

Dacă Nicoleta Coşarcă a recunoscut că îi este teamă de fiecare dată că ar putea fi întrebată despre „plic”, dr. Aurel Crişan a spus că nu contestă existenţa plicului, însă a precizat că în Urgenţe cadrele medicale sunt prea ocupate ca să se uite după plicuri.
„Mă aşteptam să îmi puneţi întrebarea aceasta şi de fiecare dată când ne întâlnim chiar îmi e teamă de întrebarea aceasta(…)Dacă l-aţi da şi dumneavoastră aţi fi la fel de culpabil ca şi cel care l-a luat” a spus Coşarcă.

Managerul Spitalului Judeţean Alba a adăugat că în ultimii ani au existat mai multe încercări de a rezolva problema plicului, iar pe unele dintre ele le consideră hilare cum ar fi cea de legalizare şi de impozitare a sumei care ar fi primită ca atenţie de medici.

Legalizarea plicului care mi s-a părut mai jenată decât însăşi noţiunea de plic. Cum adică să legalizezi aşa ceva? Cum să legalizezi aşa ceva. Dar v-aş întreba altceva. În momentul în care salariile au început să devină mai bune şi mai rezonabile, din momentul acesta în care nu putem să ne mai întoarcem la ceea cea a fost acum patru ani, la un salariu pe jumătate cât acesta, eu sper că cei care dădeau plicuri vor înceta să le mai dea. Asta e singura rezolvare, să ştiţi. Ei pentru cazul acela, dacă cineva mi-ar condiţiona, acela e foarte grav. Eu chiar în Spitalul Judeţean Alba nu am auzit de astfel de cazuri” a spus Coşarcă.

Întrebată dacă a primit vreodată o sesizare privind condiţionarea actului medical, Coşarcă a răspuns că nu a primit nicio sesizare de acest fel.

„Nu. Nici un fel de sesizare. Acesta este paradoxul. Am auzit şi discuţii, aşa fără să mă cunoască cine sunt, în care se spunea „nu a vrut să mi-l primească înseamnă că nu mai are mult de trăit. Până acolo am ajuns, atât de pervertită e mentalitatea noastră că e scris în codul acesta al ADN-ului. Înainte de 1989 toată lumea vorbea de treaba aceasta, deci e o chestie ancestrală, pot să spun. Nu o putem tăia, numai povestim despre ea” a mai spus Coşarcă.

La rândul său şeful UPU Alba, dr. Aurel Crişan, a spus că din punctul său de vedere „laitmotivul acesta al plicului i se acordă mai multă importanţă decât ar trebui să i se acorde”.

Aurel Crişan a recunoscut însă existenţa plicului în spitalele din România, însă a spus că la Urgenţe cadrele medicale „nu au timp de plicuri”.

„Nici nu am contestat lucrul acesta. Există, o ştim cu toţii. Nu ne ascundem după. Acum ce pot eu să vă spun, aşa poate cu o anume doză de umor, la noi în Urgenţă atât avem de lucru încât nu avem timp de plicuri. Atâta e de lucru încât nici nu se pune problema de a te gândi pur şi simplu la aşa ceva. Din punctul de vedere al urgentistului vă spun că eşti aşa de focusat pe caz, omul acela îşi pierde viaţa, omul acela trebuie să smuls din ghearele morţii că nu ne stă capul la tot felul de prostii” a spus Crişan.

Întrebat dacă i s-a oferit vreodată un plic şi dacă e greu să refuzi, medicul a răspuns că au existat pacienţi care au rămas şocaţi pentru că i-ar fi dat afară din cabinet pentru acest gest de a oferi un plic cu bani.

„Din punctul meu de vedere chiar nu şi câţiva au rămas destul de şocaţi când i-am scos afară. Apoi au venit să îşi ceară scuze. Din punctul meu de vedere nu e greu să refuzi, chiar nu. Prima dată rămâi aşa un pic siderat „băi ce ai cu mine, du-te domne şi îţi vezi de treabă”. Mai vin, umblă după tine şi le spui „ieşi afară”. Deci eu nu am nici un fel de treabă şi vorbesc din punctul de vedere al colegilor mei din Urgenţă şi chiar cred în ceea ce spun. Suntem prea ocupaţi ca să te uiţi după plicuri” a mai spus dr. Aurel Crişan.

Discuţia despre plicul din spitale o puteţi urmări pe larg în „Testul de sinceritate” la minutul 77 al emisiunii:

 

Cea mai recentă ediţie a emisiunii „Testul de sinceritate”, care a încercat să pună „sub microscop” sistemul de sănătate din Alba, a creat numeroase controverse, iar una dintre acestea a fost generată chiar de subiectul delicat privind plicul.

Jurnalistul Dan Lungu povesteşte că în ultimele zile, după difuzarea emisiunii, a primit numeroase mesaje de susţinere dar şi unele critici sau chiar ameninţări voalate pentru iniţiativa pe care a avut-o Alba24 de a vorbi despre problemele din sistemul de sănătate

„Am încercat să abordez cu responsabilitate problema plicurilor care circulă în spitalele din România din respect pentru pacienţii care nu îşi permit să plătească de două ori un serviciu medical dar şi din respect pentru medicii care nu acceptă plicul şi îşi fac meseria cu profesionalism, corectitudine şi dedicare. Am stârnit multe reacţii, de la medici care au spus că e jignitor subiectul şi care m-au certat pentru „tupeul” de a vorbi deschis despre acest plic şi până la oameni, pacienţi dar şi multe cadre medicale, care mi-au spus că e timpul să vorbim corect şi „pe bune” despre „bolile” sistemului de sănătate pentru ca acesta să poată fi însănătoşit. Plicul rămâne însă o „cangrenă” acceptată de întreaga societate. Plicul este şi o pată pe imaginea sănătăţii româneşti, iar extirparea acestei „tumori” nu poate fi făcută decât de pacient care trebuie să înceteze să mai alerge cu plicul după medic pe holurile spitalului, de medic, care ar trebui să refuze plicul, şi de statul român care ar trebui să aducă salariile la un nivel decent în sănătate” a explicat jurnalistul Dan Lungu de ce a ales să dezbată subiectul plicului din spitale.

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ȘTIREA TA: Șoferi surprinși la plimbare, cu mașina, pe pista de biciclete de pe dealul Mamut, lângă Alba Iulia

avatar

Publicat

Pista de biciclete din apropierea oraşului Alba Iulia, cunoscută ca „Transalpina de Mamut”, nu este o atracție doar pentru cicliști, ci și pentru șoferi. Vineri, un cititor Alba24 a surprins două mașini parcate, cu tupeu, pe trotuarul aflat lângă pista special amenajată pentru iubitorii de mișcare pe două roți. 

Pista de biciclete din apropierea oraşului Alba Iulia este o atracţie pentru cei care doresc să facă mişcare în aer liber.

Cu toate acestea, încă mai sunt șoferi care nu înțeleg că pista de biciclete nu este pentru mașini. Este și cazul unor conducători auto, suprinși vineri, în timp ce și-au parcat autoturismele pe trotuarul aflat lângă pistă.

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Institutul pentru Politici Publice cere ministrului Sănătății creșterea bugetului pentru achiziția de medicamente

avatar

Publicat

Institutul pentru Politici Publice îi cere ministrului Sănătății, Sorina Pintea, să aibă în vedere o suplimentare a bugetului alocat achiziției de medicamente, „concomitent cu asigurarea transparenței și a integrității procedurilor specifice”. IPP arată, într-o scrisoare adresată ministrului Sănătății, că „În ultimii 2 ani, 2.000 de tipuri de medicamente din cele 6.000 existente pe piață au fost retrase de firmele producătoare/importatoare”.

Reprezentanții IPP atrag atenția că „Prețurile medicamentelor sunt ținute jos, în mod artificial, prin decizii guvernamentale, acest lucru determinând producătorii și distribuitorii să retragă din România produsele la care își acoperă cu greu costul de producție. Prețul minim impus producătorilor de medicamente descurajează distribuția pe piața noastră”.

De asemenea, „Distribuitorii, entități separate de producători/importatori, sunt forțați să trateze aceste medicamente cărora statul le stabilește un preț foarte mic ca pe orice altă marfă circulând pe piața liberă, și să le ducă în alte țări UE unde le revând la prețuri duble, triple sau mult mai mari de atât”, atrage atenția Institutul pentru Politici Publice.

sursa: hotnews.ro

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Guvern: Autorizaţiile de mediu vor trebui avizate anual şi nu vor mai avea valabilitate de 5 şi 10 ani

avatar

Publicat

Guvernul României a adoptat, la propunerea Ministerului Mediului, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care valabilitatea autorizaţiilor de mediu şi a autorizaţiilor integrate de mediu nu mai este limitată în timp, fiind determinată de constanţa funcţionării activităţilor economice la parametrii iniţiali, dar cu aplicarea unei vize anuale de către autoritatea de mediu.

„Eliminarea valabilităţii actelor de reglementare reduce, considerabil, birocraţia şi vine în sprijinul operatorilor economici, care vor avea posibilitatea realizării propriei evaluări în ceea ce priveşte conformarea activităţii la condiţiile de mediu. Totodată, aplicarea vizei anuale va creşte eficienţa şi va simplifica activitatea de control al conformării activităţilor economice la condiţiile de mediu, constituind o garanţie în plus a respectării legislaţiei în domeniu, în beneficiul sănătăţii cetăţenilor”, se arată în comunicat.

Decizia a fost luată în condiţiile în care actele de reglementare de mediu emise au valabilitate de 5 ani, respectiv de 10 ani.

Totodată, procedurile de emitere ale unor noi autorizaţii de mediu derulate de-a lungul ultimilor 10 ani, de la momentul aderării României la UE, au pus în evidenţă faptul că, pentru cele mai multe activităţi, condiţiile iniţiale de mediu nu au fost modificate şi nici condiţiile şi modul de operare nu au impus modificări substanţiale ale actelor de reglementare, potrivit Executivului.

Ordonanţa de Urgenţă adoptată aduce modificări OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice şi Legii nr. 59/2016 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). Potrivit acestora, la data operaţionalizării structurilor teritoriale ale ANANP, atribuţiile custozilor ariilor naturale protejate vor fi preluate de către agenţie.

Scopul acestei măsuri este, potrivit Guvernului, realizarea unei administrări eficiente a ariilor naturale protejate şi asigurării unui proces unitar de evaluare şi emitere a avizelor în cadrul procedurilor de reglementare.

„Astfel, vor fi evitate situaţiile de depăşire a termenelor de realizare şi blocajele în realizarea proiectelor de infrastructură, cauzate de lipsa de cooperare şi comunicare cu custozii în ceea ce priveşte transmiterea informaţiilor reale, din teren. Vom avea garanţia obiectivităţii şi a respectării tuturor normelor legale privind măsurile de conservare impuse încă din faza realizării studiilor de fezabilitate, a evaluării corecte a termenelor de execuţie şi a costurilor, care nu vor mai fi încărcate, pe parcurs, cu lucrări suplimentare, neprevăzute”, se arată în comunicat.

sursa: digi24.ro

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Plouă cu prime de zeci de mii de euro la Apa CTTA Alba. Indemnizațiile șefilor refulează ca apa din canalizare

avatar

Publicat

Directorul general, administratorii și angajații Apa CTTA Alba primesc în acest an prime și indemnizații de peste 1,4 milioane de lei. Decizia a fost luată în data 28 martie, în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA).

Reamintim faptul că acționarul majoritar la Apa CTTA Alba este Consiliul Județean Alba, instituție care a aprobat sumele, prin reprezentantul în AGA.

Astfel, în luna martie s-a aprobat acordarea cotei de participare la profit a salariaților pentru anul 2017 în sumă totală de 1.190.000 lei (incluzând C.A.M. – 1.216.775 lei).

De asemenea, a fost aprobată acordarea sumelor aferente plății componentei variabile anuale a indemnizației administratorilor și directorului general după cum urmează:

  • Administratori – 139.381 lei (incluzând C.A.M. – 142.517 lei)
  • Director General – 78.000 lei (incluzând C.A.M. – 79.775 lei)

„La Apa CTTA plouă cu prime pentru directorul general și membri consiliului de administrație. 30.000 de EURO pentru fiecare membru al Consiliului de Administrație și 17.000 de EURO pentru directorul general. Aceste sume se adaugă la salariul sau indemnizațiile primite lunar!!!

Haideți să vedem performanțele care ar putea motiva o astfel de decizie:

  • La orice ploaie torențială municipiul Alba Iulia se transformă într-o mică Veneție!
  • Sistemul de canalizare este subdimensionat, iar în unele zone nu s-a respectat regimul de adâncime pentru conducte și cămine;
  • Organigrama supradimensionată – în prezent Apa CTTA are aprox. 800 de angajați;
  • Calitatea apei este reclamată constant … și lista poate continua”, a scris pe rețeaua de socializare Facebook vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), Daniel Zdrânc.

Acesta a transmis pentru Alba24 că are în vedere declanșarea unui control la Apa CTTA Alba, pentru a verifica dacă indicii de performanță în baza cărora s-au atribuit aceste prime sunt reali.

Echipa de conducere a societății Apa CTTA SA Alba este formată din: director general Ștefan Bardan, director general adjunct Ioan Dreghiciu, director resurse umane Zenaida Dumitrel, director economic Cristina Mariș și director tehnic Gheorghe Hațegan.

Din Consiliul de Administrație fac parte: președinte Consiliul de Administrație Marian Florin Aitai și membrii Elena Opruța, Dorina Alexi, Cornel Murg și Emil Nicolae Muntean.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ADMITERE LICEU 2018: LISTA liceelor cu LOCURI LIBERE pentru a doua etapă. Înscrieri, din 3 septembrie

avatar

Publicat

Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba a publicat vineri, 20 iulie, lista actualizată cu locurile libere pentru a doua etapă de admitere la liceu 2018. Reamintim că prima etapă s-a finalizat în 9 iulie, iar înscrierile din toamnă încep în 3 septembrie. Prima zi de liceu va fi din 10 septembrie 2018.

Înscrierea în clasa a IX-a în liceele de stat se face fără examen, pe baza mediei de admitere, care este media ponderată între media generală obținută la Evaluarea Națională (cu o pondere de 80%) și media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 20%).

La prima etapă, dintre cei 1.870 de candidaţi din judeţul Alba înscrişi pentru admiterea la liceu (şi 14 care au ales licee din Alba, dar provin din alte judeţe), au fost repartizaţi 1.838 (97,66%). La Colegiul Naţional Militar din Alba Iulia sunt 120 de elevi repartizaţi, iar la celelalte licee din învăţământul vocaţional, 247. În liceele din sistem şcoală profesională/învăţământ dual sunt 322 de candidaţi repartizaţi, la învăţământ special 16, rromi 38 şi doi candidaţi au fost respinşi. Au mai fost repartizaţi 42 de candidaţi din alte judeţe, la licee din Alba.

Citeşte şi ADMITERE LICEU 2018: REZULTATE REPARTIZARE computerizată în ALBA. Ultimele MEDII de intrare

Au rămas nerepartizaţi 46 de elevi înscrişi încă de la prima etapă.

Potrivit situaţiei prezentate de IŞJ Alba, sunt 141 locuri libere la licee – învăţământ liceal şi 516 locuri pentru învăţământul profesional/dual, după cum urmează:

Locuri libere la licee după repartizare computerizată 2018 în Alba:

Alba Iulia

Colegiul Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia – Filologie (franceză) – 1 loc

Liceul de Arte “Regina Maria” Alba Iulia – Muzică – 3 locuri

Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia – 3 locuri

Colegiul Tehnic “Apulum” Alba Iulia – Estetică şi igiena corpului – 1 loc

Seminarul Teologic Ortodox “Sfânul Simion Ştefan” Alba Iulia – Teologie ortodoxă – 6 locuri

Liceul Teologic Romano-catolic “Grof Majlath Gusztav Karoly” Alba Iulia – Teologie romano-catolică (maghiară) – 14 locuri

Blaj

Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain” Blaj – Matematică-Informatică – 1 loc

Liceul Teologic Greco-Catolic “Sfântul Vasile cel Mare” Blaj – Teologie Greco-catolică – 4 locuri

Liceul Tehnologic „Stefan Manciulea” Blaj – Agricultură – 5 locuri

Sebeş

Liceul cu Program Sportiv “Florin Fleşeriu” Sebeş – 3 locuri

Liceul German Sebeş – Filologie (germană) – 5 locuri

Liceul German Sebeş – Ştiinţe ale Naturii (germană) – 13 locuri

Liceul Tehnologic Sebeş – Electronică Automatizări – 1 loc

Liceul Tehnologic Sebeş – Industrie alimentară  – 1 loc

Cugir

Colegiul Naţional “David Prodan” Cugir – 2 locuri

Colegiul Tehnic „I. D. Lăzărescu” Cugir – Mecanică – 16 locuri

Zlatna

Liceul „Corneliu Medrea” Zlatna – Electronică automatizări – 6 locuri

Liceul „Corneliu Medrea” Zlatna – Ştiinţe ale Naturii – 5 locuri

Abrud

Liceul “Horea, Cloşca şi Crişan” Abrud – Economic – 1 loc

Ciumbrud

Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Ciumbrud – Agricultură – 9 locuri

Jidvei

Liceul Tehnologic Jidvei – Agricultură – 12 locuri

Cîmpeni

Liceul Tehnologic Silvic Cîmpeni – Electronică automatizări – 3 locuri

Liceul Tehnologic Silvic Cîmpeni – Economic – 1 loc

Albac

Liceul Tehnologic „Ţara Moţilor” Albac – Agricultură – 15 locuri

Teiuş

Liceul Teoretic Teiuş – Ştiinţe ale Naturii – 10 locuri

Vezi integral: AB locuri libere admitere etapa II_liceu

1354_AB locuri libere admitere etapa II_prof_dual

CALENDAR A doua etapă de admitere în învăţământul liceal

18 iulie – Afişarea situaţiei locurilor rămase libere, a locului de desfăşurare şi a graficului probelor de aptitudini sau de verificare a cunoştinţelor de limba modernă ori maternă

3 septembrie – Înscrierea candidaţilor la liceele care organizează probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoştinţelor de limba modernă sau maternă

4-5 septembrie – Desfăşurarea probelor de aptitudini sau de limba modernă sau maternă

3-6 septembrie – Primirea cererilor de înscriere a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizaţi în etapă anterioara, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior etapei anterioare

7 septembrie – Repartizarea absolvenţilor care nu au participat sau nu au fost repartizaţi în etapă anterioară, care nu s-au înscris în perioada prevăzută sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior etapei anterioare, utilizând aplicaţia informatică centralizată.

7 septembrie – Transmiterea rezultatelor repartizării

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate