Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: PRIMUL drive test pe autostrada A10, tronsonul de la AIUD la TURDA. Circulaţia ar putea fi deschisă până la sfârşitul acestui an

Publicat

22154688_840776206096388_4881302917864457682_n Reprezentanţii Asociaţiei „Pro Infrastructură” au făcut „drive test” pe tronsonul de la Aiud la Turda din A10. Reamintim că pe loturile 3 şi 4, lucrările sunt cele mai avansate, iar termenul estimat pentru deschiderea circulaţiei este sfârşitul acestui an. Cele mai recente date de la constructor, cel puţin pentru sectorul Decea-Turda (lot 4), indică termenul de sfârşit al lunii noiembrie, început de decembrie, pentru finalizarea lucrărilor.

Un exerciţiu de imaginaţie. Cum ar fi dacă s-ar circula acum pe autostradă, cel puţin între Aiud şi Turda. Desigur, cu omiterea secţiunilor care mai au nevoie de finisări şi pentru care sunt speranţe să fie gata până la sfârşitul anului.

Dacă aceste veşti care, cel puţin de către unii, sunt considerate optimiste, se vor concretiza, ar trebui să fie decongestionată circulaţia pe unul dintre cele mai aglomerate drumuri naţionale din Ardeal – DN1 Alba Iulia – Cluj Napoca. Cu menţiunea că nu vom scăpa încă de trafic în coloană, între Alba Iulia şi Aiud. Tronsoanele de autostradă pe această porţiune sunt departe de finalizare.

YouTube video

Cei care urmăresc îndeaproape stadiul lucrărilor au făcut publice şi imagini aeriene, în care se poate vedea cum arată autostrada, în ansamblu (lotul 4).

Lotul 4 al Autostrăzii A10 Sebeș-Turda este un tronson lung de 16,3 km între nod Decea și nod Turda.

“Lucrările sunt foarte avansate peste tot, cu două excepții critice: zona lacului Stejeriș și zona alunecării din apropiere. Dacă la Stejeriș greul a trecut (au fost executați piloții forați), în zona alunecării săptămâna următoare începe execuția coloanelor forate (și implicit a zidului de sprijin). Se va lucra (aproape) non-stop cu 4 foreze.

Volumul de muncă este imens pentru două luni de zile, însă constructorul (Porr) re-confirmă (din informațiile noastre) termenul de final de noiembrie/început de decembrie pentru finalizarea lucrărilor cel puțin la un nivel care să permită deschiderea traficului.

Cerem autorităților competente din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere să se asigure că găsesc cea mai bună soluție legală pentru a deschide traficul până la finalul acestui an”, au scris reprezentanţii Asociaţiei “Pro Infrastructură”, pe Facebook:

YouTube video

Lotul 3 al Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, constructor Tirrena Scavi, este aproape de final. Pe multe zone lucrările sunt practic finalizate.

Vezi FOTO Lotul 3 al Autostrăzii Sebeș – Turda, aproape de final. Se va putea circula doar pe 8,5 din cei 12 kilometri

La polul opus, Lotul 2, cel mai lung (24,25 km) și cel mai complicat segment din Autostrada A10 Sebeș-Turda, construit de Aktor, este foarte departe de finalizare, precizează sursele citate.

“Pe acest tronson sunt două poduri peste Mureș, un pod complicat peste Pârâul Stremț și o cale ferată la Teiuș, dar și alte pasaje și poduri mai mici. În plus, nodul Teiuș este tot pe acest segment.

Constructorul este în urmă cu lucrările, raportând oficial un avans în teren de 38,5% la finalul lunii august. Probabil că în acest moment procentul de execuție este în jur de 42%. În acest ritm, abia în 2019 vom putea circula pe acest lot”, susţine Asociaţia “Pro Infrastructură”.

Mai jos, filmare aeriană de pe o secțiune a acestui tronson – limita cu lotul 3 lângă Sâncrai (pod peste Mureș), până în apropiere de DJ142L Rădești-Leorinț.

YouTube video

În această săptămână a fost emisă autorizaţie de construcţie pentru secţiunea B din lotul 1, însă doar pentru zona expropriată iniţial: „Secțiunea B – km 14+000 – km 17+000, Etapa 1 aferentă obiectuvului de investiție ”Autostrada Sebeș-Turda, Lot 1: km 0+000 – km 17+000”.

Astfel, Lotul 1 al Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, între Sebeş şi Alba Iulia, constructor Impresa Pizzarotti, avansează în mai multe puncte critice, după cum precizează sursele citate.

Se mai aşteaptă emiterea autorizației și pentru nodul Sebeș, un punct important şi complex, cu multe bretele de mare viteză, care va conecta A10 de A1 și de DN1/DN7 în zona Lancrăm.

Vezi FOTO-VIDEO AUTOSTRADA Sebeş-Turda: Autorizaţie pentru nodul Alba Iulia Nord, blocaj birocratic la conexiunea de la Sebeş

sursa foto-video: Asociaţia „Pro Infrastructură” (Facebook)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax