Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO -TESTUL DE SINCERITATE – Pentru prima data față în față : STRADA vs KRONOSPAN. Cinci săptămâni de proteste la Sebeș

Publicat


testul de sinceritate, kronospan si ONG-uriZiarul Alba24 a reuşit în premieră să îi pună faţă în faţă la masa dialogului pe reprezentanţii campaniei „Opriţi poluarea în Sebeş” şi pe cei ai companiei Kronospan, ţinta campaniei de mediu şi a acuzaţiilor de poluarea a Sebeşului. Talk-show-ul „Testul de sinceritate” care a găzduit dezbaterea dintre cele două părţi a presupus numeroase demersuri şi discuţii cu părţile implicate, iar în final a fost o emisiune maraton de aproape 2 ore.

Emisiunea, moderată de jurnalistul Dan Lungu, i-a adus la aceeaşi masă de o parte pe directorul de producţie al companiei Kronospan, Adrian Băcilă, iar de cealaltă parte pe Anişoara Ştefan – preşedintele Asociaţiei „Prima Natură” şi Iulius Făgărăşan – liderul Iniţiativei Civice Reghin.

„Pentru Alba24 a fost o adevărată provocare organizarea acestei emisiuni. Vă spun că am început acest demers jurnalistic încă din luna ianuarie şi, deşi iniţial a eşuat, am reluat discuţiile cu ambele părţi astfel încât în final am reuşit să-i aducem la masa dialogului. Cred că pentru cei invitaţi a contat faptul că am încercat să facem toate demersurile într-un mod profesionist şi transparent, dar mai ales faptul că ne-am angajat să asigurăm deplina transparenţă, echidistanţă şi dialogul civilizat în cadrul emisiunii televizate. Am încercat şi cred că am reuşit să tratăm egal şi corect fiecare dintre invitaţi.

Citește și APM Alba a MODIFICAT raportul pe septembrie 2014, în care concentrația de formaldehidă din Sebeș depășea maxima admisă. MOTIVAȚIA »

În final le mulţumim pentru deschiderea şi încrederea manifestată faţă de Alba24, iar concluziile le veţi trage dumneavoastră, cei care veţi viziona emisiunea. Pentru noi găzduirea primei dezbateri media în „războiul de la Sebeş” a fost o provocare pe care ne-am asumat-o şi pe care sper că o vor aprecia cititorii şi telespectatorii noştri din mediul on-line”, a spus Dan Lungu, moderatorul emisiuni „Testul de sinceritate”.

adrian bacila, kronospanÎn debutul emisiunii veţi putea urmări explicaţiile tehnice şi financiare oferite de directorul de producţie al companiei Kronospan, Adrian Băcilă privind construcţia unei noi fabrici de formaldehidă la Sebeş, investiţie considerată extrem de importantă de companie dacă vrea să rămână competitivă pe piaţă.

„Noi până acum producem o parte din cantitatea de răşini cu materie primă din import. Acest lucru ne face să nu ţinem pasul cu competitorii noştri de pe piaţă ţinând cont că în România există deja o firmă care îşi produce şi formaldehida şi răşinile singură în propria curte. Este o fabrică mult mai mare, 200.000 de tone pe an dar comparaţia nu e legată de cantitate cât de costuri. Atunci când imporţi, transporţi, manipulezi costurile sunt mult mai mari decât atunci când produci singur”, a explicat Adrian Băcilă.

El a vorbit şi de „incidentele” pe care le-ar fi avut această instalaţie second-hand.

„Cu siguranţă nu au fost incidente majore dar nu pot să cunosc toată istoria instalaţiei şi nici nu avem de unde să cunoaştem toată istoria instalaţiei, am spus că nu este posibil să nu fi fost incidente minore. Dar nu au fost incidente majore”, a mai spus Băcilă. (Vezi minutul 4)

El a explicat că dacă ar fi avut incidente majore ar fi trebuit înregistrate la autorităţile naţionale din Franţa, iar verificarea acestui lucru poate fi foarte uşor făcut.

La rândul său preşedintele Asociaţiei „Prima Natură”, Anişoara Ştefan, a vorbit la început despre nemulţumirile şi problemele locuitorilor din Sebeş.

„Locuitorii sunt speriaţi de formaldehidă, comunitatea este foarte bolnavă. Este îngrijorător ca majoritatea cunoscuţilor din Sebeş să decedeze în urma unei boli crunte şi în plus deşi în România formaldehida se produce în trei locaţii, doar în Sebeş se produce în interiorul unei comunităţi”. (Vezi minutul 15)

Liderul Iniţiativei Civice Reghin Iulius Făgărăşan a explicat de ce s-a implicat în campania locuitorilor din Sebeş.

„Suntem foarte puţini oameni în România care ştim cu ce se mănâncă mediul. Dacă nu ne ajutăm între noi vom fi o pradă uşoară. Faptul că experienţa noastră de la Reghin a fost cerută şi este dăruită celor de la Sebeş ne bucură foarte mult pentru că până la urmă protecţia mediului înseamnă protecţia biodiversităţi, iar cea mai importantă fiinţă din biodiversitate este omul. Cu alte cuvinte nicio viaţă de om nu poate fi sacrificată pentru nici un fel de interes economic”. (Vezi minutul 17).

El a mai spus că organizaţiile de mediu sunt nemulţumite de faptul că firma nu respectă legislaţia europeană şi cea naţională.

Făgărăşan a vorbit şi de faptul că în procedura de autorizare ar exista „puncte omise cu bună ştiinţă de investitor pentru a bagateliza riscurile ” iar unul dintre punctele care ar fi fost omise este faptul că fabrica de formaldehidă care deja funcţionează pe platforma Kronospan este obiectiv SEVESO (n.r. obiectiv cu risc care intră sub incidenţa Directivei Europene Seveso).

La rândul său directorul de producţie al Kronospan Adrian Băcilă i-a contrazis pe opozanţi spunând că instalaţia de producere a formaldehidei a companiei este obiectiv SEVESO şi a promis că va pune la dispoziţie ulterior redacţiei Alba24 rapoartele de inspecţie desfăşurate conform prevederilor Seveso. (Vezi explicaţiile tehnice oferite de ambele părţi începând cu minutul 19).

Formaldehida nu este singura problemă a organizaţiilor de mediu. (Vezi care sunt problemele ridicate la minutul 36)

Dezbaterile pe tema studiul de impact privind sănătatea populaţiei le puteți vedea la minutul 40.

Cât de cancerigenă este formaldehida şi cât de mult pune în pericol sănătatea locuitorilor din Sebeş? (Vezi dezbaterile începând de la minutul 57)

Ce garanţii poate oferi Kronospan? (Vezi minutul 65)

Cât de îngrijorătoare sunt statisticile privind cazurile de cancer din Sebeş? (Vezi dezbaterile începând cu minutul 74)

Se consideră Kronospan vinovat de creşterea cazurilor de cancer? (Vezi minutul 78)

Ameninţări voalate sau directe privind acţiuni în instanţă. (vezi discuţiile începând cu minutul 86)

Opozanţii au răspuns acuzaţiilor privind faptul că ar fi finanţaţi de companii interesate să afecteze poziţia de pe piaţă a Kronospan. Kronospan răspunde acuzaţiilor privind cumpărarea unor reprezentanţi ai instituţiilor statului. (Vezi minutul 95)

Cum văd ambele părţi încheierea conflictului de la Sebeş. (vezi minutul 102)


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. dorel

  sâmbătă, 07.02.2015 la 15:40

  pe coperta acelui studio privind evaluarea sanatatii este trecut Institutul de Sanatate Publica Timisoara ‘prof doctor Leonida Georgescu’. datat 17.12.2007.
  HOTARARE NR. 1414 M.Of.nr. 845 din 8 decembrie 2009
  pentru infiintarea, organizarea si functionarea
  Institutului National de Sanatate Publica
  Art. 1. – (1) Se infiinteaza Institutul National de Sanatate Publica,
  denumit in continuare Institutul, institutie publica cu personalitate
  juridica, in subordinea Ministerului Sanatatii, prin comasare prin fuziune a
  Institutului de Sanatate Publica Bucuresti cu Institutul de Sanatate Publica
  „Prof. Dr. Iuliu Moldovan“ Cluj-Napoca, Institutul de Sanatate Publica Iasi,
  Institutul de Sanatate Publica „Prof. dr. Leonida Georgescu“ Timisoara,
  Centrul de Sanatate Publica Targu Mures si cu Centrul de Sanatate Publica
  Sibiu, care se desfiinteaza. Intrebare: Pana la infintarea Institutului National de Sanatate in 2009 prin comas area celorlate institute, acest INSTITUT din Timisoara era acreditat sa faca asemenea studii sau doar cel din Bucuresti?

 2. dorel

  duminică, 08.02.2015 la 17:50

  daca formaldehida s-a reclasificat dupa cum se zice in aceasta emisiune,adica a trecut intr-o categorie de toxicitate supoerioara, ma intreb, ce relevanta au toate studiile depuse de Kronospan in vederea autorizarii avand in vedere ca acele studii se bazeaza pe o clasificare a formaldehidei la o categorie mai putin toxica? mai au valoare acele studii din punct de vedere logic nu juridic!?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Un virus online transmis prin SMS-uri vă poate pune în pericol datele personale. Atenționările specialiștilor

Publicat

Un virus online transmis prin SMS-uri false pune în pericol datele personale ale mai multor utilizatori. Este vorba despre o nouă versiune a troianului bancar Ginp, detectat pentru prima dată anul trecut. Virusul poate insera mesaje text false într-o aplicație SMS obișnuită și-i poate păcăli pe utilizatori, anunță Kaspersky – companie de securitate cibernetică. Mesajele […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

ANUNȚ: Grădinița cu Program Prelungit nr. 2 din Aiud angajează secretar. Condiții de participare

Publicat

Grădinița cu Program Prelungit nr. 2 Aiud organizează concurs în baza HG 286/ 2011 și HG 1027/ 2014, la sediul Grădiniței cu Program Prelungit nr. 2 din str. Unirii, nr. 10, jud. Alba, în data de: 11.03.2020, ora 10.00 proba scrisă, 16.03.2020, ora 10.00 proba practică, 19.03.2020, ora 10.00, proba interviu. pentru ocuparea postului contractual […]

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

TOPUL județelor în care se taie ilegal păduri, prezentat de ministrul Mediului, Costel Alexe. Situația din Alba

Publicat

Ministrul propus al Mediului, Costel Alexe, a prezentat luni un top al județelor din țară în care au fost înregistrate cele mai mari defrișări de păduri. Cele mai mari hoţii care au avut loc în ultimii doi ani în domeniul pădurilor au fost în judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Sibiu şi, după alegeri, indiferent cine va […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

ITM Alba: O persoană cu ”muncă nedeclarată” și amenzi de peste 30.000 de lei după controale la firme din județ

Publicat

itm alba

Inspectorii de muncă din Alba au dat amenzi în valoare de peste 30.000 de lei și au descoperit o persoană aflată în situație de muncă nedeclarată, în urma controalelor la firmel derulate în perioada 10-14 februarie. Potrivit ITM Alba, în domeniul relaţiilor de muncă au fost controlați 48 de agenți economici, cu un număr total […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate