Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Afecţiunile cardiace genetice ar putea fi vindecate prin rescrierea ADN-ului. Concluziile unor cercetători

Publicat

Oamenii de ştiinţă vor dezvolta primul tratament din lume pentru afecţiunile cardiace genetice prin rescrierea ADN-ului, într-o acţiune salutată ca fiind un „moment definitoriu” pentru medicina cardiovasculară.

O echipă globală de experţi din Marea Britanie, SUA şi Singapore îşi unesc forţele pentru a concepe o injecţie în braţ pentru pacienţii cu probleme cardiace, în vederea salvării a mii de vieţi, după ce a primit o subvenţie de 30 de milioane de lire sterline de la British Heart Foundation.

Echipa va utiliza pentru prima dată tehnici genetice de precizie, numite editare de bază şi de prim-ajutor, în inimă pentru a proiecta şi testa primul tratament pentru bolile moştenite ale muşchiului cardiac, cu scopul de a reduce la tăcere genele defecte. Studiile pe animale au arătat deja că aceste tehnici funcţionează.

„Acesta este un moment definitoriu pentru medicina cardiovasculară”, a declarat profesorul Sir Nilesh Samani, directorul medical al BHF.

Afecţiunile moştenite ale muşchiului cardiac

Afecţiunile moştenite ale muşchiului cardiac sunt determinate de diferite anomalii ale inimii, dar pot cauza moarte subită sau insuficienţă cardiacă progresivă. Aproximativ 260.000 de persoane suferă de această afecţiune în Marea Britanie, care poate provoca moarte subită la orice vârstă, potrivit The Guardian.

În fiecare săptămână, în Marea Britanie, 12 persoane cu vârsta sub 35 de ani mor din cauza unei afecţiuni cardiace nediagnosticate, adesea cauzată de o boală moştenită a muşchiului cardiac, cunoscută şi sub numele de cardiomiopatie genetică.

Toţi cei care suferă de cardiomiopatii genetice au un risc de 50/50 de a transmite genele defecte fiecăruia dintre copiii lor şi, adesea, mai mulţi membri ai aceleiaşi familii dezvoltă insuficienţă cardiacă, au nevoie de un transplant de inimă sau mor la o vârstă fragedă.

Echipa din spatele noii cercetări a fost selectată de un grup consultativ prezidat de profesorul Sir Patrick Vallance, consilierul ştiinţific principal al guvernului britanic.

Profesorul Hugh Watkins, de la Universitatea din Oxford şi cercetător principal al proiectului CureHeart, a declarat că cardiomiopatiile sunt „foarte frecvente” şi afectează o persoană la fiecare 250 în întreaga lume.

„Aceasta este oportunitatea noastră, unică în generaţie, de a scuti familiile de grija constantă a morţii subite, a insuficienţei cardiace şi a potenţialei nevoi de transplant de inimă”, a spus el. „După 30 de ani de cercetare, am descoperit multe dintre genele şi defectele genetice specifice responsabile pentru diferite cardiomiopatii, precum şi modul în care acestea funcţionează. Credem că în următorii cinci ani vom avea o terapie genică pregătită pentru a începe testarea în cadrul studiilor clinice”.

Experţii speră să corecteze permanent sau să blocheze genele mutante implicate

În cadrul noului program de cercetare, experţii speră să corecteze permanent sau să reducă la tăcere genele mutante implicate în provocarea acestor probleme cardiace.

Christine Seidman, profesor de medicină la Harvard Medical School din SUA şi codirector al proiectului CureHeart, a declarat că ideea este de a „repara inimile” şi de a le readuce la o funcţionare mai normală.

„Cele mai multe dintre mutaţiile pe care le găsim la pacienţii noştri umani vor modifica frecvent o singură literă din codul ADN”, a spus ea. „Acest lucru a ridicat posibilitatea ca noi să putem modifica acea singură literă şi să restabilim codul, astfel încât să facă acum o genă normală, cu o funcţie normală”.

Ea a spus că o „chimie foarte elegantă” a făcut deja să avanseze acest domeniu al ştiinţei, adăugând: „Obiectivele noastre sunt de a repara inimile, de a le stabiliza acolo unde sunt şi poate de a le readuce la o funcţie mai normală. Am putea fi capabili să administrăm aceste terapii înaintea apariţiei bolii, la persoanele despre care ştim, în urma testelor genetice, că prezintă un risc extraordinar de a avea o dezvoltare a bolii şi de a progresa spre insuficienţă cardiacă. Niciodată până acum nu am mai reuşit să livrăm leacuri, iar acesta este scopul proiectului nostru. Ştim că putem face acest lucru şi ne propunem să începem”.

sursă: Mediafax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Zilele Sebeșului 2022, PROGRAMUL zilei de sâmbătă. Concerte Lou Bega, Emaa, Bruja, Manuel Riva, Sasha Lopez și spectacol de lasere

Publicat

Distracția continuă sâmbătă, 20 august, la Zilele Municipiului Sebeș. Programul include expoziții, proiecte culturale pentru copii, concerte și un spectacol de lasere. 

Pe scena din Parcul Arini vor urca, printre alții, Lou Bega, Sasha Lopez, Manuel Riva, Emaa, Bruja, Green Line și Dublu Click.

Programul zilei de sâmbătă, 20 august, la Zilele Municipiului Sebeș 2022:

Ora 10:00, Muzeul Municipal „Ioan Raica”

 • „Sebeșul în culori” – expoziție de artă plastică cu participarea artiștilor locali
 • Tabără medievală cu Ordinului Scutierilor de Mühlbach

Ora 12:00, Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

 • „Lucian Blaga și frumusețea locurilor natale” – expoziție tematică; acces gratuit tuturor vizitatorilor obiectivului cultural

Ora 14:00, Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

 • Întâlnirea Primarului Municipiului Sebeș cu delegațiile orașelor înfrățite. Momente oficiale.

Ora 18:30, scenă, Parcul Arini

 • Concert: Lou Bega, Sasha Lopez, Manuel Riva, Emaa, Bruja, Green Line, Dublu Click, gimnasta Flavia Sentea, Școala de muzică „DoReMi” (prof. Alexandra și Adrian Pamfilie) și trupele de teatru „Gepetto” și „Pied Piper” (prof. Lavinia Kamla Donose) – proiecte culturale pentru copii susținute de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș. Animație: Andreea Bogdan și MC Kotto.
 • Spectacol de lasere

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Livrările de gaze prin gazoductul Nord Stream 1, suspendate în perioada 31 august – 2 septembrie, pentru mentenanță

Publicat

Livrările de gaz rusesc către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 vor fi întrerupte timp de trei zile, între 31 august şi 2 septembrie, pentru lucrări de „mentenanţă”, a anunţat vineri compania rusă Gazprom, relatează AFP şi Reuters.

„Este necesar să se efectueze o mentenanţă la fiecare 1.000 de ore” de funcţionare, a explicat Gazprom într-un comunicat. După ce lucrările de mentenanţă vor fi încheiate, fluxul de 33 de milioane de metri cubi pe zi va fi reluat.

„Pe 31 august 2022, singura unitate de compresie a gazului Trent 60 va fi oprită timp de trei zile pentru mentenanţă”, la care vor participa tehnicieni ai Siemens, a precizat Gazprom în comunicatul citat.

În consecinţă, „transportul gazului prin gazoductul Nord Stream va fi suspendat timp de trei zile”, a adăugat sursa citată potrivit Agerpres.

Când vor fi reluate

„La finalul acestor lucrări şi în absenţa unor disfuncţionalităţi tehnice, livrările de gaz vor fi restabilite la un nivel de 33 de milioane de metri cubi pe zi”, a precizat Gazprom.

Această decizie riscă să acutizeze temerile de penurie în Europa, unde Moscova este acuzată de şantaj energetic, comentează France Presse.

După ce ţările occidentale au impus sancţiuni Moscovei în urma invadării Ucrainei, Rusia a redus de mai multe ori livrările de gaz către Europa, care este puternic dependentă de gazul rusesc.

Rusia reprezenta până anul trecut circa 40% din importurile de gaz din UE.

În ultimele săptămâni, Rusia şi-a justificat aceste reduceri prin faptul că nu i-a fost returnată o turbină Siemens reparată în Canada, despre care Moscova susţine să este esenţială pentru buna funcţionare a gazoductului Nord Stream 1.

Ţările europene acuză Moscova că întârzie revenirea acestei turbine pentru a avea un pretext pentru reducerea livrărilor sale.

O oprire a livrărilor pentru o perioadă de mentenanţă de zece zile în iulie a provocat îngrijorarea ţărilor europene, care fac eforturi de mai multe luni să-şi diversifice sursele de aprovizionare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Primăria Unirea alocă aproape o jumătare de milion de lei pentru delegarea serviciului de iluminat public

Publicat

Primăria Unirea a lansat vineri, 19 august, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru delegarea de gestiune prin concesiune a serviciului de iluminat public al comunei.

Valoarea totală este estimată la 496.150 de lei, fără TVA.

Potrivit documentației, în prezent serviciul de iluminat public este organizat sub forma prestării unor servicii de întreținere și mentenanță, printr-un contract/contracte încheiat/încheiate cu operatori de servicii în domeniul iluminatului stradal.

De asemenea, în anul 2020, administrația locală a demarat un proiect finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) prin care a obținut un contract ce are ca obiectiv modernizarea sistemului de iluminat public stradal, respectiv înlocuirea a 611 corpuri de iluminat clasice cu corpuri de iluminat cu tehnologie LED.

În cadrul contractului de delegare a gestiunii serviciului de iluminat public se dorește completarea sistemului de telegestiune implementat cu senzori inteligenți.

Este vorba despre:

Senzor RADAR – 2.4 GHz în banda K

 • modul Radar Doppler prevăzut cu 2×4 antene
 • identifică, clasifică și raportează participanții la trafic (camioane/autobuze, mașini, motociclete, biciclete, pietoni)
 • măsoară și raportează viteza de deplasare
 • afișează și raportează direcția de deplasare a participanților la trafic
 • posibilitatea programării senzorilor radar în funcționarea sistemului de iluminat public – acționarea funcționării sistemului de iluminat public în funcție de volumul de trafic prin comanda unui număr minim de 50 de corpuri de iluminat

Senzor monitorizare calitate aer – senzor pentru monitorizarea concentrației PM 0,5/1/2,5/4/10 din aer

 • senzor optic de particule cu raze laser
 • măsurare concentrații de la 0 la 1000 ug/mp
 • durata de viață de minim 10 ani, la o funcționare de 24h/zi

Stație meteo – stație meteo compactă pentru măsurători ale vitezei vântului, prezența ploii/zăpezii, temperaturii exterioare și senzori de măsurare a intensității luminoase

 • măsurare viteză vânt 2 – 30 m/s
 • senzor de ploaie cu sistem degrivare integrat
 • măsurare temperatură exterioară – 30 grade … +60 grade
 • măsurare intensitate lumină 1 – 100.000 lx
 • posibilitate de instalare pe stâlp sau zid

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

COD GALBEN de inundații pe Arieș, Ampoi și pe mai multe râuri din vestul țării. Avertizarea este în vigoare până luni

Publicat

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis un cod galben de inundații în Alba și mai multe județe din vestul țării, valabil până luni, 22 august, ora 16:00.

În intervalul 20.08.2022 ora 12:00 – 22.08.2022 ora 16:00 pe râurile din următoarele bazine hidrografice:

Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Cluj),

Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor),

Crişul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Arad),

Crişul Alb – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Hunedoara şi Arad),

Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Alba şi Cluj), Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Târnava (judeţele: Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad),

Bega Veche – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior,

Bega – bazin amonte S.H. Balinţ şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Balinţ (judeţele: Timiş şi Arad),

Timiş – bazin amonte S.H. Lugoj şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Lugoj,

Bârzava, Moraviţa (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Caraş, Nera (judeţul Caraş Severin),

Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Caraş Severin),

Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui (judeţele: Caraş Severin, Mehedinţi şi Dolj),

 

Desnăţui – (judeţele: Mehedinţi şi Dolj), Jiu – bazin amonte S.H. Podari şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Podari (judeţele: Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj),

Olt –afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sebeş Olt (judeţele: Sibiu, Vâlcea, Argeş, Gorj, Dolj şi Olt).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax