Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Alba, pe locul trei la nivel național în privința numărului de kilometri de autostradă. Legătura cu PIB-ul pe cap de locuitor

Publicat

Județul Alba este pe locul al treilea la nivel național în ceea ce privește numărul de kilometri, iar economiștii din Cluj au descoperit o legătură între infrastructură și producția pe cap de locuitor. 

PIB-ul pe cap de locuitor este cu 25% mai mare în județele care au cel puțin un tronson de autostradă față de județele fără autostradă, iar dacă includem în ecuație și municipiul București, diferența este de +36%, arată datele centralizate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.

Vezi și: Autostrăzile de hârtie, mai lungi decât cele de asfalt. Cum a ajuns România la A14, când de fapt are doar două deschise integral 

Analiza, citată de Economedia, subliniază că România a avut un ritm anual lent în privința construirii noilor autostrăzi.

Alba este pe locul 3 în privința numărului de kilometri de autostradă, în rândul județelor din România.

Concret, județul Alba este traversat de două autostrăzi, totalizând 98,2 de kilometri. Este vorba despre A1 Sibiu – Sebeș – Deva și de A10 Sebeș  – Turda.

Cele două sunt legate de un nod rutier important, la Sebeș, unul dintre orașele cu cele mai mari investiții din România în domeniul industriei.

De la semnarea primului contract din perioada postdecembristă a României, contractul controversat cu Bechtel pentru Autostrada Transilvania, economiștii de la UBB calculează că România a reușit să construiască în medie mai puțin de 45 de kilometri de autostradă pe an.

Șoselele din România, în 2030: Vezi câte autostrăzi şi drumuri expres vom avea în mai puţin de 20 de ani

Economiștii mai subliniază că, pe lângă faptul că aceste investiții importante în infrastructură ajută la accelerarea și fluidizarea circulației rutiere, respectiv pot contribui la reducerea numărului de accidente rutiere, ele au în același timp o contribuție semnificativă și la dezvoltarea economică a țării.

Pentru a surprinde această contribuție, economiștii au analizat relația dintre existența unor autostrăzi în județele țării, respectiv PIB-ul județean pe cap de locuitor.

Concluzia? În general, se poate observa că PIB-ul pe cap de locuitor este cu 25% mai mare în județele care au cel puțin un tronson de autostradă față de județele fără autostradă, iar dacă includem în ecuație și municipiul București, diferența este de +36%.

Care sunt județele cu cei mai mulți kilometri de autostrada

Clujul, Timișul, Brașovul și Constanța sunt județele cu cel mai mare PIB mediu județean pe cap de locuitor.

În ceea ce privește dotarea cu infrastructură, în afară de zona București-Ilfov (cu 83 km), județele care stau cel mai bine la kilometri de autostrăzi sunt Timișul (108 km), Călărașiul (104 km), Hunedoara (81), Constanța (74 km), Sibiul și Clujul (la egalitate, cu câte 68 km).

Județul Alba are puțin sub 100 de kilometri.

Date din analiza Romanian Economic Monitor:

  • PIB-ul pe cap de locuitor este cu 25% mai mare în județele care au cel puțin un tronson de autostradă față de județele fără autostradă
  • Celelalte țări din regiune stau mult mai bine la capitolul lungimii totale a autostrăzilor raportată la suprafața țării
  • România a reușit, până acum, să construiască în medie mai puțin de 45 de kilometri de autostradă pe an
    Lungimea totală actuală a drumurilor de mare viteză este de 1008,55 km, adică 1009 km cu rotunjire.
  • Alături de aspectele privind siguranța rutieră, infrastructura are o contribuție semnificativă și la dezvoltarea economică a țării.
  • Infrastructura joacă un rol esențial în atragerea investițiilor străine.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    sâmbătă, 30.09.2023 at 16:54

    Aşa o fi, dar nici o autoritate locală sau judeţeană nu are vreun merit pentru acest lucru. Doar se laudă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax