Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Administratorul unei firme din Blaj, judecat pentru spălare de bani şi înşelăciune

Publicat

judect

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpatei Daniela Tulea, administrator al SC „Onix Internaţional” SRL Blaj, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de înşelăciune şi spălare de bani. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Alba.
Potrivit rechizitoriului, în perioada 2 septembrie 2008 – 16 decembrie 2009, Daniela Tulea, în calitate de administrator al unei societăţi având ca obiect principal de activitate comerţul cu produse nealimentare, a creat un mecanism financiar prin intermediul căruia a indus în eroare două societăţi de factoring, pe care le-a prejudiciat cu suma totală de 5.115.319, 28 lei, echivalentul a 1.249.394,35 euro. În general, contractul de factoring constituie un contract încheiat între o parte (furnizor) şi o altă parte, întreprinderea de factoring (cesionar), prin care furnizorul cedează cesionarului creanţele născute din contracte de vânzare de mărfuri încheiate între furnizor şi clienţii săi.

Mai exact, societăţile de factoring înşelate plăteau anticipat 75% sau 80% din creanţă la remiterea în copie a documentelor contabile prin care se atestă că vânzările de mărfuri ale firmei inculpatei Daniela Tulea s-au realizat în condiţii normale, urmând ca diferenţa să fie achitată după încasarea de către societatea de factoring a facturilor pentru care s-a cedat dreptul de creanţă. Pentru a încasa acel procent plătit anticipat, Daniela Tulea a furnizat societăţilor de factoring facturi fiscale false din care rezulta că ar fi avut de încasat sume de bani care în realitate nu existau ori erau cu mult inferioare celor cuprinse în facturile reale.

O parte din banii obţinuţi în mod fraudulos, respectiv suma de 2.490.921,85 lei, a fost transferată de SC „Onix Internaţional” SRL în alte conturi bancare ale societăţii sau ale unor alte societăţi controlate de către Daniela  Tulea, de unde aceasta fie a retras personal banii, fie i-a folosit chiar pentru a achita diferiţi creditori.

Procurorii DNA mai arată că, pentru a menţine în eroare firmele de factoring, au existat situaţii în care o parte din sumele obţinute prin înşelăciune au fost supuse procesului de reciclare pentru ca la finalul circuitului banii să fie folosiţi spre a se efectua plăţi societăţii de factoring şi pentru a dovedi în continuare ‘bonitatea’ SC „Onix Internaţional” SRL.

Nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatei pentru recuperarea prejudiciului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax