Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pisici omorâte într-un cartier din Alba Iulia. ”Erau singura bucurie pentru o doamnă în vârstă cu grave probleme de sănătate”

Publicat

O cititoare Alba24 semnalează că cel puțin două pisici au fost omorâte în ultimele zile, într-un cartier din Alba Iulia, cu ajutorul unor substanțe toxice. 

Aceste animale erau ”singura bucurie pentru o doamnă în vârstă cu grave probleme de sănătate”, care locuiește în zonă.

Cititoarea Alba24 este indignată de gestul celor care au făcut acest gest și spune că a fost o acțiune deliberată.

”Într-un colț liniștit al cartierului Tolstoi, pe strada Septimius Severus, au avut loc în ultimele zile, două evenimente, care au scos încă o dată la lumină latura întunecată a naturii umane.

În decursul a opt zile, două pisici au murit în urma contactului cu o substanță toxică, evident intenționat distribuită în vecinătatea lor.

Aceste animale, care găseau adăpost într-un garaj, reprezentau singura bucurie pentru o doamnă în vârstă, cu grave probleme de sănătate, pierderea lor adăugând o doză  suplimentară de durere sufletească.

Aceste acte de cruzime și insensibilitate nu pot fi trecute cu vederea.

Dovezile clare ale intoxicației pisicilor (constatate de către doi medici veterinari) indică o acțiune deliberată (folosirea unei anumite substanțe cunoscute pentru efectele nocive asupra animalelor), având ca obiectiv suprimarea acestor suflete nevinovate.

Este de neînțeles ce motiv poate sta în spatele unui gest atât de barbar. Ar putea fi vorba de un conflict minor, pentru care s-a discutat deja remedierea repercusiunilor?

Sau este vorba de o manifestare a purii răutăți, fără niciun alt scop decât să provoace suferință?

În fața unui astfel de act de barbarie, se pune întrebarea ce lecții transmitem copiilor. Cum îi învățăm să se raporteze la ființele vulnerabile și să respecte viața lor?

Aceste acțiuni nu pot fi justificate și trebuie să ne întrebăm ce fel de societate construim dacă tolerăm astfel de comportamente.

Situația  prezentată nu poate rămâne fără consecințe de natură legală.

Formularea unei plângeri penale este  în curs, fiind un pas esențial în asigurarea că astfel de acțiuni nu rămân nepedepsite (în România, uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, constituie infracţiune şi se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani).

Este important de subliniat că o astfel de conduită este inacceptabilă și că trebuie luate măsuri pentru a proteja nu doar animalele, ci și integritatea și siguranța comunității noastre.

Aceste incidente revoltătoare de pe strada Septimius Severus, de o natură similară cu altele raportate anterior în municipiul Alba Iulia, ne amintesc că pași concreți trebuie făcuți fără întârziere, pentru ca astfel de evenimente grotești să nu se mai repete.

Pisicile, ca de altfel toate celelalte animale, merită respect și protecție, iar cei care le rănesc trebuie să fie trași la răspundere pentru acțiunile lor, factorii abilitați trebuind să ia măsurile adecvate care se impun în aceste cazuri.

Foto: Arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

7 Comentarii

7 Comentarii

  1. dolfi

    duminică, 21.04.2024 at 07:57

    lasand la o parte gestul extrem si crud, de cate ori vecinii acelei „doamne” au rugat-o sa isi ia pisicile la ea in casa?
    Stiti sunt pline orasele de diversi oameni care sub diverse preteste efectiv cresc caini si pisici pe strazi?
    De acord cu plangerea penala, dar si „doamna cu probleme” ar trebui amendata pentru exista amenzi pt asa ceva, stabilite prin HCL – si bine ca exista.
    Juridic, cresterea de animale pe domeniu public ori langa blocurile de locuinte colective aduce atingere directa
    drepturilor si sigurantei (fizice si de ce nu psihice) precunm si sanatatii altor cetateni!

    Va spun c-am avut de furca cu diversi „milosi” – majoritatea fara aparente probleme, cu salarii babane (s-a aflat, n-a fost greu) care parca aveau o placere sadica sa lase mancare haitelor de caini, fara sa le pese de existenta copiilor, a batranilor – a oamenilor in general.

    Pana n-anm sesizat politia, primaria s.a.m.d. degeaba am rugat acele persoane sa inceteze acest lucru sau sa ia in adoptie acei caini. Asa ca pe de-o parte inteleg acest gest extrem dar cretin dupa parerea mea pentru ca „doamna” va recidiva.
    „Doamna” va gasi alte pisici pe care le va hrani in acelasi loc sau undeva in apropiere.

    Deci, o amenda mica „doamnei” inainte sau dupa ce se gasesc faptasii ?

    P.S.: Ca tot vorbiti de „integritatea comunitatii”, animalele fara stapan sunt purtatori de boli transmisibile la om. Toxoplasmoza transmisa de pisici este un parazit care daca infecteaza femeile, acestea pot naste copii cu malformatii?

  2. BabaGanush

    duminică, 21.04.2024 at 08:58

    Ce trebuia facut era sa fie sterilizate si adoptate de doamna sau familia ei, in nicio tara civilizata nu exista animale pe strazi. Oarecum e responsabila si dansa pt ce s-a intamplat….sorry. Gestul e crud, dar o sa mai fie din pacate …nu poti opri toti prostii, dar ca sa fie in siguranta animalele tocmai Nu trebuie sa fie pe strazi din prima.

  3. DF

    duminică, 21.04.2024 at 12:26

    Stimati/e Dolfi si Babaganush,

    Va dati cu parerea ca si cand ati cunoaste situatia? Pisicile erau deparazitate si vaccinate, iar una dintre ele era sterilizata (masculul inca nu se reusise). In jurul blocului, sunt o multime de case, la care sunt pisici, care au asa-zisi ” stapani”, care nu au luat nicio masura pentru a-si steriliza animalele. Ani la randul, cineva din familia doamnei a intermediat/platit sterilizarea a zeci de pisici din zona…. Atata timp cat nu exista un efort constant in aceasta directie, rezultatele sunt putin vizibile.

    Garajul este proprietate privata, iar faptul ca pisicile ies din garaj, in zona din apropiere, la fel ca si pisicile din casele de imprejurimi, nu incalca nicio lege sau vreo HLC.

    Ostilitatea de care dati dovada cu privire la aspectele semnalate, este, din pacate, extrem de specifica mentalitatii romanesti!

    O infinitate de pasi trebuie parcursa in Romania, pentru ca oamenii sa se civilizeze cu privire la protectia animalelor si sa invete ca respectul nu este o obligatie unilaterala!

  4. Dolfi

    duminică, 21.04.2024 at 12:52

    DF, nu te impiedica ninmeni sa iei animalele la tine in proprietate si pe proprietata ta poti face ce vrei cu ele (atat timp cat nu incalci legile de protectie a animalelor).
    TU NU POTI OBLIGA pe alti cetateni sa fie de acord sau sa-ti suporte „iubirea” ta fata de necuvantatoare.
    Ostilitate fata de cei care nu inteleg ce inseamna CONVIEŢUIRE intr-un oras, da! Fata de animale niciodata!

    Ia uite ce zice HCL 255/2021 la punctul C) RESPECTAREA NORMELOR DE CONVIEŢUIRE SOCIALĂ la contraventii si sanctiuni:

    1) Creşterea si deținerea animalelor şi a păsărilor pe domeniul public, în clădiri cu mai multe apartamente
    sau în adăposturi improvizate în jurul blocurilor de locuit precum şi în gospodăriile aflate în vecinătatea
    blocurilor cu locuinţe comune;`

    Amenda 300-500 lei

    6) Accesul liber pe domeniul public a animalelor de orice fel;

    Amenda 300-500 lei

    Plus ca:
    Instanța de contencios constituțional a statuat prin Decizia nr.1/2012 că sunt interzise creșterea și adăpostirea animalelor pe domeniul public,
    în locuri publice sau în spațiile adiacente acestora, în afara proprietății stăpânului sau a deținătorului acestuia.

  5. DF

    duminică, 21.04.2024 at 14:31

    Convietuirea, la care faceti referire, implica dupa cum spuneam o obligatie de respect, care ar trebui sa functioneze in ambele directii, pentru toate categoriile de cetateni: iubitori de animale, neiubitori de animale, nepasatori, etc.!

    HCL 255/2021 prevede doua categorii: „animale” si „ animale de companie” (definitia de la Capitolul II, litera e: „animale și păsări – păsări și animale domestice care trăiesc pe lângă casa omului (altele decât animalele de companie), fiind folosite în anumite scopuri”), cu sanctiuni distincte pentru aspecte diferite!

    De asemenea, Decizia Curtii Constitutionale nr. 1 din 11 ianuarie 2012 face referire exclusiv la cainii fara stapan!

    In plus, proprietatea comuna este o notiune distincta de domeniul public.

    Aspectele semnalate (daca cititi cu suficienta atentie) nu implica nicio contraventie.

    Va recomand asadar precautie la referinte si interpretare!

    Si nu in ultimul rand…respect pentru toate necuvantatoarele (indiferent de felul lor), in special, pentru acelea care au nesansa de a se afla pe domeniul public, datorita nepasarii oamenilor!

  6. BabaGanush

    duminică, 21.04.2024 at 19:24

    Stimate/a DF imi dau cu parerea CF articolului care este atat se detaliat de nu cred ca s-a omis vreun aspect. Romania mai are mult? ati trait dincolo sa stiti ce se face de fapt in tarile civilizate cu animalele de pe strada sau altele? hai ca eu chiar vb in cunostinta de cauza. Sunt total impotriva uciderii animalelor si vietatilor de orice fel. In comentariu m-am referit strict la ce se subliniaza non stop in articol.Suferinta doamnei si ce se putea face sa nu se ajunga acol. Ps. nu generalizati oamenii. nu suntem toti la fel. din spatele ecranului e usor sa crezi asta

  7. DF

    duminică, 21.04.2024 at 23:18

    Stimate/a Babaganush,

    Locuiesc de ani de zile în afara României, dar vin foarte frecvent în tara. Știu exact ce se întâmplă și în țară și în afara ei, raportat la evenimente ca cele relatate în articol.Cunosc așadar și care sunt diferențele …În niciun caz nu am generalizat. Am răspuns punctual la comentarii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax